Potkrovlje – kad kosine diktiraju uređenje

◂ Povratak na listu članaka

Potkrovlje kuće ili stanovi u njemu, zbog specifičnosti svoga volumena, zahtijevaju i poseban pristup uređenju. Upravo taj izazov koji često rezultira nevjerojatnim interijerima privlači arhitekte i umjetnike. Toliko da sami najčešće za svoj životni i radni prostor odaberu potkrovlje.

No, jedno su estetika i izazov, a drugo konkretni prostori i problemi konstrukcije i izolacije. Srećom, ovi drugi daju se riješiti.

U tome je graditeljima od velike pomoći Ytong. Gotova stropna/krovna Ytong konstrukcija nazvana „bijeli strop“ lagana je i izuzetno nosiva. Radi se o polumontažnom sustavu za izvedbu međukatnih, krovnih, stubišnih i ostalih konstrukcija.

 

Ytong bijeli strop je izvrsno rješenje za potkrovlja

 

Nezamjenjiv je kod rekonstrukcije, nadogradnje i adaptacije objekta. Prostoru pod sobom osigurava ugodnu mikroklimu, a što su mu još prednosti nad ostalim krovnim konstrukcijama pročitajte ovdje.

Kako su Ytong materijali vrlo jednostavni za oblikovanje i ugradnju, renoviranje, adaptaciju ili samo uređenje potkrovlja, većinu radova možete napraviti i sami. Ovdje su upute i specifikacija materijala!

 

Ako kupujete stan u potkrovlju ili tavan u kući pretvarate u stambeni prostor obratite pozornost na slijedeće: 

  1. Treba izbjegavati potkrovlja koja nemaju drugih otvora osim krovnih prozora – pogled samo u nebo nakon nekog vremena postane monoton.
  2. Klima-uređaj je u potkrovlju najčešće obvezan. Preporučuje se postaviti ga na što višu poziciju u prostoru.
  3. Ako je prostor veće visine, pri planiranju krovnih prozora preporučljivo je planirati barem jedan prozor pri vrhu – olakšat će provjetravanje za toplih dana.
  4. Pri planiranju ne smetnite s uma visinu! Ono što u tlocrtu izgleda zgodno, u stvarnosti može biti teško upotrebljivo jer je prenisko.

 

Potkrovlje nije bauk

Kupci generalno bježe od stanova u potkrovlju, ali to je zato što najčešće nemaju ideju ili ne znaju da se takozvani „mrtvi“ prostori ipak mogu dobro iskoristiti. Ne samo da se u njih mogu ugraditi skladišteni ormari ili police već se i same kosine mogu upotrijebiti kao zanimljiv detalj u interijeru. Lijepljenje živopisne tapete ili kakav zanimljivi luster svakako će kosine učiniti interesantnim.

 

Što uključuje projekt uređenja potkrovlja?

Pri projektu adaptacije i uređenja potkrovlja prije svega treba utvrditi prostorne mogućnosti – visinu prostora, upotrebnu površinu, mogućnosti da se ispod kosine ostvare dodatni nivoi i slično. Izuzetno je bitno i sagledati krovnu konstrukciju, te kako ona oblikuje i utječe na iskoristivost prostora, mogućnost otvaranja prozora i dr.

Često se kod tavana u stambenim zgradama arhitekti i izvođači radova susreću sa oblikom krovnih nosača koji nije prilagođen korisnom prostoru jer taj prostor prvotno nije ni bio namijenjen korištenju.

Zbog toga oblik ovih nosača, njihov raspored i položaj u prostoru u mnogome definiraju i mogućnosti njegovog korištenja.

Općenito se u projektima uređenja i adaptacija potkrovlja predviđaju i koriste lagani građevinski materijali. Na taj način se ne ugrožava konstrukcijska stabilnost zgrade, a drveni elementi i površine prostoru daju toplinu i šarm.

Prednosti potkrovlja

Oni koji vole potkrovlja privučeni su zanimljivošću i kompleksnošću ovih prostora, visokim plafonima koje omogućava krovna kosina, pogledom na gradsku panoramu i horizont, te ideji da se iznad njih nalazi samo nebo.

U velikim gradovima potkrovlja su najskuplje i najtraženije nekretnine prije svega jer u gusto izgrađenim gradskim sredinama to postaju jedini prostori koji uvijek imaju pogled i sunčevu svjetlost.

Boravak u potkrovlju pruža osjećaj izoliranosti od drugih stanara i ulične buke, dok se istovremeno može iskoristiti maksimalno dnevno osvjetljenje i pogled na grad preko krovova okolnih objekata.

Sjetite se samo onog što se naziva njujorški loft ili pariška mansarda – to su upravo potkrovlja koja su ti gradovi načinili svojim simbolima atraktivnog stanovanja.

O loftovima, kako su nastali i kako se daju urediti, pročitajte ovdje u priči o jednom raskošnom prostoru.

 

Potkrovlje kao atraktivan loft

Predrasude o potkrovlju

Predrasude su za potkrovlje najčešće vezane uz lošu kvalitetu izvedbe objekata i strah, prije svega, od oštećenih krovova i mogućeg prokišnjavanja.

Općenita nebriga za objekte i manjak sredstava doprinijeli su tome da potencijal mnogih potkrovlja na objektima u Hrvatskoj nije iskorišten.

Međutim, današnja građevinska industrija poznaje nove efikasne materijale i pravilnim ulaganjem moguće je prilikom adaptacije otkloniti eventualne nedostatke starih konstrukcija, te potkrovlje načiniti udobnim koliko i atraktivnim.

Kod novogradnje projektanti trebaju posebno obratiti pažnju na projektiranje detalja krovova i izolaciju kako bi se budućim korisnicima omogućilo da klima u stanu u potkrovlju bude podjednako kvalitetna kao u drugim stanovima u zgradi ili prostorijama u kući.

 

Pustite svjetlost u svoje potkrovlje

Prozori su ti koji omogućavaju pogled, svjetlost, atraktivne i dinamične igre svjetla i sjene. Jedna od prednosti potkrovlja i života u njemu jest to što stan nikada ne može biti izoliran od sunčeve svjetlosti, što je u današnjoj stambenoj realnosti investitorskog urbanizma vrlo značajno.

Ne morate strahovati da će na parceli preko puta vaše ulice neki investitor podići više katova nego što je dozvoljeno i na taj način vas ostaviti u vječnoj sjenci.

Dobra ventilacija i izolacija su također imperativ! Ne bi trebalo biti kompromisa pri odabiru klima uređaja ili izolacijskog materijala – iako su oni skuplji, dugoročno će se sigurno isplatiti!

Osim ventilacije u potkrovnom stanu izuzetno je važna dobra rasvjeta – pored prirodnog svjetla koje u tavanskim prostorima većinom nerijetko, a ponegdje i u pravilu, dolazi s kosina zida, bitno je osigurati adekvatna rasvjetna tijela za čitav prostor (samostojeće svjetiljke, halogene lampe u stropu ili podu, ambijentalna rasvjeta).

Na dijelovima potkrovlja u kojima se iz nekog razloga želi spustiti strop na standardnu visinu mogu se postaviti i viseća rasvjetna tijela. Viseća rasvjeta može se povješati i iz najviše točke krovne konstrukcije – posebno ako je riječ o nekom reprezentativnom lusteru većih dimenzija.

 

Neka bude puno svjetlosti u potkrovlju

Potkrovlje i bijela boja se vole

Bijela je najneutralnija boja (odnosno ne-boja) koja je u stanju pomiriti kompliciranu geometriju, različite teksture, kao i nejednake visine, a da istovremeno pruži adekvatnu podlogu za živost koju će u prostor unijeti sami stanari.

Pošto se u potkrovljima, posebno prilikom adaptacija, susrećemo sa detaljima koji nisu uvijek “čisti” i minimalistički, bijela boja je najjednostavniji način da se ti detalji “ispeglaju”.

Bijela, kao i druge svijetle boje poput pastelne nijanse bež, svijetlosive s pokojim detaljem u jarkoj boji i slično, također doprinosi da prostor izgleda veće, više, svjetlije i čistije, što je za prostore ispod krova, posebno u nižim dijelovima, jako bitno. Također, bijela se odlično slaže sa prirodnom bojom drveta koja je često nezaobilazan dio interijera potkrovlja.

Dopustite da prostor odiše svježinom, lakoćom i čistoćom te ne pretjerujte s teškim komadima namještaja. Ukoliko za to imate mogućnost i želite svom potkrovlju podariti industrijski štih, jedan zid ostavite neobrađen kako bi do izražaja došla stara opeka, a vidljive nosive grede mogu biti odličan dekorativni element.

Prednost dajte praktičnom namještaju koji može poslužiti i kao spremište (npr. kreveti s ladicama ili tabure koji su ujedno i škrinja), a dekoracije smanjite na minimum jer mogu zagušiti slabo osvijetljen i pomalo mračan prostor.

Izbjegavajte miješanje stilova, posebno ako stan uređujete sami, jer je velika šansa da ćete se izgubiti u procesu uređivanja i završiti s konfuzno uređenim domom umjesto boho chic stanom.

 

Šarm kosina potkrovlja

Kosine potkrovlja su njegov najvažniji dio i odlika koja mu daje neponovljiv šarm, pa ih nikako ne treba skrivati.

Za početak kosina treba da bude adekvatne visine kako bi prostor u potkrovlju bio iskoristiv.

Potom, odgovarajući kut krovnih ravnina može omogućiti formiranje galerije i uvijek atraktivnu podjelu prostora po vertikali. Na ovaj način jednostavno se uvećava korisna površina stana i dobiva se značajna funkcionalna podjela prostora.

 

Kosine su karakteristika potkrovlja

 

Kod adaptacije tavana u lijepo potkrovlje iskoristivost ipak treba procijeniti na svakom pojedinačnom slučaju.

Ono čemu se obično teži su tzv. dupleksi. Riječ je o tome da se potkrovlje adaptira tako da ima dvije razine, odnosno da se dnevna i noćna zona odvoje po vertikali, tako da na jednom nivou imamo dnevne prostore, a na drugom spavaće sobe.

 

Pri uređenju potkrovlja postavite prioritete

Ne postoje dva identična potkrovlja. Uglavnom. Ovaj fenomen možda je najizraženiji u starim zgradama, a osobito uglovnicama. U tim prostorima sve pršti od prekrasnih, gotovo zaboravljenih tesarskih majstorija, s visinama koje nerijetko prelaze pet metara, a ponegdje se nađe i kakav spektakularan ovalni prozor s pogledom na ulicu.

Treba priznati da, premda imaju veliku površinu i visinu, takvi stanovi pate od funkcionalnih problema jer elementi nosive konstrukcije prolaze cijelim prostorom i od stanara zahtijevaju gimnastičke sposobnosti.

Pri odabiru svog idealnog prostora u potkrovlju važno je jasno postaviti prioritete, jer stanovi u potkrovlju ne pružaju neograničen broj mogućnosti pri uređenju.

Konkretno:

  • prostori niži od 100 centimetara nisu pogodni za drugu namjenu osim spremišta
  • planirajte sadržaje u dijelu prostora koji je niži od 170 cm – tamo postavite krevet, garnituru za sjedenje, kuhinju, WC školjka – bilo koja funkcija je dobrodošla, osim funkcije prolaza
  • ako na raspolaganju imate zid pune visine, preporuka je na taj zid smjestiti kuhinjske elemente i ormare
  • na kosinama i nižim dijelovima smjestite atraktivne komode za TV i odlaganje sitnica
  • otvorene police mogu se prilagoditi tako da stanu u kut kako bi se praktično iskoristili i kutni prostori

 

Izgled potkrovlja diktira – krov

Sljedeći važan aspekt potkrovlja je – krov. Stanje konstrukcije, toplinske izolacije i pokrova krova presudan je čimbenik za život u potkrovlju, jer bilo koja manjkavost krova može imati skupe posljedice.
No kakav god krov bio, treba znati da će u stanu u potkrovlju uvijek ljeti biti nešto toplije, a zimi nešto hladnije nego u identičnom stanu na etaži ispod.

Suvremeni materijali tu razliku znatno umanjuju, ali je ona ipak prisutna i treba je biti svjestan. Preporučuje se stoga dobro provjeriti stanje krova, a ako se radi adaptacija, ne štedjeti na ugradnji kvalitetnih materijala.

 

Krovni prozori

Isto, pa i više, vrijedi za krovne prozore. Razmatrajte samo one renomiranih proizvođača, a preporučuje se ugradnja električno pokretanih krovnih prozora sa senzorima za oborine. Osim što električno pokretanje omogućuje njihovu ugradnju na teže dostupna ili visoka mjesta, senzori za oborine omogućit će potpuno bezbrižan život u potkrovlju, bez potrebe za gledanjem vremenske prognoze i zatvaranja svih prozora prije odlaska iz kuće.

Život u potkrovlju je po mnogočemu poseban. Specifičnost, unikatnost i projektantska spretnost ključni su sastojci kvalitetnog stana u potkrovlju, a s njima pod ruku idu i potreba za kompromisom te visoki estetski potencijal.

Veliku pažnju treba posvetiti i rasvjeti kako bi i za tmurnih zimskih dana i najzabačeniji uglovi potkrovlja bili osvijetljeni ambijentalnom ili dekorativnom rasvjetom.

 

Pod kosi krov potkrovlja odlično se uklapa “namještaj” od Ytonga

 

Potkrovlje traži pažljivo napravljen troškovnik

Zbog potrebe praćenja zahtjevnih kontura zidova (kosine, dimnjaci, grede i ostale fizičke karakteristike tavanskih prostora koje mogu predstavljati prepreku), prilikom izrade troškovnika treba voditi računa o stavci izrade pojedinih komada namještaja po mjeri.

Iako su se u tavanskim prostorima donedavno najčešće koristile drvene podne obloge, danas se sve češće koriste i druga rješenja, poput lijevanih podova ili keramičkih pločica.

Time se i u ovaj tip interijera unosi dašak suvremenosti, a ako je riječ o podovima svijetlih tonova, prostor će se vizualno povećati, naročito ako su zidovi i stropovi također u nekoj nijansi bijele boje.

Ovakva rješenja posebno su preporučljiva za potkrovlja manje kvadrature i s manje prirodnog svjetla, za koje se također savjetuju prozračne pregrade od staklene cigle.

Baš kao i u drugim interijerima, i u tavanskim stanovima se mogu koristiti šarene tapete ili zanimljive dekorativne naljepnice, posebno na dijelovima zida gdje nije moguće postaviti druge dekorativne predmete, što je zbog kosina čest slučaj sa stanovima u potkrovlju.

Razmislite i o mogućnosti da se primjerice dimnjak ili koji manji zid oboji u neku izražajniju boju, a ako se želi stvoriti dojam veće prostranosti čak i ‘obuče’ u ogledalo.

U monokromatske prostore unijet će se svježina upotrebom nekoliko komada namještaja ili dekorativnih predmeta toplih tonova.

Potkrovlje, bez obzira na svoje specifičnosti, može se prilagoditi svakom stilu, od minimalizma do rustike

Ipak, ne preporučuje se potkrovlja uređivati klasičnim i antiknim komadima namještaja, osim u slučaju kad je u pitanju tzv. fuzija, odnosno miješanje stilova,  suvremenih elemenata sa starima.

 

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka