Kuća koja grije za svega 200 kn mjesečno

◂ Povratak na listu članaka

Obitelj Lipovec iz Čazme

Postoji li osoba koja ne bi željela za dvoetažnu kuću od 150 m2 neto kvadrature izdvajati svega 200 kuna mjesečno za režije? Možda u prvi tren zvuči nevjerojatno, ali za obitelj Lipovec iz Čazme to uskoro postaje realnost i jedna od blagodati življenja u njihovom novom domu. Pitanje kako je to moguće postavljaju i brojni poznanici mlade obitelji, na što Slađan Lipovec odgovara kako je riječ o pametnom izboru gradnje niskoenergetske kuće, a da cijela tajna leži u investiranju u kvalitetne zidove, izolaciju i stolariju, investiciji koja se po njegovu mišljenju polagano isplaćuje. Cijela ideja o gradnji, koja u sredini u kojoj živi obitelj Lipovec uistinu spada u kategoriju alternativnog načina razmišljanja, započela je sasvim spontano. Ideju je inicirala Slađanova supruga Helena te je povezana s njenom ljubavlju prema zelenoj boji.

useliti_u_6_mjeseci-1080x674

Nehotice sam lansirala cijelu ideju, izjavivši kako želim kuću sa zelenim krovom, misleći pod time na zeleni krov od šindre. Suprug je tada počeo istraživati i jedna od prvih internetskih pretraga kuća sa zelenim krovom bila je niskoenergetska kuća, koju je projektirao profesor Miščević za Ytong. Budući da nam je izgled i sama arhitektura bila jedna od najvažnijih stavki prilikom gradnje, kuća nam se svidjela već na prvi pogled te je tako započela naša četverogodišnja priprema i upoznavanje s potpuno novim idejama gradnje – izjavila je Helena, a Slađan je dodao kako su uslijedile mnogobrojne konzultacije i sastanci s profesorom Miščevićem te iscrpno proučavanje svih odlika niskoenergetske i pasivne izgradnje.

Posebno je zanimljiva činjenica da iako u početku laici, Slađan kao književnik i lektor po struci te Helena koja je završila hungarologiju i povijest, ovi mladi intelektualci mogu se trenutačno svojim tehničkim znanjem o niskoenergetici i pasivi ravnopravno mjeriti sa stručnjacima u tom polju. Odabir niskoenergetske kuće tako se u potpunosti poklopio sa životnom filozofijom i vrijednostima obitelji Lipovec. Naime, osim što kao ekološki osvješteni intelektualci pridonose manjem zagađivanju i zdravijem životu, izgradnja Ytong konstrukcije njihove niskoenergetske kuće omogućila im je i brzo preseljenje iz stanova za koje ih vežu loše uspomene i iskustva.

Useljiva za 6 mjeseci?

Osim toga, Heleni i Slađanu bilo je iznimno važno da njihova kuća, jednom kada započnu gradnju, bude izgrađena kvalitetno, ali i u rekordnom vremenu. Stoga su odlučili Ytong sustav ‘podvrgnuti’ svom prvom testu. Kada smo vidjeli promo materijale Ytonga, odnosno hologram gradnje kuće, stajalo je kako je moguća izgradnja kuće koja je useljiva za svega šest mjeseci. To smo odmah željeli provjeriti i na kraju se pokazalo točnim. Počeli smo s iskopom temelja 9.srpnja 2011. godine, a uselili smo 7. siječnja iduće godine – ispričao je svoju avanturu Slađan, kojemu je prilikom izgradnje bilo najvažnije da se napravi dobra ovojnica zgrade kako ne bi bilo nikakvih gubitaka topline. To je i ostvareno zahvaljujući cijelom Ytong sustavu. Ugrađeni su Ytong termoblokvi debljine 30 cm, dodatna termoizolacija fasade u debljini od 15 cm, Ytong U i L profili, kutni blokovi i Ytong strop. Ista debljina od 45 cm, prisutna je i u izgradnji krova (konstrukcija i izolacija), kao i dvoslojna termooizolacija podova, što sve zajedno čini niskoenergetsku ovojnicu kuće.

Lipovec

Magičan iznos uštede

Nadalje, i PVC stolarija s trostrukim staklom punjenim argonom i e-low premazom, kao i termoizolirane rolete na elektromotore, prate daljnju ideju niskoenergetske i pasivne gradnje. Naime, obiteljska kuća Lipovec prema potrebi za energijom pripada kategoriji niskoenergetske kuće dok je prema načinima upotrebe odnosno izvorima energije i rekuperaciji zraka to pasivna kuća. Cjelokupan sustav izgradnje kompletiran je termoventilacijskim zračnim sustavom. Grijanje kuće ostvareno je ugradnjom toplinske crpke koja je povezana s podnim grijanjem, a krajni cilj je skorašnje spajanje geotermalnog kolektora, odnosno uvođenje rekuperatora zraka, čime će krug cjelokupnog unutarnjeg pasivnog sustava objekta biti zatvoren. Time će se ujedno omogućiti i da mjesečne režije, koje trenutno iznose 700 kuna, padnu na magičan iznos od 200 kuna. Također, kada već govorimo o zavidnim brojkama, važno je spomenuti da nakon što ova niskoenergetska kuća bude u potpunosti finalizirana, što zahtijeva svega 15% dodatnih završnih radova od ukupne izgradnje i uređenja, cjelokupna cijena bit će ispod 800 eura po metru kvadratnom bruto površine objekta od 200 m2.

Ona grije i kada ‘ne grije’

Obitelj Lipovec itekako je zadovoljna, a koliko im znači ugodna mikroklima u njihovom domu, pogotovo za njihovo dvoje male djece, dvogodišnju Mirnu i tromjesečnog Vanju, od neprocjenjive je važnosti. Sada možemo ostaviti svoje tromjesečno dijete na podu, kraj prozora, bilo gdje u domu, a da se pritom ne moramo bojati prehlade ili pothlađivanja. Nema nikakvog strujanja zraka ni temperaturnih razlika, kroz cijelu godinu održavamo istu temperaturu u domu bez obzira na godišnje doba i vanjske temperature – objasnio je Slađan.

Obitelj Lipovec

Kada nam je temperatura u strojarnici, gdje se inače nalazi toplinska crpka, koja tada još nije bila termoizolirana, pala ispod poželjne temperature na kojoj elektronika može funkcionirati, poremetio se rad elektroničkih uređaja i grijanje nije radilo. Mećava je vijala tri dana i serviser se zbog toga nije mogao probiti do nas. Tada smo razmišljali hoćemo li se morati privremeno preseliti na nekoliko dana, no to ipak nismo napravili jer se kuća uopće nije hladila. Naime, u ta tri dana bez grijanja temperatura u kući je pala samo dva stupnja, sa 22 na 20 stupnjeva Celzija dok je vani bilo 17 stupnjeva ispod ništice – ispričao je Slađan, koji se takvog problema više ne boji jer je u međuvremenu strojarnica termoizolirana.

Kuću obitelji Lipovec čine donji kat koji uključuje blagovaonicu i kuhinju, spojene kao jedan prostor koji se odmah veže uz veliki dnevni boravak te spavaću sobu i kupaonicu. Na gornjem katu nalaze se tri spavaće sobe i dvije kupaonice.

Mnogi poznanici su nam sugerirali da možemo uštedjeti na materijalu, ali smo takve ideje kategorički odbijali. Rekao sam, ovo je štedljiva kuća, ali štedjet će se kada ona bude sagrađena. Ništa nećemo štedjeti pri gradnji odlučno je ustvrdio Slađan, a obitelj sada itekako štedi, i to najviše na režijama.

Ostale objave iz kategorije

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka