Cijena gradnje obiteljske kuće

◂ Povratak na listu članaka

Cijena gradnje obiteljske kuće ovisi o mnogo faktora. Novac investitora jest jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji faktor u gradnji. Uz njega se vežu sve karakteristike objekta i okoliša.

Cijene gradnje Ytong kuća možete pogledati ovdje, uz projekte, nacrte i fotografije.

Cijena kuće, između ostalog, ovisi o:

 • vrsti materijala
 • vrsti konstrukcije
 • transportu na gradilište
 • tipu kuće (prizemnica, katnica, kaskadno izvedena ili razvedenog tlocrta)
 • vrsti energetske učinkovitosti (štedljiva, niskoenergetska, pasivna i sl.)

 

Prizemne kuće u pravilu imaju najveću cijenu, jer im se obračunavaju svi zemljani radovi, temelji kao i krovište na malu površinu.

Kod kuće na kat svi navedeni radovi se obračunavaju na kompletnu površinu (prizemlje + kat), tako da se umanjuje cijena bruto površine.

 

Cijena kuće ovisi o željama investitora

 

Najveće povećanje cijene po bruto površini je na kućama koje u svojim projektima sadrže armirano betonski podrum jer se uvećavaju količine, armature, betona, iskopa. Također, i krovište, a s obzirom na odabrani izgled i vrstu konstrukcije, znatno pridonosi formiranju cijene jer nije svejedno je li   krovište jednostrano, dvostrano ili četverostrano, razvedeno na više razina, sa kućicama i sl.

Što se pokrova tiče, on znatno utječe na cijenu s obzirom na razlike na tržištu između vrste i kvalitete pokrova koji može biti crijep, profililirani lim, šindra ili nešto drugo.

Svakako da kuća, koja ima dosta armirano-betonskih radova ima i nešto veću vrijednost radova i materijala, ali takve kuće imaju i neke svoje prednosti poput otpornosti na tektonske poremećaje, što uvelike povećava sigurnost same građevine.

Cijenu gradnje može se regulirati i odabirom izgradnje energetski učinkovite kuće, no tada je u pitanju svjesna odluka kako će početna investicija biti, doduše, nešto veća (za 10-ak posto), ali će se kroz, otprilike 8 – 10 godina u potpunosti isplatiti jer se cijena nivelira uštedom na grijanju i hlađenju, odnosno upotrebi energije za kućanstvo.

 

Što podrazumijeva cijena gradnje kuće do određene razine?

Kuća stavljena “pod krov”, ali još nekategorizirana

NISKI ROHBAU

Ova razina gradnje uključuje izvođenje zemljanih radova, toplinske izolacije i građevinskih radova, ali bez pregradnih zidova. Svakako da kuća koja ima dosta armirano-betonskih radova ima i veću cijenu, te to treba uzeti u obzir kod planiranja.

 

ROHBAU

U cijenu gradnje kod rohbau razine, koja je inače i najzastupljenija na hrvatskome tržištu, ulaze zemljani radovi, toplinske izolacije, građevinski radovi, krovište i limarija.

 

VISOKI ROHBAU

Podrazumijeva izvođenje zemljanih radova, toplinske izolacije, građevinskih radova, krovišta, limarije, fasaderskih radova, žbukanje, estrihe. U visokom rohbau sustavu vaša može biti i jedna od Ytong kuća, baš kao i u sustavu „ključ u ruke“. Pogledajte ovdje!

 

KLJUČ U RUKE

Cijena gradnje u ovoj razini podrazumijeva izvedbu kompletnih radova na kući uključujući i one na uređenju okoliša. Drugim riječima, dobivate kompletan objekt za useljenje bez namještaja.

U cijeni paketa gradnje Ytong kuće mnoštvo je stavaka koje pokrivaju sve radove i većinu onih pripremnih, a ima i nekoliko besplatnih pogodnosti. Uvjerite se na ovome mjestu!

Isto tako, pogledajte kako uopće doći do Ytong kuće – kliknite ovdje!

Imate li svoj projekt, nema brige! I njega se može prilagoditi i sagraditi po Ytong sustavu.

 

Brza gradnja s Ytong elementima

 

Cijena kuće – vaganje između zelene, energetski učinkovite i standardne gradnje

Jeste li čuli za zelenu gradnju?

To su kuće i zgrade 21. stoljeća koje brinu o okolišu. Odnosno, dizajnirane su tako da brinu o okolišu.

 

Kolika je cijena zelene kuće?

Zelena gradnja u Hrvatskoj otprilike je 15 % je skuplja od “klasične” gradnje. Naravno, ako kuću ne gradite sami uz pomoć Štefa i Jože iz susjedstva.

No, ono što je čini jeftinijom je cijena koju postiže na tržištu.

Nažalost, još nismo na toj razini da bi nam svijest o okolišu bila jača od novčanika. Hrvatska država, istina, kao članica Europske unije supotpisuje direktive kroz koje se potiče zelena gradnja, ali to je sve još u povojima.

Europska praksa pokazala je da se manje grade obiteljske kuće po principu zelene gradnje od velikih stambenih zgrada.

Zašto?

Zato jer su cijene stanova u zelenim zgradama u startu veće i to zbog udobnosti, manjih troškova, a i ugleda koji ima nekretnina na tržištu.

Na stranicama Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju stoji da zelene zgrade drže cijenu 16 posto višu od “običnih”, da su najamnine 6 posto više u takvim zgradama i da imaju 13% niže troškove održavanja. 

 

Razbijte mitove i predrasude o skupoći i kompliciranosti zelene i štedljive gradnje

Međutim, svjetska iskustva ukazuju na to kako zelena gradnja nije znatno skuplja od standardne. To je predrasuda.

 

Zelena gradnja je štedljiva gradnja, za budućnost
Podaci istraživanja pokazuju drukčije. Stvarni  prosječni trošak zelene gradnje manji je od 2% na tržištima SAD-a i zapadne Europe. U Hrvatskoj se taj trošak procjenjuje na oko 5%.

Pa ipak, ispitivanje provedeno od strane velike američke tvrtke Colliers International koja se bavi pružanjem usluga vezanih uz nekretnine po cijelome svijetu, pa i u Hrvatskoj, potvrdilo je predrasude o „skupoći zelene gradnje“.

 

Istraživanje je provedeno na 97 sudionika (vlasnika zgrada i korisnika) u Jugoistočnoj Europi, uključujući i Hrvatsku. Rezultati su pokazali kako je percipirani prosječni trošak gradnje zelene gradnje za do 20% viši.

Unatoč uvriježenome  mišljenju o visokoj početnoj investiciji u zelenu gradnju, a prema rezultatima istraživanja, više od 50% ispitanika iskazalo je “spremnost da plati zelenu gradnju” 5% do 9% više nego gradnju po starim principima.

Drukčije rečeno, više od pola ispitanika spremno je platiti za zelenu gradnju i više nego što ona zaista košta.

 

Oikos – mjesto za život

Ekologija i dom su usko povezani. Na mnogim razinama, pa i na lingvističkoj. Naime, riječ ekologija dolazi od grčke riječi oikos, a koja znači – okućnica, obiteljsko vlasništvo, dom, mjesto za život.

S obzirom da je želja o ekološki svjesnom i pozitivnom načinu gradnje sve prisutnija, moderni načini gradnje temelje se na odabiru prirodnih materijala, pa se tako samo visokovrijedni građevinski materijali u kombinaciji sa prirodnim izolacijskim materijalima koriste u gradnji niskoenergetskih i pasivnih kuća. Takvi su materijali bazirani na prirodnom sastavu, mogu se reciklirati, te su zdravi i ekološki poželjni. Pravilan način odabira prirodnih materijala, te ekološki prihvatljivih tehnologija doprinosi znatno smanjenom onečišćenju okoliša, što se očituje u samom procesu izgradnje, ali i kasnije, dugoročno gledano, kroz korištenje, posebno kroz znatno manju emisiju CO2.

 

Kod formiranja cijene kuće – stručnjaci štede vaš novac

Običnu kuću može izgraditi svatko. Kvalitetnu niskoenergetsku kuću pomoći će vam napraviti svaki dobar arhitekt, ali kvalitetnu pasivnu kuću moći će projektirati i „izgraditi“ samo iznimno kvalitetan arhitekt ili još bolje, nekoliko odličnih stručnjaka.

 

S Ytong elementima gradi se energetski štedljiva kuća

 

Istinito je i slijedeće – pasivnu kuću moguće je izgraditi i za manje novaca nego što košta moderna obiteljska kuća. Ali, u tom slučaju cijena troškova života u takvoj kući raste, udobnost opada, a izgled objekta se s vremenom pogoršava. Takva gradnja nije isplativa. Eto, zato vam trebaju kvalitetni stručnjaci! Jer, poanta štedljive i ekološke gradnje jest u tome da se velika početna investicija isplati kroz nekoliko godina. Bez obzira na ekonomsku računicu na početku, sve što “štedite” na početku kasnije ćete popravljati po deseterostrukoj cijeni, a neke stvari se realno  ne mogu popraviti bez obzira što netko rekao. Samostalnu gradnju pasivne kuće ne preporučamo.

 

Cijena kuće podrazumijeva i potrošnje energije

Zagrijavati i hladiti zrak u prostorijama u kojima boravimo može se na više načina. Ali, ako zagrijani zrak brzo i lako prođe kroz neizolirane zidove i nekvalitetne prozore, potrošit će se mnogo energije.

Najviše toplinskih gubitaka, oko 70 posto, događa se upravo kroz vanjsku ovojnicu građevine. Stoga je pravilna toplinska izolacija vanjske ovojnice zgrade izuzetno važna u smanjenju potrošnje energije, te posljedično i u smanjenju troškova života. Niskoenergetski koncept gradnje zahtjeva pravilno i ujednačeno izoliranje svih elemenata zgrade koji dijele unutarnji topli od vanjskog ili negrijanog unutarnjeg hladnog prostora.

Nisokoenergetski koncept podrazumijeva pravilnu izolaciju:

 • vanjskih zidova
 • zidova prema negrijanim prostorijama
 • podova na tlu
 • podova prema negrijanom prostoru
 • krova
 • stropa prema negrijanom tavanu i drugog

Također značajnu pažnju potrebno je posvetiti pravilnom izboru vanjske stolarije, te rješavanju toplinskih mostova, kako bi se gubici sveli na minimum, te se spriječila pojava kondenzata koji može prouzrokovati znatnu građevinsku štetu na konstruktivnim i izolacijskim elementima.

Upotrebljavajući Ytong sustav, zbog izuzetne toplinske izolacije koja je u startu osigurana, kratkog roka isplativosti, kvalitete, te tehničkih karakteristika odabranih materijala, postižemo velike uštede energije, koje se manifestiraju kroz ukupnu energetsku bilancu objekta, a u konačnici rezultiraju do čak 3 puta manjim troškovima za grijanje i hlađenje od klasične novogradnje, odnosno i do 6 – 8 puta manji od većine postojećih stambenih objekata.

 

U cijenu gradnje kuće ulaze i krovni elementi

 

Zelene su zgrade isplative i štede

Sa danas dostupnom tehnologijom zelene zgrade mogu smanjiti potrošnju energije za 30 do 50%, CO2 emisiju za 35%, otpad za 70%, i uporabu vode za 40%.

Također, zelene zgrade za svojeg vlasnika  – investitora ostvaruju 6% više rente te 16% više prodajne cijene.

Uzimajući u obzir ove pokazatelje, koji vrijede također i za Hrvatsku, Ministarstvo zaštite okolišta i prostornog uređenja , kao i Ministarstvo poduzetništva i obrta potiče inicijativu zelene gradnje u Hrvatskoj. Čini se to i s željom da se tržište graditeljstva i nekretnina što više prilagodi sve strožim europskim regulativama, pa u tu svrhu banke nude posebne zelene kredite bilo da kupujete, odnosno gradite niskoenergetske nekretnine ili opremate vlastiti dom štednim sustavima.

 

Budućnost hrvatskog građevinarstva

Situacija na terenu nije dobra jer oko 85% građevina u Hrvatskoj ne zadovoljava sadašnje propise o toplinskoj zaštiti. Europski i svjetski trend je da zgrade troše do 25 kWh/m² (energetski A razred) energije za grijanje. Većina zgrada u Hrvatskoj, koje su većinom građene prije 1987. godine, troši mnogo više od toga, najčešće od 200 do 250 kWh/m².

Ne samo da kroz stanovanje trošimo puno previše energije, nego i osobno proizvodimo previše stakleničkih plinova. Prema nekim pokazateljima, svaki hrvatski građanin godišnje proizvede 6 tona stakleničkih plinova. To je zabrinjavajuće! Međutim, dade se smanjiti!

 

Kako smanjiti prekomjernu potrošnju energije?

Četveročlana hrvatska obitelj može značajno uštedjeti na troškovima za režije, a emisiju stakleničkih plinova smanjiti za jednu tonu samo ako se pridržava jednostavnih mjera i promijeni ponašanja pri upotrebi energije, ako mudro odabere energetski efikasne uređaje i u svoj dom ugradi moderne tehnologije energetske efikasnosti dostupne na tržištu,

Situaciju zadnjih nekoliko godina popravlja odluka Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, prema kojoj od 31. ožujka 2010. godine sve zgrade u Hrvatskoj koje se prodaju, iznajmljuju ili daju na leasing te zgrade koje će se graditi moraju imati energetski certifikat. Iz certifikata je vidljivo koliko zgrada troši energije za grijanje odnosno za održavanje optimalne temperature, a također i što je sve potrebno da uđe u skupinu štedljivih zgrada koje za grijanje ne troše više od 1,5 do 2,5 litre loživog ulja po kvadratu godišnje.

 

Završiti s dosadašnjom praksom

Prema riječima članova Upravnog odbora Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj  „do sada je uobičajena praksa u gospodarskim aktivnostima Hrvatske bila sustavno ugrožavanje prirodnih resursa, a također se desetljećima ne obraća pažnja na probleme i posljedice koje građevine s neučinkovitim iskorištenjem energije i sirovina imaju na naš okoliš te samim time u stvarnosti predstavljaju loše dugotrajne investicije za Hrvatsku – zemlju čija je najveća vrijednost raznolika i obilata priroda, koja zaslužuje poštovanje i održivost u gospodarenju umjesto pukog iskorištavanja“.

U Hrvatskom savjetu za zelenu gradnju okupili su se predstavnici mahom vodećih tvrtki iz područja projektiranja, proizvodnje građevinskog materijala i opreme, financiranja projekata  i izvođenja građevinskih radova, tvrtki specijaliziranih za tehnologiju energetske učinkovitosti, te alternativnih izvora energije. Njima se pridružuju i razne udruge, obrazovne institucije, banke, veleposlanstva, ali i gospodarske i stručne komore koje svojim radom doprinose realizaciji ideje o neophodnim promjenama u arhitekturi i graditeljstvu, ali i svim ostalim gospodarskim djelatnostima Hrvatske.

Zlobnici bi mogli reći kako se u Hrvatskoj moramo baviti važnijim problemima od fasada na kućama i reciklaže otpada. Možda, ali statistike pokazuju spremnost investitora da zelenu gradnju plate više od standardne gradnje.

A zelena gradnja, sada pouzdano znamo:

 • generira održivi rast
 • stvara nova radna mjesta
 • povećava energetsku sigurnost
 • smanjuje siromaštvo gorivom
 • poboljšava pružanje javnih usluga
 • dodaje i zadržava financijsku vrijednost

 

Jedan od temeljnih zahtjeva za zgradu je gospodarenje energijom i očuvanje topline, a zahtjev će se jednim dijelom već od 2018. godine odnositi na činjenicu da sve zgrade u novogradnji budu građene prema tzv. „nearly zero energy building“ standardu (gotovo nulta potrošnja energije).

Vrijeme do 2018. biti će iskorišteno za definiranje svih tehničkih propisa koji proizlaze iz takvih zahtjeva, ali i za dodatno educiranje svih dionika graditeljskog sektora o načinu planiranja, projektiranja, izgradnje, upravljanja i održavanja zgradama prema pravilima nZEB standarda gradnje.

Osim edukacije profesionalaca iz svih struka povezanih sa graditeljstvom, već je započela, ali će se dodatno intenzivirati edukacija i osvješćivanje svih korisnika zgrada, te velikih investitora i privatnih graditelja.

Nemojte biti izvan tokova!!!

Učinite i svoj dom zelenim i energetski učinkovitim.

Ytong vam u tome može itekako pomoći.

 

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka