Stil uređenja kuće: rustikalni stil – za poklonike starine, prirode i romantike

◂ Povratak na listu članaka

Rustikalni stil rijetko kome ne odgovara. Možda ga baš ne birate za stil svoga interijera, ali rustikalni stil donosi neku nostalgiju prošlosti, a time i sva moguća lijepa sjećanja, pa možda i romantične zamišljaje.

Rustikalni stil karakteriziraju prirodni materijali, mahom s prevlašću drva. Romantični ugođaj stvara toplina peći, kukičani stolnjaci, topljenje pahulja snijega na staklu, ručno izrađene dekoracije koje podsjećaju na ogromni vrt iza kuće i sunce na zalasku.

To je stil koji nas vraća u djetinjstvo, na selo, na zamišljene (ili stvarne) zime kod bake i djeda, na arome tek pečenih kolačića, topli čaj, mirise proljeća i jesenskih dunji na ormaru.

Ovaj stil donosi posebnu čaroliju upravo zbog uske povezanosti s prirodom.

 

Rustikalni stil donosi toplinu doma

 

Kako je mnogima već pomalo dosta užurbanog stila života, smrdljivoga grada i asfaltnog sivila nije neobično da bismo željeli u svoje interijere unijeti dašak seoske romantike i komadičke prirode, da bismo buku automobila radije zamijenili s cvrkutom ptičica.

Da, želimo se vratiti Majci Prirodi.

Toj je težnji jedno od rješenja – rustika u interijeru i eksterijeru.

 

Rustika mami dojmom topline i detaljima

Rustikalni stil smo neko duže vrijeme susretali isključivo u vikendicama i ostalim tipovima kuća za odmor.

Danas ljubitelji rustike uređuju svoj dom inspirirani starim seoskim kućama te uživaju u pronalaženju unikatnih starina na sajmovima, tavanima, u podrumima.

Za mnoge je poseban užitak spasiti stari komad namještaja od propadanja i vratiti mu “život”.

Katkada treba imati sreće i pronaći dobro očuvan stari materijal za adaptaciju ili preuređenje interijera u rustikalnom stilu. Posebno je na cijeni stara prepečena opeka koja je zbog svog šarenog rustikalnog izgleda i atraktivan dekorativni element.

Tražena je i cijenjena stara hrastova građa, a samim time i cijena joj je visoka.

Želite li se upustiti u avanturu adaptacije doma u ovom stilu a niste u mogućnosti nabaviti sve potrebne materijale, danas se na tržištu nude novi materijali koji dobro oponašaju stare.

Topla udobnost, prirodni namještaj od punog drva te podovi obrađeni terakotom osnova su stila.

 

Rustikalni stil

Osjećaj topline dodatno se postiže dekorativnim detaljima kao što su:

 • unikatni, ručno rađeni ručno rađeni ukrasi koji se vješaju na zidove
 • slike
 • zavjese
 • prave biljke u lončanicama od gline
 • svjetiljke kako bi naglasile romantičnost
 • tople, zemljane boje zidova
 • jedan zid u interijeru koji je neobrađen
 • otvoreni kamin na drva

 

Uvjeti rustikalnog stila

Rustika kao stil uređenja interijera zahtijeva velike prostore i po mogućnosti visoke plafone.

Kako je namještaj uglavnom robustan opteretio bi mali prostor. Naravno, to ne znači da mali prostori ne smiju imati rustikalne elemente. Ipak, ako ga ostvarujete u malenom prostoru, pokušajte obojiti i pod, i zidove, i strop u svjetlije boje.

Zbog tih karakteristika, rustika se dobro uklapa u moderno uređeni interijer. Naime, prostrani prostor može djelovati hladno ukoliko je namješten isključivo umjetnim materijalima. Stoga će nekoliko komada rustikalnog namještaja u tom kontekstu učiniti čuda.

Kako bi se uklopili u cijelu priču, treba ih dobro odabrati.

 

Rustiku vole i dizajneri

Zato što svaki prostor čini posebno udobnim ovaj je stil i među dizajnerskim miljenicima budući da se može vrlo dobro kombinirati s drugim stilovima.

Najlakši način za početak uređivanja u rustikalnom stilu je izrada rustikalnog kamina.

Rustika i u eksterijeru

 

Osnova se može izraditi od Ytong materijala, postupak kojeg možete pogledati ovdje, a onda konačni izgled rustike možete postići ukrašavanjem grubim kamenom, grubim drvom ili glinenim pločama.

Prirodni drveni podovi neizostavan su element, a poželjni su i iznenađujuće visoki stropovi ukrašeni vidljivim, starim, drvenim gredama.

Posebno omiljeni dio stila je ogoljeli ili grubo ožbukani zid.

Namještaj i dekoracije možete birati prema vašem ukusu i stilu, a zatim ga kombinirati s rustikalnim.

Velika vrijednost rustikalnog stila je što nije pobornik samo jednoga roda. Može biti i minimalistički, i shabby chic, i lovački, i mornarski.

 

Kako odabrati pokućstvo, boje i tkanine?

Probajte odabrati jednostavno i čvrsto pokućstvo, s malo ukrasa i prirodnom ili patiniranom završnom obradom.

Pripazite da konačni dojam bude eco friendly. Cilj ovog stila je poboljšati kvalitetu života pomoću organskih materijala i ponovno doći u doticaj s prirodom.

Ipak, ne pretjerujte jer ćete stvoriti ugođaj brvnare, a to nije to!

Prirodni materijali za sobom povlače i korištenje prirodnih zemljanih boja. Tonovi škriljevca, zelena, kaki, smeđa, žuta – u kombinaciji s drvom sve izgledaju fantastično.

Praksa je da se obično odaberu jedna do dvije neutralne “pozadinske” boje, što se zatim začini s nekoliko dekoracija življih boja.

Od materijala, osim drva posebno su popularne razne tkanine. Ako su ručno rađene, tim bolje. Takva, “home made” jedinstvena pletiva poželjna su ne samo na jastucima koji domu daju posebnu toplinu, već i u službi tepiha i zavjesa.

Rustikalni stil je popularan smjer dizajna interijera koji može biti vrlo raznolik i zanimljiv te se vrlo dobro kombinira s drugim stilovima. Ovaj stil nije savršen samo za kuću na selu, nego i za moderne stanove, jer svaki prostor čini iznimno udobnim. Odgovara ljudima koji vole unikatne, ručno rađene proizvode, domaće materijale te cijene tragove vremena. Takvi interijeri su uglavnom romantični, šarmantni i naravno vintage.

 

Par dobrih savjeta za rustikalni stil

 1. Podne obloge neka budu od grubo obrađenih drvenih dasaka ili terakote (ili u kombinaciji toga dvoga)
 2. Rustikalnu toplinu dobit ćete ako jedan zid u prostoriji obložite kamenom ili ciglom.
 3. Neka vaša rustikalno uređena kuhinja bude sa što više otvorenih polica na kojima ćete izložiti posuđe, začine, sušene papričice, vijence češnjaka… Kuhinjski elementi neka budu izrađeni od masivnog drveta ili pak ozidani i obloženi pločicama.
 4. I rasvjetna tijela uklopite u cjelokupni vizualni dojam. Dobro će odgovarati lusteri s elementima kovanog željeza i keramike.
 5. Nije uvijek potrebno oblagati zidove ciglom ili kamenom da bi se stvorio rustikalni ugođaj. Dovoljno će biti nekoliko rustikalnih detalja u vašem modernom domu kako bi prostor dobio “dušu” i toplinu.

 

Vinski podrum u rustikalnom stilu

 

Primjer pri uređenju interijera mogu vam biti dalmatinske ili istarske kamene kuće budu. Inspirirajte se njihovim klasičnim obilježjima poput starih “škura” ili blagovaonskog drvenog stola i stolica.

Potražite odmor u spavaćim sobama s klasičnim drvenim ormarima koji će vam pomoći u otkrivanju seoskog doživljaja, ali i što znači miran san daleko od gradske buke. Pronađite vjerne replike sudopera i slavina klasičnog dizajna kako bi zadržali dio izvornog namještaja.

U jednostavni cottagge ili planinske kuće možete unijeti dašak ladanjskog stila. Rustikalnim uređenjem upotpunite doživljaj prirode i doživite seoski način života. Pokušajte zadržati duh starog vremena i uistinu osjetiti što se krije u seoskoj idili te zašto je sve više zaljubljenika u selo. Rustikalni namještaj i u modernom vremenu zadržava svoju vrijednost i otkriva tajne svoje dugovječnosti.

Na sofu i fotelje je odlično staviti jastučiće, te na njih odložiti i složenu vunenu deku koju koristite za poslijepodnevnog odmora.

Površine namještaja  pokrijte pamučnim stolnjacima ili ručno pletenim tabletićima. Nećete pogriješiti ni ako stolnjak u kuhinji bude na crveno-bijele kockice, a za ostale dijelove prostora izaberete jednobojni dezen.

Rustikalno uređen prostor se ne smije pretrpavati velikim brojem pokućstva, jer se zbog bogatstva prirodnog tekstilnog dekora može stvoriti dojam pretrpanosti.

U dnevnom boravku su dovoljni drveni ormar s nekoliko polica, naslonjač, stolić za kavu i najviše dvije fotelje, a u kuhinji stolci mogu biti zamijenjeni drvenom rustikalnom klupom.

U spavaćoj sobi je dovoljan drveni krevet, ormar i jedna fotelja. Rustikalni stil je prije svega jednostavan i funkcionalan te se mora lako održavati! Takav prostor naprosto ‘vapi’ za zavjesama, koje su u sobama od debelog prirodnog materijala koji se protežu do poda, što stvara osjećaj topline, posebno u zimskim mjesecima. U kuhinji se možete poigrati kraćim pamučnim zavjesama, s čipkastim rubom.

Na podove se stavljaju tepisi u svim prostorijama – ispod stola u blagovaonici, hodnicima, spavaćim sobama i, obavezno, dnevnom boravku. Oni mogu biti manjih ili većih dimenzija, ali obavezno od prirodnih materijala. Česti su vuneni tepisi raznih dezena i boja, uključujući i stilizirane motive životinja i biljki.

Posebnu pažnju posvetite rasvjeti – ona nipošto ne smije biti neonska ili jaka. Rasvjetna tijela idealno imaju širmove koji prigušuju svjetlost tako da stvaraju jantarnu boju rasvjete. Kako bi se izbjegla jaka svjetlost, rasvjetna je tijela poželjno staviti uz sam strop prostorije, dok se na pokućstvo mogu staviti lampe koje svojim linijama podsjećaju na petrolejske lampe.

Dekorativni detalji imaju iznimno važnu ulogu u rustikalnom stilu: svježe cvijeće iz vrta neka uvijek krasi stolove i komode u sobama, a svježe voće i povrće se slobodno odlaže u košare na vidljivim mjestima u kuhinji. Na policama u sobama neka se uvijek nađe pokoji komad keramike, a u kuhinji mogu, uz obavezne keramičke ćupove, sa zidova visiti mjedeni lonci i tave. U kuhinji posebnu dekorativnu funkciju imaju i staklenke s džemom i ukiseljenim povrćem, koje se stavljaju na police ili kredenc.

 

Elementi rustike u kuhinji

 

Ponovimo pravila rustikalnog stila

 • Glavna inspiracija je prirodni okoliš, što određuje materijal i boju namještaja i tekstila.
 • Atmosfera rustikalnog doma mora zračiti toplinom, jednostavnošću i radošću ponovno pronađenih dana provedenih kod bake i djeda na selu.
 • Neobrađeno drvo i prirodni tekstil su obavezni, kao i zavjese i tepisi!
 • Karniše su drvene ili od kovanog željeza.
 • Vrata i prozori moraju biti drveni. Vrata mogu biti jednostavna i masivna.
 • Dopušteno je koristiti i vrata koja imaju ugrađeno staklo na koje se može i ručno nacrtati neki rustikalni motiv kao što su cvijet ili voće.
 • Posebnu pažnju posvetite dekorativnim elementima – na ormare je uvijek poželjno staviti jabuke ili dunje!
 • Rasvjeta ne smije biti prejaka! Nadopunite osjećaj svjetlosti pokojim svijećnjakom.

 

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka