Neka bude svjetlost!

◂ Povratak na listu članaka

U suvremenom dizajnu svjetlost je postala likovni motiv, sredstvo kojim se dizajneri služe da prostorima daju naglasak, da zaokruže priču i upotpune ambijent.

Ako već niste nabavili svog malog svjetlosnog favorita za stolić pokraj kreveta ili naslonjača za čitanje – sada je pravi trenutak!

Čitati u krevetu može se samo uz dobru svjetlost
Svjetlo je vrlo važan element svakog prostora, bilo da je on javni ili privatni. U posljednje vrijeme sve se više pažnje poklanja osvjetljavanju prostorija. Pazi se na raspored rasvjetnih tijela, na način na koji su instalirana i, konačno, na sam dizajn svjetiljki i reflektora.

Mnoge studije o svjetlosti govore kako ona ima veliki utjecaj na raspoloženje, na budnost, na koncentraciju i opće stanje čovjeka.

Poznato je da su ljudi pokretljiviji kada je svjetlost naglašena, a što je prigušenija oni su usporeniji i umorniji.

Različite vrste svjetlosti također izazivaju različite reakcije i osjećaje. Žuta je svjetlost toplija i mirnija od bijele ili neonske svjetlosti koja izaziva nervozu i razdražljivost.

Rasvjetna tijela mogu biti podna, samostojeća, stropna, viseća, zidna ili ugradbena. Ima ih mnogo vrsta.

Svjetlost po potrebi

U nekim prostorijama katkad je potrebno više, a katkad manje svjetla. Za takve prostorije je jako dobar izbor prekidač kojem se može regulirati jačina svjetlosti. Okretom ulijevo ili udesno svjetlost se smanjuje ili pojačava.

Praktična svjetlost

Svjetiljke s mehanizmom koji reagira na lagani dodir možete podesiti na tri jačine, od blagog ambijentalnog svjetla za gledanje TV-a ili ugodno čavrljanje do dovoljno jakog za čitanje.

Takve svjetiljke pogodne su za svaki prostor u vašem domu. One, naime, daju dovoljno svjetla čak i za umetanje konca u ušicu igle, ali s druge strane mogu stvoriti intimno ozračje kada su podešene da šire malo svjetlosti. Pri takvoj količini svjetla nećete opterećivati oči dok gledate televizijski program, a i atmosfera će biti ugodnija želite li se samo u miru i tišini opustiti.

Gledati film uz svjetiljku

Svakako treba istaknuti da gledanje televizije u mraku nije isto što i gledanje filma na filmskom platnu iz mraka. Kontrast koji se stvara gledanjem u svjetleću kutiju znatno više napreže oči nego gledanje TV-a uz lagano svjetlo sa strane.

Dobra svjetlost i kvalitetna rasvjeta stvaraju ozračje udobnosti
Za čitanje je, pak, dobro svjetiljku imati u blizini mjesta gdje čitate kako bi jači snop padao na slova.

Savjeti za uštedu energije

Štedne žarulje u usporedbi s uobičajenim žaruljama troše i do 80 % manje struje. Žaruljama s puno vata potrebno je više kilovatsati struje nego onima s manje vata – ističu stručnjaci. Stoga je žarulju od 40 W bolje zamijeniti halogenom štednom žaruljom  od 28 W.

Ako smatrate da neka svjetiljka ne proizvodi svjetlost dovoljne jačine, preporučljivo je pregledati zaslon i provjeriti nije li možda uprljan ili nije li žarulja zacrnjena.

Upotreba štednih žarulja ne znači da se morate odreći dobrog ugođaja: takve su žarulje sada dostupne i u boji svjetlosti koja se naziva „topla bijela“.

Također, stručnjaci savjetuju vođenje računa o energetskom razredu navedenom na pakiranju žarulje. Dok se obične žarulje svrstavaju u kategorije D – G, halogene štedne žarulje pripadaju razredima A – D.

Prilikom kupnje isplati se pripaziti i na kvalitetu. Kvalitetne žarulje, dugoročno gledano, jamče najsigurnije i najveće mogućnosti uštede vašeg novca.

Obične, štedne i LED žarulje

LED je skraćenica od engleske riječi “Light emitting diode”. Koristi se kao izvor svjetla u mnogim aplikacijama, kao što su indikatori svjetla u uređajima, pozadinska svjetla u mobilnim aparatima, u prometnim svjetlima, elektroničkim plakatima i svim vrstama kućne, poslovne i javne rasvjete.

Odabir štedlljive rasvjete, osobito u tzv. pasivnim kućama vrlo je važno u smislu potrošnje energije jer se kod energetski učinkovitih kuća i na takve detalje obraća pozornost.

Dobra svjetlost i kvalitetna rasvjeta stvaraju ozračje udobnosti
Tradicionalno svjetlo iz žarulja sa žarnom niti ili klasična „Edisonova“ žarulja poznata je svima, a koristi se preko 100 godina. Temeljena je na procesu stvaranja svjetla prolaskom struje kroz metalnu “Volfram” nit koja se zagrijava te isijava svjetlo. Samo je 10% iskorištenost svjetla, dok se 90% energije gubi na zagrijavanje.

Najpopularnija žarulja u domaćinstvima je CFL ili kompakt fluorescentna žarulja (svima poznata kao štedna žarulja). Ona je bazirana na drugačijoj tehnologiji. Uz pomoć struje potpaljuje se živa u cijevi kako bi proizvela ultravioletno svjetlo. Takvo UV svjetlo prolazi preko sloja fosfora u unutrašnjosti cijevi, te onda po principu fluorescentnosti proizvodi vidljivo svjetlo. Štedna žarulja je postala poznata jer je koristila manje struje, a proizvodila istu količinu svjetlosti kao žarulja sa žarnom niti.

LED žarulja koristi LED tehnologiju koja se znatno razlikuje od prethodne dvije. Maleni poluvodiči stvaraju svjetlost a ne metalne niti plinovi. Ova tehnologija je u razvoju već desetljećima, ali tek zadnjih godina se češće primjenjuje u domaćinstvima i u komercijalne svrhe.

LED žarulje koje su danas na tržištu, dizajnirane su da se jednostavno uklope kao zamjena za postojeću klasičnu i CFL žarulju. Također se koristi kao zamjena za industrijsku, uličnu, tunelsku i ostalu rasvjetu.

LED rasvjeta je kompletno revolucionirala rasvjetu jer se pokazala znatno efikasnija od klasične sa žarnom niti i CFL rasvjete. Potrošnja električne energije prebacivanjem na LED je 50-90% manja u odnosu na klasičnu, te oko 50% u odnosu na CFL rasvjetu.

Boja svjetlosti

Boju svjetlosti definiramo u stupnjevima Kelvina. Što je broj veći to je boja svjetlosti “hladnija“ (naginje prema plavkastoj).

Za usporedbu, žarulja s žarnom niti  ima temperaturu boje od 2700 K i smatramo ju “toplim“ izvorom, a fluo cijevi prve generacije (koje pamtimo po plavičastoj svjetlosti) imaju 6500 K i govorimo o “hladnoj“ svjetlosti. Svi ostali izvori uglavnom su unutar te dvije vrijednosti.

Bitno je znati i da se boja svjetlosti mora uskladiti s razinom rasvijetljenosti, jer se u prostorima niske razine osvijetljenosti ugodnije osjećamo uz toplu svjetlost, a u prostorima visoke razine rasvijetljenosti (potrebne za obavljanje određene aktivnosti) preporuča se hladnije svjetlo – vezano na dnevne aktivnosti u radnim prostorima – uredima.

Pojam “topla“ i “hladna“ svjetlost u smislu boje svjetlosti nije povezana s količinom topline koju izvor emitira.

Trebate li topliju ili hladniju svjetlost?

LED žarulje s više crvene boje pružaju topliju svjetlost koja je idealna za opuštanje.

Hladnija je svjetlost idealna za, primjerice, rad ili kuhanje.

Topla dnevna svjetlost  – 2700 kelvina

Hladna bijela svjetlost – 4000 kelvina

Hladna dnevna svjetlost – 5000 kelvina

Koliko vam treba svjetlosti?

Lumenima (lm) izražavamo količinu svjetlosti. Žarulja s 400 lm daje jednako svjetlosti kao standardna žarulja snage 35 W, no koristi samo 3,6 W električne energije.

Lumeni definiraju količinu vidljivog svjetla koje rasvjetno tijelo proizvodi. Uspoređivanje lumena između klasične rasvjete i CFL žarulja je sasvim u redu. Što je više lumena na kutiji žarulje, samim time je veća količina svjetlosti. Ali uspoređivanje lumena između LED rasvjete i CFL s klasičnom rasvjetom ne funkcionira.

Kad mjerimo količinu lumena, postoje takozvani korisni lumeni. Ako žarulja isijava svjetlost u svim smjerovima, jednako poviše i prema dolje, jedan dio svjetlosti gubi zarobljena u lampi.

Veći lumeni, više svjetla u sobi

Međutim, definicija lumena je jedno, ali je pitanje koliko lumena trebamo za osvijetliti sobu?

Odgovor će se razlikovati ovisno o dizajnu i bojama vaše sobe, ali ovdje je pravilo za određivanje „od oka“ :

Podovi: 200 lumena po m2
Stolovi i povišene površine: 300 lumena po m2
Radni stolovi i radna rasvjeta: 500 lumena po m2

◂ Povratak na listu članaka

Pitajte YTONG stučnjaka