Uređenje kupaonice

◂ Povratak na listu članaka

Kupaonica, kvalitetno osmišljena, u funkcionalnom i estetskom smislu, nezaobilazan je dio stambenog prostora.

Prilikom njena pozicioniranja u kući ili stanu, arhitekti se drže nekih pravila.

Evo koja su to!

Pravila pozicioniranja kupaonice

1. Kupaonica bi se u kući ili stanu trebala nalaziti blizu spavaćih soba kako bi se izbjegao prolazak dnevnim boravkom ili ulaznim prostorom.

2. Ako postoji druga, manja kupaonica ili samo odvojeni zahod oni se mogu smjestiti blizu ulaza.

3. Od strane građevinske struke preporuča se takvo pozicioniranje da kupaonica jedan zid dijeli s kuhinjom. To pojeftinjuje gradnju jer se na taj način kupaonica i kuhinja spajaju na iste odvodne i dovodne cijevi.

4. Poželjno je da kupaonica ima prozor koji omogućuje prirodno ventiliranje, a ako nema, potrebno je ugraditi ventilaciju.

5. Po mogućnosti, kupaonicu bi trebalo orijentirati na sjever, međutim ako ima prozor ili ventilaciju orijentacija kupaonice na pojedinu stranu svijeta nije toliko važna.

 

Raskošna obiteljska kupaonica

Vrste kupaonica

Premda većinom pod kupaonicom podrazumijevamo prostoriju za higijenu tijela koja ima kadu ili tuš kabinu, umivaonik i, u najvećem broju slučajeva, WC, postoje ipak neke diferencijacije po raznim osnovama. Tako razlikujemo nekoliko vrsta s obzirom na površinu, tip, namjenu i poziciju u domu.

Toalet ili kupaonica za goste, prostor je u kojoj je samo osnovna sanitarna oprema, WC s umivaonikom, bez tuša.

Tuš-kupaonica ima samo tuš.

Ensuite kupaonica je sanitarni prostor u nekoj prostoriji, odnosno prostor s ulazom iz neke druge prostorije, primjerice spavaće sobe.

Obiteljska kupaonica je samostalna prostorija u kući ili stanu, površinski je veća i obično sadrži i kadu i dodatne elemente.

Dvostruka ili tzv. Jack i Jill kupaonica ima dvoja vrata i u nju se može ući iz dvije prostorije.

Međutim, uobičajena podjela bila bi na male kupaonice, wellness kupaonice i one otvorena tipa.

Male funkcionalne kupaonice, površine od 5 do 7 četvornih metara, najčešći su tip kupaonica u Hrvatskoj.

Wellness kupaonice su prostorije koje u pravilu nisu klasične. Više su poput dnevnog boravka u kojima se čovjek može opustiti i uživati, a njezini su sastavni dijelovi televizor, hladnjak, trosjed i slično. Takve kupaonice bi bilo izvrsno orijentirati na jug i postaviti velike staklene stijene u vrtu, ali to ovisi i o poziciji te orijentaciji prostora u odnosu na susjedstvo.

I na kraju, otvorene kupaonice namijenjene su velikim prostorima i za njih možemo reći da ne poznaju privatnost jer ne postoje zidovi koji strogo odjeljuju kupaonicu od sobe (osim toaleta).

 

Funkcionalna kupaonica sa svim elementima

 

Elementi kupaonice – kako ih sami možete napraviti od Ytonga

Katkada je u trgovinama teško pronaći prikladne police za kupaonicu osobito ako je ona i tlocrtno neuobičajena. Također, ponekad je poželjno, barem niskim zidićem, odvojiti WC od ostatka kupaonice. Te prepreke je lako svladati upotrebom ploča od Ytonga. S obzirom da se jednostavno slažu i lijepe, slobodno se sami prihvatite posla.

Trebat će Vam:

  • Ytong ploče 5 ili 7,5 cm
  • zidne ploče od porobetona 10 ili 15 cm ovisno o konstrukciji kupaonske sanitarije
  • Ytong tankoslojni mort
  • alat

 

ytong kupaonica

 

Navedenim elementima, osim polica (OVDJE POGLEDAJTE IDEJU 1), možete oblikovati i niz drugih površina za odlaganje, poput postolja za umivaonike (OVDJE POGLEDAJTE IDEJU 2), klupčica u tuš kabini (OVDJE POGLEDAJTE IDEJU 3). Na tako izgrađene elemente keramičke pločice lijepite neposredno, bez prethodne obrade. Sve zahvate ili probijanja koja želite izvesti, s porobetonom možete uraditi i naknadno.

 

Uređenje zidova kupaonice

Iza planiranja i projektiranja na red dolaze najgrublji radovi, možda čak i «rušenje» cijele kupaonice. Ako je takav slučaj i kod Vas onda biste trebali ukloniti stare sanitarne elemente, keramičke pločice, bojler, radijator, prozor i drugo što smeta. Možda čak i kakav zid.

Ali, ne brinite! Uz naše upute, i uz Ytong materijale, sve ćete sami moći obnoviti.

 

kupaonica_polugotova        kupaonica_gotova

 

Ovdje pogledajte kako možete izolirati zidove od vlage i plijesni. A ovdje Vam donosimo konkretne zahvate na ugradnji dodatnih zidovatuš kabine, kade i različitih polica u kupaoni. 

 

Djelomično uređenje ili renoviranje kupaonice

Ukoliko Vam proračun ne dopušta značajnije zahvate na renoviranju, predlažemo da napravite djelomičnu obnovu kupaonice.

Pri tome mislimo na osvježavanje zidova, bilo obradom površina nanovo, bilo lijepim bojama, a također možete obložiti vidljive instalacije i popraviti tuš kabinu ili kadu.

Linkovi Vas vode na konkretne savjete vezane uz pojedini zahvat.

 

Uređenje male kupaonice – par trikova

 

Prostor ispod umivaonika iskoristite kao funkcionalan prostor (ručnici, kozmetika…). Pogledajte primjer ovdje.

U malu kupaonicu možete postaviti i veće ogledalo kako bi naizgled učinili kupaonicu većom. Zašto ne i preko cijelog zida?

Sitnim detaljima možete dobiti dodatni osjećaj glamura. Školjkice u staklenim bocama, kuglice za kupanje sa šljokicama ili kakva lijepa slika, možda nekoliko biljaka u zgodnim ukrasnim posudama – stvorite dojam punoće i sklada.

Razmišljajte o svjetlijim bojama pri uređenju kupaonice jer će se prostorija činiti većom i dobit ćete osjećaj prozračnosti.

Na kraju, premda se ne čini logičnim, dijagonalno polaganje keramičkih pločica u Vašu kupaonicu davat će manje tjeskoban osjećaj.

Zidovi i podovi obloženi keramičkim pločicama

 

KORISNI SAVJETI ZA UREĐENJE KUPAONICE

Kad kupujete keramičke pločice, najčešći materijal za opločenje poda i zida u kupaonici, uvijek računajte količinu s dodatkom od 10 do 15 posto škarta.

Pritom je izrazito važno da na pod ne stavite zidne pločice.

Često se događa da se u kupaonici manje površine kombinira previše tipova pločica, dok se od slaganja pločica pod kutem od 45 stupnjeva većini arhitekata diže kosa na glavi.

U kupaonicama se sve češće koristi i drvo, a pritom je važno znati da je jedino drvo za kupaonicu termotretirana tikovina.

Ako se kupaonica boji, treba koristiti vodootporne boje.

Kod kupnje sanitarne opreme treba paziti na njihove dimenzije. Naime, uporabni prostor ispred umivaonika i kade trebao biti dubok najmanje 90 cm, a ispred WC školjke 60 cm.

Također, pogreške se događaju i prilikom premještanja instalacija i sanitarije. Pritom treba paziti na pozicije vertikalnog odvoda, jer može doći do sporog otjecanja vode i lakšeg začepljivanja cijevi.

WC školjka ne bi smjela biti udaljena više od metra od vertikalnog odvoda.

Negdje u samom podu trebao bi biti smješten i odvod vode koja se nakupi prskanjem prilikom tuširanja i sl. Obvezno bi trebao imati nagib od 0,5% do 1% prema tom odvodu.

Što se tiče rasvjete, treba je postaviti iznad, na ili pokraj ogledala, ugradbeno u strop i ukrasno viseće. Postavljanje rasvjete uz ogledalo u visini lica pruža najbolje svjetlo i umanjuje sjene.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka