Moderne kuće – vizualna estetika novog vremena

◂ Povratak na listu članaka

Moderne kuće s ravnim krovom postaju sve popularnije i zaista mogu biti puno više od modernističke “kocke”, kako je ponekad doživljavaju. Uz to, zaista pružaju mogućnost iskorištenja cjelokupnog stambenog prostora u svim njegovim dijelovima. Dodatna mogućnost je i vrt na krovnoj terasi, na kojoj biste mogli uživati u ugodnim satima provedenim u društvu obitelji i prijatelja. Taj dio dodatnog prostora, može se urediti kao ekskluzivni dio moderne kuće iz snova.

Jedan takav primjer eko moderne kuće s ravnim krovom je “EnergieWertHaus” u Rösrathu. Projektirana je i izgrađena u suradnji arhitekata Dagmar i Johannesa Hermanna te Vaillanta i stručnjaka iz Ytonga, zaduženih za građevne materijele visoke energetske efikasnosti. Ideja je bila razviti modularni sustav za nove energetski učinkovite zgrade, čija je provedba moguća samo putem ovlaštenih projektanata i građevinskih tvrtki. Pored suvremenog izgleda visoke estetske vrijednosti, te kuće imaju 30% nižu potrošnje energije u odnosu na službeno propisane zakonske razine. Tako je zbog svojih vrhunskih karakteristika “EnergieWertHaus” osvojila RWE nagradu za zaštitu okoliša.

Ova energetski učinkovita kuća sastoji se od dva dijela, a arhitekti dobro iskorištavaju položaj brda kako bi stvorili dodatni životni prostor u podrumu s prizemnim pristupom stražnjem dvorištu. Dok se dnevni dio jedinice proteže preko prizemlja i podruma, u gornjem dijelu kuće i potkrovlju smješten je uredski prostor s odvojenim ulazom. Aluminijski prozori od poda do stropa osiguravaju optimalan dotok svjetlosti, a kombinacija prozora i porobetona tvori energetski učinkovitu zgradu. Cilj koncepta bio je razviti energetski učinkovit modularni sustav pa se prilikom projektiranja i izgradnje prvo utvrdila potrošnja energije počevši od prve faze planiranja na temelju specifičnih podataka o zgradi i sustavu grijanja. Drugo, u cilju izbjegavanja toplinskih mostova, optimiziraju se prijelazi i spojevi između građevinskih elemenata. Kako bi se smanjili gubici energije posebna je pozornost posvećena izolaciji čvrstog krova Ytong, kao i tehnologiji ugrađivanja vrata i prozora. Zato je ova poželjna moderna kuća ugodan prostor koji zimi pruža onaj ugodan osjećaj topline doma, a ljeti prozračnu oazu za bijeg od visokih temperatura. Ne bi li bilo zgodno imati ovakvu kuću?

Ekološki i ekonomski održiva moderna kuća

Uz visoku kvalitetu građenja, u kuću je ugrađen i ekološki prihvatljiv sustav grijanja s Geotherm toplinskom pumpom. Kroz dubinsku bušotinu od 120 metara, crpka preuzima dovoljnu energiju za grijanje cjelokupnog prostora i tople vode. Kako bi se osigurala kontinuirana opskrba toplinom, spremnik za pohranu je instaliran kao spremnik za grijanje. Distribucija kroz sustav podnog grijanja osigurava ekološko i ekonomično korištenje energije grijanja. Integrirani sustav ventilacije u dobro izoliranoj kući osigurava redovitu izmjenu zraka bez gubitka energije. Instalacija ventilacijskog sustava s povratom topline jamči da se do 95% otpadne topline koristi kao sustav za zagrijavanje zimi, a u toplim ljetnim danima automatski osigurava da u kuću ulazi samo svježi zrak. Rezultat implementacije svih navedenih elemenata u kući veličine 240 četvornih metara je ukupna godišnja potrošnja primarne energije od samo 34,79 kWh / m². Ovaj koncept gradnje, uz primjenu suvremenih visokokvalitetnih građevinskih materijala i ekološkom proizvodnjom te niskom potrošnjom energije, čini ovu kuću ekološki i ekonomski održivom stambenim prostorom.

Moderna gradnja kuće, nakon građevinskih radova nastavlja se s uređivanjem, namještanjem i dekoriranjem interijera te odabirom raznih detalja koji će oplemeniti prostor i učiniti ga udobnim mjestom za boravak. U nastavku donosimo nekoliko kratkih smjernica vezanih za dizajn i suvremeni stil uređenja interijera.

 

Oblici, boje i materijali u interijeru suvremenog stila

Suvremeni stil obuhvaća niz stilova razvijenih u drugoj polovici 20. stoljeća. Komadi imaju omekšane i zaobljene linije, za razliku od ravnih linija koje se vide u modernom dizajnu. Interijeri suvremenog sadrže neutralne elemente, a usredotočuju se na osnove linije, oblike i boje. Suvremeni interijeri koriste tonove koji se oslanjaju na smeđe, zelene, kremaste i čiste bijele. Namještaj je izrađen od svijetlog drveta kao što su javor i breza te raznih drugih materijala kao što su matirano ili bistro staklo, nehrđajući čelik, nikal i krom.

Koriste se tkanine prirodnog podrijetla, poput svile, vune, lana i pamuka, a struktura tkanja treba slijediti neutralni stil i nijanse. Jače boje ili geometrijski uzorci mogu se unijeti u dizajn raznim jastucima, sagovima ili raspoređivanjem sitnih detalja intenzivnijih boja na pogodne punkove u prostoru. Dizajn rasvjete koristi se kao svojevrsni umjetnički potpis u suvremenom interijeru. Ništa u interijeru ne upada u oko tako intenzivno kao prikladni suvremeni luster koji visi na neočekivanom mjestu. Podne i stolne svjetiljke imaju ravne linije i elegantne metalne detalje. Zavjese prilagođene suvremenom stilu također imaju ogroman vizualni utjecaj u sobi, no lako ih je zamijeniti ako i kada žudite za promjenom.

Ponekada je manje zaista više! Stoga, kada je u pitanju dekoracija, minimalizam dolazi kao najmoderniji način dekoriranja bilo kojeg prostora. Minimalističke boje, kao što su crna, siva i bijela, najviše se uklapaju u viziju moderne kuće. Razmislite o tome što sve trebate eliminirati i vašeg prostora, a koje stvari koje esencijalne, pa prema tome organizirajte prioritete. Da bi vaš prostor ostao minimalistički, stvarima osigurajte posebno mjesto, i držite se toga.

 

 

Uređena okućnica uz vrt iz snova

Moderne kuće prizemnice, kao i one sa više katova još su privlačnije ukoliko imaju uređenu okućnicu i njegovani vrt uz travnjak, popločane staze, biljke, adekvatno osvjetljenje i prostor za roštilj te prikladne sjenice ili ukrasne tende. Prije nego krenete uređivati dvorište, definirajte što bi sve htjeli imati u njemu. Da li će vam služiti samo za ukras, pa će te imate puno biljki i cvijeća ili želite u njemu provoditi vrijeme pa će te postaviti sjenicu, roštilj, ljuljačke, možda mali bazen. Kada definirate svoje potrebe tada tek idete osmišljavati prostor i raspoređivati što će gdje biti. Mogućnosti za uređenje vanjskog prostora su raznolike, a uz pažljivo odabran komad vrtnog namještaja dodatno će se oplemeniti okruženje i boravak na otvorenom. Biljke treba prilagoditi prostoru, pošto one definiraju izgled vrta. Na primjer, ako imate malo dvorište, najbolje je birati patuljasta stabla drveća i voćki.

 

 

Ukoliko imate dvorište veće kvadrature, može se posaditi drveće neformalnih oblika uz rubove, ali udaljeno od ograde dva do tri metra. Drvećem možete napraviti i zaštitu od buke i neželjenih pogleda, a to možete postići sadnjom drveća koja ima raskošne krošnje.Kako izabrati biljke za dvorište zavisi i od stila gradnje kuće, na primjer, dvorište u sklopu moderne kuće su uglavnom minimalističkog stila, a njihovu monotoniju razbijaja poneka trajnica jakih boja.
Cvijeće se bira prema osunčanosti vrta, kvaliteti zemljišta i obimu brige koju zahtijeva. Ako vam je vrtlarstvo hobi, mogućnosti za uzgoj najrazličitijih vrsta ukrasnih biljaka su ogromne, ali čak i ako nemate puno vremena za brigu o cvijeću imate dobar izbor trajnica koje trebaju minimum brige.

 

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka