Ulaz u kuću – tanka granica između privatnog i javnog

◂ Povratak na listu članaka

Ulaz u kuću je točka na kojoj pokazujemo svoju gostoljubivost, sklonost određenoj estetici, otvorenost ili zatvorenost prema vanjskome svijetu. Premda se ne čini tako, ulaz u dvorište, a osobito u kuću o nama govori i više nego što, možda, mislimo. Ulaz ostavlja prvi dojam, zato nije svejedno kakav je!

Prilikom dolaska prvih gostiju pokazuje se je li prilikom projektiranja zadovoljen najvažniji kriterij ulaza – je li nedvojbeno jasno da su upravo ta vrata glavni ulaz u kuću?!

Možda ste i sami imali takvo iskustvo prilikom kojeg ste k nekome dolazili u goste prvi puta i niste bili sigurni stojite li pred glavnim ulazom! Ili ste se postali sasvim mokri čekajući na kiši ispred nezaštićenih vrata da vam netko otvori! I onda u predvorju te iste kuće niste našli mjesto za odlaganje mokrog kaputa?!

Takve situacije treba izbjegavati, a to se najbolje čini u fazi projektiranja. Međutim, nije sve izgubljeno niti kad je već stanje zatečeno takvim. Postoje načini na koji se takva situacija, uz pomoć Ytonga, dade sredit na zadovoljavajući način. Pogledajte!

 

Ulaz u kuću ostavlja prvi dojam

Zaštita od buke, vremenskih neprilika, provala

Ulaz u kuću je odlučujuća dodirna točka između privatnog i javnog prostora, mjesto za doček i ispraćaj gostiju, te svojevrsna posjetnica cijele kuće. Unatoč tome, često se događa da se prilikom projektiranja ulaz u kuću zanemari.

Osim što mora zadovoljiti funkcionalni dio poput zaštite od buke, vremenskih prilika i neprilika, te provala, kućni ulaz treba biti svijetao, pristupačan i stilski se uklapati u cjelokupan izgled kuće.

Arhitektonski, moguće ga je naglasiti i markirati uz pomoć trećeg zabata, trijema ili krovnog produžetka, male nadogradnje ili pomoću reprezentativnog ulaznog stubišta. Pri tome svi elementi trebaju biti usklađeni s kućom – ulazni dio sa stupovima ispred nekog objekta u nizu izgleda, najblaže rečeno, smiješno.

 

DETALJI UNUTRAŠNJE ARHITEKTURE koje biste trebali izbjeći:

  1. stubište je preblizu ulaznih vrata ili je okrenuto prema njima
  2. unutar doma stepenice počinju odmah nakon ulaza
  3. ispred ulaznih vrata nalazi se zid
  4. s ulaza se prvo vidi prozor, druga vrata ili postoji niz više vrata kroz koja treba proći
  5. kupaonica, zahod ili spavaća soba smješteni su nasuprot ulaznih vrata
  6. predsoblje je usko, dugačko i neosvijetljeno

 

Ulaz u kuću – počinje od prilaza s prometnice

Već sam prilaz kući treba biti pažljivo isplaniran – ravan, dobro osvijetljen i ne premali – ultimatum kod objekata u kojima stanuju majke s djecom i starije nepokretne osobe.

Stubište je, doduše, zgodan oblikovni element, ali i prepreka – to se osobito odnosi na pojedinačne stepenice koje ubrzo postaju uzrokom posrtanja, jer se ne doživljavaju kao one u sklopu klasičnog stubišta. Kada nije moguće izbjeći stepenice ili jednostavno ne želite izbjeći stepenice, alternativno i lijepo rješenje je prilazna rampa.

Natkriveni kućni ulaz neće cijeniti samo gosti koji čekaju na kiši, a natkrivanje ne mora uvijek činiti zaseban element. Uvučena vrata, balkon na katu ili produženo krovište nude još veću zaštitu od zasebnog ulaznog trijema.

Nije li ulazni dio smješten unutar zaštićenog kućnog krila, npr. između garaže i stambenog dijela, dodatna postrana zaštita od vjetra i više je nego dobrodošla.

Osvjetljenje jamči sigurnost i stvara ozračje

Osvjetljenje prilaznih putova kući i ulaznim vratima može se lako i lijepo regulirati uz pomoć senzora osjetljivih na kretanje. Na taj način svjetlo se pali samo kada je to potrebno, a istovremeno je u službi zastrašivanja nepoželjnih gostiju. Ugodna atmosfera postiže se upotrebom elemenata na vratima s integriranim LED žaruljicama koje se mogu vremenski programirati.

Uz to, ako se ostali ulazni elementi poput zvona, poštanskog sandučića i kućnog broja harmonično dizajnerski uklope u cjelokupni stilski izgled kuće, dobiva se privlačna harmonična slika.

Kod vrata sa ugrađenim poštanskim sandučićem treba obratiti pažnju na stvaranje toplinskog mosta u odnosu na zagrijani nutarnji hodnik i predvorje. Ako je put do ulaza predalek, poštar će biti veseliji sa sandučićem montiranim na vrtnu ogradu. Važan aspekt kod ove teme je zaštita od vremenskih nepogoda.

 

Vjetrobran nije nužan kod malih objekata

Vjetrobran

Vjetrobran nije neophodan kod malih objekata, ali zato treba voditi računa o većem ulaznom predvorju. Ako nema vjetrobrana, ulazni hodnik bi trebao biti većih dimenzija u službi sprečavanja izravnog ulaska u dnevni boravak. Višak prostora u predvorju ionako se uvijek isplati: osobito ako veći broj ljudi pri lošim vremenskim uvjetima želi ući u kuću – mjesta za garderobu, odlaganje kišobrana, cipela, igračaka i kolica uvijek mora biti.

 

Ulazna vrata

Nije dovoljno ulaznim vratima pridavati značaj isključivo iz sigurnosnih razloga. Mogu li nas dobro osigurana vrata zaštiti od energije koju ne vidimo, koju osjećamo ili energije koju su iza sebe ostavili prolaznici? Vrata su svakako barijera između naše intime (našeg života) i svih vanjskih zbivanja koja nas očekuju ili nažalost, vrebaju.

Ulazna vrata bi trebala dimenzijama biti veća i masivnija od ostalih vrata. Također, moraju biti dobro održavana – ne bi smjela škripjeti, boja se ne bi smjela ljuštiti ni brava zapinjati.

Vrata sa staklenim elementima propuštaju puno svjetla u unutrašnjost, a ako se želimo zaštititi od znatiželjnih pogleda, u istu svrhu poslužit će i svjetlarnik, odnosno prozor koji se može otvoriti, iznad vrata.

U pogledu oblika i boja, nema nikakvih ograničenja. Upotreba sigurnosnog stakla i okova kod većine proizvođača je standardna oprema, tako da samo željeni gosti pronađu pravi put koji vodi do unutrašnjosti.

Ono što je iznimno važno jest da iza vrata ostavite dovoljno mjesta kako bi se ona mogla nesmetano i u potpunosti otvoriti!

Ako živite u kući, očistite sav nered s trijema, iz dvorišta ili oko kuće kako biste omogućili slobodan protok energije k vašem domu.

Obojite ulazna vrata u svijetlu ili veselu boju. Crvena boja, primjerice, privlači boljitak i obilje, a zelena simbolizira prirodno ozračje i novac.

Postavite na obje strane ulaza visoku i zdravu biljku, ali tako da ne ometaju prolaz.

Ako imate kuću, objesite bijele svjetiljke oko terase jer tako obasjavate put zlatnim mogućnostima.

Ako imate dvorište, s desne strane ulaza možete postaviti mali vodoskok koji će donijeti sretnu energiju svaki put kad otvorite vrata.

Pokraj vanjskog ulaza možete smjestiti skulpturu koja će imati funkciju čuvara doma te vam pružiti zaštitu i stabilnost.

Nabavite vedar otirač koji će vaše goste veseliti. Ispred ulaza objesite popularna vjetrena zvona koja moraju biti sastavljena od pet šupljih cjevčica. Izaberite model koji izgleda manje upadljivo, bez suvišnih ukrasa. Svojim radosnim i umirujućim zvukom privući će dobru energiju.

 

Predsoblje

Predsoblje je vrlo važna prostorija svakog doma jer u nju prvo ulazimo. Upravo zbog toga je Kinezi nazivaju „usta doma“. Prema njihovom uvjerenju problematičan izgled ulaznih i prolaznih prostorija negativno će se odraziti na zdravlje usta, zubi i grla.

Stoga je izuzetno važno pravilno urediti ulaz u stan ili kuću jer ćemo tako stanarima osigurati protok pozitivne energije, a gostima pravu dobrodošlicu.

Namještaj u predsoblju

Ispred vrata se ne bi smjelo nalaziti ništa što će onemogućiti njihovo nesmetano otvaranje. Ulazni prostor ne smije biti pretrpan, nego prohodan i uredan. Sve kapute i jakne koje trenutno ne nosite spremite u ormar.

Nemojte dopustiti da vam sve cipele stoje na podu, nego ih pospremite u ormariće (po mogućnosti zatvorene) ili kutije. Vješalica za odjeću mora biti na vidljivom mjestu jer ćete tako, već s vrata, posjetiteljima poslati poruku druželjubivosti.

Ako imate prostran ulazni hodnik možete ondje smjestiti okrugli stolić s malenom svjetiljkom i vazom svježeg cvijeća. Ovom djelu doma pristaje detalj nekog crvenog ili kristalnog predmeta.

U blizini vrata je idealno na zid postaviti umjetničko djelo koje zrači harmonijom, a sadrži crvenu i zlatnu boju. Zid možete ukrasiti slikama ili fotografijama čiji je motiv otvoren i slobodan, a ne prikazuje prenapučena područja.

U predsoblju se ne smije nalaziti koš za otpatke, a ogledalo ne bi trebalo biti smješteno nasuprot ulaznih vrata ili stepenica.

Iz ulaznog hodnika nije poželjno u jaknama i cipelama ulaziti u druge prostorije.

 

Boje ulaznih prostora

Ulazni hodnik mora biti svijetlih boja, a ako u njemu imate tamnije komade pokućstva, svakako unesite i detalje vedrih boja, osobito crvene.

Ipak, s bojama nemojte pretjerivati jer predsoblje nije središte obiteljskog života pa ga održavajte neutralnim i uravnoteženim.

Ako želite postići umirujući dojam, zidove obojite pastelnim nijansama. Ukoliko vam više odgovara veselo ozračje ulaska, odaberite nešto sjajnije i jasnije boje, ali koje su još uvijek dovoljno svijetle i blage.

 

Rasvjeta

Predsoblje mora biti svijetlo, a ako nema dobar izvor prirodne svjetlosti, mora biti omogućena umjetna rasvjeta u što blistavijem obliku. Jače svjetiljke će vam automatski podići raspoloženje kad se vraćate kući, kao i vašim gostima koje primate.

Ako imate mogućnosti i ne smeta vam njegov raskošni izgled, ovo je idealno mjesto za kristalni luster.

 

Što s uskim hodnicima?

Ako imate vizualno dosadan, uzak i dugačak hodnik, možda ste osjetili da se pri prolasku ne osjećate ugodno. Međutim, situaciju možete kreativnim načinima znatno izmijeniti.

Postavite šarene i jarke slike ili fotografije na oba zida duž hodnika. Pazite da umjetnička djela ne vješate u ravnoj, strogoj liniji jer ćete tako samo naglasiti lošu energiju. Postavite ih u mekšem i raznolikijem slijedu kako biste stvorili osjećaj prirodnog toka i vizualne pustolovine.

U ovakvim hodnicima izbjegavajte klasična stropna rasvjetna tijela jer će energiju učiniti još ozbiljnijom. Izaberite svjetiljke koje osvjetljavaju zidove s obje strane, to će prostor otvoriti i učiniti ga širim.

Ponekad su stan ili kuća tako građeni da nam se čini kako ne možemo mnogo učiniti, no uvijek se postojeće stanje može popraviti. Učinite najbolje što možete i ugodno ćete se iznenaditi promjenama koje će uslijediti.

 

I još neke sitnice!

Ukoliko je pored vaših vrata smješteno stepenište ili se u blizini nalaze ljudi koji vam baš nisu skloni, postavite zdravo drvce ili cvijeće, ali nikako sa bodljikavim listovima. Potrudite se da kućno zvono uvijek bude ispravno i sa ugodnim zvukom, kako ne bi uznemiravalo ukućane. Postavite senzorske lampe pred vratima, bez obzira na zajedničko osvjetljenje, jer je svjetlo veoma važno za dobar osjećaj kad prilazite svome domu. A upravo to i želite, zar ne?

 

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka