13 stilova uređenja kuće plus muško/ženski pristup

◂ Povratak na listu članaka

Stil života, a posredno time i stil uređenja kuće koji nam je odgovarajući, proizlazi iz naše osobnosti, iskustva, znanja i sklonosti. Uostalom u izrazu „u svome stilu“ sadržano je sve što radimo, način na koji živimo i kako izlazimo na kraj sa životnim situacijama. Znano je kako su ti elementi drugačiji kod svake osobe i upravo u tome je ljepota svijeta.

 

Shabby chic stil je jedan od najpopularnijih u uređenju prostora
Ta se činjenica lako može uvidjeti i u brojnim interijerima koje smo posjetili ili vidjeli na internetu. Toliko raznolikosti, toliko različitih stilova i ideja i neobičnih osobnosti vlasnika rezultira time da je svaki interijer potpuno drugačiji i da ne postoje dva jednaka doma.

Dakle, stilova ima koliko ima ljudi, moglo bi se načelno reći. Pa ipak, neki načini uređenja prostora postaju okosnica razigravanju u vlastitom interijeru.

 

13 najpoznatijih i najčešće spominjanih stilova

U posljednjih nekoliko godina iskristalizirala se lista stilova koji su omiljeni i rado birani u trenucima kada je potrebna inspiracija za uređenje.

Riječ je o slijedećim stilovima:

 

Klikom na označene pojedine stilove doznat ćete nešto više o njima i kako ih sami možete kreirati u vlastitome prostoru!

Kako odabrati stil uređenja kuće?

1. Najprije je potrebno napraviti detaljnu analizu, koja će vam sistemom eliminacije pomoći da dođete do pravog odgovora na ovo pitanje. Ovo je važan korak i nemojte ga preskakati!

Funkcionalnost, vama prikladna estetika i općenito razumno iskorišten prostor, koji je nužan za kvalitetu stanovanja, bit će pravi odabir za vas!

2. Drugi korak je sagledavanje prostornih mogućnosti vašeg doma. Ukoliko imate mali stambeni prostor, koji unutar jednog prostora mora zadovoljavati više namjena, odlučite se za moderno minimalističko uređenje, čiji su elementi jednostavnih geometrijskih oblika i kao takvi ne opterećuju vizualno prostor. Odabirom minimalizma, učinit ćete prostor većim i prozračnijim.

3. Kad birate stil uređenja prostora, nužno birate i odgovarajući materijal. Drvo, kamen, ali i sve ostale vrste materijala u tamnijim bojama, djeluju teško i reprezentativno u prostoru, pa je preporuka svima onima u manjim stambenim prostorima odabirati materijale u svijetlim bojama. Ukoliko želite vizualno povećati prostor, preporučljivo je primijeniti transparentno staklo.

4. Osim veličine prostora, nužno je analizirati i njegovu prirodnu osvijetljenost. Dobra osvijetljenost otvara mogućnosti za različite odabire stilova, materijala i boja dok mračniji prostori, zbog manje površine prozora ili sjene koju stvara priroda oko stambenog objekta, zahtijevaju odabir “prozračnijih” stilova, svjetlijih boja i “lakših” materijala.

Moderan stil za velike prostore

 

5. Veliki stambeni prostori pružaju potpunu slobodu u odabiru načina uređenja, ali se kriteriji sužavaju temeljem drugih odrednica bitnih za funkcioniranje pojedinca ili obitelji u stambenom prostoru. Potrebno je krenuti od vlastitih potreba i navika. Da li ste osoba koja s užitkom posvećuje puno pažnje održavanju doma ili su vam to usputne aktivnosti koje obavljate ponekad i nerado? Klasični i rustikalni stilovi uređenja zahtijevaju temeljitije održavanje zbog materijala i načina oblikovanja elemenata dok moderni minimalistički omogućavaju brzo i jednostavno održavanje.

6. Prihvatljiv vam je modularni namještaj jer ste praktičan tip, željan polifunkcionalnosti, mogućnosti za brzim i jednostavnim promjenama. Vaš odabir mogao bi biti minimalistički stil uređenja, jer ćete željenu modularnost najjednostavnije postići unutar ovog stila. Svi ostali stilovi su kompleksniji pa se i modularne promjene postižu na kompleksniji način.

7. Uzmite u obzir svoje sklonosti, hobije, način provođenja slobodnog vremena. Ako ste umjetnički tip, kreirajte umjetnički interijer u kome su svi elementi poput umjetničkih eksponata, koji zadovoljavaju funkciju, ali predstavljaju i vizualni užitak. Ovakav način uređenja nije prikladan za obitelji s malom djecom.

8. Uživate li u prirodi i njenim čarima, odlučite se za rustikalni interijer. Ovakav način uređenja je osobito preporučljiv za vikendice, apartmane i ostale objekte za odmor. Vrstu rustikalnosti, materijale i način njihove obrade, prilagodite podneblju u kome je objekt smješten kako biste zaista uživali u iskonskim čarima tog kraja.

9. Za sve one koji vole monden i otmjen život i interijer, preporučljivo je uređenje u klasičnim stilovima, minimalizmu s naglaskom na skupocjene materijale ili eklektičkim pristupom, koji omogućava miješanje stilova. Za odabir posljednjeg je potreban istančan ukus ili angažman stručne osobe, kako se miješanjem stilova ne bi postigao suprotan efekt od željenog.

 

Blagovaonica u minimalističkom stilu

 

Boho ili boemski stil eklektičan je i romantičan

 Zbog svoje popularnosti danas često nailazimo na potpuno novi namještaj izrađen u starinskom pohabanom stilu. Kako bi se postiglo da ambijent djeluje prozračno koriste se nježne prirodne tkanine u pastelnim  tonovima u prostorijama s bijelim zidovima i svijetlim podovima.

Romantika u prostoru naglašava se cvjetnim uzorcima ruže i lavande. Retro detalji poput čipkastih jastuka, svijećnjaka i vaza za cvijeće pomoći će oplemeniti dom duhom prošlosti.

Kako u ovakvim interijerima ne možete pretjerati s detaljima, dozvoljena je kombinacija srebra, kristala, mašnica i bisera u samo jednoj prostoriji.

Ukoliko baš ne ljubite previše element starine, a volite romantiku i nježnost, možete s korištenjem modernog namještaja uz svijetle boje i nježne materijale postići željeni efekt.

 

Modernost u interijeru

Moderni stil po svojim je osnovnim karakteristikama prilično hladan, ravnih linija, bez puno miješanja boja i materijala. Malo je žena koje ga preferiraju u njegovom esencijalnom obliku. Međutim, modernosti se može dodati malo mekoće. Kako?

Ako želite postići da moderni stil bude s jedne strane nježan, a pritom i odvažan i skladan, probajte kombiniranjem namještaja ravnih suvremenih linija i detalja u nježnim tkaninama poput pliša, svile i krzna. S ravnim modernim linijama naglasit ćete suvremenost i odvažnost. Mekoću i toplinu možete unijeti uz pomoć tepiha, prostirki i dekorativnih jastuka.

Za ljubiteljice i ljubitelje šarenila poželjna je kombinacija baznih bijelih zidova s detaljima i namještajem iz palete osnovnih nijansi boja. Vrlo je važno pored hladnih modernih obilježja zadržati svježinu prostora. To ćete najlakše postići korištenjem sobnih biljaka i svježe ubranim cvijećem.

Romantiku možemo naglasiti i odabirom zanimljivih slika na zidovima s motivom Pariza, ženskog lika ili popularnih ženskih cipela. Čupavi tepisi i prostirke za garniture u bojama poput roze ili ljubičaste svakako će dati dozu ženstvenost prostoru.

Tome možemo i pridodati detalje poput dekorativnih kutija ili vaza za cvijeće. Dojam elegancije ostavit će staklene površine i ogledala u svojim modernim oblicima.

 

Stil za one sklone eklektici i urbanome

Onima koje preferiraju nešto „grublje“ uređenje interijera poslužit će elementi urbanog i industrijskog stila. Uz namještaj od drva i grubih tkanina poput kože, jute ili organdija koristite „ulične“ detalje kako bi naglasili urbani stil. Za potpuni dojam urbanosti najlakše je iskoristiti zidove. Osim što ih možete obložiti grubim kamenom ili ciglama, vrijedi iskoristiti tapete ili zidne naljepnice s motivom uličnih grafita ili gradova.

Detalji s motivima Londona i New Yorka ili crni zidovi ispisani kredom učinit će interijer modernim i u trendu. Upotrebom žarkih boja razbit ćete hladnoću koju mogu pružati neki od elemenata industrijskog stila. A nezaobilazan način za ostvarenje dojma ženstvenosti je upotreba mekanih tkanina kod zavjesa, tepiha, jastuka ili navlaka za namještaj.

Eklektični stil pojačat će dojam opuštenosti. Koristeći njegova obilježja u prostor možete unijeti namještaj koji obilježava neki period iz prošlosti. Ogledalo s baroknim okvirom, primjerice, doprinijet će eleganciji prostora. Isto tako i fotografija ili poster u baroknom okviru. Sklad s prošlosti možete, također, postići izlaganjem starih stvari na policama betonskih industrijskih zidova.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka