Stil uređenja kuće: mediteranski stil – od Španjolske do Grčke

◂ Povratak na listu članaka

Mediteranski stil donosi u prostor sunce, more, agrume i sredozemno bilje. U svojoj osnovi, on je jednostavan, lagan i funkcionalan.

Mediteran još zovemo i Sredozemlje jer obuhvaća zemlje koje se nalaze u regiji, koje gravitiraju tom području ili su kulturom, poviješću i tradicijom vezane za to područje. A to je mnoštvo prilično različitih zemalja. Stoga i mediteranski stil ima tek neke osnovne odrednice, a može biti kreiran u beskonačno mnogo „nijansi“ koje se odražavaju u interijeru.

Mediteranski stil nalaže osnovna pravila u opremanju interijera:

  • pronalaženje idealne ravnoteže između interijera i prirodnog okoliša
  • svi materijali koje koristimo trebaju biti prirodni

 

Mediteranski stil proteže se kroz zemlje koje su na obalama Sredozemnog mora i različit je u nekim dijelovima. U Španjolskoj je razigran i pun kolorita, živahnih boja. Prisutan je i utjecaj Afrike pa Španjolska sa zemljama sjeverne Afrike čini jedinstveni mediteranski stil, dok je u Francuskoj, Italiji i Hrvatskoj pa sve do Grčke taj stil uglavnom miran, jednostavan, decentan, boje su mirnije i on je na svoj način jedinstven i prepoznatljiv.

Pogledajte ovdje kako se mediteranski stil oblikuje u Maroku!

 

Smjernice za mediteranski stil

Namještaj nek bude vrlo jednostavan, a cijeli prostor transparentan, lagan i lepršav. Osjećaj ugodne svježine u prostoru nakon cjelodnevnog kupanja i sunčanja postići ćete pravilnim odabirom hladnih boja i izbjegavajući intenzivne tople boje i tamno drvo kako vas prostor ne bi “gušio”.

Što se tiče odabira namještaja za taj prostor kojeg uređujete u mediteranskom stilu, on može ići u dva smjera: noviji ili naslijeđeni (masivni).

Ako kupujete novi namještaj, vodite računa da on mora biti praktičan, jednostavnih linija, ne prevelik, ne glomazan.

Ako kupujete masivni namještaj ili imate stari namještaj, tada obratite pažnju da bude originalan ili dobra replika namještaja kakav se koristio na Mediteranu.

Stari namještaj se može obnoviti bojanjem u plave, ljubičaste, maslinaste i žute nijanse i na taj način pomladiti i dati mu novi sjaj.

Jedan od karakterističnih detalja su stare škrinje u kojima se nekada držala posteljina, a vi ih možete prenamijeniti u klupu za sjedenje, spremnik za jastučiće s terase ili pribor za plažu.

 

Podovi na Mediteranu

Za podne obloge odaberite kamen i borovo drvo, a kao alternativa može se koristiti i terakota. Ako se odlučite za drveni pod onda je dobro izbjeći klasične parkete i umjesto njih upotrijebiti borove daske obojane u bijelo ili izbijeljenu hrastovinu.

Mediteranski stil na podu podnosi i mozaik, prije svega u kupaonici, te neobrađeni kamen. Po pitanju zidova, odlična je kombinacija prirodnog kamena i hladnih boja zastupljenih u okolišu: boja lavande, plave nijanse, bež i zeleni tonovi.

Vrata i prozori mogu biti bijeli ili zeleni, a grilje u grčkom stilu u plavoj boji koja s bijelom fasadom daje očaravajuće rezultate.

 

Prozračnost se u mediteranskom stilu najlakše ostvaruje tzv. hladnim bojama u kombinaciji sa bijelom

 

U kuhinji sami kombinirajte stare vitrine ili ormariće sa zavjesama umjesto fronti. Stol i stolici neka budu drveni (od ratana), svijetlih nijansi, upotpunjeni jastučićima i drvenom klupom.

Stol ukrasite detaljima poput ubrusa oslikanih morskim motivima, mediteranskog bilja i svijećnjaka.

Uz krevet od kovanog željeza u spavaćoj sobi stavite male noćne ormariće te manji ormar svijetle boje. Za dekoraciju možete se poigrati mornarskim motivima.

Prostore ukrasite detaljima od kovanog željeza, terakota vazama s lavandom, oleanderom, ružmarinom i drugim mediteranskim biljem, školjkama, ukrasima od naplavljenog drveta koje ste sami oslikali bojama te različitim drugim morskim detaljima koje možete pronaći na ljetovanju ili sami jednostavno izraditi.

Ako želite urediti interijer u ovom stilu, možete koristiti boje mora, sunca, lavande, masline, kamena, pijeska, i to od njihovih najtamnijih nijansi pa do najsvjetlijih, pojedinačno ili u kombinacijama s bijelom te međusobnim kombinacijama.

 

Prugasti uzorak, zavjese, detalji, more u interijeru

U mediteranskom stilu zavjese trebaju biti jako nenametljive, prozračne i čak nonšalantno stavljene na otvore kako ne biste zaklonili pogled na prekrasnu okolinu. Zavjese možete napraviti i sami od obične gaze koju ćete oslikati morskim motivima ili obojati u plavu, tirkiznu ili zelenu boju. Ili neku kombinaciju istih.

Jako su dekorativna i rasvjetna tijela od kovanog željeza, starinski fenjeri i svijeće kojima možete postići romantični ugođaj ljetnih večeri.

 

Samo nekoliko detalja bit će dovoljno da “prizovete” Mediteran na terasu

 

Mediteran znači more, kamen, sunce, maslinu, lavandu, bor, i to su elementi koji trebaju biti glavna misao vodilja u uređenju interijera. Priroda koja nas okružuje u tom podneblju daje nam obilje mogućnosti i ideja. Samim promatranjem nameću se boje, materijali i mirisi i slijedeći njih, ne možemo pogriješiti.

Dakle, dominantne odrednice mediteranskog stila su priroda i detalji u morskome duhu. Tako su prepoznatljivi i brojni brodići, svjetionici, školjke, kormila, morske zvijezde, pijesak, kapetani, slike mora i obale.

Naravno, najčešće se biraju sve kombinacije bijele i tamnoplave boje i prugastog uzorka. Svakako treba paziti da se ne pretjeruje. Ako u nekoj prostoriji, primjerice, imate prugaste jastučiće, taj uzorak bi se mogao pojaviti na još eventualno jednome mjestu, ne više.

 

Kamen, drvo, bilje

Materijali kojima se možemo koristiti su oko nas – kamen za podove i zidove, drvo za namještaj, živo bilje kao što su maslina, lavanda i bor za ugođaj oko kuće i unutrašnjost kuće.

Interijer možemo dodatno ukrasiti dekorativnim elementima iz područja u kojem se nalazi kao što su kamene vaze, teglice autohtonog cvijeća, stare bakine zavjese, dekori s ornamentima iz prirode.

 

Najčešće greške u formiranju stila

Ipak, budite na oprezu! Ne treba pretjerivati s bojama i uzorcima. Česte pogreške u uređenju su upotreba novijih materijala poput plastike, jarkih i neadekvatnih boja, suviše modernog  i high tech namještaja, previše detalja i nakićenost.

 

Može i na kontinentu

Mediteranski stil se može lijepo kreirati i na kontinentu uvođenjem nekih detalja Sredozemlja u naš dom daleko od mora.

Primjerice, nek se Mediteran očituje u bojama, dekoracijama, autohtonom namještaju kao što su škrinje, stare komode, krevet ili stolić.

Umjesto klasičnih pločica, pod ili zid obložite kamenom, španjolskim keramičkim pločicama sa specifičnim ornamentima ili podom od borova drva.

Obojite zid bojom lavande, dodajte starim zavjesama novi dekor s ornamentima, kupite nove teglice s lavandom i ružmarinom, prebojite staru komodu u bijelo, na stare stolice i fotelju stavite jastučiće s novim cvjetnim presvlakama.
Pokušajte iskoristiti već postojeće prednosti kuće ili stana. Ako uređujete staru kamenu kuću, zadržite teksture ogoljenog kamena u interijeru.

I još, ako imate potkrovlje sa starim gredama, neka ostanu vidljive jer takvi detalji daju dozu šarma svakom prostoru, a osobito naglašavaju interijere koji naginju mediteranskom uređenju.

Krenite hrabro i nemojte čekati ljeto kako biste svom prostoru za odmor ili svakodnevni život podarili ovaj jedinstveni mediteranski ugođaj u kojem ćete se i vi i vaši gosti osjećati odlično!

 

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka