5 savršeno (ne)potrebnih predmeta za spavaću sobu…i neka pravila uređenja

◂ Povratak na listu članaka

Spavaću sobu ne smatrajte skladištem. Ona to nije. Spavaća soba mjesto je vašeg odmora i užitka. Idealno, ona sadržava samo krevet i noćne ormariće. Ali, rijetko si tko to može priuštiti. Suvremene spavaonice imaju malu kvadraturu, a rado bismo u njih puno toga utrpali.

Evo popisa 5 predmeta koji će vam možda trebati, a možda i neće! Pa ipak, zgodno je zamisliti spavaonicu sa slijedećim:

PRVI OD 5

Multifunkcionalni ormarić –  izvana, to je običan noćni ormarić, ali, ako mu podignete gornju plohu on će vam poslužiti za serviranje doručka, za čitanje, ili rad na laptopu iz kreveta

DRUGI OD 5

Prostor unutar kreveta za vašeg kućnog ljubimca

TREĆI OD 5

Aparat za kavu koji se uključuje na zvuk alarma

ČETVRTI OD 5

Stroj za suho pranje i glačanje odjeće

PETI OD 5

Projektor koji će običan zid pretvoriti u prozor s pogled

 

Spavaća soba u neutralnim, bež nijansama doprinosi osjećaju mira

 

Vratimo se sad u stvarnost!

Male kvadrature spavaonica nalažu i primjenu određenih pravila pri uređenju. Primjerice, nemojte otići u prodavaonicu namještaja i tamo kupiti jednolični namještaj za spavaću sobu.

Takve sobe izgledaju dosadno i poput hotelskih. Unesite svoju osobnost u uređenje, kombinirajte razne predmete i namještaj koji unosi živost.

Ako ste skloni tradicionalnim znanjima, Kinezi u feng shuiu ističu kako u spavaonicama postoje brojne prepreke kvalitetnom snu.

Strane svijeta za smještaj spavaonice

Spavaća soba predstavlja reproduktivni sustav. Izuzetno je važna za zdravlje jer se u njoj oporavljamo od stresa i dnevnih napora.

Ukoliko je moguće, spavaću sobu treba smjestiti na sjever, jugozapad ili barem sjeveroistok životnog prostora. Spavaonica je najviše yin prostorija u stanu, pa bi njezina energija trebala omogućiti smirenje, rasterećenje i odmak od dnevnih briga, stoga nipošto ne treba služiti kao odlagalište stvari, a slike i dekoracije u njoj trebaju imati umirujući karakter, baš kao i boje koje prevladavaju u sobi.

Idealno postavljen krevet

Ključni element spavaće sobe svakako je krevet koji uvijek pažljivo birajte. U krevetu provedemo trećinu života, stoga nema razloga da ne bude kvalitetan, a to se posebno odnosi na madrac.

Neka bude dovoljno velik, bez obzira spavate li sami ili s partnerom kako biste se mogli osjećati ugodno i opušteno.

Madrac bi trebao biti barem 20 cm duži od visine tijela pa, ako ste visoki, kupite krevet izrađen po mjeri.

S druge strane, ako ste niskog rasta ili isključivo spavate sami, pripazite, jer krevet koji je dimenzijama previše prostran za vaše potrebe izlaže vas neumjerenosti u raznim životnim aspektima.

Najpoželjniji materijal za izradu kreveta je drvo. Važno je da krevet ima puno uzglavlje te da bude stabilan, masivnih četvrtastih nogu i odignut od poda. Nizak krevet ili madrac na podu nepoželjni su, baš kao i uznožje na krevetu, jer blokiraju protok energije. Prostor ispod kreveta mora biti prazan i čist. Uzglavlje kreveta treba biti naslonjeno na zid, ali ne točno nasuprot vratima ni ispod prozora.

Idealno je da krevet bude dijagonalno od vrata kako biste ležeći imali otvoren pogled na vrata.

Preporučljivo je da bračni krevet ima zajedničku podnicu i jedan veliki madrac te da prekrivač bude dovoljno velik za oboje jer se na taj način energije partnera čvršće povezuju, produbljuje se intimnost i jača međusobno povjerenje.

Kreveti na kat nikako nisu preporučljivi jer spavač na gornjem katu energetski pritišće onog na donjem katu, a sam se zbog velike visine istovremeno nalazi u energetski nestabilnoj poziciji.

Ukoliko u svom domu ne možete izdvojiti zasebnu sobu za rad, uredite radni prostor u okviru dnevnog boravka. Za bolji i zdraviji san, od kreveta udaljite mobitele, kabele i elektroničke naprave. Nepovoljnim se također smatra i kada su noge spavača usmjerene prema izlaznim vratima.

Oprezno s ogledalima

Najvažnije je da ogledalo ne bude smješteno točno nasuprot kreveta. Ako ga se ne može ukloniti, preko noći ga treba prekriti mekanom tkaninom.

 

Spavaća soba toploga ugođaja

 

Rasvjeta u spavaćoj sobi treba biti dovoljna, no nikako pretjerana, a kako bi se stvorio što topliji i opuštajući ugođaj, mogu se postaviti tapiserije i slike s okvirom bez stakla ili sa staklom koje ne zrcali.

Ukoliko želite poticati pozitivne aspekte svoje veze i probuditi strasti u spavaćoj sobi, držite predmete u parovima, poput slika, svijeća i stolnih svjetiljki, jer simboliziraju intimnost. Pažljiva upotreba crvene i purpurne boje može probuditi strast i stvoriti romantičan ugođaj. Maksimalni učinak postići ćete postavljanjem purpurnog predmeta na jug sobe ili nečeg crvenog na zapad.

Imajte ipak na umu kako je urednost zlatno pravilo feng shuija.

 

Prava boja za spavaću sobu

Obojati zidove spavaće sobe u boju uz koju ćete se osjećati odmoreno i ugodno, najveći je izazov.

Ako već imate neki namještaj, tepih ili dekore koje želite zadržati u svojoj sobi tada biste ih trebali uzeti u obzir pri odabiru boje zidova. Jer ako u spavaćoj sobi budete imali previše boja djelovat će zbrkano, te otežavati spavanje.  Zbog toga je dobro birati odgovarajuće boje koje su jedna do druge u shemi boja u različitim tonovima i nijansama.  Za zidove birajte nježne boje, a one jače ostavite za dekoraciju ili posteljinu.

Također razmislite o kombiniraju odabrane boje zidova s bijelom. Tradicionalno su zidovi bili u jednoj boji, međutim danas se i boje na zidovima međusobno kombiniraju, a posebno s bijelom.

Vrlo važan faktor pri odabiru boje za vašu spavaću sobu je njena veličina. Ako imate malenu spavaću sobu zidove obojite u svjetlije nijanse, jer svjetlije nijanse kreiraju dojam veličine.  Ako imate veliku sobu, slobodno se poigrajte i s tamnijim bojama.

Pri odabiru boje stropa uzmite u obzir visinu prostorije. Što je strop niži to bi boja trebala biti svjetlija. Ako imate nizak strop, odaberite bijelu ili svijetlo žutu boju, a ako vam je strop visok, tada će tamnije boje dodati toplinu u vašu spavaću sobu.

Za spavaonicu se uvijek savjetuju isključivo svijetle i pastelne nijanse, a idealne su svjetlo-plava, ljubičasta, ružičasta i zelena.

Plava boja smanjuje napetost, potiče samorazvoj i mudrost, simbolizira pouzdanost i trajnost. Donosi mir i suzbija svađe.

Ljubičasta je boja poštenja, ali sjajna je i za samoopažanje i meditaciju. Potaknut će libido i plodnost.

Zelena boja osigurava spokoj i sklad te simbolizira plodnu vezu. Zelene nijanse dobar su odabir za spavaću osobu, ali samo svjetlije vedre nijanse. Tamnije i zagasite boje zelene ne pašu uz većinu tonova kože, pa će vaša koža u spavaćoj sobi tamno zelenih zidova djelovati možda manje blistavo i zdravo nego jest.

Ružičasta je prikladna za ženske sobe jer pojačava ženstvenost i aktivira romantično raspoloženje.

Bijela je neutralna boja, simbolizira čistoću, dopuštena je u spavaćoj sobi, ali ne u prevelikoj mjeri.

Crvena boja se ne preporučuje za spavaće sobe, osim ponekog detalja, ako je potrebno probuditi spolnu strast. Crveni i narančasti zidovi u spavaćoj sobi inspiriraju strast i toplinu, ali žive nijanse mogu djelovati opterećujuće, pa se svejedno odlučite za svjetlije tonove.

Žuta boja na zidovima u spavaćoj sobi također kreira toplinu, a pastelne i svijetle nijanse kreiraju iluziju većeg prostora i dodatnog osvjetljenja.

Neutralne boje su uvijek sigurniji odabir. Bež, siva, boja pijeska ili smeđa dobro će se uklopiti u svaki prostor. Lako ćete ih kombinirati s drugim bojama, te će se boje zidova slagati s namještajem i dekorativnim predmetima u većini slučajeva.

Problem s ovim bojama je to što su uobičajene, česte, za neke ljude pomalo i dosadne, te ćete s odabirom ovih boja teško oduševiti. Međutim uz dobar tepih ili posteljinu u dobro pogođenoj boji, ove boje mogu biti odličan izbor. Ako želite sigurnu opciju s kojom teško da možete pogriješiti, tada su neutralne boje za vas.

Važno je napomenuti da bi i sve tkanine u sobi trebale biti u ovim preporučenim bojama – zavjese, posteljina, prekrivači i ukrasni jastučići.

Najbolji izbor je jednobojna posteljina jer šareni uzorci unose zbrku i brige te mogu ometati dobar san.

Cvjetni i biljni dezeni nisu povoljni za bračne parove jer mogu uzrokovati preljub.

Jarke boje nisu najbolji odabir boja za zidove u spavaćoj sobi, ali mogu izgledati vrlo efektno. Budući da su mir i opuštajuća atmosfera ključni za dobar san, a vibrantne, jarke boje podižu energiju mogu negativno djelovati na san.

 

Odabir ormara i drugog namještaja

Svi komadi pokućstva u spavaćoj sobi trebaju biti nenametljivog oblika, najbolje zaobljenih rubova, a osobito onaj namještaj koji se izravno vidi pri lijeganju u krevet.

Zabranjene su sve otvorene police čiji oštri bridovi sijeku prostor i simbolički prijete spavačima.

Garderobni ormari ne bi smjeli biti masivni, ali ni kratki.

Savršen izbor su ugradbeni ormari nježnih linija koji sežu do stropa, dakle ne ostavljaju vizualne praznine duž zida. U njima odjeća treba biti uredno razvrstana i složena.

Noćni ormarići postavljaju se simetrično i u paru kako ne bi narušavali harmoniju odnosa.

U spavaonicama je primjerenija blaža umjetna rasvjeta. A za romantično ozračje izvrsno će poslužiti svijeće.

Sve tkanine u sobi neka budu meke na dodir, a spuštene rolete ili navučene guste zavjese obvezne su tijekom noći, osobito ako je prozor otvoren.

Tepih koji prekriva cijeli pod podržava blagu, opuštenu atmosferu.

Sprave za vježbanje ovdje, također, nisu poželjne. A umjesto alarma mobitela, u svrhu budilice radije koristite klasične satove.

Izbjegavajte metalni namještaj i metalne opruge u madracima jer mijenjaju magnetsko polje i stvaraju nepovoljan protok energije.

 

Pažljivo sa slikama

U spavaćoj sobi nikad nemojte izlagati zajedničke fotografije s partnerom, vjenčane ili druge obiteljske portrete jer ne donose sreću na ovom mjestu, već suprotno – gubitak ljubavi.

Zid iznad uzglavlja trebao bi biti bez slika.

Na ostalim stranama možete objesiti smirujuće motive, npr. krajolik s planinama u zlatnoj boji. Slike u parnom broju pojačavaju intimnost.

Uokvirite slike bez zaštitnog stakla.

Televizor i svi uređaji s ekranima nisu dobrodošli u spavaćoj sobi.

 

Svjetlost u spavaonici

Kako biste povećali svjetlost u vašem domu ne treba vam mnogo vremena ili novaca, a učinit ćete mnogo koristi za vaše tijelo i raspoloženje.

 

 

A) Prozori nek’ budu oslobođeni zavjesa

Gotovo je besmisleno imati velike prozore ukoliko ćete ih prekriti teškim zastorima ili imati navučene rolete. Odaberite prave zavjese koje će propuštati svjetlost, a skriti vas od pogleda znatiželjnika.

 

B) Držite prozore čistima

Ovo je najočitiji način na koji možete pustiti sunčevu svjetlost u svoj dom. Neka su vaši prozori uvijek blistavo čisti i nikad nemojte dopustiti da sloj prašine sprječava ulazak svjetlosti kroz prozor.

 

C) Birajte reflektivne boje

Ako je vaša soba oličena u tamnu boju teže ćete je osvijetliti. Birajte pastelne i svijetle boje zidova i namještaja.

 

D) Stavite umjetnička djela svijetlih boja

Ovo je najljepši način na koji možete razvedriti prostoriju. S jedne strane umjetnička djela od stakla i reflektivnih površina pomažu osvijetliti prostoriju, a s druge strane pomoću takvih djela imate priliku iskazati svoju kreativnost i osobnost.

 

E) Namještaj stavite na pravo mjesto

Nepravilno postavljeni namještaj može blokirati prodor svjetlosti  u sobu. Pomaknite krupni namještaj i dopustite protok sunčevih zraka.

 

Tako uređena, vaša spavaća soba spremna je za vašu ugodu, odmor, opuštanje i otpuštanje.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka