Gradnja bazena

◂ Povratak na listu članaka

U vrućim ljetnim danima bazen je idealno mjesto za opuštanje, igru, brčkanje i sportske aktivnosti. Privlači poglede, povećava vrijednost nekretnina, povećava popunjenost ugostiteljskih objekata, uveseljava i djecu i odrasle,.. Nećemo dalje nabrajati, ako ste otvorili članak sigurno već znate prednosti koje nudi. Krenimo pričati o gradnji!

Dozvole i ograničenja u gradnji bazena

Ako se odlučite na vanjski ukopani bazen manji od 100 m2 na čestici osnovne zgrade građevinska dozvola vam neće biti potrebna, trebat će vam samo glavni projekt napravljen u skladu s Pravilnikom o jednostavnim građevinama i radovima.
Radovi se moraju izvoditi prema pravilima struke i odredbama prostornog plana, iako se nekad mogu graditi na međi nerijetko se bazen smatra pomoćnom građevinom pa ćete ga morati udaljiti 1 do 3 metara od međe. U svakom slučaju prije gradnje najbolje je obavijestiti susjede kako bi izbjegli moguće komplikacije kasnije, a početak radova mora se najaviti 8 dana unaprijed.

Vrste bazena

Odabir vrste bazena najčešće ovisi o njegovoj primjeni, tako je za javne bazene opcija s preljevnim kanalom najbolji odabir dok je za privatne to više stvar ukusa, položaja i financijskih mogućnosti. Bazeni s preljevnim kanalom su naravno i najskuplji, dok sustavi sa skimmerom i infinity preljevom ovisno o izboru uređaja i opreme mogu biti gotovo iste cijene.

Kako bi lakše odabrali idealan bazen, važno je znati razliku te njihove mane i prednosti.
Sustavi s preljevnim kanalom najčešće po cijelom opsegu bazena imaju ugrađen kanal u koji se preko ruba bazena preljeva voda, a zatim se preko mlaznica smještenih na dnu ili na zidovima bazena vraća filtrirana, kemijski obrađena i dogrijana voda. Ovo je najbolji način prostrujivanja vode i najčešće ih možete vidjeti na javnim bazenima.
Povoljnija opcija je bazen sa skimmerom u kojemu je razina vode niža u odnosu na vrh ruba bazena. Način obrade često se uspoređuje s efektom rijeke, voda iz mlaznice pročišćava površinu vode u bazenu u otvor na jednoj stranici školjke bazena (skimmer). Ovakav tip bazena najčešće se koristi u privatne svrhe ili kod iznajmljivanja.

Trenutno najpopularniji izgled je tzv „infinity“ bazen kod kojeg se voda preljeva preko ruba u preljevni kanal smješten niže od ruba bazena. Mlaznice mogu biti na dnu bazena, te na dnu ili vrhu zida. Popularnost bazena najviše leži na primamljivom izgledu, a često je smješten na poziciju gdje ostavlja dojam beskonačnosti.

Naravno, tu su još i montažni bazeni (najčešće poliesterski) koji se mogu prilagoditi svakom budžetu, a izbora veličine, izgleda i kvalitete ima stvarno puno.

Dno bazena

Različite vrste dna imaju svoje prednosti i mane, tako je ravno dno ekonomično i sigurnije, odličan je izbor ako planirate igre poput odbojke (svi igrači su u istoj ravnini). S druge strane zakrivljeno dno ili mala udubina, zbog većeg volumena vode omogućit će sigurnije skakanje i ronjenje korisnicima bazena, više mogućnosti, no zahtjeva nešto veća ulaganja i veću količinu vode.

Veličina i dubina bazena

Prosječna dubina bazena iznosi 1,50m koju ne morate slijediti ako imate određene interese.

Preporuke za dubinu, veličinu i dno prema načinu namjene:

Dubina 1,20m s ravnim dnom: obitelj. Odličan izbor za djecu i opuštanje roditelja. Prigodan je i za neplivače.
Dubina 1,20m do 1,80m s kosim ili udubljenim dnom: 
obitelj. Bazen ove dubine najbolje je planirati sa zakrivljenim dnom (uz rub bazena voda je plića) ili s malenom udubinom s jedne strane bazena. U njemu mogu uživati svi; djeca, roditelji, oni koji ne vole dubinu, i ljubitelji skakanja.

Sportske aktivnosti:

Veliki bazen dubine od 1,20m do 2,40m : skakanje u vodu s daske

Veća dužina bazena : dubina nije bitna, dužina bazena igra glavnu ulogu: plivanje

Troškovi gradnje bazena

 • Iskop bazena (cijena ovisi o vrsti tla)
 • Građevinski radovi
 • Odabir materijala bazenske školjke (armirani beton, galvanizirani čelični paneli, polimerni paneli, stiropor blokovi, betonski blok)
 • Unutrašnja obloga (keramičke pločice, armirana PVC folija, prani kulir, specijalni vodonepropusni premaz)
 • Bazenska tehnika (filter s multi-ventilom, pumpa cirkulacije, mlaznice, podni ispust, skimmer, cjevovod s ventilima i elektroizolacija)
 • Zatrpavanje bazena
 • Dodatna oprema (rasvjeta, hidromasaža, efekt protustrujnog plivanja, sustav za grijanje, automatski dozatori, nivelatori razine vode, roboti za čišćenje zidova i dna bazena,…)
 • Uređenje okoliša

Faze radova u gradnji bazena:

I faza

 • Iskop za bazen

II faza

 • Izgradnja bazenske školjke
 • Ugradnja elemenata bazenske školjke
 • Izrada upojne jame za otpadne vode

III faza

 • Izrada strojarnice
 • Spajanje elemenata strojarnice
 • Ugradnja obloge bazena

Vrijeme izgradnje betonskog bazena u prosjeku traje 2-3 mjeseca (bazenska školjka mora se sušiti minimalno 25 dana), dok je vrijeme izgradnje montažnog bazena puno kraće – obično do 8 dana.

Kako produžiti sezonu kupanja? Grijač bazena

Pitanje bitno za sve iznajmljivače je potreba za grijačem bazena. Dodatna oprema ili pametna investicija? S obzirom na to da bazen gledamo kao dugoročnu investiciju svakako se isplati uložiti malo više kako bi se produžila sezona kupanja. Cijene grijača vrte se oko 1,500e a s obzirom na to da sam bazen povećava popunjenost u prosjeku za 30%, neće trebati puno vremena da se investicija sama isplati.

Ovu dodatnu opremu treba planirati prije gradnje radi prilagodbe radova, također nije loše uzeti u obzir i pokrov za bazen da se spriječi gubitak topline noću te smanji ulazak lišća i nečistoća iz okoline.

Troškovi održavanja bazena

Iako će vaš bazen imati sustave filtracije i čišćenja, neke nečistoće trebat ćete dodatno sami skupiti. Na tržištu postoji velik izbor pomagala kao što su usisna metla, mrežice, razne vrste četki i košarice.

Uz čistoću koja je na oko vidljiva, da bi spriječili nakupljanje bakterija i održali kvalitetu sigurnu za kupanje potrebno je paziti na sljedeće stvari:

 • pH vrijednost vode u bazenu trebala bi biti 7.0-7.4, u slučaju da je vrijednost manja mogli bi imati problema sa stvaranjem korozije metalnih dijelova bazena, a ako je veća voda u bazenu neće biti čista već zamućena, sklona skupljanju bakterija i izazivanju svraba kože i problema s očima.
  U početku bi svaki dan trebalo provjeravati pH vrijednost, a kada se voda formira jednom ili dva puta tjedno.
 • Klor ćete koristiti za dezinfekciju bazenske vode (najčešće je to organski klor jednostavan za uporabu, kvalitetan i neškodljiv). Vrijednost ukupnog klora trebala bi biti između 0,9 ppm i 1,20 ppm.

Ostale vrijednosti na koje trebate pripaziti su lužnatost (T.A.C.) čija je idealna vrijednost između 80 ppm i 120 ppm, te tvrdoća vode (TH) koja bi trebala biti između 100 ppm i 400 ppm.

Rasvjetna tijela u bazenu i oko bazena

Rasvjetna tijela u bazenu potrebno je planirati prije same gradnje jer se prilikom izvođenja radova trebaju predvidjeti mjesta na kojima će reflektori biti ugrađeni. LED rasvjeta već duže vrijeme najpopularniji je izbor zbog štednje energije i širokog spektra boja koje omogućuju kreativno stvaranje estetskog doživljaja prema vašem ukusu. Planirajte, skicirajte, zamišljajte i ako je potrebno pokušajte „probno postaviti“ na mjesta prije konačne odluke ili pozovite stručnjaka jer će na vašu rasvjetu utjecaj imati i javna i rasvjeta oko bazena (koju naravno naknadno možete promijeniti).

Može li se promijeniti žarulja u bazenu? Naravno, svima nam kroz glavu prvo dođe upitnik kada je u pitanju voda i struja, ali mijenjanje žarulja u bazenu nije toliko opasno ni komplicirano koliko se čini. Kabel koji se nalazi u utoru za rasvjetu izvadi se iznad površine vode, tako da ćete na siguran i više manje jednostavan način imati mogućnost zamjene žarulja. Nakon zamjene kabel se zajedno sa svijetlom vraća u utor.

Rasvjeta stvara poseban ugođaj noću i najbolji je trik kojim ćete naglasiti bitne točke uređenja, manipulirati kretanje ljudi te stvoriti dodatne mjere sigurnosti.

Postoje četiri načina uređenja rasvjetom:

 • Ambijentalna rasvjeta stvorit će ugodnu atmosferu kod okupljanja vaših gostiju ili obitelji. Prostorno osvjetljenje kojemu je glavna zadaća stvaranje ugođaja stavit će dodatan naglasak na detalje, npr. naglasiti drvo kraj bazena, stepenice ili samu kuću bez prevelike distrakcije ili stvaranja odsjaja na površini vode (koje može biti prilično neugodno ako je bazen smješten blizu prozora spavaće sobe). Također, stvorit će određenu dozu sigurnosti kretanja u prostoru i spriječiti padove.
 • Task“ rasvjeta ili rasvjeta sa zadatkom ima zadaću na suptilan način sugerirati način kretanja ili ponašanja u prostoru npr. osvijetljen put do ulaska u bazen, reflektor iznad ležaljki ili roštilja,..
 • Rasvjeta za naglašavanje arhitektonskih ili pejzažnih elemenata na diskretan način skrenut će pozornost na jedinstveni element u vašem dvorištu, bez da pritom umanji doživljaj bazena, npr. spotlight na kip u blizini bazena.
 • Slojevita rasvjeta stvara višedimenzionalni doživljaj. Kombinacijom gore navedenih načina osvjetljenja, igrama svjetlosti i sjena stvara slojevitost koja tvori cjelinu i jedinstven doživljaj svih elemenata u okolini.

U uređenju eksterijera rasvjetom imajte na umu da danju neće imati toliku moć pa valja planirati kako je uklopiti u okolinu bez narušavanja njenog izgleda na dnevnom svjetlu.

Kako organizirati sadržaj oko bazena?

Bilo da je svrha investicije privatna oaza za opuštanje u ljetnim danima ili način povećanja cijene ili usluge iznajmljivanja, kvalitetno isplaniran sadržaj oko bazena svakako će učiniti boravak boljim.

Evo nekih prijedloga koje možete i sami uz malo truda realizirati:

Roštilj ili ljetna kuhinja

Idealno rješenje za minimalnu potrebu neprestanog ulaska i izlaska iz kuće, koji u ovom slučaju predstavlja manje brisanja za mokrim stopalima mlađih članova obitelji. Roštilj može biti jednostavan, kupljen ili još bolje – ručno sagrađen (ovdje možete pročitati kako sami možete napraviti roštilj). Neupitno je da će postati omiljeno mjesto druženja, a prilikom pripreme obroka moći ćete uživati s djecom, obitelji ili društvom i pri tom uzeti pauzu za malo osvježenja bez da ručak zagori.

Ljetna kuhinja je najbolja opcija koja naravno zahtjeva i više ulaganja, ali također uz malo truda možete ju graditi sami i uštedjeti na radovima. Prema svojim potrebama odabirete koji će biti njen sadržaj (grill, frižider, šank, stol,.. pogledajte ideje), a cilj je smanjiti boravak u kući na minimum. Može se raditi samo o roštilju, radnoj podlozi i stolu, a može se proširiti i puno više.

Ležaljke koje nećete morati unositi u kuću i za kojima nećete trčati prilikom jačeg vjetra možete također sami napraviti od porobetona. Njihovo održavanje svodi se na minimum a izgledat će primamljivo svake sezone uz minimalne dorade. Ovdje možete vidjeti kako sami možete napraviti vrtni namještaj.

Kućica za alate, opremu, sredstva za čišćenje, flamingose i ostale popratne sadržaje dobro će doći u blizini bazena. Za gradnju kućice nećete trebati građevinsku dozvolu ni glavni projekt (pomoćni objekt do 50 m2), a kućica neće zauzimati puno mjesta i imat ćete bolju organizaciju i uredniji dom (osim toga u nju preko zime možete pospremiti i vrtnu garnituru koja je u tom periodu obično trn u oku u garaži ili podrumu). Za što bržu gradnju preporučujemo Ytong materijal jer je gradnja vrlo jednostavna s minimalnom količinom ostataka.

Uz rasvjetu i dodatni sadržaj kojeg ćete odabrati najbolji način da istaknete bazen i svoju nekretninu je terasasti vrt u kojem će bazen biti u središtu pažnje. Terasasti vrt izgleda efektno, a zapravo ga je vrlo jednostavno napraviti, pa se i u ovaj projekt možete sami upustiti. Pogledajte korisne savjete ovdje. Umjesto pravog bilja preporučujemo ono umjetno, oko kojeg možda neće zujati pčelice ali zato neće ni raditi nepotreban nered u vodi bazena. Danas postoji prilično uvjerljivo umjetno bilje i trava, tako da možete dobiti ugođaj i bez puno nereda, presađivanja i brige oko zalijevanja te održavanja.

Danas bazeni nisu više rijetkost kao što su nekad bili, ako se bavite turizmom možemo reći i da su potreba. Gradnja bazena prilično je izdašan projekt, zato prije donošenja odluke o građevinskom pothvatu prvo uzmite papir i olovku i izračunajte sve troškove od pripreme, građevinske dozvole do troškova punjenja vodom, grijanja, održavanja i uređenja. Bazen je investicija za koju se vrijedi potruditi, nakon završetka radova krajnji rezultat će vas sigurno oduševiti.

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka