Napravite funkcionalni kućni ured u svega 4 m²

◂ Povratak na listu članaka

 

Otkrivamo vam kako stvoriti izdvojen i funkcionalan radni prostor u vlastitom domu slijedeći savjete arhitekata i dizajnera modernih interijera širom svijeta, u samo tri koraka.

Nove tehnologije revolucionarno su promijenile stil našeg svakodnevnog života, ali i rada. Zahvaljujući njima, otvorila nam se mogućnost da tradicionalne urede zamijenimo za neko privatnije i mirnije okruženje i da radne obaveze obavljamo čak i iz udobnog kutka u vlastitom domu. Mnogi, međutim, strepe da bi kućni uvjeti mogli utjecati na smanjenu produktivnost rada, zbog čega se ova ideja tijekom prvih nekoliko godina primjenjivala s velikim oprezom.

I upravo taj raskorak između potrebe sve većeg broja ljudi da rade od kuće i straha kako bi to moglo utjecati na kvalitetu rada postao je jedan od najvećih izazova za arhitekte i dizajnere modernih interijera. Zahtjev sve većeg broja klijenata bio je vrlo jednostavan – osmisliti radni prostor u stanovima ili kućama koji pritom zauzima sve manje kvadrata, posebno u gradskim sredinama. Na prvi pogled – nemoguća misija. U praksi – još jedan dokaz da za velike ljude ne postoje nerješivi zadaci. Njihova rješenja već su integrirana u interijerima brojnih metropola širom svijeta dokazujući da je i u veoma malim interijerima itekako moguće napraviti izdvojen i funkcionalan kutak za rad.

 

 

Mi vam u nastavku otkrivamo kako upravo takva rješenja možete primijeniti i u vašem domu.

Dovoljno je samo 4 m²

Svega četiri kvadrata dovoljna su da kreiramo funkcionalno radno okruženje, tj. mali ured u svom domu. Pomoću zidnih ploča malih širina, jedan dio dnevne ili spavaće sobe može biti pregrađen tako da se dobije odvojen prostor dovoljnih dimenzija da zadovolji radne potrebe, a da se istovremeno sačuvaju dragocjeni centimetri životnog prostora. Savršen izbor za ovakvu vrstu projekta su Ytong zidne ploče širine 10, 12 ili 15 centimetara jer omogućuju da se prostorija brzo i lako pregradi uz maksimalnu uštedu prostora. A upravo to je najveći izazov u ovom pothvatu.

 

Kako odabrati idealne kvadrate za ured?

Jedan od važnih zadataka je odabir idealnog mjesta za ured. Najbolje je da radni prostor bude udaljen od najprometnijih dijelova doma, ali i drugih stvari koje remete radnu atmosferu, kao što su kućanski aparati, televizor ili buka koja dolazi izvana. Svakodnevni zvuci iz domaćinstva su neizbježna pojava i zato je potrebno odabrati kvalitetne materijale poput Ytong-a koji će ujedno osigurati i adekvatnu zvučnu izolaciju.

Dovoljna količina prirodne svjetlosti također je bitna pri odabiru lokacije, ali uz kvalitetnu rasvjetu koja osvjetljava i prostoriju i radni stol, može se također izbjeći naprezanje očiju i kreirati ugodna atmosfera.

 

Otkrivamo kako primijeniti rješenje svjetskih dizajnera i arhitekata

Imajući u vidu da u velikim gradovima sve rjeđe imamo priliku jednu cijelu prostoriju izdvojiti samo za rad, prestižni arhitektonski biroi i studija za dizajn interijera rješenje su pronašli u podizanju pregradnog zida u interijeru. To se u praksi pokazalo kao najbolja opcija jer se tako brzo i lako gradi novi, fizički odvojen prostor, ali i kreira jasna psihička barijera između radnog i životnog prostora u domu. I što je najbitnije, za to je potrebno izuzetno malo kvadrata.

Ako zid nećete naknadno oslabiti ušlicavanjem instalacija vode i kanalizacije, dovoljno je da koristite Ytong blokove debljine 10 cm, u protivnom se odlučite za blokove širine 12 ili 15 cm.

Potreban materijal:

Potreban alat:

  • Aluminijska letva za poravnavanje morta;
  • Gumeni čekić za poravnavanje blokova;
  • Zidarska žlica ili nazubljena gletalica;
  • Zidarski čekić;
  • Zidarska četka;
  • Ytong lopatica širine bloka;
  • Libela;
  • Pila;
  • Miješalica za pripremu morta;
  • Kanta.

Način gradnje:

Da bismo vam maksimalno olakšali realizaciju ovog, ali i drugih sličnih pothvata, pripremili smo i detaljan vodič koji najbolje ilustrira način podizanja pregradnog zida koji možete vidjeti u video uputi kako napraviti pregradni zid.

 

Preostaje samo da novi radni prostor opremite prema svojim potrebama i uredite u omiljenom stilu koji će potaknuti vašu inspiraciju i produktivnost. A o tome koliko ovakav kućni ured može biti funkcionalan, savršeno osmišljen i dizajniran, najbolje svjedoče rješenja prikazana na fotografijama u ovom tekstu.

 

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka