Minijaturne kuće ili „tiny house“

◂ Povratak na listu članaka

Koncept minijaturnih kuća je društveni pokret koji je krenuo iz SAD-a prije nekoliko godina. Njegovi pobornici zagovaraju stanovanje u minijaturnim domovima.

Prednost minijaturnih kuća je to što zauzimaju manje prostora, lakše se grade, često se prave od recikliranih ili ekoloških materijala. Prosječna površina kuća u SAD je oko 230 m2, dok se površine minijaturnih kuća kreću od od 10 do 40 m2.

Unutrašnjost jedne minijaturne kuće

 

Podaci od prošle godine pokazuju kako, oko 9 posto američkih domova, ima manju stambenu površinu od one koja je bila uobičajena prošlih godina. Drugim riječima, grade se i traže manje kuće, posebno minijaturne kuće.

Tome je pokretu svakako doprinijela i činjenica da su u velikoj krizi mnogi Amerikanci izgubili svoje domove jer više nisu mogli plaćati hipoteke za kuće u kojima su do tada živjeli.

S obzirom da je slična situacija sa kvadraturama stambenih površina i u Europi, a svijest o potrošačkim pretjerivanjima sve viša, za očekivati je da će pobornika izgradnje minijaturnih kuća biti sve više i na Starom kontinentu.

 

Minijaturne kuće i njihovi maštoviti oblici

Generalno, mini kuće mogu se svrstati u tri osnovne kategorije:

  1. kućice na kotačima – što konkretno znači kamp kućice neuobičajenoga izgleda
  2. kućice na „kamionskoj prikolici“ – također su na kotačima, pokretne, a njihova je maksimalna širina prilagođena cestovnome prijevozu

Ipak, takvoj je kućici potrebna pratnja za specijalni teret. Ima modela koji se prevoze u više “komada” pa se sastavljaju na prostoru smještaja kućice. Takav objekt se najčešće osloni na betonske stupiće. Za ovu vrstu mini kuća ima proizvođača i u RH.

3. kućice koje su građene klasičnim načinom, ali su manjih dimenzija (montažne/zidane)

 

Minijaturna kuća može biti i mobilna

 

Naravno ima i plutajućih verzija, verzija za rijeke i mora, uglavnom kućica privezanih uz obalu, ali one se ne svrstavaju u posebnu kategoriju nego u neku od prethodne tri.

Kod projektiranja takvih kućica, puno više nego kod uobičajenih kuća, vodi se računa o namještaju koji je “uklopljen” u objekt.

Minijaturne, pokretne kućice imaju i dodatnu prednost izrade i smještaja na praktičnoj ili bližoj lokaciji , a onda, nakon zasićenja pejzažem kod njenih stanovnika, mogu se transportirati na neku drugu livadu ili dvorište.

 

Stanovanje svedeno na najnužnije

Smanjiti nepotrebne kvadrate i svesti stanovanje na najnužnije, već smo istaknuli, rastući je trend i cilj kojemu teže mnogi.

Minijaturne kuće imaju sve što je potrebno za život: kupaonicu, kuhinju, dnevnu zonu, spavaći dio, a često i prostrane trijemove i terase.

No, sve je to smješteno na puno manje kvadrata nego što to imaju “tipične” obiteljske kuće. Samim time, takvi objekti su jednostavniji za čišćenje i održavanje, imaju manje troškove i režije, ali donose i važnu promjenu u razmišljanju.

 

Puno toga stane u malo kvadrata mini kuće

 

Mali dom bez puno stvari pojednostavljuje život i donosi osjećaj istinskog zadovoljstva jer vlasnici prestaju biti orijentirani na stvari i materijalno. Dovoljno je imati krov nad glavom i svoj kutak svemira.

Iako malene, kućice koje vam predstavljamo u nastavku, vrlo su funkcionalne, a oduševljavaju i svojom arhitekturom, dizajnom i uređenjem.

 

Mini domovi iz Nove Škotske

Tvrtka Full Moon Tiny Shelters, stvara simpatične, minimalističke građevine ispod 20 m2. Ovi proizvođači malenih domova su iz Nove Škotske i predstavljaju prilično novu tvrtku koja je osnovana 2013. godine, a njihova pažnja je usmjerena pokretu malih kuća od samog početka.

Bilo da su sirove ili profinjene, elegantne ili estetske, razigrane ili duboke, njihove male strukture mogu biti korištene kao domovi, umjetnički prostori, srednje tvrtke, mirna mjesta za pisce, vikendice ili kuće na brodovima.

 

Kvadrat male kućice ima visoku cijenu

Iz razloga što grade male konstrukcije, izvođači i tvrtke koje se bave takvom gradnjom mogu izrađivati ​​bolje jedino uz pomoć vrhunskih materijala i upravo zbog tog odnosa veličine i kvalitete, kvadrat ovakve male kućice košta više nego kvadrat obične kuće normalne veličine.

 

Mini kuća poput one za ptice

 

Svaka od ovih kuća je prilagođena, obično dolaze na prikolici i u skladu sa specifikacijama klijenata. Kao opcija, postoji i krovna površina koja može biti prilagođena za život, za postavu solarnih panela, za suhi toalet, malo potkrovlje, spremnik za sakupljanje kišnice i još mnogo toga.

Malene kuće nisu namijenjene stalnim domovima, ali su potpuno opremljene za život tijekom sva četiri godišnja doba – mogu izdržati najtoplija ljeta i hladne zime. Pored toga što su vrlo dobro izolirane, drugi najvažniji faktor je uvećanje raspoloživog prostora i njegovo prilagođavanje višenamjenskim funkcionalnostima.

Posjeduju također i dobre instalacije za vodu u kuhinjama i kupaonicama, dok udobna, ali opet minimalistička estetika čini njihove stanovnike sretnima i pruža im udobnost, nikako skučen osjećaj i nedostatak.

 

Mini kuća na japanski način

 

Hiyoshi je naziv male kućice koja je pravi je primjer minimalističkog pristupa gradnji i arhitekturi.

Japanska arhitektura i inače je posebna po jedinstvenim dizajnerskim rješenjima, a ova je mini kuća još jedan dokaz domišljatosti.

Kuću je kreirala i izgradila tvrtka EANA, a glavna misao vodilja bila je da malen prostor mora imati sve što je potrebno za egzistenciju, ali treba biti i udoban za svakodnevan boravak i stanovanje.

Neobična kuća nalazi se u Yokohami, a svaki je kutak pažljivo osmišljen.

Sa strane ima velike prozore koji osiguravaju većinu dnevnog svjetla. Dnevni boravak ima duplu visinu zidova tako da na prvi pogled djeluje prostranije nego što jest.

 

Mini kuća na japanski način
Puno svjetla u mini kući

 Otvorena i ugodna, kuća je namještena osnovnim namještajem, a sve su boje u svijetlim tonovima, jer one vizualno povećavaju prostor.

Iako se to ne bi očekivalo za ovako malu kuću, vlasnici čak imaju i vrt. Na krovu.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka