Uređenje dvorišta uz pomoć Ytonga – od klupe do skulpture

◂ Povratak na listu članaka

Uređenje dvorišta prema individualnim predodžbama zasigurno je jedan od najljepših projekata pri gradnji kuće. Kako je dvorište dio životnog prostora koji poziva na opuštanje i uživanje to je zadatak uređenja dvorišta izazov i osobito zadovoljstvo ako rezultati odgovaraju početnoj ideji i donose zamišljeno ozračje.

 

Dvorište restorana Boškinac na Pagu s Ytong roštiljem

 

Dvorište je vaše privatno mjesto za povlačenje, opuštanje od svakodnevnog stresa i mjesto za uživanje u zabavnom druženju s obitelji i prijateljima. O tome kako ga učiniti vašim omiljenim mjestom i dati mu notu osobnosti donosimo u nastavku teksta.

Uređenje dvorišta počinje od čišćenja

Zelenilo i priroda opuštaju. Stoga ćete se složiti s nama da je svima danas prijeko potreban odmak od svakodnevnog bivanja u zatvorenim prostorijama ispred računala. Najbolji i najkvalitetniji odmor postiže se boravkom na svježem zraku, u ugodnoj tišini.

Iako bi bilo lijepo imati savršenu kuću s najljepšim dvorištem na planetu u kojemu svaku večer možemo uživati u  zalasku sunca na lijepoj ležaljci, stvarnost je često drukčija.

No, nije sve i nedostižno! Uz pomoć Ytong materijala mnoge zahvate i objekte u dvorištu moći ćete napraviti i sami. Možete tome pristupiti kao zabavi, ali i kao ozbiljnom projektu.

Ipak, najprije je izuzetno bitno da počistite dvorište od smeća, razbacanih bicikala, te ostalih drangulija i da stvorite mjesto na kojem ćete svakodnevno  uživati sami ili s dragim vam ljudima.

 

Dvorišni namještaj kreiran od Ytong materijala

 

Nakon temeljitog čišćenja, promotrite dvoje dvorište i zamislite se u njemu kao prostoru uređenom po vašoj mjeri. Tada ćete sigurno dobiti neke ideje gdje bi što trebalo smjestiti, gdje biste htjeli imati kakvo drvo, grm ili cvijet. Također, možda ne bi bilo loše i da konzultirate pejzažnog arhitekta, hortikulturnog stručnjaka ili kakvog drugog eksperta ako se osjećate nedovoljno odvažnima u uređenju.

 

Vrtni namještaj – važna točka uređenja dvorišta

Svima koji imate dvorišta, terase ili balkone je poznato – namještaj za eksterijere podložan je znatnom «habanju». Što zbog intenzivne upotrebe što zbog vremenskih uvjeta. Ukoliko Vam je dosadilo stalno unositi i iznositi stolove i stolce, iz vanjskih prostora u unutarnje i obrnuto, rješenje koje predlažemo sigurno će Vas oduševiti.

Mjesta druženja i opuštanja bi, uz estetsku komponentu, morala biti i funkcionalno namještena. Razmislite o jedinstvenom rješenju –namještaju čija je osnovna struktura načinjena od Ytonga.

 

Klupe, ležaljke i stolići od Ytonga

Kada ga jednom oblikujete poput primjera na našoj fotografiji, prostor namijenjen sjedenju, druženju, čitanju u ležećem položaju i drugim aktivnostima na otvorenom moći ćete ostaviti na milost i nemilost vremenskim nepogodama. Svakako treba Ytong prije završne boje dodatno zaštititi.

Dakle, potrebno je zagletati vanjskim gletom i onda staviti boju po želji. Vaše će samo biti, da u slučaju kiše, sklonite jastuke.

Za izradu zidića za naslon i prikladnih sjedalica koristiti možete slijedeće materijale:

 • Ytong ploče 5 ili 7,5 cm
 • Ytong zidne ploče10, 12,5 ili 15 cm
 • Ytong zidni blokovi 20 ili 25 cm
 • Ytong tankoslojni mort
 • prikladan alat

Kako izgledaju predloženi materijali i koje su im karakteristike pogledajte ovdje!

Što se alata tiče, dobro će poslužiti i onaj iz Vaše kutije s alatom – neka pila, brusni papir i slično.

Kako se zida zid od Ytonga naučite ovdje.

O vrsti završne obrade i načinima rada informirajte se, pak, ovdje. Ako želite da Vam i vrt i terasa budu stilski usklađeni, pogledajte naš prijedlog za izradu terasastog vrta na ovome mjestu.

 

Par dodatnih prijedloga…

Dakle, od Ytonga gradite zidiće. Visinu odredite sami ovisno o tome hoće li zidić biti osnova za sjedalicu ili za naslon. Na zidiće namijenjene sjedenju stavite drvene, rešetkaste poklopce koji će se moći podizati u unutar tog prostora držite drva za roštilj ili sanduke s pićem ili štogod Vam se već učini prikladnim. S gornje strane stavite mekane jastuke.

 

Stol i klupice od Ytong ploča
Na klupicama, ležaljkama i stolcima oblikovanim uz pomoć Ytong blokova i ploča moći ćete po želji, sezonski, mijenjati presvlake jastuka i podložaka. Tako će Vaša terasa ili balkon imati mnoštvo lica, šarenih ili jednobojnih, kako Vam bilo drago.

I nemojte se ograničavati. Ne moraju klupice nužno biti pravocrtne, ravne. S Ytongom se super izrađuju i zaobljeni elementi. Pogledajte ovdje!

 

Bude li Vam potreban kakav manji stolić na kojem biste ponudili gostima kavu i kolačiće na balkonu, evo ideje za vrijedne ruke. Kliknite i pogledajte što se da napraviti za jedno popodne.

 

Roštilj kao centralna točka uređenja dvorišta

Svaki roštilj ispunit će svrhu uz nekoliko uvjeta. Jačina žara trebala bi se moći kontrolirati dovodom zraka. Tako ćete žaru davati manje ili više kisika za gorenje. Pristup žaru mora biti olakšan, micanjem rešetke ili kroz posebna vratašca. Roštilj mora imati dobar «cug». Odvod treba dim stalno dizati uvis, a ne ga vraćati prema vama.

Zidani roštilj i kao vrtni kamin

Zidani roštilj zadovoljava sve spomenute kriterije. Uz to, izrađuje se kao vrtni kamin koji objedinjava boravak, odmor, druženje i pripremu hrane na otvorenoj terasi ili dvorištu.

Udaljenost od kamina do mjesta za sjedenje ne bi smjela biti manja od 1,5 m. Vrtni kamin može biti sastavni dio vrta, terase, pergole. Možete koristiti postojeći dimnjak koji je sastavni dio već izgrađenog zida objekta. Oblik ne mora uvijek biti četvrtasti.

U nastavku teksta pročitajte na što obratiti pozornost kod izgradnje vlastitog vrtnog kamina. Mi vam predlažemo Ytong materijale. Pokazali su se odličnima! Ne usudite se sami upustiti u taj pothvat? Nema razloga za bojazan, ovdje pročitajte kako i sa čime se to radi, lako i jednostavno!

 

Vrtni roštilj zidan s Ytongom

Nekoliko savjeta kod gradnje roštilja

Kod zidanog roštilja obratite pozornost na veličinu. Ne gradite preveliki, jer ćete za zagrijavanje bespotrebno potrošiti puno drva ili ugljena. Unutrašnjost radije ogradite šamotnim ciglama te vatru ložite samo unutar tog prostora. Oblik i vanjski dio kreirajte od Ytonga. Elementi se lako režu, brzo se njime gradi, a i lagan je pa nećete trebati snažne temelje.

Pripazite na visinu, postavite otvor tako da se ne morate saginjati. Ako namjeravate i ražanj katkad peći, ostavite sa strane otvore za motor. Važan čimbenik je i dimnjak koji mora biti barem 1,5-2 m viši nego najviša točka zidanog roštilja, po mogućnosti s ugrađenim naizmjenično postavljenim stepenicama po unutrašnjoj strani. Te stepenice s jedne strane usporavaju dim, tako da „cug“ ne bi bio prejak, a i dim vam se neće vraćati.

Na kraju…oko goriva

Dobar drveni uljen ili briketi minimalno razvijaju dim kad se pretvore u žar. Ne bi smjeli imati nikakav neugodan miris. Najbolja drva za žar su bukovina i grab. Nemojte koristiti četinare (bor, jelu, smreku), a ni maslinovo drvo. Četinari imaju smole pa brzo gore, a maslina je toliko kalorična i gori takvim žestinom da često rastopi rešetku ili sam roštilj.

 

U dvorište smjestite i ljetnu kuhinju

U mnogim ruralnim područjima Hrvatske ljetna kuhinja bila je nekada, a i danas je, obavezni dio doma. Njene su prednosti mnogobrojne. Osim što se može, pripremajući namirnice i kuhajući, uživati u svježem zraku, ne grije se unutarnji prostor, a sam pogled na zelenilo dodatna je inspiracija za kuhara ili kuharicu.

 

Raskošna ljetna kuhinja

Ljetna kuhinja na otvorenom ne mora biti velikih dimenzija. Važno je da zadovolji osnovne uvjete – da ima prikladnu liniju s prostorom za pripremu i pranje sastojaka, te za njihovo kombiniranje i obradu u loncu ili na tavi. Ljetna kuhinja može biti u sklopu nekog pomoćnog objekta, može se nalaziti pod nadstrešnicom, može biti vezana uz kuću, ali i sasvim slobodna u dvorištu.

I najveći protivnici kuhanja na takvome će mjestu poželjeti pripremiti barem voćnu salatu.

Kao u restoranu Boškinac na Pagu

Koliko je praktično i lijepo imati na terasi «vatrenu liniju» možete se uvjeriti ovdje, u intervjuu s vlasnikom hotela Boškinac u Novalji na Pagu koji je u novu sezonu ušao dajući povjerenje Ytongu. Naravno, Vaša ljetna kuhinja ne mora biti tih dimenzija.

Za izgradnju polica u vanjskoj kuhinji na kojima ćete pripremati jela trebat će Vam:

 • Ytong ploče debljine 5 i/ili 7,5 cm, možda i 10 ili 12,5 cm (ovisno o Vašem nacrtu)
 • Ytong tankoslojni mort
 • Sidra
 • Materijal za završnu obradu
 • Odalata pripremite: pilu, lopaticu za nanos tankoslojnog morta, miješalicu za pripremu morta i kantu

Izrada ljetne kuhinje:

 1. Na samom početku izrade pobrinite se da podnožje (terasa) na kojoj ćete graditi bude ravno. Prve blokove (ploče) položite u produžni mort.
 2. Zidanje možete nastaviti prema nacrtu pri čemu valja lijepiti i horizontalne i vertikalne spojnice pločaYtong tankoslojnim mortom
 3. Sidra koristite i za dodatno spajanje polica, osobito ako imate stražnji zid
 4. Izgrađene police obradite masom za izravnavanje, izbrusite do glatkoće i obojite odabranom bojom

Pogledajte i ovaj primjer kako se grade police u kuhinji ili ovaj u kojem Vam donosimo ideju za  izgradnju višenamjenskog pulta, također korisnog u varijanti ljetne kuhinje.

 

Profesionalna vanjska kuhinja kod Boškinca na Pagu

 

Vanjska, ljetna kuhinja treba instalacije

Prije gradnje pobrinite se za sve neophodne instalacije i za izvođenje radne površine. Ljetna kuhinja mora imati dobro osvjetljenje i čistu vodu. Samo kuhanje može biti na struju, plin ili drva. Dizajn i funkcionalnost Vaše vanjske kuhinje neka bude takva da omogući sigurno korištenje električnih uređaja na otvorenom. Također, pobrinite se da, u vremenu kada ne koristite kuhinju na otvorenom, pokrijete sve kritične dijelove.

Neobična ljetna kuhinja

Pri planiranju i izgradnji nemojte se ograničavati oblikom. S Ytong materijalima kuhinja na otvorenom, kao i ona u unutarnjem prostoru, može biti i kružnoga ili nekog drugog oblika. Piljenjem Ytong ploča i njihovim prilagođavanjem, sve je moguće postići. Pogledajte ovdje kako je izgrađen čitav zaobljeni zid, a ovdje polukružni pult.

Vrtna sjenica

Vrtna sjenica može biti vrlo efektan i koristan dio vašeg eksterijera. Uostalom, još su i stari Rimljani znali iskoristiti njezine prednosti i osigurati si najljepši pogled na vrt, a poslužila je i kao neka vrsta skloništa, kao prostor za mir i odmor.

Ipak, primarni zadatak sjenice (a to joj i ime govori) je pravljenje sjene, odnosno zaštita od sunca i neželjenih pogleda. Vrtna sjenica omogućava i uživanje u zelenilu i cvjetnim dekoracijama po vlastitom izboru.

U vrijeme ljetnih vrućina osvježenje je najbolje potražiti u ugodnoj hladovini vrtnog paviljona ili intimnoj vrtnoj sjenici. Osim stvaranja sjene i zaštite od sunca, sjenica može poslužiti kao sklonište od iznenadnog ljetnog pljuska. One su rado viđeni element u vrtu, primarno zbog toga što omogućavaju boravak na otvorenom i onda kad vremenski uvjeti nisu idealni.

 

Sjenica u dvorištu za trenutke odmora

 

U vrtnoj sjenici od proljeća do jeseni

S obzirom na svoju konstrukciju, veličinu i namjenu, sjenice se mogu koristiti od proljeća do jeseni za uživanje u prirodi pa u njih možete ugraditi stol s klupama ili stolicama, uklopiti ljuljačku ili mrežu za odmor, a ako uvedete rasvjetu moći ćete je koristiti i u večernjim satima. Ukoliko je obrasla ružama ili glicinijom dodatno će ukrasiti ambijent i pružiti zaštitu od neželjenih pogleda i vjetra.

Sjenica je idealan vrtni objekt jer nudi zaklon od sunca ili vjetra, a ne lišava udobnosti ispijanja kave na svježem povjetarcu. U njoj će svatko doživjeti mnoge ugodne trenutke, uz dobru knjigu ili u društvu prijatelja uz roštilj i večernje druženje. Kako bi vrtni paviljon ili sjenica bili lijepi i korisni, postavljanje objekata je potrebno pomno isplanirati.

 

Sjenica uklopljena u arhitekturu vrta

Kada planirate uređenje cvjetnih gredica, šetnica i vrtnih staza, računajte i na prostor u kojem će biti smještena sjenica. Razlikujemo više vrsta – od onih s otvorenim bočnim stranama do poluotvorenih sjenica, dok su one s potpuno zatvorenim zidovima karakteristične za botaničke vrtove i u privatnim vrtovima ih ne susrećemo tako često.

Najjednostavnije sjenice čine potporni stupovi, grede i letve na njima, poput ove na našoj fotografiji.

Ytong materijali su odlični za kreiranje sjenice. Od njih možete napraviti podlogu odignutu od tla na kojoj pak možete oblikovati konstrukciju po svojoj želji. Materijali koji se koriste uvelike ovise o arhitekturi okoline i ambijentu koji želite postići.

Između potpornih stupova mogu i ne moraju biti postavljeni elementi ograde.

Vrtnu sjenicu možete smjestiti u centralni, kutni ili bočni dio vrta, ovisno o terenu i rasporedu biljnih vrsta, a vrlo se često nadovezuje na pečenjare, krušne peći i slične elemente u vrtu.

Važno je znati da za sjenicu i nadstrešnicu tlocrtne površine do 15 m2 nije potrebna građevinska ni lokacijska dozvola, prema Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima kojeg je donijelo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

 

Posudica za cvijeće od Ytonga

 

Skulpture od Ytonga ukras dvorišta

Poznato je – kreativci koriste nevjerojatne materijale za svoja djela. A jeste li znali da i Ytong ima taj potencijal? U nastavku teksta vidjet ćete neke od zadivljujućih i zanimljivih skulptura oblikovanih od strane umjetnika, profesionalaca i amatera. Sigurni smo kako će vas nadahnuti i potaknuti da se i sami okušate u materijaliziranju svojih ideja i zamisli.

Zašto ne biste i vi neku skulpturu izgrađenu vlastitim kreativnim rukama postavili kao važan ukras u svoje dvorište?

 

Skulptura oblikovana od porobetona

 

Kako raditi kipove u Ytong bloku

Od materijala trebat ćete jedan ili više blokova, ovisno što u konačnici želite napraviti. Zatim, jednu običnu grafitnu olovku, čekić, dlijeto i turpiju. Dobro će doći i neka pila. Na blok narišite ono što želite oblikovati i prema crtežu iskucavajte višak materijala, pilite, brusite, grebite…Jednostavno, zar ne?

Pogledajte ovdje editorijal o takvoj kreativnoj akciji naše suradnice!

Ali, to nije sve….

S Ytongom možete oblikovati i velike skulpture koje će ukrasiti vrt ili neki drugi otvoreni prostor. S obzirom da je porobeton vrlo prijemčiv za razne materijale završne obrade, zašto svoje djelo ne biste, na kraju, i obojili?

 

Dodajte boju u svoje dvorište

Savjet za kraj

Mogućnosti je bezbroj. Motiva i izvedbi također. Osim bojenja, skulpturice možete povezivati i drugim materijalima. Primjerice kombinirati ih s drvom, metalom, keramikom ili odbačenim plastičnim dijelovima. U tom slučaju imat ćete spoj recikliranog, novog i originalno kreativnog, samo vašeg.

Bit ćete potpuno u trendu!

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka