Četiri problema s bojom u interijeru – izbjegnite ih!

◂ Povratak na listu članaka

Boje su, u interijeru, važne za stvaranje ozračja, za ugodan osjećaj zaštićenosti i sigurnosti, za sklad među onima koji u tome prostoru žive.

Je li boja, uistinu, tako moćna?

Podsjetimo se – „boja je osjetilni doživljaj koji nastaje kada svjetlost karakterističnog spektra pobudi receptore u mrežnici oka…“ piše Wikipedija.

E pa, s obzirom da ta svjetlost izravno utječe na mrežnicu, dakle na ljudsko tijelo, očito da može učiniti neki efekt. Pridamo li tome i njezinu simboličku vrijednost, primjerice zelena – mir (maslinova grana, lovorov vijenac), nada, besmrtnost (evergreen), te njezino prostorno i psihološko djelovanje, primjerice zelena – odmara, djeluje blago, stvara unutrašnji mir, odmara vid, jasno je da s bojama treba pažljivo želimo li iskoristiti najbolje za sebe.

A vrlo je lako pogriješiti!

I zato vam, u nastavku teksta, skrećemo pozornost na 4 glavna problema koji se javljaju pri samostalnom i neprofesionalnom uređenju interijera kad su boje u pitanju.

Boje stvaraju čaroliju u interijeru – budite hrabri u upotrebi!

 

Najprije valja znati kako svijetle boje čine prostor vizualno većim i prostranijim, dok će ga tamne boje vizualno smanjiti. Obje varijante, svijetla i tamna, mogu svakom prostoru dati dojam elegancije i osjećaj smirenosti, za razliku od žarkih boja koje ga pak u pravilu čine veselim i mladenački optimističnim.

 

Prvi od četiri problema – u strahu od pogreške odabir pada na neutralne boje

Bijela, bež ili siva boja nekako vam se čine najsigurnijim odabirom. Kao, daju se kombinirati sa drugima i nema velike opasnosti od greške.

Netočno!

S obzirom da i neutralne boje dolaze u brojnim tonovima i nijansama doći ćete na sklizavi teren odabira one prave i vama prikladne nijanse. To je još teže nego igrati se s osnovnim bojama i njihovim nijansama.

Savjet: odaberite tri ili četiri boje koje vam se posebno sviđaju i koje će odgovarati prostoru kojem su namijenjene. O tome koja boja kuda „paše“ pročitajte ovdje.

 

Neutralne nijanse treba znati kombinirati

 

Drugi od četiri problema – odabirete boju koja ne odgovara namjeni prostorije

U prethodnom poglavlju imate link koji vas vodi do primjera upotrebe prikladne boje za određeni prostor.

Već smo naglasili kako boje imaju svoj efekt na čovjeka. Tako tople boje utječu na dobro raspoloženje i naglašavaju udobnost pa su one najprikladniji odabir za dnevne boravke. Suprotno tome, prirodno zelene i boje lavande (hladnije boje) djeluju umirujuće i izvrstan su odabir za spavaće sobe.

U obzir uzmite i dimenzije prostorije. Boje, naravno, imaju velik utjecaj na percepciju veličine prostora. To u praksi znači da male prostorije izgledaju veće ako su obojene u svjetlije boje, a velike prostorije izgledaju manje ako su obojene u tamne boje.

Tim ćete se trikovima koristiti kad želite “spustiti” ili “dignuti” strop te “približiti” ili “udaljiti” određeni zid.

Ipak, ima iznimaka koje potvrđuju pravilo. Recimo, sigurno ste čuli priču kako nikako ne smijete koristiti tamne boje u manjim prostorima.

Smijete! Ali, samo ako ta mala prostorija ima velik izvor prirodne svjetlosti.

 

Treći od četiri problema – dekoracije su vam u boji namještaja

Imate li želju istaknuti namještaj u dnevnom boravku, tada dekoracije odaberite u istoj boji, no nekoliko nijansi svjetlije.

Budete li odabrali potpuno iste boje za namještaj i za ukrase, zatvorit ćete prostor. I nećete uspjeti u naumu efekta naglašavanja.

Najbolji uspjeh jamči odabir komplementarnih boja. Al za to se trebate malo i ohrabriti!

 

Zidovi i dekoracija mogu biti iste boje, ali nek im nijanse budu različite

 

Zadnji od četiri problema – (ne)sklad prenježnih ili jarkih boja

Odabir jarkih ili presvijetlih, prenježnih nijansi boje uglavnom je neprikladan za većinu interijera.

Primjerice, limun žuta dobro će funkcionirati u velikim prostorijama, no svakako je bolje odabrati boju koja će se stopiti s okolinom i prikriti eventualne nedostatke.

Nemojte ni zanemariti efekt na čovjeka. Boja treba biti oku ugodna, a ne iritirajuća.

Slobodno pratite svoje želje, ali ih malo ublažite. Recimo, ako oduvijek sanjate o crvenoj kuhinji, probajte radije s nijansom boje cigle, ili onoj bliže narančastoj. Naime, razmislite treba li prostoriji kojoj je osnovni element vatra (zbog štednjaka i mnoštva električnih aparata) još malo „vatre u boji“.

 

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka