Mala kuhinja – funkcionalna i praktična

◂ Povratak na listu članaka

Mala kuhinja se u suvremenim prostorima, gradskim stanovima i kućama, javlja češće nego velike i raskošne kuhinje. Inače, kuhinje u malim prostorima teške su za projektiranje, a moraju zadovoljiti ključnu funkcionalnost i praktičnost. Unatoč tome i činjenice da male kuhinje predstavljaju veliki izazov u dizajniranju, one upravo zbog malih dimenzija i kompaktnosti mogu biti praktične, funkcionalne i dovoljne za sve što treba jedan dom.

Ako se kuhar ili kuharica nemaju gdje okrenuti, nemaju na čemu nasjeckati namirnice, nemaju dovoljno mjesta za potrebne aparate i pomagala put do frustracije nije dug.

 

I mala kuhinja može biti lijepa i funkcionalna

 

Već u svojoj osnovi kuhinja jest prostorija koja sadrži mnoštvo detalja i predmeta pa stoga treba biti dobro organizirana kako bi bila i funkcionalna.

A pri tome valja voditi računa i o estetici. Ugodnije je pripremati hranu u lijepoj kuhinji. Pa iako bila i mala.

Ako je takav i vaš slučaj, ako živite u kući s uskom i malom kuhinjom ili kuhinjama – ne očajavajte!

Postoji mnogo načina da ukrasite i dizajnirate kuhinju, tako da zaista postane prostor koji će vam koristiti i u kojem ćete s užitkom provoditi vrijeme.

Evo nekoliko odličnih ideja za malu kuhinju, koje možete isprobati!

 

Važni savjeti za malu i funkcionalnu kuhinju

 

  1. Kupite uređaje manjih dimenzija

Mnoge tvrtke danas proizvode uređaje koji su manji od standardnih. Dakle, prostor uz zadržavanje izvorne funkcionalnosti, možete puno bolje iskoristiti kupnjom uređaja manjih dimenzija poput hladnjaka, štednjaka ili perilice suđa.
Iskoristite ušteđeni prostor kako biste dodali radne površine ako su vam neophodne za obavljanje svakodnevnih poslova.

  1. Police spašavaju stvar

Postavljanje polica je uvijek dobra ideja, naročito ako su to otvorene police. One će učiniti da kuhinja izgleda prostrano i sve na policama bit će dostupnije i preglednije.

  1. Male kuhinje – minimalistički dizajn

Ako vam je kuhinja mala, izbjegavajte gomilanje nepotrebnih stvari, pomagala i uređaja. Mala područja postaju još manja kada se mnogo predmeta nađe na skučenom prostoru. Postoji mnogo kuhinjskih ideja, ali jedno od najvažnijih pravila jeste čist dizajn. Minimalizam je ionako u trendu.Pogledajte ovdje!

 

U maloj kuhinji minimalizam je imperativ

 

Uređujete li malu kuhinju…pripazite na sljedeće:

 

Raspitajte se na više mjesta

Kupujete li keramičke pločice i uređaje, tražite li majstore za ugradnju uređaja ili samo želite nabaviti lonce i tave – pitajte na više mjesta. Za ono za što će vam na jednom mjestu reći da je nemoguće, na drugom će se čuditi zašto uopće postavljate takvo pitanje kad je riječ o nečem što se može izvesti i kako se može urediti.

Također, pogledajte akcije i cijene u već prije pogledanim dućanima jer variraju: za istu stvar dobit ćete jako različite ponude tako da se isplati otići na više mjesta koliko god vam mrsko bilo. Dobro je i kupiti na više mjesta, jer dućani ciljano rade akcije na određene proizvode.

 

Dobro izmjerite pa opet još jednom…i još jednom

Radite li kuhinju po mjeri ili kupujete već gotovu, sve dobro izmjerite, više puta. Nakon što to učini majstor, izmjerite i sami!
Kod mjerenja visine i širine ne zaboravite uračunati pločice ako ne postoje, na cokle, kod kutnih elemenata na letvice koje su potrebne da bi se vrata kutnih ormarića mogla otvoriti, a kod visećih ormarića na izvode za rasvjetu (ako već postoje i ne mogu se micati) u odnosu na to kako se otvaraju vrata ormarića.

Ako ugrađujete novi prozor, pokušajte kamenu klupicu izjednačiti s visinom kuhinjske ploče i provjerite mogu li se prozor ili kuhinjski elementi normalno i bez zapreka otvarati do kud je potrebno.

Nikako se nemojte zanijeti i početi naručivati namještaj, a da niste u prostor stavili neke zamjenske ‘modele’ željenog namještaja (pa iako to bile obične kartonske kutije) i vidjeli guše li vam previše prostor.

Pazite i na to na koju se stranu otvaraju ormarići, te da se vrata ne sudaraju ili otvaraju na krivu stranu.

Kuhinju prilagodite isključivo sebi i svojim potrebama

Pretpostavljamo kako ste i prije uređenja svoje kuhinje stekli neko iskustvo u pripremi hrane. Pri tome nije bitno kakva hrana izlazi iz vašeg lonca, nego je sada bitno da već nešto znate o svom stilu kuhanja, dinamici i potrebama.
Uvažite sebe!

Jer, bez obzira na to što nešto super izgleda u časopisu o unutarnjem uređenju, ako se ne slaže s vašom osobnošću –  radije izbjegnite!
Volite li da su vam čaše i tanjuri spremljeni u zatvorene ormariće, nemojte raditi otvorene police. Ako ste niskog rasta, formirajte sve razine radnih ploha, polica i ormarića na svoju visinu.

Dakle, imajući ovo na umu, ako vam se bilo što od prijedloga koji slijede ne čini praktičnim ili u skladu s vašom osobnošću, zanemarite.

Ugradbeno je praktično i funkcionalno

Kada u svojoj kuhinji malih dimenzija učinite da većina stvari ima svoje mjesto u ugrađenim ormarima, tada ona postaje jednostavna i praktična kako vizualno, tako i za održavanje.

Primjerice, zašto bi mikrovalna pećnica zauzimala dragocjeno mjesto na radnoj plohi kad ju se može uklopiti u elemente?

Isto je i s napama (sada se mogu kupiti i one skrivene ispod visećih ormarića čije se dimenzije povećavaju na izvlačenje, a nakon korištenja se jednostavno teleskopski vrate ispod ormarića), kantama za otpatke i s mnogim drugim sitnicama.

 

Malu kuhinju prilagodite sebi

Grupirajte stvari po funkcijama i redoslijedu korištenja

Zamislite se u kuhinji, koje sve radnje radite i kojim redoslijedom… Krenete li od sudopera, najlogičnije je da se pored njega nalazi perilica za suđe, a ispod njega kanta za smeće. Ima smisla jer ostaci hrane s tanjura idu u otpad, tanjur malo stavite pod vodu, pa u perilicu, a sve to praktično pri ruci, s malo nepotrebnog hoda i gotovo na istom mjestu. Tanjure je u tom slučaju najpametnije držati u gornjim ormarićima poviše perilice jer će vam tako putanja slaganja poslije pranja biti najkraća. Isto tako, posude za pečenje, začine, kuhače i slične sitnice najbolje je grupirati blizu samog štednjaka/pećnice tako da su uvijek pri ruci kad ih hitno trebate (da vam ne zagori hrana koju pripremate ili ako treba na brzinu obaviti neku radnju). Isto načelo vrijedi i za namirnice: začini zajedno, potrepštine za pravljenje kolača isto itd.

 

Nikad previše ormarića

Produžite viseće ormariće sve do plafona! Dvije su prednosti: više polica i prostora za odlaganje i manje čišćenja prašine.

 

Ladice i ormarići na izvlačenje

Zaboravite duboke police. Ne želite kopati u dubine kuhinje samo zato što se nešto skrilo na kraju police od jednog metra dubine. Iako su mehanizmi za izvlačenje ladica i polica nešto skuplji nego obične police, itekako vrijede. Ako su vam izvan budžeta, dio problema može se riješiti malim rotirajućim policama koje se daju nabaviti na internetu pod nazivom „Lazy Susan“ Uski ormarići na izvlačenje idealni su za boce poput one za ocat, ulje i slično. Imate li jednog takvog pokraj sudopera bit će odličan za organizaciju deterdženata i spužvica za pranje.

 

Unutar ormarića svaka stvar na svoje mjesto

To nije stvar estetike već praktičnosti. Svaka stvar treba imati svoje mjesto i po mogućnosti svoju kutiju. Stvari koje kupujete u paketićima i vrećicama najbolje je držati u prozirnim plastičnim kutijama. Još bolje ako te kutije označite razumljivim oznakama i natpisima. Traži malo vremena, da slažemo se, ali nakon toga bit će lako i jednostavno snaći se na malome prostoru vaše nove kuhinje. Unutar ladice stavite tzv. organizatore – pregrade poput onih koje imate za vilice, žlice i noževe. Tako će ladice biti preglednije i bit će lakše pronaći ono što tražite. Još nešto. Vrata ormarića često nisu dovoljno dobro iskorištena. Zašto na njih ne biste postavili usku košaricu u koju možete smjestiti poklopce ili daske za sjeckanje.

Uvis umjesto vodoravno

Taj princip uvelike štedi mjesto u malim kuhinjama. I općenito u manjim prostorima. Navikli smo neke stvari, poput poklopaca, tava, pekača i slično, držati u horizontalnom položaju mada to uopće nije nužno. Sve se to može posložiti okomito i tako uštedjeti potreban prostor.

 

Jedino važno u kuhinji je praktičnost za vas

U posljednje vrijeme je popularno staviti pećnicu u razinu očiju. Razmislite odgovara li vam to! Da nije baš savršeno očišćena primijetit ćete odmah ako je u tom položaju. Osim toga, često ćete u časopisima vidjeti da se po kuhinji vješaju kojekakva umjetnička i manje umjetnička djela i to u blizini sudopera i štednjaka. U maloj kuhinji to će se sigurno brzo prljati. Jednako tako nije preporučljivo ostaviti nezaštićeni zid između štednjaka i visećih ormarića. Mrlje nećete moći izbjeći, a niti ih oprati. Međutim, bez obzira na sve, nije ni rješenje igrati baš previše na sigurno. Dodajte nešto što će vas veseliti i po čemu će odmah biti jasno da je ta kuhinja baš vaša.

 

Sve što možete – ugradite

 

Čiste radne plohe

Samo ime ukazuje na važnu činjenicu – to su radne plohe, ne plohe za odlaganje stvari!!!

Učinite sebi uslugu, nađite mjesto za sve sitnice koje se obično nanižu po radnoj plohi, a nju ostavite posve čistom ili stavite samo ono neophodno, mikser, recimo.

Dekoracijama na radnoj plohi također nije mjesto. Kome se uopće da početi kuhati kad prvo treba 10 min raditi da bi se uopće došlo do mjesta za kuhanje i kada to ponovno treba vratiti na mjesto nakon kuhanja? Budite praktični!

 

Pobrinite se za dobru rasvjetu

Iz više razloga izuzetno važno je imati dobru rasvjetu dok kuhate (kako bi izbjegli ozljede, vidjeli i po boji da je hrana svježa, ali i spriječili da vam u hranu slučajno upadnu dijelovi nečega što se tamo ne treba nalaziti. Zato, bez obzira na mogući romantičan ugođaj, ne kuhajte u mraku!

Preporučujemo tri vrste rasvjete: standardna plafonska rasvjeta, rasvjeta s donje strane visećih elemenata koja osvjetljava radnu plohu tako da dobro vidite što radite i ambijentalna rasvjeta kojom kuhinja dobiva posebnu atmosferu.

Pod ambijentalnom rasvjetom podrazumijeva se visilica poviše stola (idealno bi bilo s potenciometrom) i pokoja svijeća.

Te dvije stvari čine čuda, ne samo za romantiku udvoje nego i za večere s prijateljima kad niste stigli baš sjajno raspremiti kuhinju jer ste previše vremena potrošili na pripremu nenadmašnih jela.

Ostale objave iz kategorije

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka