Ytong kuća obitelji Drviš

◂ Povratak na listu članaka

Za gradnju kuće u obzir je dolazilo samo najbolje.

Težiti savršenstvu, pogotovo kada je riječ o građevinarstvu, može djelovati kao ‘nemoguća misija’, ali obitelji Drviš iz Imotskog ona je bila nit vodilja koja ih je dovela do gradnje svoje treće, ujedno i posljednje kuće, doma koji je pod svaku cijenu morao biti idealan u svakom svom pogledu. Za njih je tako ‘treća uistinu i bila sreća’ jer su svoj dom napravili, kako sami kažu, od samo najkvalitetnijeg materijala.

Ytong kuća obitelji Drviš     Ytong kuća obitelji Drviš

Umirovljeni bračni par Vladimir i Jadranka pri izboru materijala za svoj posljednji dom vodili su se sloganom: ‘U obzir dolazi samo najbolje što se u tom trenutku nudi.’  Tom mišlju Vladimir je krenuo na sajam građevinarstva u Zagrebu prilikom čega mu je najviše za oko zapeo upravo Ytong štand. Naime, Vladimir je bio ugodno iznenađen svim odlikama tada njemu još nepoznatog materijala, kao i činjenicom da je njime moguće izgraditi kuću u svega pet dana. Nakon međusobnog savjetovanja, supružnici su odlučili dublje istražiti sve karakteristike Ytonga koristeći se internetom, a sve dodatno prikupljene informacije samo su  još jače učvrstile njihovu odluku da kuću u potpunosti izgrade materijalom koji ih je već tada posve osvojio.

Pregledavajući Internet došao sam do svih bitnih informacija o Ytong-u i odmah se odlučio o materijalu s kojim želim graditi. Naime, kako smo živjeli u Makarskoj gdje je klima puno toplija, željeli smo nešto što će održavati optimalnu temperaturu unutar kuće, i to bez pretjeranih troškova grijanja/hlađenja. Da nismo pogriješili pri izboru pokazalo se već početkom same gradnje 2008. godine, koja se ujedno odvijala tijekom ljetnih mjeseci. Tada je već bilo vidljivo kako je riječ o izvrsnom toplinskom izolatoru. Naime, iako je vani bilo visokih 34 stupnja, temperatura u kući nije nikada prelazila 20 stupnjeva- ispričao je Vladimir te kroz smijeh dodao kako su se čak sami majstori od vrućina skrivali u kuću. Uprvo ugodna mikroklima koja se nazirala već u samim počecima gradnje, na test je stavljena devet mjeseci kasnije kada je kuća bila useljiva. Kako su u ljetni i zimski mjeseci u Imotskom kraju poprilično nemilosrdni, supružnicima Drviš bilo iznimno bitno ostvariti održavanje željene temperature uz minimalnu potrošnju. Njihova namjera ostvarena je gradnjom unutarnjih i vanjskih Ytong zidova, kao i Ytong stropom. Izbor materijala dokazao se kao pun pogodak u ljetnim mjesecima još prilikom izgradnje, a useljenjem u svoj novi dom testirani su i zimski uvjeti.

Nakon useljenja uslijedila je zima sa velikim brojem padalina, i tada smo imali i svoj prvi test. Proučavala sam prozore i ima li na njima magle, odnosno tražila sam uslijed toliko oborina bilo kakav znak postojanja vlage u kući,, ali prozori se nisu nimalo zamaglili – rekla je Jadranka te naglasila da iako cijela kuća ima klimu, u vrućim ljetnim mjesecima radi samo ona  smještena u hodniku koja uspjeva ohladiti cijeli prostor od čak 160 m2.

Ytong kuća obitelji Drviš

Od navedene kvadrature stambeni prostor kuće sačinjavaju dnevni boravak, kuhinja, radna soba, dvije spavaće sobe, dvije kupaonice, garaža i terase, a kuću upotpunjava i prekrasno uređen okoliš. Ono što supružnici Drviš smatraju ključem uspjeha izgradnje doma kojim se najviše ponose je upravo izbor pravog materijala.

U samom početku razmišljanja o građevinskom materijalom vodili smo se mišlju kako prvenstveno želimo kvalitetu, i tu se je moja supruga najbolje izrazila kazavši: ‘Stavljaj samo ono što vrijedi!’. Kvalitetu su prepoznali i naši majstor, koji su bili izvrsni i imali samo riječi hvale za Ytong. Razlog tome je taj što je Ytong izvrstan  materijal za obradu, njime  se lakše  gradi, treba manje građe, a alati za obradu olakšavaju cjelokupni posao – otkrio je Vladimir te dodao kako su majstori već prethodno imali iskustva gradnje s Ytondom te čak, dapače, bili oduševljeni ponovno raditi sa tako nezahtjevnim materijalom. Da ne žale niti u jednom trenutku što su gradnju svog doma povjerili Ytongu najbolje je sročila sama Jadranka.

Zadovoljna sam  i ponosna zbog poslovne odluke o vrsti materijala. Znate, graditi kuću nije lako, a kako sam imala već nekog iskustva u gradnji i prošla cijeli proces, nisam  mogla dopustiti da „kiksamo“ u nekim odlukama. Ovo je ipak naša zadnja kuća koja je morala biti savršena – rekla je Jadranka.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka