Idealan dom za suživot s ljubimcem

◂ Povratak na listu članaka

Kako živjeti sa životinjama u Ytong kući?

Imate li i vi ljubimca u svojem domu?

Idealan dom s ljubimcima je lako ostvariv. U današnje vrijeme, imati životinju kao ljubimca u svojem domu je postala svakodnevica. To dokazuju najviše društvene mreže koje su prepune objava ljubimaca, od toga kako se vlasnici igraju s njima u svojem domu, do toga kako im ljubimci rade nered dok im vlasnici nisu u blizini.

Igrate li se dovoljno sa svojim ljubimcem?
Fotografija je preuzeta s pexels.com

Može li i ananas biti kućni ljubimac?

Životinje su mnogim ljudima važan dio u životu. Mačke, psi, zečići ili zamorci, mogu provesti veliki dio života sa svojim ukućanima. Nekima cijelo djetinjstvo može biti isprepleteno suživotom sa zečevima, zamorcima, mačkama, papigama ili psima. Živeći kontinuirano sa životinjama mnogo toga se može naučiti ne samo o samim životinjama veći i o samome sebi. Vjerojatno određene životinje u ovom trenutku žive s vama u vašem domu.

Ananas kao kućni ljubimac?
Fotografija je preuzeta s pinterest.com

Jeste li pregledali tko vam se nalazi u perilici rublja?

Kada su životinje u pitanju, nesreće u kućanstvu su vrlo česte. Razni lomovi, oštećenja namještaja i ozljede životinja koje se slobodno kreću po vašem domu nisu nepoznanica vlasnika pasa, mačaka ili zečeva. Da bi životinje bile zdrave i sretne u vašem domu, potrebno im je osim hrane, vode, skloništa, osigurati i sigurnost.

Počnite od skupljanja oštrih, staklenih I svih drugih opasnih predmeta u vašem domu, a potom sve stvari koje su lako dostupne životinjama, spremite na ne tako dostupna mjesta. Vidjet ćete, osjećat ćete se mnogo bolje znajući da je vaš ljubimac siguran u vašem domu.

Fotografija je preuzeta s pinterest.com

Je li vaš ljubimac siguran u vašem domu?

Učiniti svoj dom sigurnijim kako bi se zaštitili vaši ljubimci a i vaš namještaj, može se brzo i jednostavno, čime će se spriječiti moguće ozljede. Čak nije ni potrebno sve učiniti odjednom. Napravite što je potrebno kako bi dom bio siguran za vašeg ljubimca kojeg ste tek dobili ili nabavili, a prilagodbe radite kako vaš ljubimac raste i postaje sve znatiželjniji i slobodniji u vašem domu. Pogledajte kako namještaj uz Ytong može sasvim drugačije izgledati.

Struja

Ako su električni kablovi lako dostupni, vaši ljubimci ih mogu gristi ili žvakati što može biti opasno po život vašeg ljubimca. Nezgode s električnom strujom najčešće se događaju s životinjama u mlađoj životnoj dobi (mlađi od dvije godine), budući da su više znatiželjni svojim okruženjem.

Ukoliko se već dogodi električna ozljeda, potrebanje veterinarski pregled vašeg ljubimca.

Osiguravanje kablova nije jednostavno ali je nužno kako bi vas ljubimac bio siguran. Kablovi mogu biti pričvršćeni za zid ili pod, omotani I spremljeni na sigurno, ali nikako ih ne smijete zaboraviti kada činite svoj dom sigurnim mjestom za ljubimca.

Prozori

Osigurajte da se vaši prozori sigurno pričvršćuju. Psi i mačke mogu biti posebno skloni padanju s prozora. Činjenica jest da mačke toliko često padaju s prozora da postoji izraz za tu pojavu: Visoko-Rizični Sindrom.

Sigurni prozori pomoći će u sprečavanju padanja vaseg psa ili mačke s prozora i potencijalno ozljeđivanje. Iako je možda skupo ali može biti vrijedno ulagati u sigurne prozore. Posjet lokalnoj trgovini za poboljšavanje vašeg doma može vam pomoći da odlučite koja vrsta prozora najbolje odgovara vašem proračunu.

Tehnologija

Moderni televizori, koji su tanki i veliki, vrlo je lako prevrnuti. Nosači za TV koji se stavljaju na zid nisu skupi, a spriječit će prevrtanje.

Kompjutori, laptopi te razni elektronički aparati postaju velika prijetnja u vašem domu. Pripremite se na to da vaši ljubimci mogu lako doći do tih stvari, pa spriječite nezgode na vrijeme.

Toksične biljke

Uklonite sve toksične biljke u vašem domu – koliko god kućne biljke bile lijepe, neke od njih mogu biti također vrlo toksične za vaše ljubimce, pogotovo za mačke i pse. Primjerice, ljiljani i filandendron su vrlo toksični za mačke i mogu, između ostalog, prouzrokovati slinjenje i povraćanje.

Aloe biljke su toksične za pse, i mogu uzrokovati simptome kao što su povraćanje, dijareju i podrhtavanje.

Ako ne znate ili niste sigurni koji tip biljki imate u svojem domu, razmislite o tome da ih fotografirate i posjetite lokalnu prodavaonicu s biljkama kako biste dobili točne informacije o kojoj vrsti biljke se radi.

Zamke glodavaca

Spriječite pristup životinjama na zamke glodavaca. Neke zamke glodavaca sadrže rodenticid, što je vrlo otrovno za životinje. Zapravo, trovanje rodenticidima vrlo je čest uzrok otrovanja kod životinja. Rodenticidi imaju antikoagulanse, što može uzrokovati teške probleme krvarenja kod životinja. Klinički znakovi trovanja glodavaca uključuju letargiju i slabost, a vremenom se obično pogoršavaju. Ako imate probleme s glodavcima i odlučite koristiti zamke za glodavce, savjetuje se da zamke budu što manje dostupne kućnim ljubimcima. Trovanje rodenticidima zahtijeva neposrednu veterinarsku njegu.

Koristite aparate bez teflona

Odnosi se posebno ako imate ptice. Kemikalije u teflonu su vrlo toksične za ptice. Mogu uzrokovati potencijalno fatalno stanje dišnog sustava. Vaša ptica može iznimno oslabiti i početi zijevati zrak.

Ako niste sigurni jesu li vaši uređaji nepromjenjivi, razmislite o kupnji novih uređaja za koje znate da nisu nepromjenjivi.

Imaju li i vaši ljubimci komfor koji im je potreban?
Fotografija je preuzeta s pexels.com

 

Vašim ljubimcima je potreban komfor u vašem domu

Kako životinje stare, mogu razviti različite medicinske tegobe, kao što su artritis, što može biti nekomotno i može normalne aktivnosti napraviti mnogo težim nego što one to zaista jesu.

Sitni kućni ljubimci kao što su zamorci ili ptice vrlo su osjetljivi na ekstremne promjene temperature. Pokušajte držati svoje kaveze daleko od bilo kojeg izvora zraka, kao što su vjetroviti prozori, ventilacije i slično.

Mačke trebaju mjesto mirno i tiho mjesto. Stoga, pokušajte postaviti dom koji je daleko od buke i ometanja. Ovo mjesto može, također, poslužiti kao sigurno mjesto za skrivanje mačke koja je lako zaplašena grmljavinom ili glasnim zvukovima.

Stepenice pokrivene tepihom i tapisonom pomoći će starijim psima ili mačkama da se popnu ili spuste sa svojih uobičajenih mjesta za odmaranje ili iz automobila (što je više primjenjivo za pse). Ne-klizni tepisi i pjenasti podni prostori korisni su za starije pse koji mogu biti nestabilni na nogama.

Kako bi vaš dom imao komfor koji je potreban i vama i vašem ljubimcu, pogledajte blagovaonicu koja odiše blagostanjem i skladom.

Tepih kao najdraže mjesto za vašeg ljubimca.
Fotografija: pexels.com

Ljubimci vole pronaći svoje mjesto na tepihu
Fotografija preuzeta s pexels.com

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka