2 dobra savjeta za večeri na otvorenom

◂ Povratak na listu članaka

Proljeće, znamo svi, donosi sunce, topli zrak, mnoštvo divnih prizora rascvjetalog i razlistalog bilja, nekima čak i sveobuhvatan osjećaj zaljubljenosti.

Dolaskom proljeća poželimo više boraviti u prirodi pa makar to bilo ispijanje čaja, kave ili nekog drugog pića na malenom balkonu. Ukoliko živite u kući, sigurno poznajete blagodati proljetnih i ljetnih večeri s društvom na terasi.

 

Proljeće mami na terase

 

Vrtni kamini i roštilji tada postaju nezaobilazni i nužno potrebni elementi. Kako ih sami možete sagraditi uz pomoć Ytonga i na što trebate obratiti pozornost, pogledajte ovdje!

No, večeri na otvorenom još  će biti ljepše ako se potrudite dodati neke sitnice koje će ozračje učiniti romantičnijim.

Mi vam danas dajemo dva dobra savjeta u tom smislu!

  1. SAVJET – Napravite svjetiljke uz pomoć staklenki
  2. SAVJET – Kako u tu svrhu iskoristiti staklenke od zimnice (savjetujemo kako skinuti dosadne i ružne naljepnice)

 

PRVI SAVJET – SVJETILJKE

Divnu atmosferu u vaše večeri na otvorenom stvorit će svjetiljke koje ćete jednostavno napraviti uz pomoć raspoloživih staklenki od zimnice. Te staklenke ne moraju biti istovjetne. A i mogu ako ih imate dovoljno. U svakom slučaju, trebat će vam staklenke, nešto žice, jedna kliješta („kombinirke“), tanji lanac ili kakva špaga ili šarena vrpca uz pomoć kojih ćete objesiti svjetiljke za grane drveća ili gdje će vam odgovarati, te svjećice lučice.

 

Svijeće stvaraju posebno ozračje na otvorenom

 

Što učiniti?

Najprije sa staklenki skinite naljepnice (savjet kako to učiniti donosimo u nastavku teksta). Potom odrežite žicu na dužinu od 50-ak cm. Na sredini žice napravite omčicu uz pomoć olovke. Postavite olovku vodoravno i oko nje omotajte žicu, zavrnite krajeve s kliještima i izvadite olovku.

Omotajte žicu 2-3 puta oko posljednjeg navoja na staklenci. Zategnite kliještima prilikom omotavanja! Potom kliještima zavrnite krajeve.

Odrežite jedan kraj žice, a ostatkom napravite dršku lampiona tako što ćete napraviti luk i zavinuti ga oko omče sa druge strane staklenke. Pogledajte fotografiju!

U staklenke stavite bijeli pijesak ili sitniji šljunak, te umetnite lučicu. Kako bi staklenke objesili na različite dužine (ili možda želite staklenke na istoj visini!!??) poslužite se lancem ili vrpcama u boji.

Za ovaj ćete kućni projekt trebati izdvojiti neznatnu količinu novca, a jednostavan je i efektan! Osim toga, vašem će dvorištu, balkonu ili terasi dvorištu osigurati poseban stil.

 

DRUGI SAVJET – NALJEPNICE

Mali problem u realizaciji ovoga kućnog projekta mogle bi predstavljati staklenke koje na sebi imaju naljepnice zaostale od zimnice. Što učiniti kako biste besprijekorno očistili staklenke? Evo savjeta!

U širu posudu natočite vode, ulijte malo deterdženta za suđe i poslažite u nju staklenke tako da naljepnice budu uronjene u vodu. Stavite na štednjak i zavrijte tu vodu skupa sa staklenkama, pa tako kuhajte nekoliko minuta dok se naljepnice ne počnu same odljepljivati. Neke ćete možda morati odvojiti pincetom.

Ako vam, ipak, na nekoj od staklenki ostane ljepila, kad se staklenka ohladi istrljajte ljepilo sodom bikarbonom!

 

Dodatni savjet

za one staklenke koje su već nekoliko puta bile prane, pa je naljepnica tvrdokorno zalijepljena i teško ju je skinuti trebat će vam:

  • Soda bikarbona
  • jestivo ulje
  • žica za suđe (ili gruba strana spužvice za suđe)

 

Postupak:

Pomiješajte jednake količine sode bikarbone i ulja – za jednu staklenku bit će vam dovoljna jedna jušna žlica. Dobivenu smjesu nanesite preko naljepnice. Ostavite da odstoji pola sata. Istrljajte žicom za posuđe ili spužvicom za suđe.

Na kraju dobro isperite mlakom vodom i deterdžentom za suđe, a staklenku upotrijebite za svjetiljke!

Ili štogod već!

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka