Japanski stil uređenja interijera

◂ Povratak na listu članaka

Japanski stil uređenja doma u zapadnim je zemljama postao poznat u 16. stoljeću. Dizajneri ga smatraju jednim od najudobnijih stilova, ali i najegzotičnijih.

Prva asocijacija na japanski stil, trebala bi biti Zen atmosfera. Naime, japanski se stil uređenja interijera gradi već tisućama godina, a rezultira mirnim i vrlo jednostavnim nacrtima.

 

Sklad, mir i opuštanje – to je japanski stil

Ovaj kultni dizajn interijera vrti se oko čistog i minimalističkog pristupa, čvrsto držeći ravnotežu između reda, drevnih običaja i ljubavi prema prirodnim ljepotama.

Shvaćanje drevne ceremonije čaja i stila života ljudi u Japanu, doprinosi tome da njihova kultura postaje veoma draga i vrijedna repliciranja u našim svakodnevnim životima.

 

Zen i minimalizam osnove za japanski stil

Posljednjih godina ovaj je stil osobito je popularan stoga što je trend minimalističkog načina života uzeo maha, a upravo japanski stil uređenja doma s tim minimalizmom savršeno korespondira.

Želite li znati više o minimalizmu, pogledajte ovdje!

 

Japanski stil

ključni elementi su:

  • jednostavnost
  • minimalizam
  • drvo i bambus
  • klizna vrata
  • kade
  • bijela i bež na zidovima
  • prirodna rasvjeta
  • mjesto za meditaciju, odnosno opuštanje

Japanska Zen filozofija nadahnuta je jednostavnošću i prirodnošću, kakvu nalazimo u minimalističkoj arhitekturi i dizajnu. Linija, forma, prostor, svjetlost i materijal samo su neki od bitnih elemenata ovog široko popularnog dizajna.

Veliku vrijednost ovom stilu daje odsustvo većine nenosivih unutrašnjih zidova čime se dobiva na prostoru i  omogućava harmonija između interijera i eksterijera.

Tradicionalni japanski stil uređenja interijera temeljen je na «Ma» – ravnoteži između prostora i objekata. Predmeti nisu oštri i nisu definirani. Vrlo su fleksibilni i lako ih je premještati s jednog mjesta na drugo. Namještaj je uglavnom podni, a rijetko viseći. Koriste se prirodni materijali poput bambusa, drveta, ali i papira.

 

Tatami i shoji

Tradicionalni japanski interijeri su organizirani prema oblicima ljudskog tijela, od dijelova dimenzija 90 x 180 cm, koji se koriste kao prekrivači za pod, od prirodnih su vlakana, i zovu se tatami.

Neobrađeni materijali kao što je bambus, i boje uzete iz prirode koriste se da bi se postiglo prozračno i mirno okruženje.

Za uređenje su karakteristična shoji vrata (klizna vrata izrađena od drvenih okvira presvučenih poluprovidnom posebnom vrstom papira), kao i svjetiljke od rižinog papira.

Interijeri se prepoznaju po visoko stiliziranom namještaju, sa rukom oslikanim motivima na lakiranim podlogama, diskretnim dodacima jakih boja i ornamentima ili statuama koje predstavljaju životinje ili mitske likove.

 

Svjetlo i ukrasi za japanski stil

Pri uređenju prostora u japanskom stilu, svjetlo treba biti indirektno. Uglavnom je skriveno iza nekog predmeta, te na taj način poprima topliju boju.

Boje su prirodne, zemljane, dakle sve nijanse smeđe. Ponekad se za detalje upotrebljava žuta ili crvena.

Dok su bijela i neutralne boje dominantne u minimalističkom dizajnu, u dječjim sobama sreću se u umjerenim količinama i jarke boje.

I još posebnu pažnju obratite na biljke. Orhideje i minijaturni bonsai su obvezni.

 

Japanski stil kupaonice

Tradicionalne japanske kupaonice su drvene. Međutim, danas se uglavnom koriste keramičke u zemljanim tonovima s drvenim ormarićima i bambus dekoracijama.

 

Japanski stil suvremene kupaonice
Jednostavan i ogoljen namještaj sprječava situaciju da prostorije izgledaju skučeno i natrpano, dok u isto vrijeme svojim drvenim i bijelim elementima reflektira preko potrebnu prirodnu svjetlost.

 

Zen dizajn interijera – japanski stil u suvremenom prostoru

Stvaranje Zen dizajn interijera u Vašem domu je ono koje je sinkronizirano s prirodom i svijetom oko nas. Zen u kući potiče opuštanje i donosi mir. To su, između ostalog, razlozi zašto su najbolja luksuzna lječilišta uređena upravo u ovome stilu.

 

Karakteristike koncepta Zen dizajna

Opuštajuće boje, skladan namještaj i spokojni zvuci – ako to postignete na pola ste puta do uspjeha i zdravlja koje biva potaknuto uravnoteženim prostorom. Umijeće Feng Shuia se često primjenjuje premda nije obaveza.

 

Boje prirode u vašem prostoru

Kako biste odabrali svoju paletu boja za stan, predlažemo da zavirite u prirodu. A tamo ćete pronaći bijelu, bež, boju pijeska, toplu smeđu, tamnu narančastu, jantarnu, mekanu sivu, lisnatu zelenu, zelenu boju žada, hladnu plavu, tamnoplavu…Upravo nabrojane boje izvrsno će pratiti ovu vrstu uređenja unutrašnjeg prostora. Kontrast između narančaste, bež i svijetlo sive stvara specifične finese u ozračju koje sugeriraju relaksaciju.

Nemojte se bojati koristiti boju. Prirodne boje potiču opuštanje i mogu misli dovesti u stanje mira, a time razigrati maštu i donijeti više kreativnosti. Znajte i ovo – opuštajuće boje pomažu da se bolje jede. To je osobito primjenjivo kod uređenja blagovaonice. Kad su kupaonice u pitanju, Zen stil djeluje kao spa zona, a to automatski znači da smo već pripremljeni na ugodne mirise i vizualnu estetiku koja relaksira.

 

Zidovi u svojoj goloj ljepoti

Pokušajte zadržati svoje zidove čistima u smislu da ih ne pretrpavate detaljima. Pokoje lijepo umjetničko djelo koje je dobro postavljeno i u skladu s Vašim prostorom bit će dovoljno. U ovakvom slučaju «gole» zidne površine najviše će do izražaja doći kvalitetna završna obrada zida, njegova glatkoća i ujednačenost. Ytong zidovi u tome su nenadmašni. Pogledajte ovdje kako izvrsno obraditi zidove, a ovdje kako boje djeluju u prostoru.

 

Simetrija u Zen prostoru

 

Niste li baš ljubitelj sasvim ravnih, golih zidova, a ipak biste željeli zadržati Zen ozračje, predlažemo da uz pomoć Ytong blokova i ploča stvorite raster u kutovima sobe, poput ovih na fotografiji. Nizanjem i izmicanjem Ytonga, te spajanjem s Ytong tankoslojnim mortom dobit ćete zanimljivu razigranu figuru koju možete iskoristiti i za odlaganje kakvog dekorativnog predmeta.

Dobrome ozračju doprinijet će nekoliko velikih, zdravih i prekrasnih biljaka. One će dodati u prostor dašak života i toplinu.

Na podove postavite drvene podnice, možda od bambusa, a može i neka druga prirodna podna obloga. U nekim prostorijama pod možete i uzdići. Kako se to radi pogledajte ovdje. Tepisi nek’ budu bez uzoraka. Ionako služe tome da ublaže zvuk.

 

Simetrija se često koristi za stvaranje Zen skladnog prostora.

 

Dekorativni predmeti – malobrojni, ali oku ugodni

Inspiriracija u Zenu dolazi i od stvaranja jedinstva između otvorenog i zatvorenog prostora. Potražite namještaj i predmete izrađene od prirodnih materijala ili ih izradite sami – ovako, a možda i ovako! U konačnici Zen dekor Vam pomaže stvoriti miran prostor u kojem ćete rado uživati ​​i koji će  Vam pružiti savršeni izgovor da se opustite.

Imajte na umu da Zen dizajn interijera karakterizira jednostavnost i minimalizam. Zato dobro počistite nered, a odjeću spremite u garderobu. Nek Vam sobe budu otvorene, lijepe, funkcionalne i čiste.

Dodajte, za dojam Zena, jedan ili dva azijska kipa poput glave Bude, veliko lisnato bilje u fantastičnim loncima minimalističkog dizajna, te par jednostavnih ilustracija.

Stavite i svijeće, osobito u spavaonicukupaonicu i dnevni boravak da svjetlo tijekom večeri stvori osjećaj ugode.

 

Suptilna rasvjeta

Pokušajte dizajnirati razine rasvjete postavljanjem srednje i niže visine svjetla. To će poboljšati raspoloženje i doprinijeti atmosferi Zen dizajna interijera. Difuzno svjetlo, LED rasvjeta i skrivena rasvjeta bit će korisne komponente igre svjetla. Ali, učinite te prijelaze suptilnima.

Zen dizajn interijera jedan je od najpopularnijih u suvremenome svijetu premda se njegovi elementi protežu iz prošlosti od nekoliko tisućljeća. Ali, dokazano je, u prostorijama uređenima u Zen stilu čovjek se zaista osjeća mirnim i opuštenim.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka