Plijesan – kako riješiti taj problem?

◂ Povratak na listu članaka

Problem sa plijesni imaju mnogi stambeni i industrijski objekti. Plijesan se nalazi svugdje gdje postoji problem s vlagom. Najčešće nastaje na hladnim zidnim površinama koje nemaju toplinsku izolaciju ili ventilaciju prostora.

Zidne površine zahvaćene plijesni nisu samo estetski problem. Crne mrlje od plijesni stvaraju i zdravstvene poteškoće u disanju čemu je astma samo jedan od simptoma.

Ako se plijesan uvuče u zidove i namještaj prostorije zadobivaju neugodan miris. Stoga je plijesan potrebno temeljito i efikasno odstraniti.

Ytong Multipor jedno je od rješenja protiv plijesni

 

U prodaji se nalazi više linija proizvoda za suzbijanje plijesni. Odstranjivači plijesni u obliku spreja ili tekućine boje se aktivnim tvarima protiv plijesni i gljivica, te glet mase sa fungicidima.

To su „lijekovi“ za već nastao problem. Pa ipak, prilikom same gradnje treba voditi računa i o tome da zidovi imaju adekvatnu zaštitu, od vlage i promjena temperatura, a time posredno i od pojave plijesni.

 

Plijesan je bolje spriječiti nego liječiti

plijesni se hvatamo u koštac na dva načina:

  1. postojeću plijesan prvo treba odstraniti i uništiti, a potom osigurati dugotrajnu zaštitu površine od mogućnosti novog zagađivanja.
  2. najbolje je ako se odstrani pravi uzrok nastanka plijesni u stanu: loša toplinska izolacija

Zbog loše toplinske izolacije zidova i objekta u globalu na hladnim površinama dolazi do nastanka kondenzata vodene pare.

Stoga, prostorije u kojima češće dolazi do visoke koncentracije vodene pare (kuhanje, tuširanje, kupanje, pranje, sušenje itd.) treba temeljitije prozračivati. Također, namještaj je uputno odmaknuti od zidova kako bi zrak mogao cirkulirati.

Znači, vlagu i njezino nakupljanje u stambenim prostorima, u normalnim uvjetima, možemo spriječiti zagrijavanjem i prozračivanjem budući da se kondenzacija najčešće događa na mjestima i u prostorima sa slabom ventilacijom. Plijesan se često se javlja i na mjestima gdje dolazi do velike razlike u temperaturi između zida ili poda i vanjskog zraka (obično na sjevernoj ili istočnoj strani) ili oko toplinskih mostova.

 

Da bi plijesan izrasla trebaju postojati određeni uvjeti:

 

  1. organske tvari poput šećera, celuloze, škroba, bjelančevina i masnoća mogu se naći na zidu – pa i u boji
  2. voda u obliku kondenzata ili vodene pare, ako je u prostoriji vlaga
  3. kisik
  4. umjerena temperatura

 

To su optimalni uvjeti za relativno brzo širenje plijesni, a ispunjeni su uglavnom u stambenim prostorijama poput kuhinja, kupaonica, praonica i sušionica te u raznim menzama, velikim kuhinjama, pogonima prehrambene industrije (pekarnice, pivovare, mesnice itd.).

 

Dobra izolacija je najbolje rješenje protiv plijesni

Plijesan se razvija na organskom materijalu u prisutnosti vlage pa je jedini način sprječavanja plijesni držati prostor suhim. Da bi bio i ostao takav, treba ga dobro i kvalitetno izolirati. U klimatskoj zoni u kojoj izmjenjuju vruća ljeta sa hladnim zimama i kišnim proljećima i jesenima, izolacija zidova se dugoročno i višestruko isplati.

Osnovni cilj je jasan –što više smanjiti ukupnu potrošnju energije koja osigurava povoljnu unutarnju klimu stana ili kuće. Dobra i pravilno postavljena termoizolacija može smanjiti troškove grijanja i preko 30 posto. Osim toga, izolacija zidova štiti građevinu od propadanja jer sprječava kondenziranje vlage na unutrašnjosti zidova.

 

Dobra izolacija čuva kuću – od hladnoće, od vrućine i od plijesni
Multipor je odličan termoizolator, zidovi izolirani s njime «dišu», a time se suzbija pojava plijesni i ozbiljna oštećenja do kojih može doći vremenom. Ovdje pogledajte kako njime spriječiti spomenute neugodnosti.

 

Oblik i način razvijanja plijesni 

Plijesan karakteristično raste u obliku dugačkih niti hifa koje se prepliću preko površine i prodiru u podlogu sve do žbuke. Razmnožavaju se sporama koje se preko zraka vrlo brzo šire i tvore nove kolonije pa time i nova zagađena mjesta.

Ako zagađeno mjesto samo premažemo slojem boje plijesan će se razvijati dalje u žbuku i prema površini premaza. U konačnoj će fazi plijesan oštetiti gornji sloj boje, film će ispucati, plijesan će se raširiti preko površine i nastat će ružne crne, smeđe ili, ovisno o vrsti plijesni, neke drukčije mrlje.

Pored estetskih razloga plijesan ima štetan utjecaj na zdravlje. Spore lebde u zraku i disanjem kroz nos ili usta mogu prodrijeti u pluća. Nije zabilježeno da spore imaju ozbiljan patogeni utjecaj na čovjeka, ali kod osjetljivih ljudi sklonih alergijama mogu izazvati zdravstvene poteškoće.

 

Rješavanje plijesni sa zidova u 3 koraka

1.Uklonite plijesan

Ukoliko ste plijesan brzo uočili, dok je još vlažna, za uklanjanje vam je dovoljna kuhinjska krpa. Nju namočite i postružite plijesan sa zida. Na dijelovima na kojima je plijesan ostala nakon struganja možete upotrijebiti hrapavu krpu.

Ukoliko se plijesan već sasušila prije nego ste ju primijetili prvo ‘zaprljani’ dio zida namočite, te opet pomoću kuhinjske krpe ili spužve energično uklonite. Ukoliko je plijesan čvrsto ukorijenjena u zid sastružite ju s oštrim predmetom (nakon toga biti će potrebno ofarbati taj dio zida).

Kada se osuše, premažite ih razrijeđenim dezinfekcijskim sredstvom.

 2. Dezinficirajte površinu

Nakon što ste uklonili plijesan potrebno je dezinficirati taj dio zida. To možete učiniti pomoću izbjeljivača za odjeću (npr. varikina), čistog alkohola ili nekog drugog sredstva za dezinfekciju.

Na tržištu postoje brojna bezbojna dezinfekcijska sredstva za uništavanje algi i plijesni na zaraženim zidnim površinama. Djeluju na čitav spektar zidnih algi i plijesni, pri čemu zelene zidne alge u potpunosti obezboji,

Pripravak prije upotrebe dobro protresite te ga nanesite kistom ili slikarskim valjkom. Za jače zaražene površine preporučamo dvoslojni nanos. Drugi nanos je pri normalnim uvjetima moguć nakon 8 do 12 sati.

Neka dezinfekcijska sredstva dostupna su i u obliku spreja.

3.Osušite zahvaćeno područje

Bez obzira koje sredstvo koristili nanesite ga spužvom (ili posprejajte) na područje zida gdje je bila plijesan i ostavite da se 15 minuta upija. Na kraju temeljito osušite zahvaćeno područje pomoću fena.

Izolacija s unutarnje strane objekta

 

Nakon uklanjanja plijesni – zidove obojite

Idući korak u sanaciji zidova od plijesni je bojanje. Nove dekorativne i zaštitne premaze možemo nanijeti na površine koje su premazane dezinfekcijskim sredstvom tek kada su potpuno suhe, obično 8 do 12 sati nakon zadnjeg nanosa dezinfekcijskog sredstva. Za bojanje dezinficirane površine preporučamo specijalnu unutarnju boju koja je otporna na plijesni, a pri nanosu osvježi prostor (recimo mirisom limuna kojeg ima u sebi). Dezinficiranu površinu možete prebojiti i sa klasičnim bojama za zidove, ali u tom slučaju boji dodajte sredstvo za sprečavanje zidne plijesni.

Još jednom je dobro ponoviti – preventivno pojavu plijesni spriječite prozračivanjem prostora više puta na dan. Važno je da vodenoj pari omogućite izlaz iz prostorije. Relativna vlaga u prostoru ne smije biti viša od 60%.

Perilice i sušilice je dobro maknuti iz kupaonice. Grijači elementi neka se nalaze slobodno u prostoru a vrata negrijanih prostora neka budu zatvorena. To su neka opća pravila za sprečavanje nastanka plijesni.

Također, probleme sa plijesni trajno možete riješiti poboljšanom ili dodatnom toplinskom izolacijom objekta.

 

Plijesan na fugama i silikonima

Ružne crne mrlje na rubovima kade, umivaonika ili sudopera su ustvari nakupine plijesni kojima vlažno okruženje savršeno odgovara za razmnožavanje.

Najbolje rješenje za uklanjanje plijesni u kupaonskom prostoru je struganje plijesni sa zahvaćenog dijela s otopinom izbjeljivača (varikina). Za to koristite grubu četkicu ili četkicu za zube.

Male površine, na primjer, rub kade, očistite deterdžentom i spužvicom, a ako je potrebno upotrijebite i nešto abrazivno. Neki kažu kako je i krpica od mikrovlakana odlična kao i stara četkica za zube. Ako su crne mrlje uporne i ne možete ih ukloniti posegnite za mješavinom tekućine za izbjeljivanje i vodom u omjeru 1:3.

Pokušajte mokre ručnike sušiti izvan kupaonice kako bi se količina vlage u zraku smanjila. Nakon tuširanja obrišite rubove kade suhom krpom.

Primijetite li da vam se u domu pojavila plijesan, nemojte to ignorirati jer problem neće nestati sam od sebe već će postajati sve veći i kompliciraniji.

Periodično promijenite silikon oko kade, umivaonika i sudopera, posebno ako uočite crne točkice koje su sve veće. Postoji silikon koji u sebi sadrži sredstvo protiv gljivica.

Lijepi zidovi nisu posljedica slučajnosti nego pametnog djelovanja protiv plijesni

 

Uređaje u kući u kojima bi se mogla stvarati plijesan redovito čistite, a uočite li da se pojavljuje i na zidu, najprije otkrijte uzrok, odnosno na kojem mjestu voda prodire u zid i sanirajte to. Potom očistite zid od plijesni i pri tome koristite rukavice i masku jer će koncentracija pora u zraku od čišćenja biti veća.

Zidove je nakon čišćenja, naglašavamo, dobro premazati posebnim sredstvima namijenjenima za sprječavanje prodiranja vlage, a postoje i ostali materijali, boje i premazi otporni na vlagu i stvaranje gljivica.

Primijetite li crne mrlje ispod pločica najučinkovitije ih je ukloniti, očistiti zid, premazati zaštitom i staviti nove pločice. Inače, svaki dan redovito provjetravajte prostorije zahvaćene vlagom i plijesni kako bi koncentracija spora u zraku bila manja, a na taj način će i koncentracija vlage u prostoru biti manja pa će se plijesan sporije stvarati.

 

Biljke protiv plijesni

Postoje i biljke koje filtriraju zraku u domu te pomažu smanjivanju količine plijesni. Jedna od njih je i bršljan, a do tog zaključka došli su stručnjaci u NASA-i nakon proučavanja kućnih biljaka. Kažu kako bršljan uklanja 60 posto plijesni iz zraka i 58 posto čestica od fekalija, i to za samo šest sati od stavljanja biljke u prostor.

Postoje, dakle, načini na koji se plijesan može riješiti. Izolacija je trajno rješenje, a možete ju i sami izvesti. Evo kako!

Odaberite najbolju opciju za sebe, zdravlje svoje obitelji i svoj dom!

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka