WC i kupaonica u malome prostoru nisu problem

◂ Povratak na listu članaka

Dobar potez u svakom domu je smjestiti WC u zaseban prostor, odvojen od kupaonice. Vjerojatno većina poznaje situaciju u kojoj najviše trebate WC i kupaonicu, a netko je unutra. Odvajanjem WC-a takve se neugodne dogodovštine izbjegavaju, a za to nije potrebno mnogo prostora.

 

Praksa je pokazala da odvajanje prostora za WC najčešće rezultira prostorijama koje su uske i izdužene i u kojima se ne mari previše za njihovo uređenje. Šteta!

Jer, iako je male prostore teže urediti i opremiti od velikih ili barem standardnih, uz nekoliko zahvata koje i sami možete napraviti vaš WC ili mala kupaonica mogu postati zvijezda uređenja u čitavoj kući.

Pogledajte ovaj primjer! Unesite duha u uređenje ili kakav neuobičajeni detalj, bit će zabavno, osobito vašim gostima!

 

Neobične boje daju posebnost toaletnom prostoru

 

Kada, WC školjka, eventualno perilica rublja, lavabo ili umivaonik samo su neke od fiksnih stvari koje treba „ugurati“ u nekoliko kvadrata.

Uz pomoć nekoliko korisnih savjeta koje donosimo u nastavku teksta i vaš prostor može biti moderan, lijep i funkcionalan.

Imate li u svome domu već zadane gabarite sanitarnih prostorija, a ipak bi željeli nešto promijeniti, bez velikog ulaganja, pogledajte ovdje što vam predlažemo!

 

Boja mijenja svijet (i WC)

Odabir boje za zidove jedna je od vrlo važnih stvari na koje morate misliti želite li mali WC ili kupaonski prostor učiniti vizualno većim i efektnijim. Ponajprije, izbjegavajte tamne i zagasite boje na velikim površinama jer one zatvaraju i smanjuju prostor.

Temeljite se u zahvatima na bijeloj, krem ili svijetlo sivoj te je kombinirajte uz samo jedan mali detalj u žarkoj boji poput komada zida iza ogledala ili čak cijelog, površinom najmanjeg zida.

Boje u prostor možete dodati i u obliku detalja poput slika na zidu, vaza, zavjesa, ručnika ili posude za sapun i četkice.

Ako ste skloni eksperimentima probajte sa nekom jakom bojom. Malim prostorima jaka boja može donijeti pečat osobitosti.

Na maloj površini je znatno lakše raditi s odvažnim nijansama bez pretjeranog zatvaranja prostora.

 

Kako dodati živopisne boje?

Evo nekoliko najpopularnijih načina na koje možete dodati živopisne boje u dizajn vaše kupaonice i WC-a, dok u isto vrijeme ostavljate svoj prostor čistim i kompaktnim.

 

Najljepša kuća u gradu

1. Prvo bojanje zidova

Praktično govoreći, bojanje zidova je najjednostavniji i najekonomičniji način na koji možete ostvariti veliki utjecaj boja na prostor. Stručnjaci savjetuju da prvo odaberete glavnu nijansu i zatim izgradite ostatak sheme boja oko nje.

 

2. Zid s naglaskom

Čini li vam se ideja o dodavanju jarke boje cjelokupnoj prostoriji previše agresivnom za vaš ukus, probajte živopisnu boju nanijeti na samo jedan njezin dio. Ključ ovog dizajna predstavlja izbor pravog zida koji će postati vaš izložbeni komad. Pokušajte s onim koji predstavlja središnju točku prostora ili okrečiti zid koji se nalazi nasuprot vrata od kupaonice.

 

3. Igra raznobojnim pločicama

Manje je više – držite se toga pravila kada su pločice za kupaonice u pitanju. Prošli su dani kada su se svi zidovi prekrivali zasićenim keramičkim pločicama. Moderne kupaonice radije koriste raznobojne pločice kako bi usmjerile pozornost na njihovu središnju točku.

Opločite tuš drukčijim pločicama od ostatka prostorije, pa ćete dobiti prostor nalik onima u spa centru.

 

4. Vješalica za toaletni papir kao kontrast zidu

Obojite zid WC-a u neku neobičnu boju, poput ljubičaste u našem primjeru. Kada se boja osuši, sa vanjske strane zida, osobito ako je u blizini WC školjke, pričvrstite jedinstvenu vješalicu za role papira.

Od šper ploče dajte izrezati, ili to sami učinite, stilizirano drvo, sa granama, lišćem i pticama. Obojite ga u neku kontrastu boju u odnosu na zid i pričvrstite na pogodnu visinu. Na takvo drvo još učvrstite nekoliko kukica, odnosno metalnih vješalica na koje možete nataknuti role toaletnog papira.

Naravno, ne mora taj stalak biti nužno oblika drveta. Odaberite temu koja god vam se sviđa.

 

5. Kada u boji

Kada u boji predstavlja modernu opciju koja će definitivno načiniti utjecaj u cjelokupnom dizajnu. Možete izabrati između različitih materijala kao što su bakar ili obojeni porculan. Kakvu god obojanu kadu odabrali budite sigurni da ste odabrali nijansu kojom ćete biti zadovoljni dugi niz godina. Kada se ne mijenja svaki čas!

 

6. Istaknuti umivaonici

Kada se radi o dodavanju boje vašim umivaonicima, imate dvije opcije: dodati boju na njegovom vrhu ili na bazi. Razmislite da uvijek odaberete jednu od njih dvije, a drugu površinu održavajte neutralnom radi ravnoteže. Raznobojne baze često mogu predstavljati uradi sam projekte i najbolje funkcioniraju na velikim umivaonicima s ormarskim prostorom ili policama. Za ploču oko umivaonika bi bilo najbolje odabrati šareni mramor ili granit.

 

7. I ručnici neka budu raznobojni

Danas su ručnici dostupni u svim mogućim bojama i njihovim nijansama. Relativno su jeftini, pa time i idealna opcija za dodavanje živosti uz pomoć boje u vaš WC ili kupaonicu. A kad vam dosade možete ih vrlo lako zamijeniti onima u nekim drugim tonovima boje.

 

Uzorci – cvjetići, šare, prugice…

Navedenih uzoraka, a i mnogih drugih vrsta, u prostor unesite u obliku ukrasnih pločica. To, uglavnom, zna biti pravo osvježenje. No, ne pretjerujte jer je tanka granica između ljepote i kiča.

Za malu kupaonicu dovoljno je samo jedan zid ili segment zida ukrasiti bordurom ili redom pločica s uzorkom i to vodoravnim, ako želite proširiti prostor i okomitim, ako želite naglasiti visinu prostora.

 

Pločice su pravi materijal za kreativce

 

Također, platneni detalji poput zavjesa mogu biti vrlo efektni u maloj kupaonici. Pretražite Internet i časopise u potrazi za pravim nadahnućem!

 

WC i kupaona imaju namještaj

Ormarića za kozmetiku, ručnike i sredstva za čišćenje u kupaonici nikad dosta. Želite li maksimalno iskoristiti mali prostor odaberite zidne, viseće ormariće ili pak ugradbene koji se montiraju ispod umivaonika.

Sličan efekt postići ćete uz pomoć zidnih ili samostojećih polica koje su znatno jeftinije od namještaja, a jednako zanimljive i korisne. Neke police i klupčice možete i sami izraditi. Pogledajte ovdje!

Birajte jednostavne, glatke površine namještaja, a ogledala su uvijek dobro došla jer u trenu vizualno povećavaju prostor te su korisna.

 

Sanitarije za male toaletne prostore

Izbjegavajte masivne kade i velike umivaonike jer oni u trenu mogu zakrčiti cijeli prostor. Kutne kade polukružnog oblika ili pak tuš kabine sa i bez kade dati će vam dodatni prostor za ormarić ili WC školjku.

Što se umivaonika tiče, ugradbenim modelom koji se uklapa u ormarić ili zidani nosač dobit ćete dodatni prostor ispod njega koji možete napuniti ručnicima ili sredstvima za čišćenje.

 

I za kraj – par trikova!

Učinite svoje male toaletne prostore zanimljivijim i prostranijim. Donosimo par trikova za kraj!

 

Zato što vam omogućavaju da vidite oba kraja prostorije, staklena vrata na tuš kabini daju iluziju većeg prostora u kupatilu.

Minijaturne WC školjke savršeno se uklapaju u male kupaonice.

Koristite tople boje, kako bi vaše toaletne prostorije izgledale veće.

Manju prostoriju učinit ćete ugodnijom ako okrečite gornju polovicu zida u pruge ili dodate zavjese, police i umjetnine.

Živosti u mali WC i kupaonicu donijet ćete koristeći jarke zidne boje. Ukoliko vam se ne svidi, jednostavno je (a nije ni skupo), obojiti zidove u drugu boju.

Ukoliko želite staviti otvorene police za ručnike i dekorativne predmete, postavite ih što više prema stropu kako biste maksimalno iskoristili prostor.

Organizirajte ladice i ormariće tako da dobijete što više prostora i minimalizirate pretrpanost.

Čak i u izrazito mali WC ili kupaonicu može stati kutni umivaonik.

Maloj kupaonici možete dati profinjen izgled ukoliko stavite umivaonik sa postoljem.

Klizna vrata daju dodatni prostor.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka