Kućica za alat – pametna rješenja za pohranu

◂ Povratak na listu članaka

Jedna stara poslovica kaže „bez alata nema zanata“. No za taj alat je potrebno osigurati dovoljno prostora za sigurno spremanje. Vjerojatno nema ništa neugodnije od toga kad morate pretražiti gotovo cijelu kuću ili garažu da biste pronašli potrebni alat ili vrtnu opremu. Alat ne bi trebao stajati posvuda već ga treba dobro posložiti za brzo pronalaženje.

Bez obzira kupujete li već napravljenu kućicu za alat ili pak planirate sagraditi sami svoju, potrebno je osmisliti što će se sve spremiti u nju i prema tome odrediti prostorne dimenzije vaše kućice za alat, što će utjecati na sve, od veličine do načina gradnje i materijala koji ćete trebati koristiti.
Svatko ima drugačiji stil, proračun, potrebe za skladištenjem i dvorišni prostor te je nemoguće opisati kućicu koja će odgovarati svakome. Zbog toga je vrlo važno da odvojite vrijeme, pažljivo razmotrite svoje zahtjeve za pohranom i pametno uložite novac.
Danas je na tržištu u ponudi veliki izbor modela od drvenih, metalnih, plastičnih te ostalih materijala različitih cijena i dimenzija.
Važna je funkcionalnost i potrebno je odrediti budžet odnosno iznos novca koji ste spremni investirati i potraga za najboljom kućicom za alat koji će odgovarati vašim potrebama može početi. Ako ste pak skloni samogradnji i imate iskustva i predznanja, možete sami izraditi nacrte svoje kućice i tako na najbolji način izraziti svoje individualne želje i napraviti nešto novo i drugačije od uobičajenog. Isto tako možete potražiti i na internetu široki spektar ideja i planova za gradnju vaše idealne kućice za alat.

Kućica za alat treba biti što jednostavnijeg dizajna i izgrađena na pravokutnom ili kvadratnom planu kako bi što bolje služila svojoj svrsi.  Ona može biti više od pukog ormarića za odlaganje.

Prije nego što krenete u realizaciju kupovine ili samogradnje nekoliko stvari morate uzeti u obzir.  Na prvom mjestu su veličina i cijena, a možda i boja ili stil vaše alatne kućice, ali tu ne želite stati s pitanjima. Kako bi dugoročno napravili najbolji izbor postavite si tri pitanja:

1. Koji je najbolji odnos cijene i kvalitete kućice za alat?

Ne dopustite da vam cijena bude jedini odlučujući faktor. Neki kupci, jednom privučeni najjeftinijom cijenom, odmah prihvate tu opciju i zanemare neka važna pitanja. Alatne kuće s visokokvalitetnim materijalima i čvrstom konstrukcijom traju dulje i izgledaju bolje od najjeftinijih opcija. Ako je vaš proračun primarna briga (često je to slučaj), usredotočite se na jednostavne, dobro građene šupe izrađene od osnovnih materijala, a ne na one s otmjenim detaljima ili vrhunskim materijalima.

2. Kakav dizajn kućice za alat želim?

Što je dizajn jednostavniji, to su i kućice za alat prikladnije za uporabu. Vanjske građevine nisu samo za spremanje stvari. Izgled vaše alatne kućice može biti jednako važan koliko i korisnost te može utjecati na cjelokupni izgled vaše nekretnine. Idealno bi bilo da dizajn koji odaberete nadopunjuje stil vašeg doma. Na primjer, ako imate kuću u seoskom stilu, vaša bi šupa trebala imati rustikalni dizajn, možda s oblogama od dasaka i letvi, Ili ćete možda htjeti uskladiti određene značajke vaše kuće, poput zasvođenog prozora ili vrata, i prenijeti istu temu na svoju kućicu.

3. Kako uklopiti kućicu za alat u okoliš?

lite o tome kako svoju kućicu za alate možete integrirati u okolni krajolik. Biljke vam mogu pomoći da se kućica za alat uklopi u dvorište, umjesto da strši kao prst u oko na vašem travnjaku. Možete postaviti ležaljke oko šupe i posaditi ih s jednogodišnjim ili višegodišnjim biljkama. Ako je vaša kućica sa drvenom oblogom, možete postaviti rešetke(od letvi) uz zidove za uzgoj vinove loze, cvjetne gredice… Kućice za alat možete povezati i sa neki drugim dodatnim objektima kao što je na primjer drvarnica.

Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri uređenju i opremanju kućice za alata.

Vodite računa da kućica ima  zračne, ventilacijske otvore za svježi zrak kako bi vam se alat što bolje sačuvao. Za udobnije kretanje po kućici ako je moguće ugradite prozor kroz koji će dolaziti svijetlo. U manjim modelima ( 200 x 130 cm ) moći ćete pohraniti i sačuvati male alate i kosilicu, dok u većim modelima ( 300 x 200 cm ) uz spremanje alata i opreme moći ćete skladištiti vrtni namještaj, vaše bicikle…

Opremite kućicu za alat

Razmislite o pravoj namjeni i ako krenemo od vrata ona ne bi smjela biti uža od 90 cm, kako bi mogli unutra pospremiti vašu kosilicu ili vrtna kolica. Najbolje bi bilo kada bi podna podloga bila betonska, obložena keramičkim pločicama za jednostavnije održavanje i čišćenje.  Unutar kućice možete pričvrstiti police za pohranu vaših alata, ormare…Na zidove ako ima slobodnog mjesta možete postaviti kuke na koje ćete moći staviti neki od vaših alata. Isto tako bilo bi dobro da imate i radnu površinu, stol na kojem možete pripremati sadnice, presađivati biljke, odrađivati sitne popravke.. Ukoliko ste u mogućnosti bilo bi dobro provesti i priključke struje i vode u kućicu za alat. 

Kako posložiti alat u kućici za alat?

Ako dobro strukturirate unutrašnji prostor, vaš će alat uvijek biti sigurno pohranjen.  Osnovna stvar pri slaganju alata je da vodite računa kako bi vam on bio uvijek na preglednom mjestu u trenutcima kada vam je potreban. Pokušajte grupirati vrste alata i ako ga držite u ladicama pokušajte ga razvrstati. Alat složen u ladicama ukoliko stoji jedan preko drugoga može se i oštetiti.
Ako alat ima oštrice pripazite da ne bude u dodiru sa drugim alatom jer se na taj način mogu otupiti oštrice. Vijke, nosače ili plastične kvačice složite na zid i na taj način će vam alat biti uvijek dostupan. Kistovi i četke za bojanje moraju uvijek stajati ravno tako da ih je potrebno postaviti i objesiti na ploču sa klinovima.

Ormari za alat

Postoje u različitim veličinama i oblicima i najčešće imaju ladice i pretince za odlaganje. Idealni su za odlaganje bušilica i čuvanje teškog alata.

Za lakše snalaženje – kutije za alat, kovčezi, torbe

Ako želite besprijekornu uređenost vaše kućice za alat, morate voditi računa da u tom prostoru uredno i pregledno složite opremu, pribor, radni alat.
To možete riješiti nabavkom različitih kutija za alat, torbama ili kovčezima koji će vam na taj način osigurati pospremljenost i preglednost. Većina takvih kutija jednostavna je za transport i prenošenje unutar kućice, dok svojim dimenzija mogu biti jako prilagodljive u slaganju iskoristivog prostora. Odlučite se za one izrađene od čvršćih materijala kako bi vam osiguralo adekvatnu stabilnost i prenosivost. Na tržištu ima i veliki broj kutija, torbi, kovčega koji imaju dodatne pregrade te prozirne stranice koji omogućuju još veću urednost i preglednost. To će vam olakšati traženje potrebnog alata.

Stalak za bicikle

Najbolje je montirati jednostavan zidni držač za bicikle na zid. Na taj način oni vam neće smetati, ne mogu pasti i ne zauzimaju nepotreban prostor. Ako je stalak dovoljno visoko, ispod ćete moći spremiti i kosilicu.

Zaštitite svoju kućicu za alat

Pošto ste spremili vrijedne alate i uređaje u svoj kućicu,  zaštite je od mogućih krađa. Postavite kvalitetne i snažne brave ili kvake protiv krađe na kojoj su vijci prikriveni i ne mogu se odviti odvijačem.  Uređaje koje ste smjestili kao što su kosilice, trimeri, bušilice…pričvrstite na čvrsto sidrište ili ih povežite lancem i bravom i svakako označite svoje predmete.

I to je moguće – putujuća kućica za alate

Postoji mogućnost da ćete nakon određenog vremena od kupnje vrtne kućice željeti promijeniti njezinu poziciju u dvorištu, pa zato ne bi bilo loše prilikom kupnje odabrati kućicu koja ima podvoz. Kućice s podvozom omogućavaju postavljanje kotača i osovine te transport unutar dvorišta.

I na kraju

Kućica za alate idealno je mjesto  i rješenje kako bi okućnicu ili dvorište držali urednim i organiziranim i može biti više od pukog spremišta za pohranu stvari. Imajte na umu kako bi najbolje bilo da je napravljena od kvalitetnog materijala kako bi mogla izdržati sve vremenske uvjete. Ne zaboravite da takva gradnja ovisi i o vašem osobnom financijskom proračunu i može biti i povoljnija od montažne varijante, no svakako prije kupnje gotovih kućica za alat informirajte se o Zakonu o gradnji u Vašem nadležnom uredu za prostorno uređenje i gradnju.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka