Terasa – važne točke stila pri uređenju

◂ Povratak na listu članaka

Terasa ili balkon, ma kako mali bio, pogodni su za pretvaranje u prostor kontakta s prirodom i omiljenog dijela doma namijenjenog relaksaciji i druženju sa stilom. Imate li interesa, terasa ili balkon može biti i mjesto uzgoja vlastite hrane.

Pogledajte detaljnije na ovome mjestu!

 

Biljke daju poseban pečat terasi

 

U nastavku teksta donosimo nekoliko važnih točaka na koje obratite pažnju pri uređenju terase ili balkona.

 

Odabir bilja

Za ugodnu atmosferu na terasi važan je pravilan odabir bilja. Uključite različite biljne vrste. Dat će živost i boju izgledu terase. Biljke su i jeftin način da od ovog dijela svog doma napravite pravu malu oazu.

Biljke na terasi možete držati u ukrasnim loncima i žardinjerama. One mogu biti najrazličitijih oblika, a možete ih postaviti na mjesta koja vam najbolje odgovaraju. Ukrasne lonce objesite na zid ili poslažite na stoliće raznih visina, dok žardinjera može biti sastavni dio ograde terase ili može stajati na podu terase, što ovisi o njenoj veličini.

Lonci s biljkama mogu se postaviti i na ogradu uz pomoć posebnih držača. Potrudite se kupiti sjeme različitog cvijeća ili začinskog bilja koje je veoma jeftino ili pronađite sadnice u rasadniku, pa čak i na lokalnome sajmu izravno od proizvođača. Nisu skupe!

Ako vam se kod prijatelja dopadne kakva biljka ne ustručavajte se pitati da vam daju pokoji tzv. pelcer. Bit će to lijepa uspomena i ukras.

Biljke ne morate saditi samo u kupljene lončanice. Iskoristite stare boce ili konzerve koje možete obojiti, pa ih tako pretvoriti u vaša mala kreativna djela.

Također, kao lonci za cvijeće odlično izgledaju i stari lonci, posude, čajnici, , kante i sl.

Onima koji su vješti savjetujemo da se okušaju u izradi posuda za cvijeće od ytong blokova. Ovdje pogledajte kako to izgleda!

 

 Namještaj

Ovisno o veličini terase potrebno je izabrati adekvatan namještaj za terasu ili balkon čija veličina, oblik i dizajn u potpunosti odgovaraju prostoru. Danas su dostupne različite garniture za vrtove i terase u prodavaonicama namještaja.

Namještaj možete izraditi i sami. Uz Ytong je sve lako. Popis materijala i postupak izrade donosimo ovdje!

Kako biste opremili svoju terasu ne morate ulagati velike sume novca. Dovoljno je da budete kreativni i da uložite malo vremena i energije u njeno uređenje.

Uostalom, uvijek možete jednostavno iznijeti stolce iz kuće ili stana na terasu i uživati u pogledu!

Možete napraviti i najobičniju klupu, pa na nju staviti nekoliko ukrasnih jastuka i relaksacija na terasi može početi.

 

I namještaj je bitan za stil

 

Još jedna ideja, vrlo popularna posljednjih godina je korištenje drvenih paleta za izradu udobnog kutka. Imate li dovoljno prostora, ne morate ih čak ni piliti, rezati, spajati dijelove ili bojiti. Bit će dovoljno da poslažete jedne preko drugih, postavite jastuke i prekrivače i eto ga!

 

Pod terase

Ako planirate popločavanje terase, možete se igrate različitim podnim oblogama i njihovim uklapanjem. Ako, pak, ne planirate veća ulaganja, dovoljno je da na pod terase stavite neku interesantnu krparu ili tepih.

Osobiti izgled postići ćete stavite li umjetnu travu ili neki sličan prekrivač.

Zaštita od sunca

Iz praktičnih razloga, ali i zbog dekoracije, lijep zaklon od sunca trebao bi biti sastavni dio vaše terase. Bilo da je u pitanju složena konstrukcija ili jednostavan suncobran, dobit ćete odličan detalj i savršenu zaštitu od sunca i radoznalih susjeda.

Imate li mogućnosti, možete na svoju terasu postaviti baldahine. Dovoljan vam je najobičniji bijeli materijal i malo umijeća da napravite sebi kutak kao iz snova. Za dodatak boje koristite različite materijale interesantnih dezena koje možete samo zavezati za neki stup ili ogradu i dobit ćete za fantastičan efekt.

Dodaci i ukrasi

Postoji niz različitih ukrasa koje možete uklopiti u uređenje svoje male oaze. Počevši od raznobojnih ukrasnih jastučića, prekrivača i stazica pa sve do namjenski dizajniranih ukrasa poput fenjera, lampi, dekorativnih figurica, lampiona i sličnih ukrasa koje možete da nađete u specijaliziranim prodavaonicama, većim supermarketima i „kineskim dućanima“.

Možete još dodati različite ukrase po svom izboru, poput „hvatača snova“, zvončića, svijeća i sličnih detalja.

Odabir stilske teme

Odaberete li neki poseban stil, uređenje terase bit će još zanimljivije i lakše. Primjerice, nit vodilja može vam biti neka boja, šara, kakva daleka zemlja ili povijesni stil. Potražite ideje za, primjerice marokanski stil, na ovome mjestu!

 

Santorini je vječna inspiracija
Onima sklonim boemskom načinu života ovo će se sigurno dopasti.

Također, terasu ili balkon možete odlučiti urediti upotrebljavajući morske motive. Tako ćete uvijek imati dojam da ste na ljetovanju i imat ćete savršeno mjesto za izlaganje uspomena koje ste godinama donosili sa putovanja.

 

Živite li uz more, evo kako vam terasa može izgledati poput onih na Santoriniju. Provjerite na ovome mjestu!

Kako bilo, ne zaboravite najvažnije – to je vaš kutak užitka i uredite ga da vama bude oku mio!

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka