Hidroizolacija kupaonice

◂ Povratak na listu članaka

 Bilo da gradite novu ili renovirate već postojeću kupaonicu, najveću pozornost valja pokloniti skrivenim elementima.

Što to znači?

Da, lijepo je vidjeti skladne keramičke pločice na zidu i podu kupaonice. Ili zanimljiv kupaonski namještaj, odgovarajuću boju ručnika i slično.

Ipak, ne dajte da vas ponese onaj estetski dio uređenja toliko da biste zaboravili na bitno. A to je – važnost dobrih instalacija i besprijekorne hidroizolacije.

Jer, ako to nemate dobro riješeno u kupaonici, moglo bi se desiti da te lijepe pločice jednom, zbog puknuća cijevi, moraju biti potrgane.

 

 

Kao što je važno da su sve cijevi ispravno i kvalitetno ugrađene kako kasnije ne bi došlo do pucanja, isto je tako važno pravilno zaštititi svoju kupaonicu od vode i vlage kojima je svakodnevno izložena.

Šteta koju mogu izazvati voda i vlaga na objektu je uistinu velika, a sanacija skupa i komplicirana.

Zato vam savjetujemo da već u samome početku gradnje ili renoviranja odvojite novac za kvalitetnu i ispravnu hidoizolaciju.

Najučinkovitiji je princip sprječavanja prodora vode u slojeve estriha i zidova ugradnjom hidroizolacije ispod završne obloge, najčešće od keramike.

Proizvodi koji se pritom koriste moraju biti kvalitetni, jednostavni za ugradnju i naravno, moraju se upotrijebiti prema pravilima struke, dakle ne „tek toliko“ nego u sloju u kojem to preporučuje proizvođač

 

Hidroizolacija podova

Hidroizolacija mora u potpunosti prekriti podnu površinu i ugraditi se na pravilan, od proizvođača specificiran način.

Površine na koje se postavlja hidroizolacija moraju biti posve ravne, suhe i očišćene, te dovoljno glatke da izolacijski sloj dobro prione. U tom su smislu prethodni radovi vrlo važni, jer nepravilno pripremljena podloga može dovesti do oštećenja hidroizolacije, čime ona postaje beskorisna.

Osim poda, hidroizolacija poda prekriva i 20-ak cm zida od poda, kako bi (u slučaju poplave) zaštitila i zidove.

 

 

Pri izvedbi hidroizolacije važna je osobita preciznost. To se ponajviše odnosi na izvedbu hidroizolacijskog sloja u uglovima, na istaknutim kutevima, te oko prodora cijevi. Čak i mala greška pri izvođenju npr. podnog sifona može učiniti cijeli posao uzaludnim. Zato se pri renoviranju kupaonice pokušava minimalizirati broj prodora, a one neophodne treba obraditi potpuno i profesionalno, s maksimalnom pažnjom.

 

3 faze pravilne izvedbe hidroizolacije:

  1. Faza – prostorija se, najprije, premaže nekom vrstom prajmera, koji prodire duboko u podlogu i na taj način ju ojačava, te ujednačava njeno upijanje. Prajmer se nanosi izravno na cementni estrih, beton ili mortove koji su na bazi cementa
  1. Faza – nanošenje prvog sloja hidroizolacijskog premaza, koji mora biti otporan na stajaću vodu i razne vanjske utjecaje. Upravo ovaj korak je najvažniji u cijelom postupku i mora biti izveden kvalitetno. Bilo da hidroizolaciju izvodite sami ili ju radi majstor, pripazite da je cijela prostorija premazana, a ne samo neki njeni dijelovi. To je jedini način da optimalno zaštitite svoju kupaonicu!
  1. Faza – postavljanje drugog sloja premaza, brtveće trake te mrežice (po potrebi, za velike površine). Traka može biti samoljepljiva ili se mora zalijepiti ljepilom na podlogu. Njena svrha je ojačanje hidroizolacijskog premaza na mjestima gdje bi moglo doći do pucanja ili smanjenja učinka samog premaza, kao što su dilatacije, spojevi ili pukotine. Trakom treba ojačati spojeve između podova i zidova, oko kade ili tuš kade (zid-zid), te na bilo kojem drugom mjestu koje bi moglo biti ugroženo.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka