Stil uređenja kuće: „low cost“ – malo novca, puno estetike

◂ Povratak na listu članaka

Jasno je, stil uređenja kuće otkriva ponešto o onima koji u toj kući žive.

U tzv. „low cost“ stilu ključna je stvar načiniti dopadljivu estetiku prostora koristeći minimalni proračun i stvarajući mobilijar i ukrase vlastitim, spretnim rukama.

Odabir ovog stila neće pokazati da ste jeftini ili škrti već sasvim suprotno, da ste snalažljivi, da volite originalnost i vlastitu (može i tuđu) kreativnost.

U „low costu“ se stvaraju jedinstveni interijeri, a upravo stoga što na njih nije potrošeno mnogo novca, mogu se mijenjati sa raspoloženjem vlasnika i trendovima bez grižnje savjesti.

 

Uz pomoć Ytonga kreirana je polica za televizor

 

Dakle, nije nemoguće, izdatak za opremanje stana zapravo je lako svesti na minimum.

Kako? Nedostaju vam ideje?

Pročitajte nastavak teksta i nadahnite se!

 

Ideje za „low cost“ uređenje

Najprije, treba istaknuti da u odabiru ovoga stila najprije zaboravite na pravilo da sve prostorije moraju biti u savršenom skladu.

Ne moraju! Neka svaki dio interijera priča zasebnu priču ako vam tako odgovara.

Budite inovativni, koristite predmete i materijale na način koji nije primarno za njih predviđen i s minimalnim budžetom stvorit ćete nevjerojatne stvari!

Stil zapravo odgovara svima. Od kreativaca koji imaju iskustva u izradi namještaja te često vole mijenjati izgled svojeg doma, do dizajnera i arhitekata, naročito onih mlađe generacije koju se, otkad su počeli raditi, susreću s malim budžetima, ali velikim željama i ambicijama investitora, pa na svojem primjeru žele pokazati i ovaj način uređenja interijera. Naravno, i umjetnicima kojima je dom ujedno prostor za kreativan način izražavanja.

 

Materijali

U „low cost“ interijerima namještaj se najčešće izrađuje od iverala, na pod se stavlja parket niže klase ili industrijski parket, dobro je rješenje i laminat, a ako je pod u jako lošem stanju, privremeno i najisplativije rješenje mogu biti OSB ploče. Njih se može stavljati i na zid te također izrađivati namještaj. Ipak, trenutno najpopularnije rješenje za izradu namještaja su sveprisutne, zahvalne i vrlo jeftine palete.

Predmeti i materijali s otpada ili s buvljaka koji se također mogu iskoristiti i prenamijeniti, poput automobilskih guma, starih cijevi ili pojedinih dijelova namještaja idealni su za vaš novi stil u interijeru.

Recikliranje, inovacija i originalnost recept su za postizanje „low cost“ interijera.

Na zidove se mogu objesiti dekorativni tanjuri, “umjetnička djela” mogu nositi potpis samih vlasnika, zanimljive tapete mogu se izrezati i uokviriti te na taj način postati velika slika u određenoj prostoriji, pojedini se zidovi mogu obojiti u boju koja imitira školsku ploču, na zidu se može iscrtati i uzglavlje kreveta, kao i mjesta u kuhinji na kojima će se objesiti lonci i kuhinjski pribor. Razni materijali mogu se prenamijeniti i od njih izraditi lampe, police ili stolića. Ytong je tu odličan jer se lako brusi, reže ili lijepi!

Pogledajte ovdje jednu ideju za zgodan stolić od Ytonga!

U zanimljive podne mozaike možete složiti razbijene keramičke pločice, a zidovi kupaonice, umjesto pločica, mogu dobiti premaz posebno namijenjen za upotrebu u kupaonicama.

Efektni elementi mogu biti i, primjerice, žarulje u običnom grlu, ali zanimljivo povezane žicama za napajanje i umotane u mrežu oko nekog retro predmeta iz povijesti obitelji činit će naročito efektni element prostora.

U kuhinji se, pak, različiti elementi mogu spojiti radnom površinom, dok se umjesto ulaganja u viseće kuhinjske elemente na zidu mogu objesiti lonci i ostali kuhinjski pribor.

Što se boja tiče – sve su poželjne! Pogotovo ako su pojedini elementi u boji koja privlači pozornost, kao što su tople, jarke boje.

 

Palete – od kreveta do vrtne garniture

Prosurfate li malo internetom bez problema ćete pronaći razne kreativne ideje koje pokazuju kako od običnih, jeftinih paleta izraditi krevete, sjedeće garniture, stoliće, komode za TV, police.

Ako još na njih montirate kotačiće, dobit ćete originalan i efektan komad namještaja koji se može pomicati po potrebama i željama vlasnika.

 

Kuhinja

Unutar cjeline koja ne zahtjeva kupovanje kuhinje ili izradu elemenata po mjeri lako možete integrirati aparate i postojeće kuhinjske elemente. Odlično rješenje ja da ih prekrijete radnom pločom i spojite u jedan modularni element. Sve što je potrebno nalazi se u jednom komadu, a izvlači se ovisno o potrebi.

Umjesto ulaganja u viseće kuhinjske elemente, jedan je dovitljivi dizajner, na zidu, običnim vodootpornim flomasterom iscrtao oblik svakog lonca, zabio čavao i objesio kuhinjski pribor. Na ovaj način estetski je postignut efekt puzzli, a osim toga nema zbrke jer svaka posuda ima svoje mjesto.

 

Kupaona

Uz malo spretnosti, elemente u kupaoni možete napraviti sami od betona. Potrebno je napraviti svoj dizajn za kadu i umivaonik, te izvesti oplatu za beton, pa u nju sipati betonsku mješavinu. Takve elemente možete ostaviti u svome sirovom obliku ili ih možete prebojiti brodskom bojom koja je vodootporna i izdržljiva na vanjske utjecaje.

 

“Uradi sam” od Ytonga, projekt za podlogu umivaonika

 

Estetski cjelinu s betonskim elementima dobit ćete ako, primjerice, zidove prekrijete, umjesto keramičkim pločicama, cementnim ljepilom za pločice i onda taj namaz lakirate lakom za čamce u tri sloja.

Na ovome mjestu je još jedna sjajna ideja!

 

Instalacije

Ako nabavite jeftine (crvene, recimo) PVC bužire za struju i upotrijebite ih kao podne lajsne dobit ćete odličan vizualni efekt, ali ćete doprinijeti i ekonomičnosti vašeg zahvata. Naime, kroz njih je moguće provući instalacije za plin, grijanje i struju. Na ovaj način s obzirom da se radi o efektnoj crvenoj boji stvara se estetska igra linijama kroz stan. Osim toga bužiri, uz dodatak keramičkog grla i velike žarulje postaju vrlo efektni lusteri. Dakle, krenite u potragu za alternativnim materijalima koji nisu prvi odabir za kućnu namjenu.

 

Dnevni boravak

Ytong materijal odlično će se uklopiti u projekt izrade polica za dnevni boravak. Pogledajte kako od Ytong ploča možete napraviti jeftinu i dopadljivu policu.

Staklo na vratima možete zamijeniti jeftinijim pleksiglasom čija je funkcija osim ekonomične i estetska jer pleksiglas dolazi u čitavom rasponu boju.

 

Spavaća soba

Evo još jedne ideje za originalno uređenje s malo novca. U spavaonici zid nikako ne mora biti dosadan. Dapače, neka razigra zid! Kako? Pogledajte ovdje!

Također, moderan detalj u spavaćoj sobi možete dobiti od probijene rupe u zidu obrubljene okvirom za zrcalo u kojemu je prozirni pleksiglas. Ovaj  ekonomičan potez ima funkciju ukrasa u spavaćoj sobi, a ukoliko je u blizini kupaonica, možete tom rupom dovesti svjetlo u taj dio stana.

 

Šarenilo uvijek podiže atmosferu

I još par detalja za potpuni „low cost“

Bez obzira na stil koje ste izabrali za unutarnji izgled prostora, posao nije gotov sve dok ne dodate nekoliko elemenata kako biste naglasili odabrani stil. Štos nije u tome što ćete koristiti da napraviti vlastiti dekor nego način na koji ćete to izvesti, kako ćete elemente stila ukomponirati u cjelinu. Isto je s cijenom. Čak i nešto niske cijene može postati sjajan ukras, ako se koristi na neobičan i originalan način. „Low cost“ stil ukrašavanja za to je idealan.

 

Oslikano platno

Izrada uzoraka na platnu za ukras na zidu je vrlo jednostavna. Možete koristiti kartonski predložak ili, ako vam je draže nešto malo više umjetničkog štiha, možete vlastitom rukom nešto naslikati. Neka vaš talent govoriti za vas. Platno se, nakon što ga oslikate, može koristiti kao izvorni ukras za prostore kao što su kućni ured, blagovaonica, spavaća soba ili bilo koji drugi prostor za koji mislite da bi se platno fino uklapalo u njegovu estetiku.

 

Kombinirajte naizgled nespojivo

Slikarstvo i prikazivanje vaših umjetnina na zidu nije jedini način na koji možete doprinijeti stvaranju jedinstvenog ugođaja u vašem domu. Možete biti lukavi na mnogo različitih načina i spajati naizgled nespojive detalje. Na primjer, možete uzeti komad pozadine koja vam se sviđa ili neki komad namještaja poput stolca, te stari okvir za sliku. Ako odabrani komad (polovicu stolca, recimo) prikvačite na zid i smjestiti oko toga predmeta okvir, ne nužno okomito ili horizontalno postavljen, dobit ćete zanimljiv prikaz za blagovaonicu, ured i slično.

 

Priroda je uvijek dobar odabir

Ako želite dodati malo svježine u svoj dom i donijeti komad prirode k sebi, možete se odlučiti za više prirodnih rješenja. Na primjer, možete reciklirati drvo i napraviti jednostavan, ali šarmantan stolić za dnevni boravak od komada trupca kojeg ćete obojiti u kakvu odgovarajuću boju.

 

Lažni okvir za krevet s uzglavljem

Uzglavlje kreveta može biti vrlo skupo. Iako imaju svoj efekt u udobnosti, uzglavlja su također i estetski element. Ipak, učinak uzglavlja možete stvoriti koristeći i druge metode, a ne samo metodu kupnje. Na primjer, možete nacrtati  ili naslikati siluetu uzglavlja na zidu. Jest lažno, al je zgodno i efektno.

 

Prikaz sakupljačke zbirke

Odličan način za uštedjeti nešto novca je koristiti ono što već imate. Tako možete začiniti svoj interijer prikazivanjem stvari koje ste prikupili tijekom godina. To može biti bilo što, od poštanskih marki, starog novca, figurica ili knjiga. Sjajan način da uključite nešto osobno u dekor sobe.

 

Ogledala

Ako imate malu kuću ogledala su rješenje! Na jedan zid povješajte ogledala raznih veličina, oblika i u raznim okvirima. Stvorit ćete originalni dekor i dojam većeg prostora. Ogledala su, također, i jeftino rješenje za uređenje interijera, a njihova svestranost omogućuje im da se koriste u bilo kojoj prostoriji u kući i na gotovo bilo kojem prostoru, pa čak i vani, u vrtu!

 

Stvorite obiteljsku galeriju

Drugi način personalizacije prostora je koristiti uokvirene fotografije. Na primjer, možete stvoriti obiteljsku galeriju prikazivanjem slika svih članova obitelji na zidu u dnevnom boravku. Također možete upotrijebiti istu ideju za blagovaonici ili za svoj ured kako bi stvorili dojam povezanosti i udobnosti u okruženju dragih ljudi.

 

Prenamijenite namještaj

Kad vas uhvati želja i potreba da nešto promijenite u unutarnjem uređenju svoga doma, najefikasnije rješenje jest dodati nešto posve novo i svježe. No, umjesto da kupujete novi namještaj možete ga prenamijeniti i dobiti isti osjećaj novog i neočekivano. Stvorite od starih stolaca policu postavljajući ih jednog na drugog i takve bojajući u kakvu vedru boju. Nemojte se bojati eksperimentirati i biti originalan.

 

Boje, boje, boje…

Naravno, boja je vrlo jednostavan način da nešto popravi, osvježi i promijeni. Dakle, ako želite preoblikovati atmosferu u vašem domu kako bi on bio više dinamičan i realističan, odaberite jarke boje. Kombinirajte ih i dolazite do novih ideja, miješajte različite nijanse i koristite različite uzorke i teksture kako biste ih istaknuli.

Ukratko, „low cost“ je dizajn koji si svi mogu priuštiti. No, to što je povoljan, ne znači da je nekvalitetan, površan ili sramotan. Probajte! Neće vas puno koštati!

 

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka