GRADNJA kuće do 100 M²

◂ Povratak na listu članaka

Gradnja kuće velik je izazov, stoga je nužno da se prije početka dobro naoružate svim dostupnim informacijama o svim građevinskim postupcima i odabiru materijala. To će vam olakšati planiranje faza izgradnje i financijsku konstrukciju svake pojedine faze. Izgradnja manje kuće, koja mora zadovoljiti sve želje i potrebe, još je veći izazov. Kao primjer navest ćemo osnovna polazišta za izgradnju kuće do 100 m2.

RASPORED PROSTORIJA U KUĆI DO 100 M²

Vjerojatno najzanimljiviji dio planiranja kuće je određivanje broja i namjene prostorija te njihov raspored. Kada postavimo ograničenje ukupne površine kuće, posebno kod kuće do 100 m2, brzo se nađemo u nevolji. Obično su želje koje imamo velike, pa se površina brzo popuni i gotovo uvijek prijeđe zacrtani cilj, što znači da će cijena kuće po m2 biti vrlo brzo premašena.

Gradnja kuće do 100 m2 predstavlja puno više od jednostavne odluke o prostorijama i njihovoj površini – vrlo je važan raspored koji je uvijek ograničen raznim faktorima. Prije svega, to je željena i najprikladnija orijentacija prostora, pogled, veza među prostorijama i, naravno, instalacije. Svi ovi faktori vrlo su važni pri planiranju kuće i znatno utječu na njezinu funkcionalnost i udobnost stanovanja.

Demit fasada

Orijentacija prostorija, posebno u maloj kući do 100 m2, izuzetno je važna. Stambeni prostori u kojima provodimo najviše vremena tijekom dana – dnevni boravak, kuhinja, blagovaonica, dječje sobe, moraju biti orijentirani na jug odnosno jugoistok. To će im osigurati primjerenu osvijetljenost ili osunčanost tijekom dana, što je posebno važno u hladnim mjesecima, kad veća osunčanost pozitivno utječe na temperaturu u tim prostorijama.

Na sjevernoj, odnosno sjeverozapadnoj strani kuće obično planiramo takozvane servisne prostorije, kao što su, na primjer, kupaonica, wc, ostava, hodnici, stubišta, ali i spavaća soba roditelja.

Kuće veličine do 100 m2 vrlo su često prizemnice kod kojih najčešće vrijedi sljedeći raspored i veličina prostorija, a mogu vam poslužiti i kao dobra osnova za planiranje vaše kuće:

 • Dnevna soba 20 – 25 m²
 • Kuhinja 8-10 m²
 • Blagovaonica 9-11 m²
 • Spavaća soba roditelja 13 m²
 • Dječja soba 10-12 m²
 • Dječja soba  9-11 m²
 • Ulaz 4-6 m²
 • Hodnik 5-8 m²
 • Kupaonica 6-8 m²
 • Garderoba/energetski prostor) 5-7 m²
 • Vanjski prostor (terasa, balkon ili loža) 5-10 m²
 • Ostava 2-3 m²

Naravno, raspored prostora u kući ovisi o navikama i željama budućih vlasnika, a veliki utjecaj ima i položaj kuće na parceli, odnosno njezina orijentacija.

Obitelji se međusobno razlikuju, kako po broju članova, tako i po načinu života. Time su već određena osnovna polazišta za planiranje tlocrta kuće, jer je vrlo važno koliko će obitelji trebati spavaćih ili dječjih soba, hoće li biti dovoljna jedna kupaonica ili su joj možda hitno potrebne dvije i slično. Razmislite hoće li se djeca osjećati bolje u zajedničkoj sobi, treba li vam wc odvojen od kupaonice, koliko vam je važna ostava ili vam je potreban dodatni prostor za pohranu,…

Ytong kuća Danijela ima površinu 47 m2 i izuzetan raspored. Iako je ovdje riječ o tipskom nacrtu, uvijek ga je moguće barem djelomično promijeniti i prilagoditi potrebama obitelji.

Kuća Danijela

PREPORUKE ZA PROJEKTIRANJE MALE DVOETAŽNE KUĆE

Različiti faktori, kao što su cijena papirologije, veličina parcele, navike, prostorni uvjeti,.., najčešće su presudni kod odluke o gradnji male kuće do 100 m2 na dvije etaže. Kada govorimo o dvije etaže, obično se misli na donji kat (prizemlje) i mansardu. Mansarda je stambeno potkrovlje čiji su vanjski zidovi obično niži od uobičajene visine poda. Što je viši taj zid, veća je korisna površina potkrovlja i veća je udobnost stanovanja u njemu. Oblik krova je također bitan.

Moderne dvokatnice prevladavajući su trend gradnje posljednjih godina, no mnogi se odlučuju (ako prostorni uvjeti to dopuštaju) za modernu kuću s jednim ili čak ravnim krovom (u ovom slučaju cijela gornja etaža ima istu visinu stropa kao i niži kat).

U slučaju male dvokatnice, podjela prostorija je klasična – spavaća soba, dječje sobe i kupaonica su na gornjoj etaži, a zajednički dnevni boravak sa ostavom i/ili energetskim prostorom je na donjoj etaži. Površina svake etaže je dakle oko 50m2, što se ne čini malo, ali su želje obično veće od raspoloživog prostora. Na donjoj etaži obično se nalazi manji prostor za sanitarne čvorove, koji je prijeko potreban za veću udobnost stanovanja, te sve servisne prostorije (spremište, energetski prostor,..). Nažalost, u tako ograničeni prostor donjeg kata ne možemo ugurati dodatnu spavaću ili neku drugu sobu, pa je potrebno odustati od sna o spavaćoj sobi za starost, kada bi stepenice mogle predstavljati veliki izazov.

Ytong kuća Marta

Marta je mala kuća od 60 m2, pogodna za kratki obiteljski vikend ili dom za dvoje. Na jednoj se etaži nalaze kuhinja i blagovaonica s dnevnim boravkom, a tu su i spavaća soba, kabinet i kupaonica. Malena i energetski učinkovita, ova će kuća biti svima ugodan dom.

Kuća Marta

Ne zaboravite da što je manja planirana površina kuće, to se nacrti moraju promišljenije pripremiti, a to je posebno važno ako planiramo smjestiti veću obitelj u manju kuću. Stoga odaberite kvalitetnog projektanta ili arhitekta koji će pripremiti potpuno nov dizajn vaše male kuće ili pak odaberite kvalitetan tipski projekt. I neka vam ne bude žao posvetiti malo više vremena izradi planova i raspravi o predloženim rješenjima. Samo na taj način vaša će kuća postati ugodan dom za boravak vaše obitelji.

Više o tipičnim modelima Ytong kuća pročitajte na www.gradnjakuce.com

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka