Savršeno renovirana obiteljska kuća

◂ Povratak na listu članaka

Kada obična klasična kuća postane niskoenergetska ljepotica

Da nikada nije prekasno napraviti od svog doma savršeno obiteljsko gnijezdo pokazala je svojim primjerom obitelj Kos iz Zagreba koja je odlučila adaptirati svoju kuću kako bi postala odraz svih njihovih želja i potreba za skladnim domom. Rajko i Zrinka Kos, bračni partneri koji iza sebe imaju dvadeset godina zajedničkog života, obiteljski biznis i dvoje djece, nakon godina života u stanu odlučili su 2006. godine kupiti kuću u koju su se i odmah potom uselili. No, budući da je kuća bila izgrađena još početkom 90-tih godina, odmah po useljenju počeli su uočavati određene nedostatke koji su tražili brza i efikasna rješenja. Prvotno su zahvati renovacije bili ograničeni svega na manje unutarnje prepravke, ali nakon pet godina života u njoj, Rajku i Zrinki postalo je očito da ukoliko žele konkretne promjene, morat će donijeti i konkretne odluke.

Obitelj-Kos     Obitelj-Kos

Kada smo odlučili da ćemo renovirati kuću na način da u potpunosti zadovoljava sve naše želje, shvatili smo da ćemo morati privremeno iseliti i primiti se pravog posla. Iako je  sama kuća bila kvalitetno građena, imala debele zidove te koliko-toliko zadovoljavala osnovne standarde, počeli su se vremenom nagomilavati nedostaci koji su trebali biti popravljeni. Tako smo došli do odluke da nećemo rušiti, već da ćemo napraviti nacrt nadogradnje koji će biti prilagođen postojećem objektu, ali koji će u sebi sadržavati sve nužne izmjene usklađene s našim potrebama – objasnio je Rajko koji je također prilikom odluke o nadogradnji bio vođen željom da sve promjene koje će se izvršiti budu sa ciljem da po završetku radova njihova obična klasična kuća postane niskoenergetska. Takav preobražaj doma bio je moguć samo uz odabir prikladnog materijala, a supružnici su pri samoj odluci bili itekako složni.

Obitelj-Kos

Inače sam pobornik niskoenergetskih kuća u kojima su troškovi življenja manji i upravo se tu Ytong nametnuo kao materijal koji najbolje može zadovoljiti te tražene kriterije. Osim toga, još jedan od razloga za odabir Ytong-a bio je jednostavnost rukovanja materijalom tijekom nadogradnje, što je veoma bitno kada je riječ o adaptaciji postojećeg objekta – ispričao je Rajko te otkrio kako se sama adaptacija odvijala s 2011. na 2012. godinu, što znači da je obitelj Kos tek nepunih godinu dana u svom novoadaptiranom domu. Sama nadogradnja uključivala je prvi dio kuće s garažama, aneks sobu u prizemlju, dizanje cijelog gornjeg dijela kuće te stavljanje novog krovišta. Pritom je stavljen Ytong strop kao međukatna i krovna konstrukcija, vanjski zidovi Ytong blokovi debljine 30 cm plus Multipor termoizolacijske ploče debljine 10 cm, kao i dio pregradnih zidova koji su dizani na katu debljine 20 cm.  Iako su izvođači radova prethodno već imali doticaja s Ytong-om, nisu se imali prilike upustiti baš u ovakav tip projekta. No, naposljetku su rezultatima i samim procesom rada bili jednako zadovoljni izvođači, kao i investitori.

Obitelj-Kos

Nakon nadogradnje kuća je uistinu postala impozantna građevina koja zajedno s garažama i prostranim terasama broji čak bruto kvadrature preko 390 m2. Raspored prostorija osmišljen je na način da prizemni dio čini zajedniči obiteljski prostor te zasebni dio najmjenjen supružnicima, dok je kat pak privatan kutak za djecu s mogučnošću funkcioniranja kao zasebna stambena jedinica. Naravno, nije potrebno posebno naglašavati oduševljenje 18-godišnjeg sina i 14-godišnje kćeri što ‘kraljuju svojim djelom palače’ u kojoj mogu ugostiti prijatelje ili priređivati zabavna okupljanja.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka