Gradnja kuće – projekt i savjeti

◂ Povratak na listu članaka

Gradnja kuće trebala bi započeti kvalitetnim projektom unutar kojega su definirana sva projektantska i tehnička polazišta izvedbe – od planiranih materijala za gradnju do izvedbe fasade i unutarnjeg uređenja. Zato je uloga arhitekta u procesu pripreme projekta, i ali i tijekom same izgradnje vrlo važna.

Već na prvu pomisao o posjedovanju kuće, većina investitora krene u lov na informacije na web stranicama i u početku traži projekte kuća ili se bavi izgledom buduće kuće. Na internetu možete pronaći brojne ponuđače koji prodaju gotove projekte kuća koji su obično jeftiniji od nacrta prema vlastitim zamislima. Dio investitora odlučuje se za kupnju unaprijed pripremljenog projekta “tipske” kuće, mnogi u dogovoru s projektantom “tipski” projekt, uz manje izmjene prilagode vlastitim potrebama i željama, dok većina ipak naručuje svoj projekt kuće „po mjeri“.

Demit fasada

Tipska kuća ili projekt tipske kuće obično je nešto pristupačniji, ali je bitno da zadovoljava i zahtjeve investitora i uvjete na parceli. Iako odabrana kuća može biti jako atraktivna i činiti se idealnom, oprez pri donošenju ovako vrlo važne odluke nije naodmet. Ne treba zanemariti činjenicu da svi ponuđači tipskih kuća (najčešće uz nadoplatu) dopuštaju izmjene tipskog projekta i tako ga prilagođavaju željama i potrebama investitora. U konačnici, dakle, čak i tipski projekt može postati individualan zahvaljujući brojnim promjenama.

Međutim, izuzetno je bitno da, neovisno o vrsti projekta – bilo da se radi o tipskom ili projektu po narudžbi, sve daljnje izmjene projekta povjerimo stručnjacima – arhitektima i dizajnerima, a da sami u njega ulazimo.

Projekt i gradnja kuće

Jedno je projekt kuće, a drugo gradnja po projektu ili u skladu s projektom. Neki ponuđači nude samo projekt kuće na temelju kojega je moguće dobiti građevinsku dozvolu, dok su izbor materijala i konstrukcija u domeni investitora. Drugi pak nude i projekt i materijale, a ponuđači montažnih kuća čak i gradnju po sistemu ključ u ruke (pazite – čak i u slučaju kupnje montažne kuće ne zaboravite da se o parceli i temeljima morate sami pobrinuti).

Projekt kuće prema vlastitim zamislima

Tražeći ideje za projektiranje vlastite kuće, možda ste naišli na projekte koji kao da su namijenjeni ili sami sebi ili možda svome autoru, koji kao da ne zna kako živi i što očekuje velika većina ljudi u stvarnome svijetu.

Takvi projekti obično proizlaze ili iz neznanja i površnosti autora ili iz slabo izraženih ili slabo shvaćenih želja investitora.

Kada se odlučite za projekt kuće prema vlastitim željama, prepustite taj posao vašem arhitektu od povjerenja. Trebali biste odvojiti dovoljno vremena za razgovor i raspravu o idejama i mogućnostima njihove realizacije. Samo na taj način ćete se međusobno razumjeti, što će arhitektu dati jasnu polazišnu točku za projektiranje kuće za vaše potrebe. Dobar arhitekt prepoznat će potrebe i navike vaše obitelji te će vas usmjeravati i predlagati nova, bolja rješenja.

Zidanje s Ytongom jednostavno je i brzo

Isto vrijedi i za odabir izvođača, odnosno tvrtke kojoj ćete povjeriti gradnju svoje kuće (osim ako se, naravno, ne odlučite graditi sami). Potrebno je jasno navesti sve zahtjeve, želje i očekivanja te je uvijek potrebno odvojiti vrijeme za praćenje i nadzor radova na kući.

Već smo spomenuli da na tržištu postoji prilično opsežna ponuda Ytong kuća s projektima, ali Ytong kuća može biti i kuća po vlastitom projekta. U tom slučaju, za projekt kuće koji vam je izradio arhitekt, dobit ćete popis Ytong materijala i dodatne usluge koje vam olakšavaju rad.

Pošaljite svoj projekat kuće za izračun Ytong materijala ovdje.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka