Stepenice (stube) i stepeništa (ili stubišta)

◂ Povratak na listu članaka

Stepenice i stepeništa su arhitektonski unutrašnji komunikacijski elementi i prostor. Uobičajeno je prostor stepeništa sa strane i sa čela ograničen zidovima. Stepenište, također, može biti omeđeno plafonom, svjetlarnikom ili tavanskim prostorom.

Stepenište čine pojedine stepenice i stepenišni krakovi (minimum su tri stube). Između stepenišnih krakova se nalazi odmorište ili podest. Postoje razna stepeništa; jednokraka, dvokraka, spiralna, zavojita, drvena, kamena, staklena, i mnoga druga.

 

Staklena ograda doprinosi atraktivnosti stepeništa

 

Stepenica ima horizontalnu površinu zvanu gazište i vertikalnu površinu, odnosno čelo stepenice. Stepenice se proračunavaju tako da dva gazišta i čelo imaju dužinu jednog koraka od oko 76 centimetara.

Osvjetljenje stepeništa može biti umjetno, uz pomoć svjetlosnih uređaja (lampi) ili prirodno, zahvaljujući prozorima, svjetlarnicima, te zidovima od staklenih opeka ili staklobetona.

 

Podjela po funkciji

  • Glavno stepenište
  • Sporedno stepenište
  • Izravnavajuće stepenište
  • Požarno stepenište

Podjela po upotrijebi materijala

  • Drvena stepeništa

  • Stepeništa od opeke

  • Stepeništa od betona

  • Stepeništa od čelika

  • Stepeništa od različitih materijala

  • Stepeništa od drugih materijala

 

Kakvo će stepenište i kakve stepenice biti u kući ovisi o veličini prostora u koji se smještaju, ukusu pojedinaca te stilu i materijalu koji prevladava u prostoru. Mogućnosti za izvedbu atraktivnih interijerskih stubišta su nebrojene!

 

Osnove pri projektiranju stepenica i stepeništa

Prilikom projektiranja stubišta prvi i najvažniji zahvat je zadovoljiti statičke zahtjeve, bilo da se radi o betonu, drvu ili metalu kao nosivoj konstrukciji. Bez potrebne stabilnosti i čvrstoće stubište ne može ispuniti svoju funkciju.

Konstrukcija i oblik stepeništa ovise o raspoloživom prostoru
Za smještaj stubišta glavni su faktori za određivanje visine stuba – raspoloživost i visina prostora kojeg treba prevladati. Preporučljiva visina stube je od 15 cm do 17,8 cm, iako se izvode i od 18 cm do 20 cm.

Ovakve visine preporučljive su za stambene prostore u kojima nema dovoljno mjesta za potrebnu dužinu stubišnog kraka i u kojima žive mlađi ljudi kojima savladavanje visokih stuba neće predstavljati opterećenje.

Ako ste odlučili renovirati svoje stubište ili ga potpuno zamijeniti, pogledajte ovdje naš prijedlog kako bi taj zahvat učinili što jednostavnije!

 

Postizanje potrebne protukliznosti slijedeći je bitan zahtjev. Ovo je osobito bitno kod obitelji s malom djecom, koja se u svojoj razigranosti i nepažnji mogu ozlijediti. Odabirom pravilnih materijala ili postavljanjem protukliznih traka rješava se ovaj problem.

 

Zaštitna ograda na stepeništu

Osiguranje zaštitnom ogradom minimalne visine 100 cm također je nužan faktor za pravilnu i sigurnu funkciju stepeništa. Pogledajte ovdje naš prijedlog sigurne i atraktivne stepenišne ograde.

Dogodi se da se zbog atraktivnih interijerskih rješenja izbjegava postavljanje stubišne ograde. Takva se rješenja mogu izvesti isključivo u privatnim prostorima i na vlastitu odgovornost.

 

Estetika stubišta

Nakon što ste zadovoljili sve navedene uvjete prilikom konstruiranja i izvedbe stepeništa, ono će se dodatno istaknuti u svojoj ljepoti, izraženoj kroz odabranu vrstu nosive konstrukcije i obložnog materijala.

Estetika, bez potrebne funkcionalnosti, sama je sebi svrha i kao takva je bezvrijedna. Ljepota i atraktivnost uvijek moraju biti u službi funkcionalnosti da bi dale vrhunski rezultat i kvalitetu.

Stil uređenja doma koji ste odabrali može izraziti i naglasiti bogatstvo stubišta kroz odabir i obradu materijala.

Transparentna stubišta sa staklenim ogradama učinit će prostor atraktivnijim, a u njemu se doimati elegantno i nenametljivo. Rasvjeta ukomponirana sa stubištem može rezultirati vrhunskim interijerskim rješenjima u kojima se ono noću pretvara u rasvjetno tijelo i centralnu točku prostora.

Poželjno je, kroz prostorne elemente, izvesti naglaske i interijerske atrakcije koji će stubištu dati identitet i originalnost. Namještaj će u tom slučaju biti samo popratni dio, koji će se uklopiti u postignute estetske zahvate i ispuniti svoj funkcionalni zahtjev.

Svakoga vašega posjetitelja uredno, atraktivno i održavano stepenište u interijeru, ostavit će bez daha, a osjećaj vašeg boravka u takvom prostoru učiniti jedinstvenim.

 

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka