Hygge ili Lagom?

◂ Povratak na listu članaka

Kad ste pročitali naslov je li i vama prošlo kroz glavu slijedeće – za boga miloga, o čemu se radi?!

Pa ipak, ove dvije riječi kriju dva koncepta življenja koji su posljednjih godina, u domeni uređivanja interijera (i vlastitih života) nezaobilazni onima koji slijede trendove.

Upoznajmo se detaljnije s oba. Ako vam se dopadnu ideje takvih koncepata, slobodno odaberite za sebe one najviše odgovarajuće. No, pa u postmodernizmu smo! Sve se može kombinirati! Anything goes!

Jednostavnost, toplina, ugoda sastavnice hygge-a

 

HYGGE

Zadovoljstvo i udobnost najznačajnije su riječi, a s njima povezani i osjećaji, atmosfera u domu kojeg krasi hygge.

Kako se ta čudnovata danska riječ izgovara? Kao, otprilike, hu-ge, no dok izgovarate riječ probajte to tako izreći kako bi zvučalo pomalo njemački. Riječ hygge izvorno potječe iz norveškog jezika od riječi blagostanje. Bit hyggea je razmaziti se i živjeti poput pravog hedonista.

Životni stil hygge očituje se i u ugodnom druženju s obitelji i prijateljima, u zajedništvu. Izraz nema izravnog prijevoda, baš kao ni dalmatinska fjaka. Te se „riječi“ jednostavno žive!

 

Knjige o hygge

O danskoj ugodi napisane su već brojne knjige, od kojih se nekoliko može naći i u hrvatskim knjižarama i knjižnicama. Mnogi žele upoznati hygge sve kako bi u svoj život unijeli malo mira i sreće. Ipak, prije toga, trebalo bi se upoznati s danskim načinom života.

Neformalnost je ključ svega. Danci vole neformalan ton, neformalnu atmosferu i odijevanje. Kako su Danci naučili stvoriti atmosferu koja je ugodna i koja će im nadomjestiti hladno vrijeme, ona se očituje u svakodnevici. Danci rade, ali ne ostaju prekovremeno. Užitak je rezerviran za boravak kod kuće.

U svome domu Danci nemaju hladni švedski minimalistički dizajn, nego vole ugodne i mekane sofe, s hrpom jastuka i dekica od merino vune, lažnog krzna i kašmira. Time izravno unose toplinu i luksuz u bilo koju prostoriju i stvaraju idealne uvjete za oblikovanje „gnijezda“. A vunene čarape i udobna pidžama pojačat će hygge.

 

Knjige i udoban kutak za čitanje

Predmeti bez kojih nema hygge

Mnoštvo knjiga, predmeti od drva i porculana, mekani jastuci, svijeće, udobni prekrivači i deke, topla rasvjeta, kamin, predimenzionirani džemperi, vunene čarape, pidžama, plišane papuče, kućni ljubimci, topli napici i utješna hrana za dušu, sve su to hygge potrepštine koje trebate imati za istinsko uživanje u svoja četiri zida.

Danci jako puno čitaju i još više pletu. Pletiva i knjige su stoga i najzatupljeniji na sve brojnim fotografijama na Instagramu pod hashtagom #hygge.

 

Ovo ne…

Neudobni stolici i naslonjači, visoke pete, fluorescentno svjetlo, mramor, šljokice, tehnologija i niskokalorična hrana poput salate ili celera nikako nisu ‘hygge’, kao i sve što je hladno, neudobno i izaziva stres.

 

Svjetlo nek’ bude prirodno

Danci vole puno prozora, lagane zavjese i zidove bež boje koje dodatno utople dom. Navečer svjetlo dobivaju iz kamina i svijeća, umjesto da se jako fokusiraju na tzv. plavu svjetlost koju dobivamo iz elektroničkih uređaja, a koja ometa san jer remeti proizvodnju hormona sna, melatonina.

Prirodno svjetlo je osnova za našu sreću i dobro stanje. Povećava budnost, dobro raspoloženje i produktivnost. Ima i velik učinak na naše tijelo: tako stvaramo vitamin D, koji je bitan za zdrav imunološki sustav i jake kosti. Koncept hygge podrazumijeva i izlazak u vrt, šetnju prirodom ili piknik s bližnjima.

Zapamtite – ovaj stil života nema fokus na materijalnim, već duhovnim vrijednostima, kao što je provođenje vremena s obitelji i prijateljima. Time je pogodan za sve i dostupan svima koji ga žele.

 

Kako živjeti hygge?

 • Danju neka bude što više svjetla izvana, a navečer upalite svijeće. Žarulje isključite.
 • Ukrasite dom drvenim stolcima i prekrijte ih čupavim tepihom ili dekom.
 • Budite prisutni i uživajte u trenutku. Mobitele iskopčajte.
 • Oboružajte se knjigama jer knjiga nikad dosta, a gledanje televizije smanjite na minimum.
 • Kava, čokolada, kolači, bomboni – nemojte se odricati takvih užitaka.
 • Priuštite si ukusnu večeru uz čašu vina. Sami ili u dvoje, sasvim je nebitno.
 • Zajedništvo znači “mi” ispred “ja”.
 • Budite zahvalni na malim stvarima.
 • Oko sebe širite sklad – bez samohvale, nema natjecanja među prijateljima i obitelji.
 • Odmorite se, uzmite pauzu, odjenite nešto udobno.
 • Ne stvarajte dramu, priče o politici su svedene na minimum.
 • Zajedništvo – gradite priče i odnose, sjećajte se zajedničkih lijepih trenutaka.
 • Stvorite „zaklon“ – okružite se ljudima koji su vam dragi. Oni su vaše pleme, vaše mjesto mira i sigurnosti.

 

LAGOM

Ni previše ni premalo! Baš po mjeri!

Te su rečenice ključne za shvaćanje koncepta lagom življenja, koncepta koji također dolazi iz sjevernih krajeva, točnije iz Švedske. Naglasak na umjerenosti i održivosti te potiče svoje sljedbenike da pronađu ravnotežu u vlastitim životima.

Prema pravilima lagom koncepta, težiti treba ka minimalizmu koji je poput skandinavskog dizajna praktičan, funkcionalan i jednostavan te lišen svih suvišnih detalja.

Kako bi postigli taj savršeni sklad u idealnom stanju umjerenosti, lagom je potrebno primijeniti na svaki dio naše svakodnevnice i unijeti u svaku prostoriju u našem domu.

Dok hygge možemo definirati kao trenutak u vremenu prožet ugodom, bilo da se radi o kratkoj stanci u danu pretrpanom obavezama ili nečemu što želite učiniti dijelom svakodnevne rutine, iza lagoma krije se sveobuhvatnija ideja.

Lagom nije trenutan! Umjesto nekoliko trenutaka u danu, kad govorimo o lagomu, govorimo o životu kao cjelini.

 

Umjerenost lagom-a

 

Uravnotežen privatni i poslovni život, kontrola nad financijskom situacijom i sigurnost koju donose mnogima je željen, ali teško dostižan cilj. Iako nerijetko takav cilj nema svoje ime, koncept iza riječi lagom ono je čemu zapravo težimo.

 

Kako živjeti lagom?

Reciklirajte!

Ne bacajte olako stari namještaj koji ste naslijedili ili kupili. Umjesto toga, dajte korištenom namještaju još jednu šansu i udahnite mu novi život. Tapecirajte ga u novu tkaninu ili obojite u neku drugu boju, pa mu pronađite novi kutak u svom domu.

Prirodu u kuću

U interijer svog doma unesite prirodu uz pomoć zelenih sobnih biljaka. Mogu to biti sukulenti, puzavci ili vertikalni vrtovi. Dodajući dašak zelenila ne samo da ćete unijeti život u prostor, što je trenutačno jako trendi, već ćete imati i zdravstvene koristi.

Poklonite ono što vam ne treba

Stvari koje ne trebate ili ne koristite – poklonite! Nekome će sigurno dobro doći. Imate li mogućnosti, pronađite dobra rješenja za pohranu stvari. Tako ćete smanjiti potrošnju i kupovinu namirnica koje vam zapravo stoje skrivene na dnu police, ali ih niste vidjeli zbog kaosa koji vam vlada u ormarićima.

Budite umjereni

Umjerenost se ovdje odnosi na životnu filozofiju koja uključuje brigu o okolišu i društvenoj zajednici, točnije o društveno održivom ponašanju koje nam je svima poznato, ali sve dosad nije dobilo onaj potrebni zamah i pronašlo puno sljedbenika unatoč stalnim vapajem pojedinaca, grupa i pojedinih država.

Kada izlazite iz svoga doma, isključite uređaje iz struje i zatvorite vodu dok perete zube. Koristite platnene vrećice, vozite se biciklom, budite nježni prema svojoj okolini.

Održivost je imperativ

Krenite s malim i jednostavnim promjenama, kao što je zamjena žarulje sa žarnom niti LED žaruljom. Ova promjena ne samo da je bolja za okoliš, već ćete u konačnici imati i manje račune za električnu energiju. Zatim, kada dođe vrijeme da zamijenite postojeće uređaje, poput hladnjaka, perilice rublja i slično, neka vam novi budu energetski učinkoviti (A+ ili A++).

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka