Uređenje doma u 2017. godini 

Što predlažu dizajneri?

Uređenje doma jedna je od onih „slatkih“ aktivnosti koje nam uljepšavaju život. Naravno, ono ne mora biti sveobuhvatno, a ni skupo. Povremeno preuređenje i osvježenje prostora u kojem živimo dobro dođe. Unosi se u dom neka nova energija i svoje okružje gledamo drugim očima.

Kao i svake godine, i za ovu 2017. postoje neke smjernice dizajnera koje stvaraju trend i koje vam mogu biti inspiracija.

Trendovi za 2017. – detaljnije

 

ZELENA BOJA

Proglašena bojom 2017. godine kad je u pitanju uređenje interijera, zelena boja, osobito ova (nazvana Greenery) koju preporuča Pantone, u prostor će unijeti osjećaj svježine i revitalizirati ga. Zelena asocira na buđenje, povezanost s prirodom, spiritualnost i prijeko potreban mir. Nanesite zelenu na jedan ili dva zida. Ili samo dodajte svome domu zelene detalje, u nijansi koja vama odgovara. Nećete pogriješiti!

MORNARSKO PLAVA BOJA

Ove, 2017. godine, trend u uređenju doma nalaže da plava zamjenjuje crnu kada je u pitanju stavljanje naglaska na određene sitnice u dnevnom boravku ili kuhinji. Predlažemo i ovdje eventualno bojenje jednog zida (manje površine) u plavo ili samo neka vratašca na kuhinjskim elementima.

Preporučena tamnoplava nijansa svakom prostoru dat će dozu misterioznosti, bez da je zatvara i čini manjom nego što stvarno jest. Pogledajte u ovome primjeru!

Kako je plava uvijek dobrodošla u interijer ovaj trend na malo moderniji način tako će se uklopiti uz baš svaku drugu boju koju ćete odabrati za svoj životni prostor. Plava nikada neće biti prenapadna i neukusna (osim ako, naravno, ne pretjerate).

Tamnoplava boja – jedan od velikih trendova u uređenju doma 2017. godine

SIVKASTO BIJELA BOJA

Ne, ne…to nije ona prljavo bijela nijansa. Ovdje je riječ o sasvim sirovoj bijeloj boji, kao suprotnost čistoj i sjajnoj bijeloj. Radi se, naime, o sivkasto-bijeloj boji, odnosno boji kostiju i boji bijele krede, a svi komadi u takvim nijansama izgledaju prilično sirovo i ručno izrađeno, što će 2017. biti veliki plus. Mi bismo rekli da je to boja Ytong bloka, Ytong materijala od kojeg uistinu čuda možete učiniti za interijer. Pogledajte ovdje!

Prema riječima tvrdi Patti Carpenter, kreativne direktorice tvrtke Carpenter: “Stvar je, zapravo, u toj ljepoti nesavršenosti, tog prirodnog i organskog izgleda, gdje su vam jednostavno potrebne teksture, jer sve one ravne, bijele površine izgledaju samo previše sterilno”.

 

MOTIV LEPTIRA

Leptir je vjekovni simbol optimizma i života. Dizajneri smatraju da će u 2017. godini biti apsolutni hit. Dakako, koristite ih s mjerom i ne pretjerujte s brojem leptira u svojim prostorima.

Naravno da motiv leptira možete koristiti u svim dijelovima doma, ne samo u dječjim sobama, premda se smatra kako leptiri predstavljaju nešto djetinje i neopterećeno, opušteno i veselo. To je točno, ali oni su u isto vrijeme i predstavljači jednog stila koji odaje dojam sofisticiranosti i otmjenosti. Osim kao dekoraciju za zidove i tkanine te kao uzorak na tapetama, leptire možete upotrijebiti i kao dezen apliciran na komade namještaja.

 

BOHO CHIC

S obzirom da se u 2017. ponovno vraća boho stil uređenja prostora može se zaključiti kako su se trendseteri u svojim domovima zasitili skandinavskog minimalizma. Kako ovakvo uređenje ne bi izgledalo zastarjelo ili nalik na tinejdžerske spavaće sobe, predlažemo da eksperimentirate s etno detaljima poput sagova ili starih škrinja umjesto stola, a ostatak prostorije neka bude uređen u minimalističkom tonu.

Uređenje doma u boemskom stilu kao ravnoteža minimalizmu skandinavskih interijera

MREŽE U INTERIJERU

Počelo je još prošle godine, a očito slijedi nastavak – razapete mreže za odmor i ljuljanje u interijeru su veliki hit. Osim što izgledaju posebno efektno, štede prostor i sjajne su za relaksaciju.

MIJEŠANI UZORCI

Ukratko rečeno – odlučite li slijediti ovaj trend ne morate previše paziti hoćete li miješati cvjetni dezen s prugicama, točke sa životinjskim printom i slično. Dajte si oduška! Samo, nek to bude na manjim površinama!

ai isto tako pazite da se to odnosi na neke maje površine. Do sada se smatralo kako previše uzoraka na jednom mjestu odražava neukus i čini se pretjeranim. Ali, ako se ovakvi komadi kombiniraju skladno i s mjerom efekt može biti odličan. Veseli uzorci pomiješani na jednom mjestu (pogledajte ovdje!) čitavoj prostoriji daju dašak veselja i svježine, što je, čini se, prema do sada napisanom – najveći trend u 2017.

 

TROPSKI DEZENI

U skladu s trendovskom zelenom bojom, sa željom i stremljenjem ka povratku prirodi, modni dizajneri i dizajneri interijera ponovno su revitalizirali tropski print. Velike listove prašumskog bilja ili šarenog cvijeća možete aplicirati na zidove. Tropski dezeni na zidove unose vedrinu i dobro raspoloženje, ali preporučamo ipak da ovaj eklektični uzorak upotrijebite u obliku detalja poput ukrasnih jastuka ili slika.

MATIRANE POVRŠINE U KUHINJI

Kuhinje i pločice visokog sjaja više nisu poželjne. Materijali sa matiranim završnim izgledom su vrlo trendi. Upotrijebite mat ivericu na kojoj ne ostaju otisci prstiju.

VIŠENAMJENSKI NAMJEŠTAJ

Što se namještaja i uređaja u domovima tiče – ove godine naglasak je na kućanskim aparatima koji su nevidljivi, odnosno koji se pojavljuju samo onda kada su nam potrebni. Radi se o nastojanju „uštede prostora“.

Na tržištu možete pronaći napu koja izlazi iz radnog stola, stolce koje se sklapaju do veličine časopisa. Dakle, što se tiče funkcionalnih komada u kupaonicama i kuhinjama, manje je bolje.

Dakle, komadi namještaja koji se preklapaju jedan preko drugog, skriveni kućanski aparati, koji zauzimaju što manje prostora i dopuštaju nam da taj dragocjeni prostor sačuvamo, te namještaj koji se doslovce sklapa u kutije pravi su hit!

UMJETNI I CIJENOM POVOLJNI MATERIJALI

Možda je, ipak, došlo vrijeme za racionalnije ponašanje s obzirom na upotrebu materijala u interijerima. Barem kad su trendovi za 2017. godinu u pitanju! Jer, postali su poželjni umjetni i za naš džep povoljniji materijali, poput greda za zidove od umjetnog drva. A prednost takvih greda je u tome što kod njih ne dolazi do truljenja, kao što se događa s pravim drvom.

Prednost ovim trendom u 2017. dobivaju i kuhinjske površine izrađene od umjetnog kvarca, koji pak puno bolje od mramora podnosi toplinu i oštrinu noževa, s čime se u kuhinji često služimo. Od ostalih umjetnih materijala naći će se tu i sveprisutna umjetna koža, umjetno lišće te umjetni podovi (poput, primjerice, laminata), koji će pak imati prednost nad često puno skupljim parketima od pravoga drva.

 

Hoćete li sve trendovske naputke upotrijebiti u svome domu ili ne, odlučit ćete sami! A poželite li nam se pohvaliti, fotografirajte svoj uredak i pošaljite ga na našu facebook stranicu!

S Ytongom dobivate

Građenje s Ytong materijalom je brzo, precizno i jednostavno jer su proizvodi lagani, a velikih dimenzija. Ovdje pogledajte kako izgledaju! Ytong porobeton je ekološki termoizolacijski materijal, o čijim dodatnim prednostima možete više pročitati ovdje. Odaberete li neku od Ytong kuća dobit ćete niz pogodnosti, od kojih neke potpuno besplatno. Uvjerite se na ovome mjestu! Ako već imate svoj projekt, i tu smo vam na sluzi. Pogledajte kako!