Wabi sabi predstavlja estetiku nesavršenstva

◂ Povratak na listu članaka

Fotografija je preuzeta sa Pinteresta 
Wabi sabi, najavljen kao trend u pogledu na svijet, pri uređenju interijera i odijevanju u 2018. godini, nije nepoznanica onima koje zanima Japan i Daleki istok, minimalizam i prirodnost.

Za one koji nikada nisu čuli za koncept wabi-sabi ili su tek površno upoznati s njime, u nastavku donosimo najvažnije detalje.

 

Riječ je, prije svega, o pojmu japanskog porijekla. Wabi-sabi, zapravo, označava sveobuhvatni japanski svjetonazor ili estetiku usmjerenu na prihvaćanje prolaznosti. Korijene ima u budističkoj koncepciji pronalaženja ljepote u nesavršenosti, dubini prirode kao i prihvaćanju naturalnog ciklusa rasta, propadanja i smrti.

S obzirom da se ovaj pojam teško prevodi većinom ga, zato, koristimo u njegovom izvornom obliku.

Wabi podrazumijeva svježinu, rustičnu jednostavnost, mir, ali i hirove i nepravilnosti koji proizlaze iz procesa stvaranja te se može odnositi na prirodne ili objekte koje je stvorio čovjek.

Sabi su ljepota i spokoj koji dolaze s godinama.

Iz ovoga je vidljivo i jasno zbog čega je pojam wabi-sabi teško prevesti.

„Objekt ili izraz koji u nama budi osjećaj melankolije i duhovne čežnje postaje wabi-sabi“, objašnjava Andrew Juniper, autor knjige o wabi-sabiju.

 

Fotografija je preuzeta sa Pinteresta 

Wabi se može prevesti kao „skroman i jednostavan“, a sabi kao „trošan“. No, to ne znači da će se u vašem domu, poželite li ga urediti u tom ozračju, nalaziti stvari koje su skromne, obične, zapuštene i trošne.

 

Ako ne, s opravdanjem se pitate, a kako onda?

Dom uređen u stilu wabi-sabija je minimalistički. U njemu se naglasak stavlja na čovjeka, a ne na strojeve. U njemu će se nalaziti stvari koje su domaćinu drage i koje rado koristi, bez obzira na zastarjelost kao i one koje za osobu sadrže sentimentalnu vrijednost: stari obiteljski stolac, zavjesa koju je osoba izradila sama, bakin servis za kavu, više puta pročitane knjige i slično.

Boje koje se preferiraju su razne nijanse smeđe, zelene, crne, sive i boje hrđe dok će materijali biti prirodni.

 

Wabi sabi je jednostavan i ugodan stil uređenja

 

Korijeni wabi-sabija leže u zen budizmu koji, sa svojim načelima praznine, naglašava strogost, zajedništvo s prirodom i poštovanje prema svakodnevnom životu kao pravim putem do prosvjetljenja.

Premda prosječnoj osobi sa „Zapada“ nije jednostavno shvatiti takav mentalni sklop, nije niti nemoguće.

Dovoljno je započeti prihvaćanjem svake sitnice, svake stvari kao nešto što je dragocjeno i što bismo poštovali i njegovali kao se radi o rijetkoj starini. Iako čovjek današnjice žestoko teži savršenstvu, u dubini svakoga od nas postoji čežnja za nečim dubljim od najbjeljih zuba, brzog automobila ili čvrste stražnjice.

Veliki se pomaci dogode kad naučimo prihvatiti promjene i kad naučimo biti zadovoljni svojim životima.

 

Počnite od unutrašnjosti – doma ili samog sebe

Za početak životni prostor obogatite svime što se suprotstavlja ideji modernog estetskog savršenstva.

Wabi sabi krije se u starom drvenom namještaju, ručno rađenoj keramici, u pogledu na mjesto koje nas okružuje, u našem odrazu u reflektirajućoj plohi i u onome kako se osjećamo.

Uočavate odmak od savršenog?

Primijetite ga u popucaloj boji na zidovima ili stolici, u sitnim borama koje se ocrtavaju pored naših  očiju, u nesigurnostima koje osjećamo.

Wabi sabi duh donijet će vam u dom plahte i jastučnice od lana ili starinskog platna, cigleni zid bez fasade, drveni podovi grube završne obrade.

Ovaj stil uređenja voli sve što je nezavršeno i nepravilno. Pukotine, ogrebotine, hrđa – ne morate se plašiti ovih pojava jer se upravo u njima krije ljepota udobnog životnog prostora.

U dom dodajte vaze koje na sebi imaju nepravilne linije, izbjegavajte simetriju i budite opušteni s pravilnim slaganjem ukrasa na kućnim policama, a umjesto ispeglanog pamučnog stolnjaka odaberite zgužvani napravljen od lana.

Posegnite za rustikalnim predmetima s buvljaka ili pak iz podruma izvucite stari namještaj.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka