Gradnja ljetne kuhinje

◂ Povratak na listu članaka

Obiteljska okupljanja i druženja s prijateljima tijekom ljetnih večeri idealna su za druženje na svježem zraku. Odvažite se i obogatite svoj vrt, terasu ili dvorište ljetnom kuhinjom.

Prije gradnje ljetne kuhinje potrebno je napraviti dobar plan. Uzmite u obzir svoj stil kuhanja i navike u kuhinji pa prema tome odlučite koje stvari su bitne i neophodne za vaše potrebe, zatim planirajte kako ćete kuhinju na otvorenom prilagoditi vanjskim uvjetima te osmisliti dizajn.

Prije svega obratite pozornost na građevinsku dozvolu. Ako je potrebna ovdje možete pročitati informacije koje trebate znati o izdavanju građevinske dozvole.

 

Planiranje budžeta i nacrt kuhinje

 

Iznimno je važno dobro isplanirati taksativan popis troškova. Izmjerite površinu na kojoj mislite graditi ljetnu kuhinju i napravite nacrt kuhinje kakvu biste željeli. Nacrt i plan trebaju sadržavati informacije o vrsti i cijeni materijala, veličini kuhinjskih elemenata, njihovu organizaciju, boje, željenu kuhinjsku opremu i okvirne troškove rada. Detaljan plan omogućit će vam lakše donošenje odluka i time ćete svoju pažnju usmjeriti na ono što stvarno trebate. Uložite dovoljno vremena u prvi korak jer ćete dobrim planom uštedjeti na vremenu, neplaniranim troškovima i poštedjeti živce od mogućih problema koji dolaze neplaniranom gradnjom.

Ako vam budžet trenutno ne dopušta kreiranje vaše kuhinje iz snova i ako ne možete odjednom ostvariti sve, nemojte odgađati gradnju. Krenite graditi postepeno, od stvari koje su vama najpotrebnije. Za početak to može biti podizanje podloge od tla, vanjski kamin ili vrtna stolarija. Bitno je slušati vlastite potrebe i držati se plana.

 

Svoje ideje, želje, stil života i interese uskladite s okolinom u kojoj se ljetna kuhinja nalazi

 

Važno je da odabir stila prilagodite vlastitom ukusu, da prati vaše ideje, stil života i interese.
Vanjska kuhinja trebala bi biti u skladu s kućom i svojom okolinom. To ne mora nužno značiti da stilovi kuće i ljetne kuhinje moraju biti isti, nego da se materijali, detalji i boje dobro povežu i međusobno slažu.

 

 

Kuhinju na otvorenom prilagodite vremenskim uvjetima

 

Vanjski uvjeti izuzetno su bitni kod planiranja vanjske ljetne kuhinje i odabira materijala. Vrijeme je nepredvidivo i dan koji počinje suncem i visokim temperaturama u trenu se može pretvoriti u pljusak koji će rastjerati društvo unutar četiri zida.

Kiša može predstavljati najveći problem, a pozornost treba obratiti i na vjetar i sunce. Ako je mjesto gradnje izloženo suncu i vjetru, osim krova, potrebno je postaviti zaštitu od vjetra koja može biti veća ograda, gusto bilje ili njihova kombinacija. Time ujedno radite na dizajnu i zaštiti od znatiželjnih pogleda.

Svi kritični dijelovi (električni uređaji i osjetljive podloge) trebaju biti izolirani od vanjskih utjecaja, a kada ih ne koristite prekrijte ih kako bi produžili njihov životni vijek.

U slučaju da blato utječe na kvalitetu boravka u ljetnoj kuhinji predlažemo podizanje podloge od tla Ytong blokovima, a planirate li boraviti u ljetnoj kuhinji u hladnijim danima potrebno je nabaviti i vanjsku grijalicu.

 

Opremanje ljetne kuhinje

 

Gradnja i uređenje ljetne kuhinje zapravo se i ne razlikuje puno od gradnje i uređenja unutarnje kuhinje. Bitan je odabir odgovarajućeg materijala. Dok su unutarnje kuhinje najčešće napravljene od drva, savjetujemo da vanjsku gradite nešto otpornijim i izdržljivijim materijalima. Porobetonski blokovi idealno su rješenje. Lako se oblikuju i postavljaju pa se i sami možete okušati u gradnji. Od blokova i ploča možete napraviti police za posuđe i ugradnju aparata, pa čak i vrtnu garnituru.

Odabir kuhinjske opreme ovisi o vašim potrebama, navikama i blizini kuće. Ako cijeli proces pripreme hrane želite imati vani, pobrinite se za dostupnost radne površine koja će biti dovoljno velika da vam to omogući. Frižider može i ne mora biti potreban, ovisno o tome koliko je kuhinja udaljena od kuće i koliko vam je u interesu brza dostupnost pića i hrane. Idealno rješenje je da smjestite ljetnu kuhinju u blizini unutarnje, npr. uz prozor tako da transport hrane i pića bude što brži i jednostavniji.

Ljetna kuhinja može biti simpatična i skromna poput vanjskog roštilja, a kako biste uštedjeli na budžetu, umjesto da kupujete gotov roštilj u gradnji se možete okušati i sami. Ytong materijali savršeni su za takve projekte jer su kvalitetni, a gradnja je jednostavna i s minimalnom količinom otpada. Ako imate mogućnosti i potrebu možete instalirati i sudoper, police, šank, štednjak…

Prednost vanjske kuhinje je dostupnost vrta i svježeg voća, povrća i začina, ako se odlučite na gradnju vrta pročitajte naše savjete za dodatnu inspiraciju. U slučaju da nemate vremena za održavanje, naša preporuka je terasasti vrt koji možete obogatiti omiljenim cvijećem ili grmljem koji nisu toliko zahtjevni. Ovakav način uređivanja zahtjeva malo veću investiciju, ali se svakako isplati i oduševit će svako oko.

 

Prikladna rasvjeta za ugođaj i rad u kuhinji

 

Posebnu pažnju posvetite rasvjeti, jer osim što uvelike pridonosi ugodnoj atmosferi i postiže „Wow efekt“, trebat će vam za pripremu jela u kasnijim satima kada dnevna svjetlost nije prisutna. Jaču rasvjetu postavite iznad radnih površina, a za atmosferu se poigrajte s ambijentalnom i akcentnom rasvjetom kako bi naglasili detalje. Led rasvjeta najbolji je i najisplativiji izbor, a ako tijekom dana kuhinja prima dovoljno sunčevih zraka možete postaviti i solarne lampe.

 

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka