10 zahvata za brzo uređenje doma

◂ Povratak na listu članaka

Ukrašavanje i uređivanje naših domova jedna je od stvari koje, jednostavno rečeno, nikad nisu gotove. Ono što je sjajno, čak i sitnice čine razliku i prostor u kojem živite već i male promjene učinit će ugodnijem za život. Bez obzira radilo se o uređenju novog ili preuređenju postojećeg doma, sve mora biti ugodno, funkcionalno i besprijekorno, kako bi se u svom domu osjećali najbolje i uživali u svakom trenutku provedenom u njemu. Zato vam i donosimo popis 10 savjeta i trikova uz koje ćete moći sami, brzo i jednostavno te što je vrlo važno, uz malo financijskog ulaganja, brzo urediti svoj stambeni prostor ili ga samo osvježiti.

 

Uređenje doma u 10 zahvata:

 

Osvježavanje zidova, bilo postojećom bilo nekom novom bojom, postiže efektnu i brzu promjenu, a ne zahtijeva veliku investiciju.

Niste li skloni eksperimentima, umjesto da zid u dnevnom boravku obojite kričavom bojom, nabavite danas popularne naljepnice koje ne koštaju puno, lako ih je postaviti, i što je još važnije, kada vam dosade, lako ih je skinuti. Možete ih mijenjati tempom koji vama odgovara i svaki put sebi, prijateljima i gostima prirediti ugodno iznenađenje.

Vidljivu razliku napravit će i birani detalji poput svjetiljki, slika, novih zavjesa, neobičnih polica ili pak zelenilo koje je, posebno u proljeće, jako lijep dekor svakoj kući. Ovisno o tome kakav ugođaj želite postići, eksperimentirajte s rasvjetom i/ili svijećama.

Imajte na umu da su upravo detalji ono što čini razliku, stoga se odvažite na neke neobične kombinacije, primjerice pri serviranju jela ili pri uređenju dječje sobe.

Važno je da se vi u svom domu osjećate ugodno i da je sve podređeno vašim potrebama.

 

Detalji u crvenoj boji donose živost u prostor dnevnog boravka

1. Police koje sami možete napraviti

Jednostavno i brzo, uz pomoć nekoliko alatki i Ytong ploča napravite razne police promjene u vašem životnom prostoru brzo će biti vidljive. Ne brinite, u nastavku teksta donosimo konkretna uputstva, popis materijala, fotografije i prijedloge za inspiraciju.
Upamtite, nije uvijek potrebno kupiti gotove police, a ono što sami napravite, takav jedinstveni dizajn i zadovoljstvo dobro obavljenim poslom, još će više povećati osjećaj doma. To može svatko, a uz malo spretnosti, osjećaja za oblikovanje i vrlo zahvalne Ytong elemente brzo ćete se pohvaliti novim regalom za knjige kao plodom vaše mašte i umijeća. Pogledajte priložene fotografije, pročitajte upute, a potom…na posao!

 

Police u dnevnome boravku

Namijenjene su za smještaj televizora i drugih aparata, ukrasnih sitnica, knjiga i drugog što želite imati na dohvat ruke u prostoru u kojem provodite veći dio dana. Prije nego se upustite u provođenje projekta „izrađujem police za dnevnu sobu“, razmislite za što vam sve trebaju i kako želite da izgledaju. Potom napravite skicu, nabavite materijal i alat, kojeg „pajdaša“ da vam pomogne i police će časom biti gotove!

Za police ovakvog tipa kao što su ove na fotografiji trebat će vam sljedeći osnovni materijal, čija će količina ovisiti o veličini vaših polica:

  • Ytong ploče debljine 5 i/ili 7,5 cm, možda i 10 ili 12,5 cm
  • Ytong tankoslojni mort
  • Sidra
  • Materijal za završnu obradu
  • Od alata pripremite: pilu, lopaticu za nanos tankoslojnog morta, miješalicu za pripremu morta i kantu

 

Priprema je pola posla. Sada samo pratite dalje upute…

  1. Način izvođenja ovisi o nacrtu. Već na samom početku izrade trebali biste se pobrinuti za ravninu, zato prve blokove (ploče) položite u produžni mort.
  2. Zidanje možete nastaviti prema nacrtu pri čemu valja lijepiti i horizontalne i vertikalne spojnice ploča tankoslojnim mortom.
  3. Regal usidrite u zid elastičnim sidrima (time se sprečava njegovo rušenje, posebno ako je visok).
  4. Sidra koristite i za namještanje polica, drugačija veza nije moguća.
  5. Regal obradite masom za izravnavanje, izbrusite ga do glatkoće i obojite odabranom unutrašnjom bojom.

 

Takve police možete kombinirati i s drugim elementima – drvom, kamenom, keramikom, tapetama ili čime god vam se svidi.

 

Ytong materijal za police u dnevnom boravku

 

Polica za televizor

Na zidovima s Ytongom možete ostvariti gotovo sve ideje i prilagoditi prostor upravo vaćim željama i potrebama. Ideja koja slijedi je na tome tragu. Tako jedan sterilni, potpuno bijeli interijer dnevnog boravka brzo može postati razigran, neobično oblikovanim zidom koji je još i dodatno naglašen prugastim uzorkom tapeta ili bojama.

Naravno, takav zahvat ne bi bio toliko jednostavan da nema Ytonga i Multipora jer su to izuzetno lako obradivi i podatni materijali. Lako se obrađuju na željene dimenzije i oblike, a ugradnja je jednostavna. Zidanje Ytong tankoslojnim mortom toliko je jednostavno da ga svlada svaka zainteresirana osoba.

Pričvrstite televizor na zid. A pri tome neka zid bude poseban!

Suvremeni televizijski prijemnici toliko su tanki da često figuriraju kao slika na zidu. Ta činjenica otvara široke mogućnost dizajniranja televizorskoga okruženja jer on više ne mora nužno stajati na nekom stoliću ili polici.

 

Televizor na posebnoj poziciji – u Ytong zidu

 

Polica za biblioteku

Obogatite dom kućnom bibliotekom ili barem preuredite dio dnevnog boravka za čitače, a time ćete organizirati i posložiti svoje knjige, ali i dobiti novi funkcionalni prostor. Pronađite kutak ili čak prostoriju za kućnu knjižnicu. Nakon toga, dajte mašti na volju, jer police za knjige ne moraju nužno biti pravilnih oblika. Zašto ne bi malo zavijugale!

Poželite li, u trenucima odmora posvećenog čitanju, uz sebe imati poseban izbor Vama omiljenih djela, obnovite zid u dnevnome boravku i u njemu ostavite nišu. Možete ju obojiti kontrastnom bojom i u nju ugraditi neobične ili obične police na koje potom razvrstajte knjige. One ne moraju uvijek biti horizontalne, ravne.

Kao što vidite na našoj fotografiji, mogu biti  zaobljenog ili kružnog oblika. Upravo sa Ytong blokovima i pločama, jer se lako režu, pile te slažu u krug ili polukrug, možete to jednostavno napraviti.

 

Police za knjige mogu biti i sasvim neuobičajene

 

Umjesto da police pretrpavate brojnim predmetima pokušajte minimalizirati takvu vrstu uređenja i upotrijebite nekoliko uspravno položenih knjiga, te visoke vaze koje lijepo ispunjavaju prostor. Također, kako bi police bile što zanimljivije, nije loše dodati i objekte različitih visina i boja.

Osim toga, prostor za police s knjigama i ukrasima najbolje je postaviti na mjesta u stanu koja bi inače zjapila prazna i neiskorištena poput kutova. Police mogu biti i puno više pa tako mogu postati brza i jeftina pregrada između, primjerice, blagovaonice i dnevnog boravka.

 

2. Presložite knjige

Efektno osvježenje postići ćete razmještajem postojeće “postave knjiga” na policama i to u slučaju da žudite za promjenom, a niste spremni investirati ni lipe.

Niz okomitih knjiga na policama prekinite vodoravno složenim knjigama ili praznim prostorom s ukrasnim figuricama – promjena će biti odmah vidljiva i interijer će izgledati drukčije.

 

3. Boje donose vedrinu i promjene

Nisu uvijek potrebni veliki zahvati, puno novca, vremena i potpuno mijenjanje boje na zidovima kako bi nešto drugačije izgledalo i kako bi postigli željenu promjenu. Imate li vremena i voljni ste nešto napraviti sami, za jako malo novca možete  bojom unijeti vidljive preinake u svoj dom. Kantica sa željenom bojom, kist i precizna ruka sve su što je potrebno za, primjerice, novo lice police, osvježavanje zapuštena stolca ili klupice ili pak prebojajte cijeli ili samo dio zida.

Uređujete li balkon ili terasu, od odbačene palete možete napraviti zanimljivu policu za cvijeće i sitnice. Stare tegle pak lako ćete pretvoriti u nove obojite li ih crnom bojom po kojoj se može pisati kredom. Zasadite u njih začinsko bilje.

 

4. Maknite suvišni namještaj

Već sam razmještaj namještaja može učiniti čuda za vaš prostor,a dodatno ako se oslobodite viška namještaja. Stručnjaci tvrde da većina nas ima previše namještaja, a time se guši prostor. 

Minimalizam u dnevnom boravku

Masivne police za knjige i regali kao ostavština nekih prošlih vremena trenutačno nisu popularni, pa ih se, posebice želite li više prostora, odmah riješite ili ih obojite u neku neutralnu boju koja će ih vizualno stopiti sa zidovima.

Obratite pozornost i na lustere i visilice! Masivni lusteri u pravilu pristaju samo u vrlo velike prostorije.

5. Zelenilom i zavjesama do većeg i ugodnijeg doma

Imate li niske stropove, posegnite za provjerenim trikom. Šipke za zavjese i zastore postavite iznad okvira prozora.

Dojmu visine pridonijet će i zavjese u neutralnoj boji bez uzoraka koje sežu gotovo do poda. Ne zaboravite i na važnost biljaka u uređenju interijera.

Zelenilo u kutovima također vizualno povećava prostor, posebice ako je riječ o dekorativnim i većim biljkama. 

6. Jarke boje daju toplinu

Odlučite li sami obojiti neki od zidova u jarku boju, prvo obojite malu površinu i pustite boju da se osuši. Ako ste zadovoljni nijansom, nastavite bojiti i ostatak zida.

Ako se pak ne usudite eksperimentirati s jakim i žarkim bojama, upotrijebite ih u detaljima poput jastučića, zastora i malih tepiha. Istoga trena će domu podariti toplinu i promjena će biti odmah vidljiva.

boje_dnevni_boravak     ytong_boho_jastuci

7. Tri elementa za “vaaauuuu” efekt

Dizajneri interijera se pri uređenju prostora često služe trikom zvanim “tri jednaka elementa ili detalja”.

Tako je posljednjih nekoliko godina vrlo popularna slika podijeljena u tri djela, tzv. triptih!

Ako baš takav detalj priželjkujete u svom dnevnom boravku ili pak iznad blagovaonskog stola, jeftina je ideja da sliku koja vam se sviđa isprintate, prerežite na tri djela te je uokvirite jednostavnim i jeftinijim okvirima.

8. Iskoristite svjetlost kao adut

Krase li vaš dom veliki prozori i dovoljna količina dnevne svjetlosti, neka upravo to bude njegov najveći ukras. Kako bi vaš dom doista blistao, držite se neutralnih i neupadljivih boja te nemojte prekrivati prozore teškim i tamnim zavjesama.

Kako biste spriječili da soba djeluje dosadno, dodajte kakvu zgodnu sliku ili neobično ukrašen jastuk. Dakako, pripazite da su vam prozori čisti jer kada ih obasja sunce, vidjet će se svaka mrljica.

 

Sunčeve zrake podižu kvalitetu prostora

9. Tepihom preobrazite prostor

Jedno od brzih rješenja za unošenje svježe vizualne energije u kuću je novi tepih. S obzirom da je on najveća koloritna podloga u vašem domu (ako ne računamo zidove) ima tu moć.

Inače je pravilo – što je veći tepih, i prostor vizualno izgleda veći. Prostor se vizualno može povećati i spajanjem nekoliko tepiha.

Neutralne boje u prostoriji, veliko ogledalo postavljeno iza sjedeće garniture te veliki tepih odlično funkcioniraju zajedno te prostor čine većim i prostranijim, a jeftina su i brza osvježenja.

10. Jednostavnim trikom osvježite spavaonicu

Uobičajenu i već pomalo dosadnu spavaću sobu možete osvježiti jednostavnim trikom: jedan zid obojite u tamniju boju ili ga pak prekrijte tapetom. Ako zid iza kreveta obogatite kakvom teksturom, sobi ćete dati topao izgled.

Osim toga, obojite li samo jedan zid ili stavite tapetu, ne samo da ćete postići odličan učinak nego ćete potrošiti znatno manje novca nego da uređujete sve zidove u sobi.

Ako vas muči mali prostor, krevet odmaknite od zida – prostorija će se doimati većom.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka