Garderoba – dragocjena pomoćna prostorija

◂ Povratak na listu članaka

Garderoba nam se često čini kao vrhunski luksuz u stanu, a sretni su oni koji su o njoj razmišljali i koji su ju realizirali gradeći vlastitu kuću. Da bi bila najbolje iskorištena uredite je kao svoje privatno carstvo između kupaonice i spavaće sobe.

Garderoba je najčešće odvojena prostorija unutar stambenog prostora, a u manjim stambenim jedinicama je organizirana i u komunikacijskim dijelovima poput hodnika, na galerijama, koje se formiraju kako bi se iskoristila visina prostora ili u dijelu spavaće sobe.

Garderoba je centralno mjesto za odlaganje odjeće, obuće, nakita, rublja i svih ostalih predmeta koje svakodnevno koristimo.

Garderoba odvojena pregradnim zidićem

Ući u ormar

Mogućnost prirodnog provjetravanja garderobe, povećava njenu kvalitetu. Osim toga, prozor u garderobnom prostoru omogućava i kvalitetno prirodno osvjetljenje.

Uz prirodnu, u ovom prostoru osigurajte dobru umjetnu rasvjetu, ogledala, te sve ostalo prema željama ili mogućnostima – toaletni stolić, stol za peglanje, koš za odlaganje nečiste odjeće, fotelju ili dvosjed…

Garderobama se, dakle, nazivaju posebne prostorije opremljene za odlaganje odjeće i obuće, najčešće izvedene na relaciji kupaonica – spavaća soba.

Varijanta garderobe nazvana «walk-in» su, zapravo, ugradbeni ormari za koje je prenamijenjen dio prostorije, najčešće u spavaonici ili hodniku.

Takvo rješenje vrlo je praktično i vizualno primamljivo. Police, ladice i ostale elemente organizirate kako želite, a svu svoju odjeću, obuću i modne dodatke možete pregledno rasporediti. Najvažnije je da se time maksimalno koristi raspoloživi prostor.

Iz filmskih primjera nam je poznato kako garderoba može biti i manja. Ne mora biti ogromna. Bilo bi super ući u svoju garderobu i jednim pogledom obuhvatiti sve odjevne predmete. To olakšava kombiniranje, zar ne?

Garderoba uz Ytong rješenje

Dopušta li vam kvadratura spavaće sobe takav zahvat, učinite kao na fotografiji – izgradite pregradni zid od Ytong blokova. Iza takvog zida smjestite ormar s policama u koji ćete moći ući i u kojem ćete sve posložiti da vam bude nadohvat ruke.

Također, od Ytong ploča možete izgraditi prikladne police. Tako ćete biti sigurni da će uređenje biti točno prema vašoj mjeri i ukusu. Police originalno završno obradite bojanjem i lakiranjem.

 

Planirajte garedrobu kod gradnje kuće

Klasični ormari za odjeću s nekoliko polica odlaze u prošlost. U današnjim suvremenim domovima praktičnima su se pokazale garderobe, kao posebne prostorije ili njihove skromnije verzije, tzv. «walk-in» ormari.

 

Druga opcija garderobe – klizna stijena

Imate li manji stan i od neke prostorije možete si dopustiti «uzeti» samo jedan zid, odlučite se na varijantu garderobe s kliznom stijenom ili klasičnim vratima.

Dakle, ogradite jedan dio zida Ytong pločama, ugradite praktične police i sve sakrijte posmičnim ili klasičnim vratima.

Danas su u trendu staklena vrata garderoba, ali imajte na umu da se kroz njih naziru konture odjeće i predmeta, što zahtijeva maksimalno pedantan pristup slaganju i spremanju odjeće. To za neke ljude može biti dodatno opterećenje. U tom slučaju dobro su rješenje drvena vrata kao vjerni čuvar naše intime.

 

Garderobna rasvjeta i ostale sitnice

Veliki ugradbeni ormari, kao i prave garderobne prostorije, zahtijevaju adekvatnu rasvjetu. Bit će, u njima, dostatno jedno središnje rasvjetno tijelo jačeg intenziteta. S obzirom da su to prostorije u intimnom dijelu stana i da su skrivene od pogleda, ne trebate puno novca trošiti na rasvjetna tijela.

Ako imate kuću u kojoj su Ytong ploče i blokovi napravljeni od porobetona, znajte da ćete, kroz njih, lako i jednostavno provući električne instalacije. Prikladnim alatom koji će Vam poslužiti kao grebalica izdubite rupe u koje položite instalacije i sve zajedno zapunite i izravnajte gletom.

Kako se ne bi presvlačili na hladnome podu i da bi Vam garderoba bila toplija, stavite u nju barem jedan manji tepih poput vunenog ćilima ili bijele štavljene janjeće kože s mekom vunicom. Za presvlačenje čarapa i cipela ili samo promatranje odjeće u potrazi za savršenom kombinacijom, u garderobu možete staviti zgodan stolac ili fotelju, imate li mjesta

Za police koje sežu visoko do stropa razmotrite opciju ugradnje kliznih ljestvi.

I na kraju, preporuka!

U garderobe je uvijek dobro rasporediti dovoljne količine prirodnih ili industrijski proizvedenih sredstava protiv moljaca.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka