18 najboljih – trendovi za uređenje doma u 2018.

◂ Povratak na listu članaka

Tradicija, prirodno, tople boje, meke linije

Trendovi u 2018. godini odraz su trenutnog načina života. Katkada i reakcija na njega. Pojam modernog doma neprestano evoluira. Zapravo, konstantno je u promjeni. Uostalom, „stalna na tom svijetu samo mijena jest“ (Petar Preradović, Mujezin)

 

Kamin je in

 

Napredna tehnologija, mnoštvo svakodnevnih obveza što si ih je suvremeni čovjek natovario na vrat i, posljedično tome, sve manje slobodnog vremena za druženje i opuštanje, činjenice su na koje smo navikli. Posao se nosi kući i briše se granica poslovnog i privatnog, a za obitelj je sve manje pažnje.

Iz navedenih razloga, novi trendovi za uređenje doma zagovaraju povratak tradiciji, obiteljskim druženjima i opuštanju od dnevnih obaveza u toploj, prirodnoj atmosferi.

Dizajneri interijera se, nakon minimalističkih i strogo funkcionalnih trendova uređenja doma, u 2018. godini vraćaju raskošnim prirodnim i plemenitim materijalima, toplim bojama i mekim linijama.

U velikom stilu, u moderne domove, dizajneri vraćaju:

  • tradicionalne blagovaonice
  • kućne knjižnice
  • starinske kamine
  • masivne kade
  • raskošne cvjetne balkone
  • kućne biljke
  • autentične predmete iz obiteljske povijesti

 

Upravo potonji, osim dekorativne, imaju i praktičnu svrhu. Primjerice, starinski šivaći stol, koji sakuplja prašinu na tavanu, jednostavnom rekonstrukcijom, u stilu „uradi sam“, može biti pretvoren u atraktivan i kreativan radni stolić.

 

DNEVNA SOBA

1. Nema više visoke tehnologije u dnevnome boravku ili spavaonici

Iako je visoka tehnologija i dalje u trendu, sada biva izbačena iz dnevne ili spavaće u radnu sobu ili radni kutak.

Dnevna soba postaje prostor opuštanja i odmora uz obiteljsko druženje ili čitanje, u kojoj umjesto impresivne plazme često dominira tradicionalna i šarmantna polica za knjige.

2. Kamini opet u središtu dnevne sobe

U vezi s gore napisanim, in postaje sve ono što simbolizira ugodu u dnevnom boravku – poput šarmantnih kamina. Oni opet postaju središnji dio domova.

Boje su tople i umirujuće, kao što su nijanse plave, smeđe, zelene ili pastelno ružičaste, dok se žarkim bojama možete poigrati samo kako bi postigli efektan kontrast.

U modu se, dakle, vraćaju dnevni boravci u kojima TV i ostala tehnologija ne bi trebali biti u prvom planu. Umjesto oko velikog televizora, namještaj se sada slaže oko kamina. Uz samo dvije robusne, udobne fotelje okrenute kaminu dobivate savršen kutak za veselo druženje ili mirno opuštanje.

Namještaj dnevne sobe je udoban i mekih linija, obložen nježnim materijalima, a u dizajnu dominiraju raskošni lusteri te tradicionalne komode, vaze ili stalci za kućno bilje.

3. U predsoblju grijani pod

Grijani podovi nisu novost, ali ove godine postaju pravi hit. I to ne na uobičajenim mjestima poput kupaonice, dječje sobe ili dnevnog boravka. Naime, ove godine dizajneri grijane podove postavljaju na – ulaz, u predsoblje!

SPAVAĆA SOBA

4. Spavaća soba je prostor privatnosti, bez tehnologije

Već smo napomenuli – visokoj tehnologiji nije mjesto ni u spavaćoj sobi. Trendovi uređenja spavaće sobe naglašavaju njezinu privatnost i opuštajuću atmosferu, koju naglašavaju sobne biljke, nježne pastelne boje, tradicionalni noćni ormarići, prirodni materijali ili dekor inspiriran cvjetnim i životinjskim motivima.

 

Udobna spavaća soba bez tehnologije

RADNA SOBA/RADNI KUTAK

5. Mjesto smještaja visoke tehnologije

Dizajneri interijera najavljuju veliki povratak radne sobe ili radnog kutka u kojem se koncentrira visoka tehnologija prognana iz spavaće ili dnevne sobe.

Ne možete li odvojiti radnu sobu od ostalih prostorija, predlažemo da uredite miran kutak pomoću udobnog stolca i čvrstog stola na kojem će, uz laptop ili kompjuter, dominirati zgodna stolna lampa ili opuštajuća kućna biljka.

KUHINJA

6. Kuhinja više nije samo mjesto pripreme hrane

Kuhinja se vraća u modu kao centar druženja i najživlja prostorija u domu. Topao i kreativan ugođaj bit će posebno izražen uredite li kuhinju u tradicionalnom, rustikalnom ili mediteranskom stilu kojim dominiraju šarmantni ormarići puni pretinaca i “tajnih” kutaka, pletene košare za voće, maštovite posude za začine, dekorativni tanjurići, masivne plohe i prirodni materijali.

 

Kombinirajte materijale

7. Kombinira se više različitih materijala

Kako bi stvorili što originalniji prostor, vlasnici kuhinja često kombiniraju više različitih materijala. To je popularno pogotovo u prostorima u kojima vlada industrijski dizajn. Primjerice, sada ćete lako i u trendu spojiti rustikalni strop, bijele pločice, vintage tepih i sjajne bijele kuhinjske plohe.

 

8. Tamni nehrđajući čelik je in

Tamni nehrđajući čelik na velika vrata ulazi u modu. Sjećate se pećnica od emajla? Danas se čini kao da su jako zastarjele, a tome se lagano približava i obična boja inoxa. In je tamni nehrđajući čelik.

Također, iako nema ništa loše u kuhinjama koje su u potpunosti bijele, možda ima nečega u tome da se odvažite u taj prostor unesete malo boje i teksture. Ili da iskombinirate dva različita stila kuhinjskim ormarića!

BLAGOVAONICA

9. Prednost imaju zajednički obiteljski obroci

Često danas jedemo “s nogu”, s mobitelom u ruci, pogleda uperenog u laptop ili televiziju. U 2018. godini dizajneri zagovaraju povratak tradicionalnim blagovaonicama kao mjestima obiteljskog druženja i mirnog objedovanja koje nećemo prekidati telefoniranjem ili pisanjem poruka.

Modernom blagovaonicom dominira jednostavan namještaj čiju je veličinu potrebno odrediti s obzirom na broj ukućana, pa o tome ovisi hoćemo li imati masivan obiteljski stol ili jednostavan, praktičan stolić. Trendovi još nalažu, za blagovaonicu, opuštajuće boje i praktične, dekorativne ukrase poput svijećnjaka ili blagog cvijeća na stolu.

Umjesto, dakle, šankova i barova, ponovno se vraćaju u modu formalne blagovaonice.

KUPAONICA

10. Povratak retro kada i bidea, udobnost na najjače

U kupaonici smo naučili biti brzi i efikasni. Uglavnom je koristimo kao prostor za higijenu i kratko osvježenje. Ali, na pomolu je zaokret! Moderni dizajneri predviđaju kupaonicu kao mjesto opuštanja i hedonizma: umjesto praktičnih tuš kabina, u modu se vraćaju masivne retro kade za uživanje u dugim, mirisnim kupkama.

Zgodna fotelja, stolić za cvijeće ili stolić za knjige i časopise uz koje ćemo se opuštati u kupki, popularni su detalji modernih kupaonica. Za ljubitelje trendova stručnjaci preporučuju starinski ili moderan bide kao neočekivan i osvježavajući simbol starinske udobnosti.

Bidei nisu danas toliko česti u kupaonicama, dijelom i zbog nedostatka prostora. Međutim, njihova visoka tehnologiziranost vraća ih na tržište. Kako i ne bi kad već postoji bide koji je ujedno i wc školjka.

 

Kupaonica postaje mjesto opuštanja i užitka

 

11. Ukrasna ogledala neobičnih oblika

Obično ogledalo ravnih linija imama većina u kupaonici. Poneki su se odlučili za okruglo. Ali, ako želite biti u trendu 2018. godine onda je sigurno – morate nabaviti i postaviti otkačeno ogledalo u kupaonici.

VRT, TERASA I BALKONI

12. Kućica u cvijeću (ili samo balkon)

Kućica u cvijeću kultni je simbol obiteljskog ugođaja i tople atmosfere koja nije rezervirana samo za periferiju, vikendice ili sretnike koji imaju veliki vrt.  Balkoni puni cvijeća u gradskim središtima ukras su brojnih svjetskih metropola i jedan od glavnih trendova u 2018.

Uz opuštajuće zelenilo, ugodan vanjski namještaj, ukrasne jastučiće, klupice i maštovitu rasvjetu, svoj balkon pretvorite u terasu simpatičnog kafića u kojem ćete uživati uz knjigu, kavu ili ugodna druženja.

PALETA BOJA I DEKOR

13. Istaknute boje – od ružičaste do crne

Ružičasta, crvena i boja breskve – tim je tonovima i nijansama ispunjena paleta boja  u 2018. godini. Ali, nije samo njima.

Dekorativni predmeti i detalji bit će istaknuti bojama koje će pak u prostorije donijeti mirnoću i hladnoću, poput nijansi uljno zelene (green oil), mornarski plave (navy) i tamno plave (deep blue).

Duboke boje kao što su crna i ljubičasta kombinirat će se sa sjajnim površinama od bakra i mjedi.

14. Nema više uređenja u jednoj boji

Odbacite uređenje u jednoj boji i umjesto toga izaberite više boja u smirenijim tonovima. To će promijeniti estetiku vašeg doma i učiniti je dinamičnijom, ali na način na koji zapravo ne možete pogriješiti u odabiru boja.

15. U trendu su bakar, mjed i mesing, kao i pluto i mramor

Snažan trend u 2018. bit će upravo mnogostruka upotreba plemenitih i glamuroznih materijala – bakra, mesinga, mjedi. Vraćaju se kombinacije iz 50-tih i 70-tih, upravo kao što se to događa u modnim dizajnerskim kolekcijama.

Kad je riječ o dekoru, ove godine sve je prepuno prirodnih materijala. U modu se vraća pluto, ali i mramor.

Drvo, kamen i sirovi beton su bezvremenski prisutni. Naglasak će biti na prirodi i okolišu u neobičnim prostorima, kao što su kupaonica ili kuhinja, a in su vrtovi i parkovi.

STIL – MINIMALIZAM I 80-e

16. Jednostavni oblici, al’ luksuzni materijali

Minimalizam je već dugo vremena hit u uređenju interijera, ali ovdje se radi o drugom tipu minimalizma gdje ne slijedite jedan čisti pravac već u svoj dom unosite nove i stare elemente, te elemente s različitim teksturama imajući na umu da ne pretrpavate prostor.

Dakle, nabaviti si par jednostavnih detalja koji odišu odličnim dizajnom i daškom luksuza – bilo da je riječ o dizajnerskim stolicama ili kuhinji u koju ćete ugraditi mramornu radnu ploču.

17. Sitnice koje imaju povijest

Možda će nekog zgroziti naglasak na 80e u uređenju interijera, ali ovoga puta radi se o reinterpretaciji živahnog dizajna kroz moderniju senzibilnost.

Inkorporiranje starih elemenata, kao što je renovirani ormar, u moderno uređenje doma nije neka novost, ali ove se godine još veći naglasak postavlja na sitnice koje su već bile korištene i koje bi, da mogu pričati, sasvim lijepu povijesnu priču rasprele.

18. Print s grafičkim uzorcima

Print je već neko vrijeme aktualan, međutim, ove godine, kad je riječ o grafičkim uzorcima, oni ne moraju biti poslagani matematičkom preciznošću već “ručno” nabacani. To će stvoriti dojam topline za razliku od geometrijskih koji mogu odavati dojam hladnoće i krutosti.

 

U svakom slučaju, 2018. godina u području uređenja interijera donosi više zajedništva, topline, opuštenosti, prirodnosti i naglaska na povijest. Zašto se ne prepustiti?

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka