Najpoznatija niskoenergetska kuća u Hrvatskoj građena je od Ytonga

◂ Povratak na listu članaka

Iako je ideja o gradnji nove kuće u Dubravi prvotno bila dugogodišnja želja Renate Jelušić, njezin suprug Marko postavio si je za cilj da tu želju realizira na obostrano zadovoljstvo. Naime, pomanjkanje svijetla i prostora počelo je crpiti energiju ukućana te time pojačao njihovu odluku o stvaranju novog obiteljskog gnijezda. Prije konačne odluke o gradnji niskoenergetske kuće, obitelj Jelušić iscrpila je brojne druge opcije, kako nove, tako i tradicionalnije materijale za izgradnju. Naposljetku je prevagnula ponuda Ytonga koja se  pokazala aspsolutno najprihvatljivijom. Od samog početka prilikom izrade nacrta željeli su da bude niskoenergetska kuća.

Niskoenergetska kuća Jelušić          Niskoenergetska kuća Jelušić

Željeli smo da naši izvođači radova budu u mogućnosti raditi po planu gradnje Ytong sustava jer   je u građevinarstvu iznimno važno poštivati sve zakone gradnje. Također, od velike nam je pomoći bio i Ytong instruktor gradnje Dean, koji je učestalo dolazio na gradilište, pa je sve zajednički izvrsno funkcioniralo – pojasnio je Marko. Nadalje, Marko je naglasio kako je pravore- mena isporuka mate- rijala, zbog veličine gradilišta, bila od iznimne važnosti. A upravo dobra koordi- nacija između izvođača i Ytonga to je i omogućila.

Što se tiče samog objekta on iznosi nešto manje od 400 kva- drata bruto razvijene površine, uključujući sve vanjske terase te dio zelenog i prohodnog krova. Kuća ima podrumski dio, prizemlje, kat i krov koji se djeli na zeleni i prohodni dio. Podrum je zamišljen kao rekreacijski sadržaj s bazenom te također ima radnu sobu, vešeraj, stepenište, sanitarni čvor, skladište i strojarnicu. Prizemlje uključuje veliku stambenu jedinicu koju čini dnevni boravak, blagavaonica i kuhinja, te jednu spavaću sobu i kupaonicu. Slijede stepenice za kat gdje se nalaze tri spavaće sobe, mala kuhinjica i dvije kupaonice.

Niskoenergetska kuća Jelušić          Niskoenergetska kuća Jelušić

Useljenje u novu kuću uslijedilo je nakon ljetovanja 2013. g. Toplina i udobnost doma je najbitnija, a kako smo se prilikom izbora materijala vodili funkcionalnošću i dizajnom, isto nam je bila vodilja prilikom dekoracije i uređenja interijera – za kraj nam je otkrio Marko.
Iako zimu nismo dočekali u potpuno uređenom podrumskom dijelu, kojega nismo mogli grijati, kuća je pokazala sve svoje dobre izolacijske osobine. Budući da je samostojeći objekt, kuća je bogata svjetlošću što nas čini izvrsno raspoloženim. Umor nas tijekom dana svlada, ali velike staklene stijene nas spajaju s dvorištem i doslovno vraćaju u život. U svakom trenutku možemo izaći van pod balkon i protegnuti se. Da, ostvarila su nam se očekivanja. Cvjetanje voćki uz staklene stijene, listanje, buđenje proljeća je prekrasno, osobito ujutro kada sunce grane kroz voćke u dnevni boravak. Nedostaci u kući? Vjerojatno s godinama veličina prostora za održavanje, vanjskog i unutrašnjeg.   I … nema više. Sada možemo pozvati prijatelje, ne vodeći računa hoće li svi stati.

Profil Ytong niskoenergetske kuće

Lokacija: Zagreb
Projekt kuće: individualni
Kvadratura: 400 m2 bruto
Vanjski zidovi: Ytong termoblokovi 30 cm
Dodatna izolacija vanjskog zida: Multipor 20 cm
Unutarnji zidovi: Ytong blokovi 12,5 cm
Krov: Ytong strop

Pogledajte cijeli projekt gradnje kuće Jelušić.

Ostale objave iz kategorije

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka