Kuće utječu na nas: neuro – znanstveni pristup arhitekturi!

U nekim se kućama i domovima osjećamo odlično, udobno, pa čak i radosno, a da naizgled nema osobitog razloga za to. Neki nas domovi već pri ulasku „ošinu“ nekim neugodnim osjećajem.

Sigurno ste tako nešto već doživjeli u životu!

Postoje nova istraživanja koja nastoje takav fenomen istražiti tzv. neuro – znanstvenim pristupom.

Neuro-znanstveni pristup arhitekturi sve je prisutniji u posljednjih desetak godina. Znanstvenici koji se bave tim područjem tvrde kako izgrađena okolina duboko utječe na naša iskustva te da će s vremenom, utjecati i  na našu biološku i genetsku kartu.

Uzimajući to u obzir, sve inovacije koje se provode u arhitekturi i izgradnji kuća treba pomno provesti.

Neuro – znanstveni pristup arhitekturi gradi ugodniji dom

Čitanje, ali i pisanje, matematika, umjetnost, religija, poljoprivreda i gradski život dramatično su uvećali prirođene sposobnosti naših primatskih mozgova. Naša se vrsta sama uzdiže iznad svojeg biološkog stanja, za sebe stvara umjetan kulturni okoliš i uči se novim vještinama poput čitanja. Ta jedinstveno ljudska sposobnost zbunjuje i zahtijeva teorijsko objašnjenje.

U nastavku teksta donosimo nekoliko savjeta kako dom učiniti, prema neuro – znanstvenim principima, ugodnijim za život i naše neuronske sklopove u mozgu.

 

Kuće budućnosti – sretniji domovi

 

Smatra se kako će u budućnosti za filozofiju arhitekture biti važno uključiti intenzivniju kombinaciju kvantitativnih empirijskih rezultata i dimenzije ponašanja, temeljenu na fenomenologiji  i neuroznanosti.

I renomirani finski arhitekt Alvar Aalto predstavio je slične ideje u tridesetim godinama prošlog stoljeća. On je također istaknuo važnost mašte, osobito među mladim studentima arhitekture. U tom bi smislu bilo dobro kad bi studenti na računalima počeli projektirati tek onda kad pokažu kako su sposobni koristiti svoju maštu i olovku.

 

Kuće koje slijede spoznaje neuro – znanosti

 

Što bismo već sada mogli učiniti pozitivnoga za svoj dom i za nas same? Savjeti koje donosimo nisu skupi, gotovo su odmah provedivi, a znanstvenici tvrde – donose nam dobro.

OSVJETLJENJE

Da je svjetlost u domu vrlo važna, ne treba posebno isticati. Međutim, nisu sve prostorije u jednakoj potrebi za svjetlom. U kuhinji i dnevnom boravku treba nam puno svjetlosti. U spavaćoj sobi je, pak, važniji mrak jer čak i mala količina svjetla (primjerice sa brojčanika elektronskog sata) može omesti lučenje melatonina. Zbog hormona melatonina ne osjećamo pospanost kad bismo je prirodno trebali osjećati, te ostajemo duže budni i propuštamo važan period spavanja.

Savjet: Zamračite prostoriju u kojoj spavate. Televizor i ostale elektroničke uređaje premjestite u drugu prostoriju.

Žive, zelene biljke su važne za dom

ZELENILO

Nije nepoznato kako zelenilo u domu blagotvorno utječe na ljude. Ako u svoj dom, kuću i okućnicu unesete zelene biljke, cvijeće ili drveće, utjecat ćete na smanjenje stresa i na poboljšanje koncentracije ukućana. Tome će pomoći čak i lijepe slike prirode.

Savjet: Niste li vični uzgoju biljaka, a ipak biste unijeli zelenilo u dom, odaberite malo zahtjevne biljke poput mirnog i zelenog ljiljana, spatifiluma, aloje ili sabljice (poznatije pod nazivom – svekrvin jezik). One se lako održavaju, a prema NASA-inom istraživanju, te su biljke i odlični čistači zraka.

 

UREDNA KUĆA

 

Naš mozak neprestano je izložen kompleksnom procesu odlučivanja. Primjerice, od odluke u trgovini koju ćemo, između njih 20-ak, čokoladu kupiti do toga hoćemo li se rastati ili ne. Zbog toga se iscrpljuje i umara pa postoji vjeroratnost da u tom procesu počne izbjegavati složenije i birati jednostavnije opcije. Primjerice, da odustanemo od kuhanja kod kuće i jedemo lako dostupnu, nezdravu, brzu hranu. Kako mozgu olakšati posao?

Smanjite broj svakodnevnih odluka!

Savjet:  Neka vam odjeća u ormaru bude uredno i sustavno složena kako biste lakše odlučili što odjenuti. Dom redovito pospremajte da se ne bi svaki dan zamarali raščišćavanjem nereda i traženjem stvari.

 

OBLICI KOJIMA SMO OKRUŽENI

 

Stara kineska vještina uređivanja prostora u skladu sa zakonitostima prirode, feng shui, poznaje to pravilo već tisućama godina, a danas ga potvrđuju i neuro – znanstvenici – u prostorijama s namještajem ravnih i strogih linija te oštrim ukrasnim predmetima osjećamo opasnost i negativnost!

Međutim, namještaj ili ukrasi zaobljenih linija stvaraju osjećaj ugode i zadovoljstva. Obli namještaj i dekoracije jače stimuliraju moždanu aktivnost od pravokutnih.

Savjet: Unesite u svoj dom nekoliko detalja zaobljenih formi poput okruglih stolića, oblih vaza, kružnih jastuka ili ogledala.

Neuro – znanstveni pristup čini okoliš kuće ljepšim

NEK SE KUĆA MIJENJA

 

Bolje djelovanje i funkcioniranje mozga, povećanje plastičnosti neuronskih veza i poboljšanje raspoloženja postići ćete, u svome domu, tako što ćete barem jednom godišnje učiniti neku veću preinaku.

Savjet: Zamijenite dotrajale stvari, popravite ono što ne funkcionira, promijenite raspored namještaja. Svoj ćete dom gledati drugim očima jer ćete razbiti rutinu na koju se mozak navikao.

Mozak, kažu neuro – znanstvenici, treba nove i drugačije podražaje. Ali, ne njih previše! Nek vam dom donosi boljitak!

S Ytongom dobivate

Građenje s Ytong materijalom je brzo, precizno i jednostavno jer su proizvodi lagani, a velikih dimenzija. Ovdje pogledajte kako izgledaju! Ytong porobeton je ekološki termoizolacijski materijal, o čijim dodatnim prednostima možete više pročitati ovdje. Odaberete li neku od Ytong kuća dobit ćete niz pogodnosti, od kojih neke potpuno besplatno. Uvjerite se na ovome mjestu! Ako već imate svoj projekt, i tu smo vam na sluzi. Pogledajte kako!