Ytong niskoenergetska kuća obitelji Pavlović

◂ Povratak na listu članaka

Naša kuća je bez mane

Želja za gradnjom idealnog doma, prema točno zamišljenoj ideji, ne mora biti nedostižan san. Svojim je to primjerom dokazala obitelj Pavlović. Teško je za povjerovati, ali mladi supružnici, Monika i Nikola Pavlović, koji su tek prije nešto manje od tri mjeseca zaplovili u bračne vode, uspjeli su u svega pedesetak dana izgraditi konstrukciju kuće u Stupniku.

Osim što su kuću izgradili u tako kratkom roku, ona svojim karakteristikama zadovoljava sve preduvjete niskoenergetskog i pasivnog objekta, kakvom je Nikola od početka težio. Odlukom mladog para na vjenčanje i zajednički život započelo je i planiranje izgradnje zajedničkog doma. Bračni par Pavlović odlučio se za gradnju obiteljske kuće u Stupniku, za koju su od samog početka znali kakvu žele.

Obitelj Pavlović

S obzirom da je Nikola magistar strojarstva, točnije inženjer materijala, izvrsno je upoznat s tehničkim parametrima i mogućnostima svih materijala ponuđenih na tržištu, zbog čega je odmah znao da želi graditi Ytongom. Kako radim u tvrtki koja se direktno bavi energentima, znam kakve su tendencije tržišta energenata i što ono u budućnosti donosi, posebice našim ulaskom u Europsku Uniju, koja sa sobom donosi i posebne regulative. Također, znam i kakve su tendencije i trend izgradnje u inozemstvu, zbog čega sam čvrsto odlučio da moj objekt bude minimalno niskoenergetski – pojasnio je Nikola. Posebne izolacijski i energetski razrađene standarde, koje je Nikola zamislio, mogao je ostvariti s materijalom koji sam po sebi ima izvrsna termoizolacijska svojstva. Svi materijali imali su neka ograničenja, u Ytongu nije bilo niti jednog – napominje Nikola.

Postavljanjem Multipora bez završne obrade fasade, kuća će biti na nekoj granici između niskoenergetske i pasivne, ovisno o daljnjoj unutarnjoj izvedbi. Pasivna je po projektu, ima 30 cm termoblok i 20 cm Multipor termoizolacijske ploče, što iznosi 50 cm zida, odnosno svojim termoizolacijskim svojstvima može se završiti kao 100% pasivna zgrada. No, kuća neće biti pasivna po svojoj unutrašnjoj opremi, jer nisam želio ugradnju termoventilacijskih sustava, poput rekuperatora zraka i sl. Odlučio sam se za podno grijanje i dizalicu topline, tako da će se kuća grijati preko topline zemlje – pojasnio je Nikola, kojem je zato i tijekom gradnje najbitnija bila upravo vrhunska izolacija ovojnice zgrade. Naime, izbor prave izolacije omogućava funkcioniranje samog sustava dizalice topline, kojim se putem podnog grijanja kuća zimi grije, a ljeti hladi, pri čemu se cijele godine održava ista odabrana temperatura. Radi se o sistemu koji je inače nezamisliv kod tradicionalne gradnje, jer zahtjeva iznimno veliku potrošnju energije. Stoga je Nikola, vodeći se željom za ostvarivanjem što veće energetske učinkovitosti, birao i primjerene materijale.

Obitelj Pavlović

Inače, kuća mog susjeda, u kojoj trenutno živim do preseljenja u vlastitu, također je građena Ytongom. Kada možeš vidjeti sve te faze izgradnje te kako lijepo i  glatko teče cijela gradnja, stvarno ne treba mnogo da se donese odluka. Mislim da se takav način izgradnje dugoročno isplati jer daje bolju kvalitetu, za ne baš  preveliku razliku u novcu – mišljenja je Nikola, koji ujedno smatra da ovakva iz gradnja osigurava prirodniju mikroklimu prostorija te dopušta kući da diše i ne zadržava vlagu.

Cijela građevinska avantura obitelji Pavlović ima i interesantnu popratnu priču. Naime, Nikoli se pridružio i njegov šogor koji je također želio izgraditi svoju kuću, i to smještenu u istom dvorištu kao i ona obitelji Pavlović. Iako je prema početnom projektu kuća trebala biti izgrađena od klasične opeke, Nikola je svojim argumentima uspio nagovoriti šogora da opeku zamijeni Ytongom. Tako je započela simultana izgradnja dviju kuća koja je završila u rekordno kratkom vremenu.

Obitelj Pavlović

Time što su se usporedno morale na dva gradilišta raditi dvije različite kuće, a radnici prethodno nisu nikada gradili Ytongom, konačni rezultat je više nego zapanjujući. Ytong instruktor gradnje posjetio je gradilište nekoliko puta, a zidari su odmah „pohvatali“ Ytong način gradnje. Rezultat je dvoetažni objekt s unutarnjih 190 stambenih kvadrata, koji na svom prvom katu ima veliku prostoriju namijenjenu za dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu te kotlovnicu i kupaonicu. Na drugom su katu smještene četiri sobe i kupaonica. Monika je u potpunosti povjerila Nikoli izgradnju zajedničkog doma, no pod jednim uvjetom: Oduvijek sam željela kamin u kući, koji će dati posebnu toplinu domu, a ‘walk-in’ odnosno ‘soba-ormar’ je san svake žene. Mislim da nisam prezahtjevna – u šali dodaje Monika.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka