10 savjeta arhitekata i dizajnera – balkoni i terase u proljeće

◂ Povratak na listu članaka

Balkoni i terase mnogim su ljudima najljepša mjesta u stanu. To osobito dolazi do izražaja u toplijem dijelu godine, primjerice kada balkon ili terasa postaju mjesta gdje se, uz kavu, sluša jutarnja pjesma ptica, osjeća večernja svježina i uživa u pogledu.

Dizajniranje balkonskog prostora može zavisiti od sklonosti vlasnika prostora, veličine balkona i ukusa ukućana, ali mora zadovoljiti jednu stvar, da bude udobno mjesto.

Da, katkada se dogodi, posebice zimi i u nedostatku prostora, da se balkon pretvori u odlagalište stvari. Proljeće je čas kada to trebate promijeniti.

 

Tijekom velikog proljetnog pospremanja uredite balkone i terase

 

Ukoliko baš nemate kuda sa stvarima koje ste odložili na balkon, napravite sandučiće, police i ladice na balkonu, pa te stvari smjestite u njih. Bit će uredno, a možete se poigrati i s bojama tog namještaja ili ga složiti tako da budu mjesta za sjedenje. Na njih tada stavite šarene jastučiće i dodajte prikladan stolić!

Dobra je stvar što u uređenje ovog prostora nije neophodno uložiti mnogo novca da bi se dobio odličan rezultat. Najčešće je dovoljno staviti stolić, stolac ili dva, nešto zelenila i šarenih jastučića, a pod će izgledati kao nov ukoliko se prekrije šarenom krparom.

 

10 savjeta za uređenje balkona i terasa

Terase i balkoni mogu zadovoljiti više namjena. Mogu postati prostor za objedovanje u toplom dijelu godine, radni kutak, biblioteka ili bijeg u prirodu, a da ni korak niste napravili van stana.

 

Savjet 1.

Važno je znati čvrstoću balkona. Ako je lošije gradnje zaboravite na velike strukturalne elemente kao što su jacuzzi ili bazen, no uvijek možete unijeti vodeni element nekom manjom fontanom sa jezercem. Vodeni element će na svakom balkonu stvoriti relaksirajuću atmosferu.

 

Savjet 2.

Prošvrljajte internetom i časopisima za uređenje doma. Sakupite slike balkona koji vam se sviđaju. Izdvojite temu koja vam najviše odgovara i koja će učiniti da se osjećate opušteno na svom balkonu. Također, neke teme nisu kompatibilne sa manjim balkonima. Planiranje izgleda balkona ne bi trebao biti kompliciran i zamarajući posao, već zabavan i takvim ga učinite. Dovoljno je nekoliko biljaka, mjesto za sjedenje odnosno ležanje i dobra volja da balkon postane najomiljenije mjesto u stanu.

 

Savjet 3.

Kako bi balkon bio lijep nije nužno da bude velik. Potrebno je da bude dovoljan! Ako imate više balkona izaberite onaj koji nije na sjevernoj ili južnoj strani. Razmislite o proporciji, nije poželjno da balkon bode oči.

 

Savjet 4.

Odredite za što će vam balkon najviše služiti. Ako će vam balkon biti mjesto uživanja u večernjim satima uređenje balkona će biti mnogo drugačije nego balkon koji je dizajniran za jutarnje ispijanje kave. Određivanje svrhe balkona pomoći će vam i prilikom izbora namještaja koji ćete na njega postaviti.

 

Savjet 5.

Balkon ne smije biti svijet za sebe već prostor koji je u suglasju s okolinom. Obratite pozornost s kojeg mjesta na balkonu imate najbolji pogled na park, vrt, morsku obalu… Svoj dizajn balkona koncentrirajte na to mjesto. Sigurni smo da ne želite sjediti na mjestu s kojeg pogled „puca“ na neki ružan zid ili zgradu.

Zidovi mogu biti korisni i za postavljanje teglica sa zelenilom što će dati izuzetno dobar i osvježavajući utisak. Zatvaranjem lođe ili balkona dobiva se dodatni stambeni prostor koji je moguće koristiti tijekom čitave godine. Možda vam se može učiniti da na taj način gubite dio otvorenog prostora, ali dobrim izborom kliznih prozora i pregrada, gubitak možda nećete ni osjetiti.

 

Jednostavnost u uređenju svaku terasu čini lijepom

Većina savjeta koje možete ovdje pročitati, a vezani su uz uređenje balkona, vrijedi i za terase. Primjerice, posebnu pažnju obratite na veličinu namještaja, neka ne bude suviše velik ili premalen za određeni prostor. Na balkonu ili terasi, pri tome, treba ostati dovoljno prostora za nesmetano kretanje.

 

Savjet 6.

Postavite namještaj na balkon. Od veličine i svrhe balkona ovisit će i balkonski namještaj. U principu, namještaj za balkon trebao bi biti lagan i sklopiv kako ne bi zauzimao puno mjesta i kako biste ga lako mogli ukloniti kada dođe zima.

Ukoliko imate više prostora i to volite, na balkonu možete uživati i na ležaljkama za plažu, vrećama za izležavanje ili visećim ljuljačkama.

Svakako nemojte upasti u zamku sveopćeg šarenila i nastojte uravnotežiti upotrijebljene dezene i boje. Neka se slažu, primjerice, jastučići s podnom prostirkom ili slično, a jarke boje ograničite na samo nekoliko detalja.

Kako biste što uspješnije i racionalnije iskoristili svaki milimetar prostora, neke stvari možete podići s poda i, uz pomoć kukica ili visećih polica, zakvačiti ih na zidove ili plafon.

Savjet 7.

Imati balkon je kao da ste proširili stan na još jednu prostoriju. Pružit će vam ogromno zadovoljstvo dizajniranje balkona naročito ako ste se dobro pripremili i znate što želite. Stilski povežite balkon sa ostatkom stana.

Ako je balkonska ograda puna, neprozirna, obojite je nekom živom i jarkom bojom koja će dati dojam većeg i osvjetljenijeg prostora. Ukoliko je ograda metalna, sa rešetkama, još lakše, neka bude čista i svježe obojana, a živost će vam unijeti okolina vašeg stana koji ćete vidjeti kroz rešetkice.

Naravno, nismo uvijek raspoloženi za okolne radoznale pogleda, pa nam u tom slučaju može pomoći obična trska kojom se ograda može obložiti. Sličan efekt postiže se jastučićima živih boja koji su zakvačeni za ogradu.

Savjet 8.

Izbjegnite na balkonu oštre linije. Najlakše ćete ih smekšati dodavanjem biljaka. Izaberite one biljke, koje vam najviše odgovaraju (cvjetnice ili ne), prema tome koliko im vremena možete posvetiti i kako će se uklopiti u dizajn vašeg balkona. Ako imate mali balkon, biljke koje su velike definitivno nisu za njega.

Savjet 9.

Ako imate mogućnosti instalirajte sistem za rashlađivanje na balkonu ili bar ventilator. Ventilator će imati funkciju rastjerivanja komaraca i osvježavanja onih koji na balkonu borave. Svakako će osjećaju svježine doprinijeti i neka fontana ili sličan vodeni element.

Savjet 10.

Nemojte zaboraviti dodati dobro osvjetljenje na vaš balkon. Ipak, ni tu ne valja pretjerati! Akcentirana i prigušena svjetla su najbolji izbor. Napravite intimnu atmosferu u kojoj ćete uživati tokom dugih ljetnih noći. Svjetiljke ne morate postavljate isključivo na plafon, već ih rasporedite po zidu ili balkonskoj ogradi. Pri uređivanju osvjetljenja najbitnije je da rasvjetna tijela budu namijenjena vanjskome prostoru.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka