Aplikacije za graditeljstvo

◂ Povratak na listu članaka

Ponekad se osjećamo zatrpani pod stalnom navalom poruka, poziva, podsjetnika, no uz pomoć osobnog računala, tableta, pametnog telefona i zahvaljujući dobrom odabiru aplikacija možemo si uvelike olakšati život i poslovanje. Bez mobilnih aplikacija gotovo je nemoguće zamisliti svakodnevicu. Danas koristimo aplikacije u gotovo svim aspektima života, bilo da se radi o aplikaciji za vremensku prognozu, planiranju dnevnih zadataka ili praćenju financija, aplikacije su jednostavno tu da nam na jednostavan i brz način služe za dobivanje informacija i olakšaju rad.

Aplikacije za graditeljstvo, što trebate znati?

Pandemija koronavirusa imala je velik utjecaj na ubrzanje usvajanja tehnologije u građevinskoj industriji kako u 2020. tako i 2021. godini. Prema dostupnim podacima i analizama, stopa usvajanja građevinskih tehnologija i aplikacija dosegla je u jednoj godini ono za što bi inače trebalo više od pet godina.

Na terenu je potrebno puno informacija, a nemogućnost brzog i jednostavnog pristupa može uzrokovati skupa kašnjenja. Digitalizacija procesa u graditeljstvu, ako tvrtke koriste pravu aplikaciju za svoje poslovanje, donosi velike koristi svim sudionicima u gradnji. Sam razvoj aplikacija i unapređivanja postojećih verzija kao i stvaranja novih napreduje krupnim koracima i sve je usmjereno ka cilju kako bi se što više pomoglo u obavljanju složenih zadataka, koji su u rasponu od izračuna procjena, upravljanja građevinskim projektima ili dizajniranja BIM modela.

Aplikacije za graditeljstvo mobilne su aplikacije koje koriste građevinski profesionalci: projektanti, arhitekti, inženjeri, upravitelji objekata, izvođači radova i zamijenile su uobičajene poslove graditelja jer su digitalizirale dokumentaciju, izračune i obračun resursa te automatizaciju brojnih zadataka, čime se povećala produktivnost i ubrzalo vrijeme provedbe projekta što utječe i na samo smanjenje troškova.


Osim aplikacija kojima se upravlja građevinskim projektima, postoje i mnogi drugi, usko usmjereni i specifični IT proizvodi koji olakšavaju niz postupaka, od mjerenja, procjena pa do komunikacije.

Što se tiče cijena aplikacija, one mogu biti besplatne uz mnoštvo reklamnih sadržaja do onih jeftinijih s početnim simboličnim cijenama, no većina aplikacija za građevinske profesionalce nudi se uz mjesečnu ili godišnju pretplatu. Donošenje odluke o aplikaciji na temelju cijene nije najbolji način za odabir aplikacije.

Osim aplikacija za profesionalce u graditeljstvu, u virtualnom svijetu pametnih telefona, možete isplanirati uređenje interijera vašeg doma do najmanjeg detalja, počevši od najosnovnijih radnji kao što su crtanje tlocrta i slaganje osnovnog rasporeda u prostorijama. Pomoć pri planiranju i organiziranju doma uvijek je dobrodošla kako se ne bi dogodilo da precijenimo stvarnu veličinu prostora i zanemarimo koliko određeni komad namještaja zaista zauzima mjesta. Prije nego što se upustite u radove, korisno je imati ideju kako bi vaš prostor trebao izgledati nakon svih planiranih promjena, a savršeni alat za stvaranje idealne prostorije aplikacije su u kojima se možete poigrati kombiniranjem boja, stilova i namještaja prije nego što nazovete majstore i krenete u kupnju.

Izabrali smo za vas 7 zanimljivih mobilnih aplikacija

A360 – AutoCAD na telefonu

Imate problem na gradilištu, nemate laptop, a svi crteži su u CAD-u. Ovom aplikacijom možete otvoriti sve crteže na svom mobilnom telefonu i riješiti situaciju na licu mjesta. S aplikacijom A360 ne samo da možete otvarati 2D i 3D crteže bez obzira u kojem su softveru nastali, već pomoću njega možete dodavati napomene, premjeriti dimenzije i pratiti status projekta gdje god se nalazili.

Kako radi:

  • Pristup crtežima s mobilnog uređaja na terenu ili van ureda.
  • Nacrti, editiranje, markiranje, i mjerenje planova na gradilištu ili u pokretu.
  • Možete podijeliti ažurirane crteže s kolegama i klijentima.
  • Omogućuje pristup ažuriranju crteža u AutoCAD kad se vratite u ured.
  • Aplikacija za mobilne uređaje AutoCAD sadrži lako za korištenje alate za učitavanje, otvaranje i uređivanje DVG ™ crteža. Sada podržava Windows 10 uređaje i Surface Hub.

Možete je preuzeti na linku: https://a360.autodesk.com/

 

Autodesk Sketchbook – kako ne bi zaboravili ideju

Autodesk, kompanija koja stoji iza mnoštva softvera za kreativno djelovanje, ažurirala je svoju mobilnu aplikaciju SketchBook tako da je učini besplatnom i dostupnom svima. Ljudi iza Autodeska vjeruju kako kreativnost kreće od ideje koja vam može pasti na pamet gdje god se nalazili: u autobusu, na predavanjima ili možda čak dok ste u toaletu. Kako nijedna ideja ne bi bila zaboravljena, Autodesk je kreirao moćnu alatku za crtanje na telefonima koja osim toga što simulira crtanje olovkom i markerima, ona ujedno predviđa putanju krivine zahvaljujući čemu linije izgledaju veoma prirodno i precizno. Rad u Sketchbooku izgleda kao crtanje na papiru. Sučelje je čisto i nenametljivo, također možete maknuti alate i palete iz vidokruga dok vam ne zatrebaju i usredotočiti se na crtanje.

Možete je preuzeti na linku: https://apps.apple.com/us/app/autodesk-sketchbook/id883738213

 

BIMx – Hibrid između 2D i 3D

Ova aplikacija za Android i iOS zasniva se na jedinstvenoj tehnologiji koja integrira navigaciju kroz projekte 2D i 3D. Hibridni model služi kako bi premostili prazninu između rada u birou i rada na gradilištu tako što će klijenti, arhitekti i graditelji moći virtualno prošetati kroz budući objekt, izmjere potrebne dimenzije u 3D modelu i to bez potrebe za instaliranjem bilo kakvog CAD softver. Nezamjenjiva aplikacija kada treba rješavati probleme na samoj lokaciji!

Možete je preuzeti na linku: https://graphisoft.com/solutions/bimx

Cam To Plan – virtualno mjerenje

Uz pomoć ove aplikacije otvaraju vam se nove mogućnosti: zahvaljujući tehnologiji proširene stvarnosti svoje okruženje možete prekriti virtualnim metrom. Mjerenja se lako mogu izvršiti pomoću video kamere na uređaju. Izmjerite sve od duljine podnih lajsni, zidova, dimenzija namještaja do tepiha i drugih stvari. Ne morate puzati na koljenima da bi ste izmjerili dimenzije. Aplikacija je učinkovitija od mjerenja laserskim metrom ili ravnalom i odmah izračunava područje i sastavlja nacrt soba s dimenzijama. Nacrt možete poslati e-poštom, putem messengera ili ga podijeliti na društvenim mrežama. Možete je preuzeti na linku: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tasmanic.camtoplanfree&hl=en_US&gl=US  

Construction Estimator Calculator – za izračun troškova

Ova aplikacija je osmišljena za inženjere građevine ali je i prikladna za druge profesije te potrebe. Izračunava trošak izgradnje različitih građevinskih elemenata, uključujući zgrade i druge objekte. Jednostavno sučelje i funkcionalnost: nakon što popunite potrebna polja, sustav automatski izbacuje procjenu troškova. Možete izračunati i troškove specifičnih elemenata zgrade, vrste rada i potrošnje materijala. Možete je preuzeti na linku: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.alfadroid.ConstructionEstimatorCalculator&hl=en_US&gl=US  

Solocator – GPS kamera za rad na terenu

Ovo je GPS kamera za rad na terenu i kao takva izuzetno je korisna bez obzira radite li unutra ili vani. Solocator stvara fotografije koje označavaju koordinate, smjer, visinu i geografski su označene na karti i samim time olakšava praćenje fotografskih dokaza prilikom posjeta gradilištu. Postoji mogućnost dodavanja vlastitih vodenih žigove fotografijama. Jednostavno razvrstavanje, izvoz i spremanje datoteka u Google Drive i Dropbox. Možete je preuzeti na linku: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.solocator&hl=ru&gl=US  

Sunseeker – Gdje je Sunce?

Sunseeker je Android i iOS aplikacija koja pomoću izmjenjene realnosti i kompasa prati putanju Sunca. Zahvaljujući GPS-u i magnetometru, aplikacija s velikom preciznošću određuje položaj Sunca, a potom pozicionira vaš položaj na Zemlji i određuje maksimalnu osunčanost ili vrijeme izlaska i zalaska. Aplikacija je zgodna ne samo za arhitekte, već je korisna i za fotografe, vrtlare ali i za ljubitelje plaža… Možete je preuzeti na linku: https://www.ozpda.com/apps.php

Osnovnih pet prednosti mobilnih aplikacija za graditeljstvo

Građevinske aplikacije i mobilna tehnologija koja omogućuje prikupljanje i slanje informacija u realnom vremenu postale su alat koji mijenjaju lice u graditeljstvu. Aplikacije svakim danom bilježe povećanu prilagodbu zbog svojih golemih pogodnosti koje se nude korisnicima.

1. Učinkovito upravljanje opremom

Nitko ne može poreći da je oprema osnova u građevinskom sektoru. Održavanje i praćenje zahtijevaju opsežno planiranje i mnogo razmišljanja. Međutim, možete učinkovito pojednostaviti cijeli zadatak upravljanja opremom pomoću aplikacije i ovo rješenje omogućuje uvid u zapisnike o korištenju opreme i podsjeća vas kada se približava planirano održavanje.

2. Bolje upravljanje učinkom

Aplikacije za gradnju pružaju vam robusnu nadzornu ploču za uvoz svih podataka o konstrukciji i pregradnji na jednoj platformi. Takav konsolidirani pristup daje vam potpuni pregled cjelokupnog građevinskog poslovanja i omogućuje vam precizno praćenje svih pokazatelja izvedbe.

3. Upravljanje papirologijom i dokumentima

Papirologija i dokumenti uvijek predstavljaju veliku glavobolju. S aplikacijama za planiranje i upravljanje konstrukcijom možete učinkovito zadovoljiti sve svoje zahtjeve za papirologijom. Osim toga, možete pratiti svoje odluke i pružiti dovoljno dokaza tijekom revizija.

4. Odgovorno praćenje sigurnosti

Ove aplikacije osiguravaju siguran rad opreme i upozoravaju cjelokupnu radnu snagu ako je neki kvar na putu. Osim toga, oni također upozoravaju vaš tim prije nego kada su servisni rokovi za opremu.

5. Vrhunska kontrola kvalitete

Građevinske aplikacije koriste vrhunske tehnologije kao što je AI kako bi ponudile bolje sustave kontrole kvalitete vašem poslovanju. Takve su aplikacije postale ključne kada je u pitanju kontrola kvalitete građevinske tvrtke. Neke od aplikacija također sadrže precizno praćenje kako biste učinkovito pojednostavili svoje zadatke na licu mjesta.

Građevinska industrija se stalno razvija, no konstanta je da građevinski projekti zahtijevaju ozbiljnu količinu koordinacije ljudi i resursa na terenu. Mobilni uređaji brzo donose informacije izravno tamo gdje su potrebni na gradilištu.

Voditelji izgradnje moraju pratiti svoje timove, podizvođače, dnevni napredak, rasporede, opremu, ponude i fakturiranje, pravilnike, radno vrijeme, a popis se nastavlja. Kada se neke ili sve te informacije zabilježe na komadiće papira, u proračunske tablice ili zakopane u nečiji sandučić, to povećava glavobolje i šteti produktivnosti.

Sada kada većina građevinskih profesionalaca ima pametne telefone ili tablete, postoji izvrsna prilika za poboljšanje učinkovitosti, smanjenje troškova i ubrzavanje projektnih rokova pomoću mobilnih rješenja. Povećava se i sama kompleksnost aplikacija jer sa svakom novom verzijom programskog sustava dobivate i neke nove funkcionalnosti.

Mobilna tehnologija koja omogućuje prikupljanje i slanje informacija u stvarnom vremenu u ured mijenja lice građevinske industrije. Mobilne aplikacije u graditeljstvu sada se aktivno koriste na brojnim gradilištima, a korisnici ističu kako su takvi proizvodi učinkoviti i u nekim prilikama i neophodni i donose velike koristi svim sudionicima u graditeljskom sektoru. Novo doba aplikacija i pametnih gadgeta kao i napredak mobilne tehnologije je vidljiv a na vama odluka želite li ga stvarno primijeniti u svakodnevnom životu i poslu.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka