Hodnik – vitalni, ali često zanemareni dio doma

◂ Povratak na listu članaka

Hodnik – malen, dugačak, pun svjetla ili sasvim mračan…kakav god bio uglavnom predstavlja prvu prostoriju pri ulazu u vaš dom i posjetitelju daje vrlo određenu sliku o vama i načinu na koji živite. Osim toga, i vama je, kad se nakon napornog dana, vraćate kući, prvi susret s „toplim domom“.

Stoga, upravo toj prostoriji dajte dužnu pozornost i lijepo ga uredite!

 

Lijep ulaz u kuću i uređeni hodnik govore dobro o ukućanima

 

Potrudite se da vam ulaz u kuću odaje pozitivan dojam. Ovdje provjerite kako to izgleda!

Evo o čemu treba voditi računa pri uređenju hodnika:

  1. o njegovoj osnovnoj namjeni

Zagledajte se u vaš hodnik i racionalnim okom prosudite je li riječ o ulazu u stambeni prostor ili o prostoru unutarnje komunikacije.

  1. o njegovim dimenzijama

Minimalna prohodna širina je 90 cm, a minimalna preporučljiva širina ulaznog hodnika je 140 cm.

  1. o osnovnoj opremi ulaznog prostora

U osnovnu opremu spadaju vješalice za kapute, ormarići za cipele, police za ključeve.

  1. o dodatnoj i poželjnoj opremi

Nije nužno, ali bi svakako bilo dobro da ulazni prostor sadrži još i zrcalo u punoj visini ljudske figure, tabure ili klupu za obuvanje, garderobni ormar, stalak za kišobrane.

Od namještaja svakako izbjegavajte glomazne komade osobito ako vam je hodnik malen.

 

Funkcionalan i dopadljiv interijer hodnika

Osim navedenih, više – manje, obaveznih elemenata namještaja, svome hodniku možete dodati i dašak luksuza uz pomoć atraktivne samostojeće ili stolne lampe, kakve vaze ili lončanice s cvijećem, skulpture, komode i slično.

S obzirom da je vješalica, uz ormarić za cipele, najpotrebniji komad namještaja u uređenju svakog hodnika, ne želite li bušiti zidove, a prostor vam to dopušta, postavite samostojeću vješalicu. Može biti i lijep ukras, pa je u tom slučaju idealno i povoljno rješenje. Druga ideja za vješalicu je da ju napravite sami od starih vrata. Jednostavno rasporedite vješalice na vrata te ih učvrstite vijcima, a vrata potom pričvrstite na zid. Možete ih obojiti u kakvu god vam boju srce poželi.

Bio velik ili sasvim malen, hodnik ima zidove s kojima se, također, možete kreativno zabaviti. Ako hodnik nema prirodno osvjetljenje, pravilo je odabrati svijetle boje zidova. Uz uvijek zahvalnu bijelu, hodnik će izgledati svježe i svijetlo u nježnim žutim, narančastim, bež tonovima i neutralnim bojama. Zidovi hodnika mogu se osvježiti slikama i fotografijama. Razigranost se može postići i ako na zidove stavimo nekoliko atraktivnih zidnih naljepnica, s duhovitim, mudrim i prijateljskim porukama ili nekim zanimljivim motivom, pa čak i tapete.

Pri tome se držite zlatnog pravila kako u manje prostore stavljamo tapete sitnijeg uzorka i vizualno lakše strukture.

 

Ukrasni elementi u hodniku

Zrcalo u punoj visini figure je uvijek dobrodošlo, ali pritom treba voditi računa o poziciji zrcala u odnosu na glavne izvore svjetla – poželjno je da su rasvjeta i zrcalo na istoj strani, a nikako jedan nasuprot drugog.

Školska ploča je isto tako zgodan element u hodniku jer postaje idealno mjesto za ostavljanje poruka ukućanima.

 

Umjetničke skulpture poželjan su element hodnika
Ako u zid ugradite malu nišu i u nju postavite dobro osvijetljenu figuricu već ste dobili element posebnosti i točku oko koje se može razviti cijela priča vašega hodnika.

 

Kućna biblioteka uzet će vam svega tridesetak centimetara širine hodnika, ali može stvoriti vrlo zanimljiv prostor, pogotovu u slučajevima dužih hodnika. S obzirom da dugi hodnici usmjeravaju prostor tu njihovu karakteristiku moguće je iskoristiti upravo ponavljanjem elemenata – galerija slika će s lakoćom naglasiti usmjerenost prostora, a u tom slučaju je poželjno i eksperimentirati s njihovim rasporedom i dimenzijama.

Svi navedeni detalji trebali bi biti i adekvatno osvijetljeni, a na kraćim krajevima tih hodnika dobro je stvoriti vizualno žarište – dizajnerski komad namještaja, lampu, skulpturu, pa čak i prozor.

 

Osvjetljenje hodnika

U dugačkim hodnicima najbolje je rasvjetu postaviti dužinom cijelog hodnika kako nijedan dio ne bi bio u sjeni. Preporučljiva je ugradbena stropna rasvjeta ili niz reflektora. Imate li mjesta, hodnik će biti vrlo atraktivno osvijetljen i s nekoliko podnih rasvjetnih tijela.

Na pod je dobro staviti ugodan tepih koji daje toplinu prostoru. S obzirom na to da se u hodnik ulazi u cipelama, i to po različitim vremenskim uvjetima, tepih na podu neka bude u manje osjetljivim bojama i jednostavan za održavanje.

To je važno i pri izboru podne obloge jer hodnik je jedna od najfrekventnijih prostorija u domu. Zato na pod treba staviti materijal koji je otporan na habanje, treba paziti da podloga bude protuklizna i laka za održavanje.

 

I na kraju – 3 dodatne ideje

 

Ormarić za obuću

Bilo bi idealno da vam u hodnik stane veliki ormar za obuću u koji se mogu posložiti sve cipele ukućana. No, takva situacija je rijetka pa će biti najbolje da nabavite ormarić samo za obuću koja se trenutno nosi. Budite praktični i tijekom zime svu ljetnu obuću pospremite u posebne kutije u ormar s odjećom ili na neko drugo mjesto za pohranu ako za to imate mogućnosti. U hodniku bi se trebala nalaziti samo obuća koja se trenutno koristi kako bi on bio prohodan i oslobođen viška nepotrebnih stvari.

 

Drveni sanduci kao police

Obične drvene sanduke za vino obojite raznim bojama i učvrstite na zid. Time ćete pokazati svoju originalnost i kreativnost, a dobiti zanimljive police. Te iste sanduke možete upotrijebiti pri izradi ormarića za cipele.

 

Svakome njegova vješalica

Sami možete izraditi (ili kupiti) vješalice s imitacijom školske ploče. Iznad svake vješalice napišite imena ukućana ili neku nadahnjujuću poruku.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka