Potkrovlje i podrum

◂ Povratak na listu članaka

Korisni i ukusno uređeni, zašto ne?!

Ima li vaša kuća podrum ili potkrovlje ili oboje, nadamo se da to nisu zapušteni i neiskorišteni prostori. U Ytong kućama oni su itekako važni jer obavljaju značajnu ulogu u energetskoj efikasnosti objekta i pružaju dodatni prostor kojeg ukućani koriste na svoje zadovoljstvo. No, preduvjet tome je da budu dobro i s ukusom uređeni.

U nastavku teksta evo par ideja!

I za PODRUM i za POTKROVLJE!

 

PODRUM KAO MALI STAN, TERETANA ILI HOBI RADIONA

  • Uređivanje podruma zahvat je kojim možete povećati vrijednost vašeg objekta.
  • Rješenja za pretvaranje „crne rupe“ u sasvim pristojan i dobro izolirani prostor postoje.
  • Donosimo nekoliko savjeta kako vaš podrum stvarno učiniti takvim.

 

Urediti podrum je izazov

Podrumske prostorije najčešće dugo nakon izgrad­nje kuće ostaju nedefinirane i neuređene. Uglavnom ih pretvorimo u odlagališta vreća krumpira, starog namještaja, zimskih guma, raznim kutijama i drugim stvari koje ne želimo imati u ostatku kuće, a koje bi se lako mogle naz­vati otpadom.

S dobrom izolacijom i provjetravanjem, s pravim osvjetljenjem, bojama i pažljivim izborom detalja, podrum može postati lijep kao i bilo koja druga prostorija u kući. To je dragocjen prostor koji treba iskoristiti na više kvalitetnih načina.

Premda uređenje ili adaptacija podrumskog prostora zahtijeva određena financijska izdvajanja, u konačnici će pridonijeti kvaliteti stanovanja i biti od koristi svim stanarima.

 

Podrum može biti reprezentativan prostor

 

Uređivanje podruma podrazumijeva dobro planiranje i troškove. Ako želite preurediti prazan i neiskorišten prostor, sigurno razmišljate praktično. Zato treba imati na umu kako podrumski prostori uglavnom nisu ugodni za dulji boravak ako nemaju prirodnu svjetlost.

Učestali problem je i vlaga u starijim objektima. Probleme s vlagom teško je sanirati osim zahvatom detaljnije adaptacije ili rekonstrukcije samih temelja, a manji problemi mogu se eliminirati uređajima, koji odvlažuju prostor i stvaraju povoljne mikroklimatske uvjete.

Ako živite u višestambenoj zgradi tada se morate suočiti s činjenicom kako su podrumske prostorije zajedničko vlasništvo svih stanara i kao takvi bi se trebali prenamijeniti zajedničkom odlukom na opću korist svih stanara. O namjeni podruma stanari obiteljskih kuća donose odluke unutar vlastite obitelji.

Kada ste razriješili dileme oko vlasništva i namjere renoviranja podruma, te njegova konačnog izgleda, slijede konkretni radovi. Evo koji…

 

Kratki pregled radova

Najprije trebate sigurno  isprazniti i očistiti prostor podruma. Nakon toga, uz malo razmišljanja i dogovora u obitelji ili sa sustanarima, napravite okvirni plan izgleda vašeg budućeg stambenog, rekreacijskog ili poslovnog prostora. Nije loše konzultirati se sa stručnjacima, osobito ako je problem vlage naglašen. Nemate li veliki proračun, mnoge radove moći ćete napraviti i sami. Pod uvjetom da ono što ste zamislili nije osobito komplicirano.

Kad su konkretni građevinski radovi u pitanju, većina nas nema potrebno iskustvo. Potražite dobre radnike i majstore. Konzultirajte se! Na početku je potrebno izvesti grube radove, a kasnije napraviti dobru izolaciju, o čemu više u nastavku teksta. Nakon toga potrebno je uvesti vodovodne, električne, telefonske i sve druge instalacije. Ove je radove najbolje prepustiti profesionalcima.

Što se dizajna interijera tiče, najbolje je prelistati nekoliko časopisa posvećenih temama uređenja doma ili otići na internet koji nudi bezbroj rešenja onih, koji su svoje podrume već renovirali. Ipak, dobro bi bilo da unaprijed znate za što će se budući prostor koristiti, želite li kućno kino, dodatnu kupaonicu, spavaću sobu, teretanu, igraonicu za djecu ili prostor za vaš hobi. Odlučite sami!

Sjajna ideja je tzv. vinski podrum s posebnim policama za boce u kojem možete ugostiti rodbinu ili prijatelje i do mile volje puštati glazbu, pjevati i veseliti se uz jelo i piće, a da ne smetate susjedima.

Preuzmite tamne, prljave i neiskorištene podrume u svoje ruke i stvorite ugodno okruženje za cijelu obitelj. Možete puno toga sami učiniti, obojati prostor, postaviti laminat, izgraditi zanimljive police u podrumu za budući prostor. Potrudite se i rezultati će biti vidljivi odmah!

 

Ugodno okruženje i u podrumu

 

Dobro je znati prije akcije uređenja

Visina prostora mora biti najmanje 2,30 metara. Premala visina se može korigirati dodatnim zahvatima npr. spuštanjem podnožja podruma.

Uređenje podruma pretpostavlja suhi, dobro ventilirani podrum s funkcionalnim brtvljenjem protiv vlage. Vodoravna blokada prodora vlage obavlja se mehaničkim pilastim zidnim postupkom ugradnje kromiranog čeličnog lima ili kemijskim postupkom. Podnožje podruma se osigurava od prodora vode horizontalnim brtvenim slojem.

Zidovi, podovi i strop trebaju dobru termoizolaciju. Zidne površine moraju biti tople i suhe, podovi topli za noge. Preporuča se ugradnja podnog grijanja koje se danas može dobiti na tržištu s vrlo malom  konstrukcijskom visinom od samo 40 mm.

Strop podruma treba odgovarajuće zvučno izolirati u odnosu na prostorije koje leže iznad.

Eventualni, postojeći ili naknadno ugrađivani, prozori i vanjska vrata moraju imati izolacijsko staklo.

Grijanje stambene površine izvest ćete priključkom na već postojeći uređaj za grijanje, naravno ukoliko je taj uređaj dovoljno dimenzioniran.

Treba osigurati i uređaj za podizanje otpadnih voda, ukoliko je predviđena izgradnja kupaone, WC-a ili bazena u podrumskom prostoru.

 

Sigurni mikroklimatski uvjeti su najvažniji

Ytong omogućuje dobre mikroklimatske uvjete u podrumu
Ako u podrumu možete osigurati dobru ventilaciju i optimalnu vlažnost znači da će mikroklimatski uvjeti biti povoljni, a to je prva stepenica u prenamjeni podruma u atraktivan prostor za korištenje i boravak.

Dobro izoliran podrum, kao i potkrovlje,  značajno dopri­nosi sveukup­noj uštedi energije kod zagri­ja­vanja, odnosno rash­lađi­vanja pros­tora.

 

Veoma je važno, prije konkretnih radova, razmis­liti i o funkciji podruma. Za što su vam potrebne te prostorije i može li se ta vaša želja realizirati u uvjetima koji postoje? Ako, primjerice, želite u podrumu napraviti radnu sobu u kojoj ćete boraviti dobar dio dana, bilo bi potrebno imati prirodan izvor svjetla. Znači, ako podrumski prostor nema nikakav prozor, radije ga namijenite za neku drugu svrhu.

Bez obzira za kakav kon­cept ure­đenja podruma se na kraju odlučite, podrumske pros­torije trebat će pravilno ter­mički izolirati. I tu nastupa Ytong. Osobito materijal Multipor, izvrstan toplinski izolator čije su prednosti i u njegovoj sposobnosti da dobro štiti od gljivica i plijesni, da je vatrootporan i da propušta kroz svoju strukturu zrak pa zidovi mogu „disati“.

Kod izoliranja podrumskih prostora neće biti dovoljno samo zaštititi zidove. Treba to učiniti i sa stropom i podovima. Multiporove prednosti i tu će doći do izražaja. Jednostavno rukovanje i obrada materijala piljenjem, te spajanjem lijepljenjem, posao uređenja podruma će ubrzati, a u podrum se neće unositi dodatna vlaga iz mokrog morta.

 

Podrumski stan može biti udoban i veseo

Možda se radi o vašem prvom stanu ili možda želite uštedjeti. Kako bilo, podrum je dobar izbor za samce, parove koji tek počinju sa zajedničkim životom ili obitelji koji si ne mogu priuštiti ništa drugo.

Dobrim uređenjem može ih se učiniti svijetlim, vedrima i savršeno udobnim mjestima. Obratite pozornost na rasvjetu, boje, podove i prozore.

I za podrum, baš kao i za ostale prostore, poput manjih stanova, vrijede neka osnovna i važna pravila za uređivanje o kojima čitajte u nastavku teksta.

 

Dobra rasvjeta i svijetle boje su ključ uspjeha uređenja

OBRATITE POZORNOST NA…

1. Plan osvjetljavanja

Malo prirodnog svjetla i niski stropovi podrum čine mračnim i jedini način kako to ispraviti je rasvjeta. Ugradbena stropna rasvjeta pokazala se kao odlično rješenje. Ali, neka to ne bude jedini izvor svjetla.

Kombinirajte još i stolne, podne i zidne lampe. Ako vam prostor dopušta, možete staviti i luster – visilicu, osobito u blagovaonici ili nad kuhinjskim otokom, gdje ne postoji rizik da će netko u njega udariti glavom, a uz to je atraktivan i lijep dodatak.

2. Birajte svijetle boje

Mali prostori traže svijetle boje. I to ne samo na zidovima. Svijetle i vedre tkanine, podovi i umjetnine pomoći će podići mračni i turoban podrum.

Tamnije boje mogu biti dio interijera ako ste uveli dovoljno svjetla. Ali, nemojte strop obojiti u tamno. Pritiskat će vas i biti težak.

Dobra je ideja obojiti ga svjetlijom nijansom boje kojom je obojen zid jer će na taj način strop izgledati viši, a upravo to i želite u podrumu. Umjetnine na zidu su još jedan odličan način da donesete malo boje i sadržaja u podrum.

Odaberite stil koji želite, samo pazite da umjetnine ne objesite previsoko, nego u visini očiju.

3. Podovi – izbjegavajte bjelogoricu

Pri uređenju podova u podrumu u obzir treba uzeti jednu jako važnu stvar – vlagu. Bez obzira gdje živite, izgledno je da će vaš podrum biti barem malo vlažan. Zato ne koristite bjelogorično drvo za podove koje je sklono širenju i deformiranju u susretu s vlagom.

Bolje rješenje je laminat ili pod od nekog drugog materijala.

Postavite isti materijal po cijelome podrumu, po mogućnosti bez niveliranja. Zbog kontinuiteta će prostor izgledati veći. Za malo boje u prostoru koristite tepihe ili prostirke.

Tepih od zida do zida izbjegavajte. Teško ga je održavati čistim, a zbog vlage bi se mogao i upljesniviti. Budete li imali poplavu ili vam nešto procuri, morat ćete zamijeniti cijeli tepih, pa su zato manji tepisi bolje rješenje.

4. Prozori – mali, ali važni

Uglavnom su podrumski prozori malih dimenzija. Međutim, i takvi su vrlo važni u podrumskome stanu zbog prozračivanja i dovođenja prirodnog svjetla. Zastori raznih vrsta mogu biti izvrstan dekorativni detalj.

Ako želite dobiti maksimalno svjetla, a pritom zadržati privatnost imate i druge mogućnosti – postoje stakla koja propuštaju svjetlost, a istovremeno čuvaju vašu privatnost.

Život u podrumskome stanu ima i specifičnih prednosti nad „običnim“ stanovima. Primjerice, bez obzira na vrstu izolacije, podrumske prostorije odlikuju se ujednačenom temperaturom kroz cijelu godinu.

Dakle, ljeto je idealno za boravak u podrumu, jer ćete se osvježiti u vruće sparne ljetne dane. Sa druge strane, problem grijanja, ako je izolacija dobro izvedena, neće biti tako naglašen ni računi tako veliki kao u ostalim stanovima, na višim etažama.

 

Ostale namjene – teretana, spa, radionica, „vešeraj“…

Malo prije spomenuta ujednačenost temperature u podrumskim prostorijama dade se iskoristiti u ljetnim mjesecima, bilo da u podrumu organizirate pranje i glačanje rublja, bilo da ste uredili posebnu prostoriju za čuvanje vina i ostalih, na visoke temperature, osjetljivih namirnica.

 

Nek’ se rublje pere i suši u podrumu

 

Za one koji vole dobru zabavu, funky bar podrum je odgovor. Podrumski prostor, adaptiran u kućno kino, može biti idealno mjesto za okupljanje obitelji i prijatelja.

Podrum kao “pećina” za zabavu sa biljarskim stolom, stolnim nogometom ili fliper aparatom je želja mnogih ljudi. Podrum može biti i  savršeno mjesto za adaptaciju u privatnu sobu za goste koju mogu koristiti i vlasnici doma.

Uređenje može biti usmjereno i na kreiranje malog spa centra sa saunom i uvijek dobrodošlom kupaonicom sa masažnom tuš kabinom. Također, uz navedeno kreirajte dolje i mali wc u nekom zanimljivom i neobičnom dizajnu.

Ni radionica nije loše rješenje jer je podrum najbolje mjesto za postavljanje strojeva. Ako su bučni, uključivanje i zvuk, poput električne bušilice u dobro izoliranom podrumu neće uznemiravati ukućane.

Ako vam pak nedostaje prostora za pranje i glačanje rublja, podrum je za to idealan. Za tu svrhu morat ćete osigurati dobru ventilaciju i sistem za odvod pare, a provjerite i u kakvom su stanju slivnici i gdje se nalaze.

 

Podrum kao prostor za zabavu

Prostor zabave i razonode u podrumu
Uređujete li podrumske prostorije za zabavu mladih i odraslih, osigurajte dovod struje za priključak audio/video uređaja, instrumenata, dodatne rasvjete s efektima, hladnjaka s napicima.

U neki kut smjestite garnituru za sjedenje, fotelje ili stolce.

 

Volite li veća okupljanja za stolom uz degustiranje specijaliteta, postavite stol sa prikladnim brojem stolaca.

Ako pak prostor namjenjujete za zabavu djeci, preporučamo da postavite podno grijanje. Zatim osmislite igraonicu sa dobrom rasvjetom, živahnim bojama na zidovima, čajnom kuhinjom te svim rekvizitima potrebnim za igranje.

 

Podrum kao hobi prostor

Odvojenost od ostalog stambenog prostora čini podrum idealnim za prakticiranje različitih hobija, poput slikanja, modeliranja, izrade fotografija, izrade nakita i drugih ukrasa, plesa, sviranja instrumenata, treniranja i slično.

 

Prostor kao teretana
Volite li vježbati, zašto ne biste u podrumu napravili svoj mali fit­ness cen­tar?

Već smo spom­in­jali kako je podrum zvučno izoliran od ostatka kuće što je izuzetno pogodno za tere­tane jer se onda zvukovi upotrebe sprava ne mogu širiti na više katove kuće. Uz to, evo još jedne važne prednosti vježbanja kod kuće.

 

Nekima je to super jer ne moraju brinuti o tome da ih drugi gledaju. Vježbajući u svome podrumu nećete imati onaj osjećaj da se sramotite jer dahćete već nakon tri minute trčanja po traci ili zato jer se mučite podignuti bućicu težine 2 kg.

A da ne govorimo o tome kako je fenomenalno to što kod kuće možete vježbati i u trenirci s mrljama od ručka ili s pokojom rupicom, dok u teretani ipak morate izgledati koliko-toliko pristojno – u onima koje nose epitet ‘fancy’ morate čak i dobro posegnuti u džep.

O, kako je divno vježbati kod kuće u svome novouređenom podrumu!

 

POTKROVLJE

Ugoda ispod kosine krova

Jeste li se uspjeli dokopati nekoliko desetaka kvadratnih metara potkrovnoga prostora?

Smatrajte se sretnicima!

S par spretnih zahvata u interijeru možete stvoriti dom u kojem ćete se osjećati ugodno i gdje će vam sve biti na dohvat ruke i pogleda.

 

Zgodan stan pod kosim krovom
Prije nego što s veseljem počnete prikupljati potreban namještaj i sitnice za svoj novi stan, provjerite treba li na konstrukciji, zidovima, podovima i stropovima štogod renovirati. Možda ćete većinu poslova moći i sami napraviti upotrebljavajući Ytong materijale.

 

Najvažnije je da imate dovoljno svjetla, stoga se pobrinite za prozore, bilo krovne ili obične.

Ne štedite na izolaciji. Taj ulog će Vam se višestruko vratiti.

Ipak je riječ o potkrovlju i o tome da ne želite grijati grad kroz veliku krovnu površinu.

 

Slatko zadovoljstvo kombiniranja

Tek kada budete sasvim sigurni da je Vaš potkrovni prostor u potpunosti obnovljen i da će Vam slijedećih godina jedina briga biti promjene u unutarnjem uređenju, prepustite se čarima finiširanja.

Odaberite boju koja će biti osnova. Ona može, kao u našem primjeru, biti bijela jer omogućava različite kombinacije stilova i naglaske u šarenim detaljima. A i prostor će se činiti prostranijim.

Razlike u funkciji određenog dijela prostora (spavanje, rad, dnevni boravak) možete, osim namještajem, naglasiti i promjenom u visini poda. Pogledajte kako je spretno, na našoj slici, spavaći dio podignut Ytong pločama za razinu jedne stepenice i obložen drvetom, a dobiveni prostor iskorišten za smještaj elektronskih uređaja, cd playera i tv prijemnika!

Na kraju, nekoliko oku dopadljivih svjetiljki postavljenih na različita mjesta za stvaranje ugodnog ozračja, te par detalja u kontrastnim bojama, poput ljubičastog taburea, crvenog radnog stolca i zida prljavoružičaste boje.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka