Dnevni boravak je središte doma

◂ Povratak na listu članaka

Dnevni boravak je prostor u domu koji okuplja obitelj. U njemu se odmarate, primate goste, družite se s partnerom, djecom i prijateljima, gledate TV, možda radite ili jedete.

Kvaliteta uređenja i organizacija dnevnog boravka izravno utječe na kvalitetu stanovanja. Imamo nekoliko savjeta i prijedloga na što valja obratiti pozornost pri uređenju ovoga prostora.

 

Dnevni boravak kao prostor okupljanja

Najvažnije točke pozicioniranja dnevnog boravka

Iz dnevnog boravka biste trebali imati kratku i preglednu vezu sa ulaznim prostorom. Dobro bi bilo da možete neposredno doći u kuhinju ili imati vezu s njom preko pulta ili predprostora.

Na vanjske i otvorene površine (balkone, terase, lođe i vrtove) iz dnevnog boravka treba doći bez puno koraka, a dobro je osigurati zaštitu od hladnoće, buke, pogleda i prejakog sunčevog svjetla.

Izolacija zidova

Dobra izolacija je imperativ današnjice. Što Vam vrijedi sve lijepo urediti, ako će Vam u dnevnom boravku biti hladno ili ako će Vam dom trošiti puno energije.

Izolacija kuće prirodnom termoizolacijskom pločom Multiporom ili izgradnja zidova Ytong blokovima, nudi idealna polazišta za visoku kvalitetu življenja.

Zidovi koji su propisno i kvalitetno izvedeni regulirat će temperaturna odstupanja i postotak vlage u zraku. To znači da će dobro izolirati Vašu kuću u toplinskom smislu pa će troškovi grijanja i hlađenja biti niži do 50 posto pa i više.

Kamin je poželjni dodatak

8 savjeta i 5 stilova – preuređenje dnevnoga boravka

Savjet 1.

Najbolje je dnevni boravak smjestiti na jug ili jugozapad. Jugoistočna strana je nešto lošija, ali još uvijek preporučljiva. Prostor može biti osvijetljen s jedne ili dvije strane, kroz prozore, vrata ili staklene stijene čime se povećava njegova kvaliteta. Površina ostakljenog dijela ne bi trebala biti manja od 0,25% podne površine dnevnog boravka.

Savjet 2.

Svjetla neka budu iz različitih izvora. Centralnim i direktnim se omogućava osvjetljenje točno određenih dijelova prostora ili ploha. Za postizanje ugodne atmosfere super je postaviti i indirektnu rasvjetu. Napravite tako da sve tri opcije možete kombinirati jer ćete time dobivati različite ambijente i ozračja, a prostoru dati više različitih karaktera.

Savjet 3.

Prije uređivanja dnevnoga boravka odredite gdje želite smjestiti prostor za odmor, gdje prostor blagovanje, a gdje onaj za rad. Te funkcionalne grupe ovise o vašim navikama i životnim potrebama. Minimalna preporučljiva veličina dnevnog boravka je 16m2. Veća površina omogućit će vam bolju i atraktivniju organizaciju prostora uz smještanje većeg broja funkcionalnih grupa.

Savjet 4.

Grupa za aktivni odmor dio je dnevnog boravka predviđen za okupljanje obitelji i gostiju, kao i za relaksaciju, gledanje TV-a, čitanje. Od namještaja tu se smještaju garniture za sjedenje poput dvosjeda, trosjeda i fotelje uz prikladan stolić. Dodatni elementi ovise o vašem ukusu. Mogu biti razne police poput regala ili one malo otkačenije, ormarići za lampe, stalci za cvijeće ili druge ukrasne predmete, komode, vitrine i slično.

Pazite da prostor ne preopteretite namještajem i stvorite osjećaj zagušenosti. Na ozračje topline doma utjecat će dobro smještena rasvjetna tijela, postava kamina i dobar odnos s dvorištem, vrtom ili balkonom. U prostor uvedite i zelenilo, veće ili manje biljke. Što se položaja TV prijamnika tiče treba biti takav da se omogući neometano gledanje iz svih dijelova dnevnog boravka, a pogotovo iz grupe za aktivni odmor. Udaljenost do gledatelja treba biti minimalno 6-7 puta veća od veličine dijagonale ekrana.

 

Veliki stol za druženje
Dnevni boravak može uključivati i prostor za blagovanje.

U njega možete smjestiti stol, određeni broj stolaca i druge elemente kao što su komode, vitrine i slično.

Savjet 5.

Da bi se oko stola moglo nesmetano prolaziti i posluživati, preporučljiva širina je 3 m. Osigurajte kratku vezu s kuhinjom direktno, preko otvora u zidu ili vrata, a može i preko prikladnog pulta. Bilo bi odlično da se i iz blagovaonskog dijela može na vanjski prostor.

Savjet 6.

Radni prostor unutar dnevnog boravka smješta se u niše ili dijelove prostora koji su dovoljno veliki da se u njih postavi radni stol, kompjutor i police za knjige. Bitno je da prilikom obnove dnevnog boravka osigurate dobru osvijetljenost i mogućnost izolacije.

Savjet 7.

Za podne obloge odaberite one opcije koje će odgovarati stilu, ali i vašim financijskim mogućnostima. Najboljima su se pokazali drveni podovi koji se mogu kombinirati s ukrasnim tepisima ili kožnim prekrivačima. Pod možete ostvariti i u više razina imate li mjesta.

Zidovi nek’ budu jednostavni za održavanje, ali znajte – obrada zidova značajno utječe na estetiku i doživljaj prostora. Pravilnim odabirom obloga i boja prostor se može optički povećati, produžiti ili povisiti.

Ploha kojom se želi povećati dimenzija prostora (primjerice strop ako se želi povisiti prostor) neka bude svjetlija od ostalih. Tamne boje približavaju, a svijetle udaljavaju. Detaljima, zastorima, slikama, skulpturama i sličnim, oblikovat ćete stil i upotpuniti atmosferu.

Savjet 8.

Kad uređujete dnevni boravak razmislite i o stilu koji vam se sviđa. U nastavku teksta donosimo nekoliko ideja za stil koje Vam mogu pomoći. Nasumično kupovanje namještaja bez potpune ideje kako će u konačnici vaš dnevni boravak izgledati rijetko vodit do stilski uređenog prostora.

Kako se odlučiti za pojedini stil, ovisi o građevini, o prostoru i okruženju u kojem se nalazi vaš stan. Najdojmljivije izgledaju kontrastni stilovi. Živite li u novosagrađenoj luksuznoj zgradi odlučite se za industrijski ili tradicionalni stil. Živite li, pak na selu modernistički i suvremeni stil ostavit će vaše goste bez riječi.

Ako samo želite ugodan životni prostor koji neće uzrokovati puno komentara, neka se okruženje i uređenje podudaraju. Primjerice, za kuće ili stanove u predgrađu ili na selu odgovarat će tradicionalni stil, ako živite u zgradi starije gradnje industrijski će biti odličan, a ako, pak, živite u luksuznoj zgradi odlučite se za suvremeni.

 

Modernistički dnavni boravak

 

5 osnovnih stilova unutarnjeg uređenja dnevnoga boravka i stana u cjelini

Tradicionalni stil

Povijesno gledajući, tako su se uređivali prostori u kojima je, u 18. stoljeću, živjela engleska i francuska visoka klasa. Puno se koristi boja breskve i zelena, a dopunjuju se brončanom i zlatnom zbog stvaranja bogatije atmosfere. Na tkaninama se nalazi uzorak cvijeća, a na prozorima teški, brokatni dekori. Komadi namještaja su drveni, rezbareni, dekorirani, često unikatni.

Rustikalni stil

Kao inspiracija ovome stilu poslužile su stare ladanjske kuće Provanse i Toskane. Karakterizira ga upotreba kamena i elegantno obrađenog željeza. Namještaj je jednostavan, u detaljima se upotrebljava keramika, zidni crteži toplih boja. Djelomice sliči na tradicionalni stil, ali puno jednostavniji i prostiji. Paleta boja za rustikalni stil u velikoj se mjeri oslanja na zemljane smeđe tonove. Neizostavan je kamin u dnevnome boravku i veliki, drveni stol u blagovaonici.

Modernistički stil

Malo namještaja, čiste, oštre linije, bez natrpanosti ili mnoštva ukrasa. U modernističkom uređenju naglašene su purističke, funkcionalne i jednostavne linije. Namještaj je obično iz masovne proizvodnje. Boje su uglavnom neutralne. Najčešće se koristi bijela boja, iako se ponekad dodaju neke jače, titrajuće boje da bi se dobio dramatičan efekt. Od materijala gradnje i renoviranja pogodan je Ytong.

 

Industrijski stil uređenja

 

Industrijski stil

Neki smatraju kako ovo ni nije stil nego proces uređenja jer mu, naizgled, nedostaje dotjerane vanjštine. No, čini se da je baš zato tako privlačan. Oni koji vole industrijske hale, njihove ostatke, život u velikim, otvorenim prostorima, tzv. loftovima, obožavaju ovaj način uređenja prostora.

Njegova prednost je u kvalitetnim materijalima, koji neće brzo dotrajati. Stropovi su visoki, prostorije višefunkcionalne. Izgled ponekad podsjeća na skladište ili garažu. Profesionalni dizajneri i oni koji se bave unutarnjim uređenjima osobito vole ovaj stil i on je danas jedan od najpopularnijih.

Suvremeni stil

Ovo je, zapravo, naziv za više stilova koji su nastajali tijekom 20. i 21. stoljeća. U njemu ćete pronaći zaobljene linije. Ukoliko namještaj ima oštrinu na rubovima, ona se ublažava jastucima, tepisima i sličnim. Boje su tople i prirodne, često smeđe i zelene.

Za uređenje se koriste prirodni materijali poput Ytong porobetona, stakla, čelika, nikla i kroma. Vrlo popularno je i drvo, prije svega javor i breza. Materijali za dekoraciju su pamuk, lan i svila.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka