Dnevni boravak – 10 rješenja za 10 najčešćih grešaka

◂ Povratak na listu članaka

Dnevni boravak je, početkom 20. stoljeća u građanskim obiteljima, služio kao reprezentativni dio stana u kojemu su se primali gosti, a danas u većini je obitelji postao središtem obiteljskog života.

Upravo zato što je dnevni boravak sada mjesto na kojem se okupljaju članovi obitelji i prijatelji svatko se trudi dobro urediti svoj dnevni boravak kako bi on bio i lijep i skladan i kako bi u njemu bilo ugodno boraviti.

Ipak, nemaju svi vještinu i znanje kako to napraviti pa se često potkradu neke greške koje naruše ukupni dojam.

Hajmo onda pogledati koje su to najčešće greške i kako ih preduhitriti, odnosno riješiti ako su već počinjene.

Interijer dnevnog boravka u bijeloj boji razigrajte dinamičnim bojama detalja

10 grešaka (i 10 rješenja istih) – po temama

Sigurno ste razgledali brojne fotografije dnevnih boravaka po internetu i časopisima. Stoga pretpostavljamo kako, barem otprilike, znate što vam se dopada, a što ne u uređenju najvažnijeg prostora u domu.

 

NAMJEŠTAJ

Prvi komad namještaja koji se kupuje za dnevne boravke obično je kauč ili trosjed. To je ujedno i komad u koji se isplati investirati s obzirom na to da ćete na njemu provoditi puno vremena.

Kauč ili više fotelja u velikom boravku spretnija su varijanta od kutne garniture, osobito u malim stanovima, jer štede prostor i mogu se lako razmještati. Također, namještaj svjetlijih boja vizualno će proširiti prostor.

 

GREŠKA 1 – Komadi namještaja su iz istog programa

Police, stolice, komode…sve u istoj nijansi, materijalu, stilu i iz istog programa. To vam može djelovati dobra ideja, međutim u praksi će se pokazati vrlo dosadnim.

RJEŠENJE 1 – Pomiješajte stilove

Kombinirajte boje i teksture. Ne morate se pridržavati pravila da stolić mora biti u istoj nijansi kao i komoda. Dajte osobni pečat cijeloj dnevnoj sobi tako što ćete pronaći neki unikatni detalj figure koja odstupa od cijele koncepcije prostorije.

 

GREŠKA 2 – Stavljate sjedeću garnituru uza zid

Iako možda djeluje logično da dvosjedi i trosjedi idu tik uza zid, dizajneri interijera upozoravaju kako na ovaj način stvarate formalnu atmosferu i ostavljate dosta praznog prostora što nikako ne može djelovati privlačno i ukusno.

RJEŠENJE 2 – Pomaknite garniture na sredinu prostorije

Ako imate veliki prostor u dnevnom boravku, pomaknite namještaj na sredinu i napravite intimnu atmosferu u središnjem dijelu prostorije. Učinite to čak i ako imate dnevni boravak manjih dimenzija.

 

GREŠKA 3 – Nemate pomoćni stolić pored sjedeće garniture

Nemojte dopustiti da gosti balansiraju s čašom crnog vina u ruci dok sjede na vašoj garnituri jer nemaju mjesta na kojem bi odložili čašu. Ukoliko su rukohvati na garnituri (dvosjedu, foteljama) mekani, osigurajte stolić pored namještaja kuda će gost moći spustiti čašu, bocu ili tanjur s hranom.

RJEŠENJE 3 – Nabavite čak dva manja dekorativna stolića

Pored garniture u dnevnom boravku stavite dva mala dekorativna stolića, koji će biti od višestruke pomoći. Možete odložiti lampu ili sitnice, a odlični su kad god imate goste jer će tu biti i zgodno mjesto za postavljanje grickalica i pića.

Kombinacije boja i stilova

 

GREŠKA 4 – Kupujete namještaj koji nikada nećete koristiti

Koliko god da vam se sofa, fotelja ili stolica slažu s ostatkom interijera, ako je odabrani komad namještaja neudoban ili nepraktičan nemojte trošiti novac na njega. Ostavite si dovoljno vremena za kupovinu, sjednite, opustite se, isprobajte fotelju ako treba i nekoliko puta, nemojte dozvoliti da vas prodavači požuruju ili uvjeravaju. Ako vidite da se nikako ne možete udobno smjestiti, fotelja jednostavno nije za vas.

Također, rustični stol za pisanje je divan za gledanje, međutim ako imate moderno opremljen stan i nemate viziju gdje biste ga smjestili i hoće li vam nekad koristiti bolje izbjegnete ovu investiciju. Nemojte dekorirati prostoriju za osobu koja ćete postati već za osobu koja ste sada.

RJEŠENJE 4 – Pogledajte što vam zaista treba i investirajte u to

Zamislite idealni dnevni boravak bez prethodnih grešaka i razmislite što bi to još dopunilo ovu vašu prostoriju i dalo pečat osobnosti. Kada budete znali odgovor na to pitanje hrabro se uputite u kupovinu po željeni komad namještaja.

 

GREŠKA 5 – Kupujete moderni namještaj

Gledate u izlog prodavaonice i divite se kako su se komode ili stolci divno uklopili u interijer. Istog ih trena poželite prenijeti u svoj dom, s istom ukrasnom posudom i ostalim dekoracijama. Međutim, kad vam zaista i dopreme taj namještaj, u vašem prostoru izgleda čudno i ne uklapa se ni sa čim.

RJEŠENJE 5 –  Prije kupovine dobro promotrite svoj namještaj i prostor u kući.

Koliko god neke garniture bile moderne ili skupe, jednostavno, ne uklapaju se u svaki interijer.

 

BOJE

GREŠKA 6 – Ne upotrebljavate boje u uređenju

Znamo kako se trudite napraviti što manje grešaka i plašite se da vam dnevni boravak ne preraste u kič prostoriju. Međutim, ako ste fokusirani samo na jednu boju, a ta boja je još i neutralna nijansa dobit ćete sterilan i dosadan prostor u kome nećete biti opušteni i sretni.

RJEŠENJE 6 – Unesite šarene detalje

Ako volite bijele zidove i namještaj, neka i ostanu u toj nijansi, ali detalje, jastučiće izaberite u nekoj jakoj nijansi koji će napraviti kontrast i razbiti monotoniju.

 

GREŠKA 7 – Ličite zid bojom koju niste prethodno testirali

Nijansa mahovine možda divno izgleda u kantici za boje, ali na zidu efekt može biti grozan! Radije žrtvujte jednu kanticu, a ostale vratite i zamijenite radije nego da živite u sobi koju ćete intenzivno mrziti.

RJEŠENJE 7 – Testirate boju još u samoj prodavaonici

Ponesite sa sobom u kupovinu uzorke svojih već prisutnih boja u stanu (presvlake, furnir… ) tako da možete kombinirati nijanse na licu mjesta. Opće je pravilo je da ne riskirate sami s dramatičnim bojama. Ako vam se sviđaju tamno ili jarko obojeni zidovi, neka vam u tom zahvatu pomogne profesionalni ličilac.

Također, imajte na umu kako bijeli interijeri mogu izgledati divno i elegantno, ali bijela nije jedina nijansa za unutarnje zidove. Imajte na umu da se bijeli interijeri brzo prljaju i da bez stručne pomoći, apartman u svijetlim nijansama može izgledati poput bolnice.

 

Slike na zidovima nek budu u ravnini očiju

UKRASI I DODACI INTERIJERU

GREŠKA 8 – Slike vješate previsoko

Većina ljudi griješi pri postavljanju slika, jer vjeruje kako sliku treba objesiti što bliže stropu. Međutim dizajneri interijera upozoravaju kako je ovo estetska greška.

RJEŠENJE 8 – Objesite sliku na sredini

Slika (ili više njih) bi trebala biti postavljena tako da ju bez napora možete gledati i uživati u njoj. Dizajneri predlažu da izmjerite 150 do 180 cm od poda i tu negdje postavite umjetničko djelo.

 

GREŠKA 9 – Mali tepih

Odabir tepiha je vrlo bitan jer ovaj detalj može učiniti da vaš mali prostor izgleda veće. Tepih daje sasvim novi naglasak čitavom interijeru. Tanki i mali tepisi izgledaju smiješno i siromašno, naročito u velikim prostorijama.

RJEŠENJE 9 – Tepih koji odgovara prostoriji

Svi dizajneri će vam preporučiti veliki tepih i reći da male zaboravite. Kada idete u kupovinu izmjerite dimenzije svoga prostora i kupite tepih koji će odgovarati veličini i ukupnom dizajnu interijera.

 

GREŠKA 10 – Previše cvijeća u dnevnome boravku

Ovo je sličan slučaj kao i s modernim detaljima ili komadima namještaja. Često se dogodi da pretrpamo stan cvijećem zbog “ljubavi prema prirodi”.

RJEŠENJE 10 – Vodite računa o kućnim biljkama kojima želite oplemeniti prostor

Ako živite u manjem stanu, mnogo cvijeća ili biljaka može izgledati neukusno i zakloniti svjetlost pa vam time i doslovno smanjiti prostor za život. A to biljkama u interijeru nije svrha.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka