Smočnica, špajza, ostava – važna pomoćna prostorija

◂ Povratak na listu članaka

Pekmez na polici ili kiseli krastavci u staklenki nisu stvar prošlosti. Mjesta gdje ih pohranjujemo danas su se samo modernizirala. Kako god ga zvali, špajza, ostava, smočnica ili nekako drugačije, dobro organizirano „spremište hrane“ pojednostavljuje planiranje, pripremu obroka i kupovinu.

U današnje vreme, kad na sve načine pokušavamo što bolje iskoristiti svaki milimetar prostora u stanu, rijetki su oni sretnici koji imaju ostavu.

Možda vaša kuća ili stan nemaju ostavu, ali mi imamo prijedlog za vas kako ju dodati i ugraditi unutar kuhinje. Pogledajte ovdje!

 

Praktična smočnica-ormar od Ytonga
Smočnice najčešće nisu odvojene od kuhinje, već su njezin sastavni dio u obliku velikih izvlačnih elemenata ili ugradbenih ormara u koje spremamo namirnice. U nedostatku prostora u interijeru, smočnicu možete smjestiti i na terasu.

Oni koji smočnicu imaju, rijetko baš u svakom trenutku znaju gdje im se što u njoj nalazi. Jer, a to većina nas radi, kad god ne znamo što ćemo s nekom namirnicom ili praznom staklenkom, mi je odložimo u smočnicu vodeći se onom starom – zlu ne trebalo, za svaki slučaj!

 

I tako se cijele godine u špajzi stvara potpuni kaos. E pa, došlo je vrijeme da se date u veliko spremanje i da zavedete red u špajzi.

Vjerojatno ste ovaj korak dugo odlagali. Ostava je, nekako, uvijek zadnja na redu za spremanje. Ali, kada je uredite shvatit ćete kako vam ona štedi novac i vrijeme.

Korak prvi

Izvadite sve iz ostave. Pregledajte šta ste sve nagomilali i kategorizirajte stvari. U prvi plan idu one koje najčešće koristite, za njima one koje su “aktivne” samo za vrijeme praznika i proslava.

Ostalo poklonite ili, ako je pokvareno, bacite. Sigurno imate bar neki sokovnik, koji ste dobili još kada ste se udali, ali ga niste koristili. E, pa vjerojatno i nećete. Zato ga poklonite. Nekome sigurno treba.

 

Korak drugi

Police obrišite i uredite. Možete ubaciti i neke nove (ovisno o tome koliko prostora imate), kao i košarice, kutije sa kukicama, vješalicu. Nabavite i ljestve sa dvije stepenice. One su vrlo korisno pomagalo, na koje mnoge domaćice zaboravljaju.

 

Korak treći

Stvari vraćajte u ostavu po kategorijama ili zonama. Na najpristupačnija mjesta stavite ono što često koristite, a teže stvari, poput tegli, držite na dnu da ne biste previše opterećivali police na vrhu.

 

Korak četvrti

Da bi ste se lakše organizirali, na rubove polica, na košare i kutije zalijepite naljepnice sa nazivom namirnica ili stvari koje se nalaze na tom mjestu. Čak i ako vi znate i pamtite gdje se šta nalazi, nije ista situacija sa ostalim članovima obitelji, koje ćete, sigurno, nekada poslati da vam donesu nešto iz špajze.

 

Korak peti

Napravite sada listu svih namirnica u vašoj sređenoj špajzi. Upišite koliko čega imate, rokove trajanja, da li nešto trebate kupiti itd. Objesite listu na vrata i ažurirajte svakog tjedna prije planiranja tjednog jelovnika i izrade shopping liste.

 

Kad uređujete smočnicu, pazite na:

  • Smočnica ne smije biti blizu izvora topline
  • Poželjno je da prostor bude ventiliran
  • Planirajte rasvjetu u smočnici
  • Police u smočnici mogu, ali ne moraju biti dekorativne
  • Budite kreativni i police napravite sami

 

A kad je smočnica dobro uređena, onda na njezinim policama samo nedostaju teglice sa zimnicom.

 

Kako složiti namirnice?

Povrće poput krumpira i luka držite na najhladnijem i najtamnijem mjestu vaše smočnice, ali nikad ne blizu, jedno pored drugog. Naime, luk upija vlagu iz krumpira i brže se kvari.

Bitno je i razdijeliti namirnice prema korištenju: one koje se upotrebljavaju češće trebale bi biti pri ruci, a one koje rjeđe koristite mogu se ostaviti na udaljenije mjesto. Posebno mjesto trebalo bi osigurati za boce pića. Evo ovdje našeg prijedloga za takvo mjesto kojeg možete lako i sami napraviti!

 

Boce nek imaju u smočnici svoje mjesto odlaganja

 

Bez sumnje, a i prema iskustvu, za pohranu namirnica u smočnici, najjednostavnije rešenje su police. Postavite ih tako da svakoj polici možete prići i tako da iskoristite što više prostora. Shodno tome koliko namirnica držite, police možete nanizati od poda do plafona.

Donje police mogu biti šire jer se njima lako može pristupiti. U gornjoj zoni police mogu biti uže kako bi što lakše dohvatili namirnice sa njih.

Osim polica, u smočnici su dobro rešenje kukice, ladice i posebne pregrade za začine, a nije zgoreg da u ovom kutku držite i male kuhinjske uređaje za koje nemate mjesta u kuhinji.

 

4 dodatna savjeta za sređivanje smočnice

 

  1. Ispraznite sve police, očistite ih i, dok je prostor još prazan, vidite trebaju li vam možda novi pomoćni elementi za skladištenje namirnica poput ladica, polica ili kutija.
  2. Bez žaljenja pobacajte sve namirnice koje ne koristite duže vrijeme ili im je istekao rok trajanja.
  3. Sortirajte hranu po kategorijama (primjerice, konzervirana hrana, boce, tjestenine i brašno i slično) i smjestite svaku vrstu na svoju policu.
  4. Sitne namirnice poput praška za pecivo, vanilin šećera, cimeta ili kakaa smjestite u plastične prozirne kutije i stavite ih na policu.

 

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka