Sanacija fasade – novo ruho vaše kuće

◂ Povratak na listu članaka

Kuće otporne na potres

Vanjski su zidovi prvo što primjećujemo prilikom susreta s nekom kućom ili građevinom. Tako izložena, pročelja su na stalnom udaru vremenskih uvjeta i elementarnih nepogoda. Tako se stvaraju različita oštećenja i pukotine na fasadi. Ovisno o tome kako je fasada izvedena različiti su načini sanacije fasade. Ovdje ćemo navesti nekoliko vrsta fasade te moguće sanacije.

Vrste fasada

Građevine bez fasade energetski su neučinkovite, neudobne i estetski neprivlačne. Osim estetske funkcije tu je i ona važnija funkcija očuvanja energije i troškovi održavanja. Gubeći toplinu kroz zidove, troškovi i energija su nepovratno izgubljeni. O fasadi ovisi i izdržljivost zidova objekta. Prilikom odabira važno je imati na umu posebnosti podneblja i vremenskih uvjeta te prema tome odabrati materijal ili sanaciju. Odabir fasadnog sustava nije lak jer postoji mnogo različitih vrsta fasadnih obloga te se one mogu i dodatno kombinirati. U nastavku je navedeno nekoliko vrsta, kratke karakteristike i moguća sanacija fasada. S obzirom na način postavljanja razlikujemo kontaktne (neventilirane) i ventilirane fasade.

Kontaktne fasade

Glavna karakteristika kontaktne fasade je da je izolacijski sloj direktno pričvršćen na zid objekta s vanjske strane. Kontaktne fasade česte su na našim područjima i najčešće se izvode na manjim objektima i kućama. Pozitivne karakteristike takvih fasada su njihov doprinos trajnosti zidova, osiguravaju kvalitetnu termičku izolaciju i dobro štite od vanjskih utjecaja. Ne djeluju na stabilnost zidova na koje se postavljaju. U kontaktne fasade u ovisnosti od izolacije spadaju EPS (ekspandirani polistiren tzv. stiropor), XPS (ekstrudirani polistiren tzv stirodur), kamena vuna ili neki inovativniji izolacijski materijali poput Multipora.

Demit fasade

Demit fasada

U gradnji manjih stambenih objekata najčešće su upravo demit fasade. Prikladne su za novogradnje i sanacije starijih objekata. Odlikuju se trajnošću i do 30 godina te pouzdanošću, ako su kvalitetno izrađene. Osnovu demit fasade čini EPS (stiropor) različitih debljina (od 5 cm do 8 cm) ili neki drugi izolacijski materijal koji se lijepi na podlogu. Takve se obloge postavljaju brzo i nisu skupe. Osiguravaju ugodnu klimu i dobri su izolatori. Što se estetske funkcije tiče, širok je izbor boja, materijala i obrada.

Ventilirane fasade

Ventilirana fasada

Ovo je oblik fasadnog sustava koji osigurava ventilirani zračni sloj između toplinske izolacije i finalnog fasadnog sloja. Taj međuprostor osigurava nesmetanu difuziju vodene pare iz unutrašnjosti prema van. Minimalna debljina tog ventiliranog sloja je 2 cm i zrak mora nesmetano prolaziti. Takve su fasade dobar izbor za poslovne objekte, hotele i druge ekskluzivne zgrade, jer pružaju vrhunsku termoizolaciju i energetsku učinkovitost. Istovremeno osiguravaju čvrstoću i trajnost cjelokupne konstrukcije.

Drvene fasade

 Drvo se često koristi kao tradicionalni materijal u planinskim predjelima, no danas postaje moderan i ekološki tražen materijal kojeg karakterizira osobnost i toplina. Trag vremena ostavlja prirodne promjene u boji, što mu može dati dodatnu vrijednost i dozu osobnosti, no drvo zahtjeva impregnirajuća sredstva ili lakiranje. Različite su varijante drvenih fasada, od dasaka, šindre, pločasti drvenih materijala… U većini slučajeva jednostavno se montiraju, ali nisu jeftine jer plaćate i pripremu materijala, a i dodatno održavanje ima svoju cijenu. Eventualna bubrenja i skupljanja te oštećenja već postavljene fasade mogu se popraviti bez većih problema. 

Kamene fasade

Kamene fasade su obloge od teških materijala. Izrađuju se od prirodnog klesanog ili rezanog kamena, kao pojedinačni komadi ili gotovi ozidani paneli. Najbolje se uklapaju u mediteransko podneblje, svoju prirodnu lokaciju jer tamo sve najbolje karakteristike kamena dolaze do izražaja. 

Staklene fasade

Staklene fasade spadaju u obloge od lakih materijala. Najviše se koriste u modernoj i suvremenoj arhitekturi. Staklo je vrlo lagan, prilagodljiv materijal koji je praktičan i jeftin. Danas postoje rješenja i za najveći nedostatak staklenih obloga, a to je gubitak topline. U modernim varijantama često se kombiniraju uz neki drugi materijal, npr. drvo ili aluminij. 

Zidane fasade

Na tržištu postoji više vrsta materijala za završnu obradu zidanih fasada. Fasadne opeke konkuriraju svojom cijenom, lakoćom postavljanja, trajnošću i ekološkim zahtjevima. Prilikom odabira materijala birajte jednostavna, funkcionalna i praktična rješenja. Jedna od mogućnosti je fasadni zid od silikatne opeke poput “Silke”. Silikatna opeka je materijal kojeg odlikuje visoka tlačna čvrstoća i stabilnost, otpornost na vremenske uvjete, posebice mraz i kišu, uz to su odličan zvučni izolator. U slučaju požara njihova izdržljivost je vrlo visoka. Ljeti i zimi osiguravaju optimalne termalne uvjete, a njihov je sastav ekološki čist bez ikakvih toksičnih elemenata. Kvarcni pijesak, vapno i voda od kojih se sastoje opeke mogu se reciklirati i upotrijebiti kao nov materijal, čime se osigurava kružna iskoristivost važna za održivu gradnju. Njihova je cijena u samom startu prihvatljiva, a u konačnici iskoristiva i isplativa ako se uzmu u obzir osobine i mogućnosti materijala. 

Sanirajte fasadu na vrijeme

Sanacija fasade

Ovisno o tome koju fasadu imate, nakon nekog vremena vjerojatna su oštećenja koja iziskuju sanaciju fasade. Izbor materijala za sanaciju ovisi o šteti koju imate i o samom tipu fasade. U svakom je slučaju važno sanirati oštećenje dok je još malo i utvrditi točan uzrok nastanka.

Oštećenja mogu biti uzrokovana različitim vanjskim faktorima ili nepravilnom izvedbom. Česte su različite vrste pukotina poput pukotina zbog skupljanja ili kapilarne pukotine koje nastaju tijekom zaglađivanja površine fasade. Sanacija fasade obavlja se ovisno o vrsti fasade različitim tehnikama i različitim sredstvima za učvršćivanje žbuke. Svakako se konzultirate sa stručnjacima kako se oštećenja ne bi proširila na veće površine i dovela do još većih troškova.

Energetska obnova kuće

Ukoliko planirate novu fasadu, razmislite o poticajima za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Program se provodi radi povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća i smanjenja potrošnje energije i emisije CO2 u atmosferu. Objekt mora biti legaliziran sa svom potrebnom dokumentacijom, a visina poticaja varira od 40 do 80 %, ovisno o zahvatima koje planirate napraviti.

U svakom slučaju vanjski zidovi čuvaju i štite kuću, ne zanemarujte fasadu i sanirajte je na vrijeme.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka