Gradnja kuće – nacrti i katalog nisu dovoljni

◂ Povratak na listu članaka

Gradnja kuće započinje dobrim nacrtom u okviru kojeg su riješena sva estetska i tehnička pitanja izvedbe – od materijala, stilova pa sve do provedbe instalacija. Zato je uloga arhitekta u gradnji vrlo značajna.

Pa ipak, nacrti i katalozi sa gotovim projektima kuća mogu se naći posvuda, i na internetu i u tiskanome obliku.

Ukoliko donesete odluku o gradnji baš takve kuće kakvu ste pronašli u nekom mediju, kasnije bi se to moglo pokazati lošim jer za kuću i udobnost življenja u njoj nije dovoljan samo dopadljiv projekt. Njega treba prilagoditi vašem zemljištu, vašim željama i potrebama. A to najbolje čine stručnjaci, arhitekti!

 

Vaša kuća nek’ bude po vašoj mjeri

 

Gradnja kuće iz vlastite potrebe

Jeste li ikada susreli sa kućama koje izgledaju kao da nitko nije vodio računa o tome da će u njoj živjeti stvarni ljudi?

Takva gradnja obično proizlazi iz neznanja, iz lošeg projekta, iz nedovoljno jasno izraženih potreba investitora.

Graditelju je potrebno naglasiti ono što želite. Dobar arhitekta potrudit će se upoznati navike i prakse članova vaše obitelji koji će u kući živjeti.

 

Izgled i funkcija objekta

I jedno i drugo je podjednako važno. Arhitekti često govore o izgledu kuće, o formi, ali nerijetko preskoče funkciju, odnosno način na koji će se život u tom objektu odvijati. A to je važno!

Stoga prije nego li poslušate savjet arhitekta, dizajnera ili građevinara prvo odredite svoje potrebe i jednostavno, onako prijateljski ignorirajte savjete s kojima se ne slažete ili ih ne trebate. Zapamtite to je vaš dom. Ali, razmislite dobro i pokušajte si vizualizirati svaku ideju i prijedlog stručnjaka. Ipak su oni upućeni u struku.

Obiteljske kuće svojim arhitekturnim oblikom, primjenom „pametnih” graditeljskih sustava i tehnologija, te krajnje promišljenim odabirom materijala i uređaja za uređenje i opremanje  interijera, doprinose harmoničnosti u suživotu prirode i ljudi, uz izraženu brigu za očuvanjem okoliša.

 

Gradnja kuće u skladu sa svjetskim trendovima

Svjetski trendovi u arhitekturi danas sve više govore u prilog gradnje kuća s unaprijed osmišljenim konceptom smanjenja potrošnje energije, smanjenja emisije CO2, održivosti i zaštiti okoliša. Sve je više arhitekata u svijetu koji svojim radom upućuju na potrebu zaštite čovjekova zdravlja i općenito očuvanja našeg planeta upravo kroz projektiranje i gradnju „samoodrživih” kuća u kojima ljudi provode cijeli svoj životni vijek.

 

Dopadljive i štedljive – kuće od Ytonga
Ovdje pogledajte više o niskoenergetskim kućama, o pasivnoj i zelenoj gradnji.

U segmentu gradnje obiteljskih kuća u posljednjih nekoliko godina došlo je do vidljivih promjena u stilovima izgradnje, materijalima koji se koriste te željama investitora. Hrvatska u tom smislu prati trendove koji su prisutni i u ostatku svijeta.

 

Estetika, ali…

Dokle god više mislimo na ono što će nam reći prijatelji i ostali poznanici, uz namjeru da i zavide na predivnom izgledu našeg doma, do tada će se kupovati, ali i graditi atraktivnije kuće. Pa ipak, imajte na umu da smo postali prilično opterećeni time kako kuća izgleda, u kojem je arhitektonskom stilu, sa kojim najnovijim inovacijama, da zaboravljamo kako ćemo u njoj morati živjeti.

Nažalost malo je onih koji su sagradili kuću ili kupili stan, a da su na kraju bili potpuno zadovoljni dizajnom i udobnošću svog doma. Također, mnogi zaborave činjenicu kako se kuća, uglavnom, gradi jedanput i da ćete vjerojatno tu proživjeti većinu života, te da vam je potreban funkcionalan dom koji će zadovoljiti sve vaše zahtjeve.

 

Gradnja kuće – iskustvo za pamćenje

Ako ste se odlučili na gradnju kuće zasigurno će vam to biti dio života koji ćete dugo pamtiti zbog dobrih ili loših stvari.

Samostalna gradnja kuće dodatni je izazov. U tom slučaju najčešće nije u pitanju sposobnost i stručno znanje vlasnika nego prije izbor pravog načina gradnje kao i stručnog ponuđača sustava gradnje.

Presudna je stvar kod gradnje kuće izabrati dobrog ponuđača čija je ukupna usluga sveobuhvatna i čiji su građevni materijali i elementi prvoklasni.

 

Ytong ima cjeloviti i zatvoreni sustav gradnje

Izabrati dobrog ponuđača

Već u ovom prvom koraku mnogi načine pogrešku koja će ih stajati puno živaca, ali i jednako novaca. A na što to treba obratiti pozornost kod gradnje vlastite kuće?

Već tijekom faze savjetovanja i planiranja – prije nego padne definitivna odluka oko načina i sustava gradnje – važno je razgovarati s partnerom ili osobom u koju možemo imati povjerenja, a koja nas istovremeno u svim pitanjima u svezi gradnje može kvalitetno i kompetentno posavjetovati.

Kod odluke oko određenog sustava gradnje dobro je izabrati onaj sustav čiji proizvođač pored materijala i opreme za gradnju nudi i stručnu pomoć.

Tako možete biti sigurni: kuću ćete graditi samostalno, no ako negdje ”zapne” ili se pojavi kakva teška situacija uvijek na raspolaganju imate građevinskog stručnjaka koji će vam pomoći. i to ne samo, savjetom nego i djelom.

Kod izbora određenog ponuđača sustava gradnje dobro je uvjeriti se i u detaljnije tehničke stvari kojima potencijalni izvođač raspolaže kao što su alati ili tehnička pomagala koja mu mogu pomoći oko optimalnog izvođenja poslova.

Osobito jednostavnim i preglednim mogu biti sustavi gradnje kod kojih ponuđač vlasniku već na samom početku gradnje može detaljno u CAD-programu podastrijeti sve informacije koje vlasnik poželi znati, ne samo glavni nacrt objekta nego precizan izgled i poziciju svakog elementa u objektu.

Kompetentan ponuđač dužan je svom klijentu prije početka gradnje dati kompletan uvid u sustav gradnje i treba mu stajati na raspolaganju i u prvim koracima gradnje.

 

Izbor materijala za gradnju kuće

Daljnji važan faktor kod gradnje kuće važan je izbor materijala kao i način obrade materijala.

Kad je riječ o zidovima vlasnik osobitu pozornost mora obratiti na mogućnosti toplinske i zvučne izolacije zidova, no i na njihovu ekološku prihvatljivost, sposobnost pohrane topline i upijanja vlage iz okoline.

I ovdje valja izabrati sustav gradnje kod kojega u zidovima neće biti vlage koja bi kasnije zahtijevala dugotrajan tijek isušivanja zidova, a time i biste imali i veće financijske izdatke za grijanje.

Što se sastavljanja sustava objekta odnosno samog postupka gradnje tiče možemo reći: bolje je izabrati onaj sustav gradnje kod kojeg u samo jednom koraku možemo obaviti više radnih procesa.

Estetika i funkcionalnost

Od zemljišta do stubišta

Dobro je imati zemljište ili ga kupiti prije negoli se krene u razmatranje gradnje kuće. Zemljište bi trebalo biti uredno uvedeno u gruntovnu, katastar i vi biste trebali biti vlasnik ili vlasnica zemljišta.

Koje je proces dolaska do kuće u smislu papirologije, pogledajte ovdje!

Naravno, bilo bi dobro i da imate zatvorenu financijsku konstrukciju. Kako će se proces gradnje kuće odvijati držite je se striktno. To će vam sačuvati glavu i živce od briga.

Pri izradi projekta budite oprezni sa “onom uobičajenom”  – ako proširimo za 40-50 cm bit će bolje!

Zapamtite da svako povećanje objekta nosi svoj udio u cijeni!
Svako povećanje kvadrature ćete vi platiti !

Po mogućnosti pregledajte tipske projekte i pokušajte se uklopiti sa ponekim izmjenama. To je bitno jer možete već u početku znati njegovu cijenu bez onih naknadnih dodataka.

Vrlo je korisno ako netko već ima izgrađenu kuću prema takvom projektu jer ćete tako imati bolju predodžbu o ukupnoj investiciji. Pogledajte primjer na ovome mjestu!

Materijal kupujte planski, a ne stihijski jer ćete na taj način moći ostvariti kontinuiran napredak u izgradnji. Uvijek tražite dodatne rabate! Ako ste uporni katkad ćete kupiti materijal po povoljnijoj cijeni – što uvijek dobro dođe za vašu financijsku konstrukciju.

Prije odabira izvođača radova pripremite troškovnik i dajte potencijalnom izvođaču da ga ispuni u varijanti – sa i bez materijala.

Uvijek uzmite ponude od najmanje tri izvođača radova.
Od odabranog izvođača radova pregledajte reference odnosno obiđite objekte na kojima je radio i slobodno porazgovarajte sa ljudima jesu li bili zadovoljni s njima.

Pri odabiru materijala za instalacije ne štedite na elementima kao što su kvalitetni vodovodni ventili, cijevi, elektro-kablovi, armature i slično.

Udio tog materijala je u ukupnoj cijeni investicije mali, a kvarom ili nedovoljnom količinom istih možete imati goleme štete u vašoj novoj kući.

 

Dom treba biti udoban onima koji u njemu žive

 

Još par bitnih stvari za kraj

1.stalan rad oko kuće

Nakon izgradnje kuće uvijek ćete imati poslova oko nje. To je dobro za ljude koji to uzimaju kao zanimaciju i vole rad na okućnici i uljepšavanju kuće. Ukoliko zazirete od toga, razmislite još jednom je li kuća za vas najbolje rješenje.

2.ulaz u kuću

Ako ulaz kuće nije natkriven, to doista može biti jako nezgodno, posebno ako u torbi tražite ključ ulaznih vrata dok kiša neumoljivo pada.

3.garaža

Ne zaboravite važnost prolaza iz garaže u kuću. Puno je praktičnije iz garaže suhih cipela ući u kuću nego trčeći od garaže do ulaznih vrata pokisnuti do kože.

4.natkrivena terasa

Ako ne natkrijete svoju terasu, ubrzo ćete to požaliti. Sunce nažalost ne sija svaki dan pa ćete nenatkrivenu terasu moći koristiti samo ljeti, a i vrtni namještaj će stalno biti mokar i brže istrunuti ako ga ne štiti krov.

5.izlazi na terasu

Idealno je imati nekoliko izlaza na terasu. Dakle, povežite boravak, kuhinju i spavaću sobu ili ured s terasom- kada je vrijeme lijepo to će Vam se višestruko isplatiti, a povećat će i mobilnost unutar i izvan kuće.

6.kuhinja

Kuhinja bi trebala biti izravno povezana s blagovaonicom ili dnevnim boravkom. Trčeći uokolo od kuhinje do boravka imat ćete više posla nego da postavite vrata koja će spojiti ta dva prostora.

Perilica za suđe bi trebala biti smještena odmah do sudopera. To je jedan od osnovnih „must“ u kuhinji i kuhinjskom dizajnu. Zašto bi vas to iritiralo kad se može izbjeći odmah u početku?! Nije da ne možete hodati od sudopera do perilice za suđe, ali dok počistite nered nakon svakog jela i suđa koje kaplje onda perilicu i ne trebate!

Jedan od neugodnih problema u kuhinji može biti i hladnjak u kutu. Hladnjaci u kutu dobar su primjer nekoga tko nije mislio dok je gradio ili nikad nije radio u kuhinji. Pravi odabir mjesta smještaja aparata spriječit će otvaranje hladnjaka bez suvišnog lupanja zidova ili drugih elemenata vaše kuhinje.
7.prostorija za pranje i glačanje rublja

Ne bi li bilo pametno imati prostoriju u kojoj prati i glačati možete kada za to imate vremena i u kojoj sve možete „ostaviti po strani“ ako iznenada dođu gosti ili kada vam se jednostavno više ne da obavljati kućanske poslove?

8.spavaće sobe

Ne dozvolite sebi da nemate gdje ostaviti odjeću ili da jednostavno nemate prostora za okrenuti se u spavaonici. Soba za odmor treba biti dovoljno udobna i prostrana jer gotovo pola života provedemo spavajući.

9.toalet

Kada se u manjim prostorima, većinom namijenjenim za WC, postave uobičajena vrata automatski gubite mjesto za stajanje jer pri zatvaranju i otvaranju vrata nemate se gdje ni okrenuti. Rješenje ovog problema su klizna vrata koja eliminiraju takvu pogrešku i ostavljaju vam više prostora.

10.podrum

Jako nepovoljno može biti ako u vašem podrumu nije predviđen dovoljan broj svjetlosnih okana. Odlučite li podrumski prostor preurediti u sobu za goste ili u prostoriju za fitness svjetlo i prozori će vam itekako trebati. Obični podrumski prozori s jednostavnim oknima su u ovom slučaju potpuno „out“.

11.vrata

Previše vrata ili vrata koja su postavljena na krivom mjestu nepotrebno otežavaju kretanje unutar kuće i stvaraju probleme pri uređenju prostora. Vrata su često postavljena tako da se otvaraju u krivu stranu, stoga je pomno planiranje od samoga početka izuzetno bitno.

12.stubište

Preusko stubište i previše strmih „zavoja“ su veliki nedostaci koji, posebno pri transportu namještaja ili renoviranju kuće, nepotrebno otežavaju stvari te se samo uz puno truda i financijskih sredstava mogu (a ponekad i ne mogu) ukloniti.

 

I, na kraju, ako ste pročitali navedeno, sasvim vam je jasno kako će najpametnije za vas, i najjeftinije za vašu budućnost i život u novoj kući, biti ako se u projekt gradnje svoga doma budete upustili uz pomoć kvalificiranih stručnjaka.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka