Mala kuhinja nije problem

15.6.2019

Mala kuhinja se u suvremenim prostorima, gradskim stanovima i kućama, javlja češće nego velike i raskošne kuhinje.

Za one koji uživaju u kuhanju, mala kuhinja zaista može biti ograničavajući faktor u kreativnosti. Ako se kuhar ili kuharica nemaju gdje okrenuti, nemaju na čemu nasjeckati namirnice, nemaju dovoljno mjesta za potrebne aparate i pomagala put do frustracije nije dug.

I mala kuhinja može biti lijepa i funkcionalna

Već u svojoj osnovi kuhinja jest prostorija koja sadrži mnoštvo detalja i predmeta pa stoga treba biti dobro organizirana kako bi bila i funkcionalna.

A pri tome valja voditi računa i o estetici. Ugodnije je pripremati hranu u lijepoj kuhinji. Pa makar bila i mala.

Ako je takav i vaš slučaj, ako živite u kući s uskom i malom kuhinjom ili kuhinjama – ne očajavajte!

Postoji mnogo načina da ukrasite i dizajnirate kuhinju, tako da zaista postane prostor koji će vam koristiti.

Evo nekoliko odličnih ideja za malu kuhinju, koje možete isprobati!

3 važna savjeta kad je kuhinja mala

  1. Kupite uređaje manjih dimenzija

Mnoge tvrtke danas proizvode uređaje koji su manji od standardnih. Dakle, prostor možete „sačuvati“ smanjivanjem dimenzija najglomaznijih komada u kuhinji poput hladnjaka ili štednjaka.

Iskoristite taj prostor kako biste dodali radne površine ako su vam neophodne.

  1. Police spašavaju stvar

Postavljanje polica je uvijek dobra ideja, naročito ako su to otvorene police. One će učiniti da kuhinja izgleda prostrano i sve na policama bit će dostupnije.

  1. Male kuhinje – minimalistički dizajn

Izbjegavajte u svojoj maloj kuhinji gomilanje bespotrebnih stvari, pomagala i uređaja. Mala područja postaju još manja kada se mnogo predmeta nađe na skučenom prostoru. Postoji mnogo kuhinjskih ideja, ali jedno od najvažnijih pravila jeste čist dizajn. Minimalizam je ionako u trendu. Pogledajte ovdje!

U maloj kuhinji minimalizam je imperativ

Uređujete li malu kuhinju…

…neće biti zgoreg ni da se vodite sljedećim naputcima:

Pitajte na više mjesta

Kupujete li keramičke pločice, tražite majstore za ugradnju uređaja ili samo želite nabaviti lonce i tave – pitajte na više mjesta. Za ono za što će vam na jednom mjestu reći da je nemoguće, na drugom će se čuditi zašto uopće postavljate takvo pitanje kad je riječ o nečem što se dade urediti i napraviti. Također, i cijene variraju: za istu stvar dobit ćete jako različite ponude tako da se isplati otići na više mjesta koliko god vam mrsko bilo.

Dobro izmjerite pa opet još jednom…i još jednom

Radite li kuhinju po mjeri ili kupujete već gotovu, sve dobro izmjerite. Više puta. I s majstorom. I sami.

Kod mjerenja visine ne zaboravite na cokle, kod kutnih elemenata na letvice koje su potrebne da bi se vrata kutnih ormarića mogla otvoriti, a kod visećih ormarića na izvode za rasvjetu (ako već postoje i ne mogu se micati) u odnosu na to kako se otvaraju vrata ormarića.

Ako ugrađujete novi prozor, pokušajte kamenu klupicu izjednačiti s visinom kuhinjske ploče.

Nikako se nemojte zanijeti i početi naručivati namještaj, a da niste u prostor stavili neke zamjenske ‘modele’ gabarita željenog namještaja (pa makar to bile kartonske kutije) i vidjeli guše li vam previše prostor.

Pazite i na to na koju se stranu otvaraju ormarići i na to da se vrata ne sudaraju ili otvaraju na krivu stranu.

Malu kuhinju prilagodite sebi, a ne obrnuto

Pretpostavljamo kako ste i prije uređenja svoje kuhinje stekli neko iskustvo u pripremi hrane. Pri tome nije bitno kakva hrana izlazi iz vašeg lonca, nego je sada bitno da već nešto znate o svom stilu kuhanja, dinamici i potrebama.

Uvažite se!

Jer, bez obzira na to što nešto super izgleda u časopisu o unutarnjem uređenju, ako se ne slaže s vašom osobnošću –  radije izbjegnite!

Volite li da su vam čaše i tanjuri spremljeni u zatvorene ormariće, nemojte raditi otvorene police. Ako ste niskog rasta, formirajte sve razine radnih ploha, polica i ormarića na svoju visinu.

Dakle, imajući ovo na umu, ako vam se bilo što od prijedloga koji slijede ne čini praktičnim ili u skladu s vašom osobnošću, zanemarite.

Ugradbeno je praktično

Kada u svojoj kuhinji malih dimenzija učinite da većina stvari ima svoje mjesto u ugrađenim ormarima, tada ona postaje jednostavna, i vizualno i za održavanje.

Primjerice, zašto bi mikrovalna pećnica zauzimala dragocjeno mjesto na radnoj plohi kad ju se može uklopiti u elemente?

Isto je i s napama (sada se mogu kupiti i one skrivene ispod visećih ormarića čije se dimenzije povećavaju na potez, a nakon korištenja se jednostavno teleskopski vrate ispod ormarića), kantama za otpatke i s mnogim drugim sitnicama.

Malu kuhinju prilagodite sebi

Grupirajte stvari po funkcijama i redoslijedu korištenja

Zamislite sebe u kuhinji. Kojim redoslijedom obavljate poslove?

Krenete li od sudopera, najlogičnije je da se pored njega nalazi perilica za suđe, a ispod njega kanta za smeće. Ima smisla jer ostaci hrane s tanjura idu u otpad, tanjur malo stavite pod vodu pa u perilicu, a sve to čvrsto uzemljeni na istom mjestu.

Tanjure je u tom slučaju najpametnije držati u gornjim ormarićima poviše perilice jer će vam tako putanja slaganja poslije pranja biti najkraća.

Isto tako, plehove za pečenje, začine, kuhače i slične sitnice najbolje je grupirati blizu samog štednjaka/pećnice tako da su uvijek pri ruci kad ih trebate isti tren (da vam ne zagori hrana koju pripremate).

Isto načelo vrijedi i za namirnice: začini zajedno, potrepštine za pravljenje kolača isto itd.

Nikad previše ormarića

Ako uspijete naći mjesta, produžite viseće ormariće sve do plafona. Dvije su prednosti: više polica i manje čišćenja prašine.

Ladice i ormarići na izvlačenje

Zaboravite duboke police. Ne želite kopati u dubine kuhinje samo zato jer se nešto skrilo na kraju police od jednog metra dubine.

Iako su mehanizmi za izvlačenje ladica i polica nešto skuplji nego obične police, itekako vrijede.

Ako su vam izvan budžeta, dio problema može se riješiti malim rotirajućim policama koje se daju nabaviti na internetu pod nazivom „lazy susan“

Uski ormarići na izvlačenje idealni su za boce poput one za ocat, ulje i slično. Imate li jednog takvog pokraj sudopera bit će odličan za organizaciju deterdženata i spužvica za pranje.

Unutar ormarića svaka stvar na svoje mjesto

To nije stvar estetike već praktičnosti. Svaka stvar treba imati svoje mjesto i po mogućnosti svoju kutiju. Stvari koje kupujete u paketićima i vrećicama najbolje je držati u prozirnim plastičnim kutijama. Još bolje ako te kutije označite razumljivim oznakama i natpisima. Traži malo vremena, da slažemo se, ali nakon toga bit će lako i jednostavno snaći se na malome prostoru vaše nove kuhinje.

Unutar ladice stavite tzv. organizatore – pregrade poput onih koje imate za vilice, žlice i noževe. Tako će ladice biti preglednije i bit će lakše pronaći ono što tražite.

Još nešto. Vrata ormarića često nisu dovoljno dobro iskorištena. Zašto na njih ne biste postavili usku košaricu u koju možete smjestiti poklopce ili daske za sjeckanje.

Uvis umjesto vodoravno

Ovaj princip uvelike štedi mjesto u malim kuhinjama. I općenito u manjim prostorima. Navikli smo neke stvari, poput poklopaca, tava, pekača i slično, držati u horizontalnom položaju mada to uopće nije nužno. Sve se to može posložiti okomito.

Od onoga što je „in“ važniji ste vi

Sada je popularno staviti pećnicu u razinu očiju. Razmislite odgovara li vam to! Da nije baš najsavršenije očišćena primijetit ćete odmah ako je u tom položaju. Osim toga, često ćete u časopisima vidjeti da se po kuhinji vješaju kojekakva umjetnička i manje umjetnička djela i to u blizini sudopera i štednjaka.

U maloj kuhinji to će se sigurno brzo prljati.

Jednako tako nije preporučljivo ostaviti nezaštićeni zid između štednjaka i visećih ormarića. Mrlje nećete moći izbjeći, a niti ih oprati.

Međutim, bez obzira na sve, nije ni rješenje igrati baš previše na sigurno. Dodajte nešto što će vas veseliti i po čemu će odmah biti jasno da je ta kuhinja baš vaša.

Sve što možete – ugradite

Čiste radne plohe

Samo ime ukazuje na važnu činjenicu – to su radne plohe, ne plohe za odlaganje stvari.

Učinite sebi uslugu, nađite mjesto za sve sitnice koje se obično nanižu po radnoj plohi, a nju ostavite posve čistom ili stavite samo ono neophodno, blender, recimo.

Dekoracijama na radnoj plohi također nije mjesto. Kome se uopće da početi kuhati kad prvo treba 10 min kopati da bi se uopće došlo do mjesta za kuhanje?

Krajnje nepraktično.

Pobrinite se za dobru rasvjetu

Ne kuhajte u mraku!

Preporučujemo tri vrste rasvjete: standardna plafonska rasvjeta, rasvjeta s donje strane visećih elemenata koja osvjetljava radnu plohu tako da dobro vidite što radite i ambijentalna rasvjeta kojom kuhinja dobiva posebnu atmosferu.

Pod ambijentalnom rasvjetom podrazumijeva se visilica poviše stola (idealno bi bilo s potenciometrom) i pokoja svijeća.

Te dvije stvari čine čuda, ne samo za romantiku udvoje nego i za večere s prijateljima kad niste stigli baš sjajno raspremiti kuhinju jer ste previše vremena potrošili na pripremu nenadmašnog jela.

S Ytongom dobivate

Građenje s Ytong materijalom je brzo, precizno i jednostavno jer su proizvodi lagani, a velikih dimenzija. Ovdje pogledajte kako izgledaju! Ytong porobeton je ekološki termoizolacijski materijal, o čijim dodatnim prednostima možete više pročitati ovdje. Odaberete li neku od Ytong kuća dobit ćete niz pogodnosti, od kojih neke potpuno besplatno. Uvjerite se na ovome mjestu! Ako već imate svoj projekt, i tu smo vam na sluzi. Pogledajte kako!