Neka bude svjetlost!

U suvremenom dizajnu svjetlost je postala likovni motiv, sredstvo kojim se dizajneri služe da prostorima daju naglasak, da zaokruže priču i upotpune ambijent.

Ako već niste nabavili svog malog svjetlosnog favorita za stolić pokraj kreveta ili naslonjača za čitanje – sada je pravi trenutak!

Čitati u krevetu može se samo uz dobru svjetlost

Svjetlo je vrlo važan element svakog prostora, bilo da je on javni ili privatni. U posljednje vrijeme sve se više pažnje poklanja osvjetljavanju prostorija. Pazi se na raspored rasvjetnih tijela, na način na koji su instalirana i, konačno, na sam dizajn svjetiljki i reflektora.

Mnoge studije o svjetlosti govore kako ona ima veliki utjecaj na raspoloženje, na budnost, na koncentraciju i opće stanje čovjeka.

Poznato je da su ljudi pokretljiviji kada je svjetlost naglašena, a što je prigušenija oni su usporeniji i umorniji.

Različite vrste svjetlosti također izazivaju različite reakcije i osjećaje. Žuta je svjetlost toplija i mirnija od bijele ili neonske svjetlosti koja izaziva nervozu i razdražljivost.

Rasvjetna tijela mogu biti podna, samostojeća, stropna, viseća, zidna ili ugradbena. Ima ih mnogo vrsta.

Svjetlost po potrebi

U nekim prostorijama katkad je potrebno više, a katkad manje svjetla. Za takve prostorije je jako dobar izbor prekidač kojem se može regulirati jačina svjetlosti. Okretom ulijevo ili udesno svjetlost se smanjuje ili pojačava.

Praktična svjetlost

Svjetiljke s mehanizmom koji reagira na lagani dodir možete podesiti na tri jačine, od blagog ambijentalnog svjetla za gledanje TV-a ili ugodno čavrljanje do dovoljno jakog za čitanje.

Takve svjetiljke pogodne su za svaki prostor u vašem domu. One, naime, daju dovoljno svjetla čak i za umetanje konca u ušicu igle, ali s druge strane mogu stvoriti intimno ozračje kada su podešene da šire malo svjetlosti. Pri takvoj količini svjetla nećete opterećivati oči dok gledate televizijski program, a i atmosfera će biti ugodnija želite li se samo u miru i tišini opustiti.

Gledati film uz svjetiljku

Svakako treba istaknuti da gledanje televizije u mraku nije isto što i gledanje filma na filmskom platnu iz mraka. Kontrast koji se stvara gledanjem u svjetleću kutiju znatno više napreže oči nego gledanje TV-a uz lagano svjetlo sa strane.

Dobra svjetlost i kvalitetna rasvjeta stvaraju ozračje udobnosti

Za čitanje je, pak, dobro svjetiljku imati u blizini mjesta gdje čitate kako bi jači snop padao na slova.

Savjeti za uštedu energije

Štedne žarulje u usporedbi s uobičajenim žaruljama troše i do 80 % manje struje. Žaruljama s puno vata potrebno je više kilovatsati struje nego onima s manje vata – ističu stručnjaci. Stoga je žarulju od 40 W bolje zamijeniti halogenom štednom žaruljom  od 28 W.

Ako smatrate da neka svjetiljka ne proizvodi svjetlost dovoljne jačine, preporučljivo je pregledati zaslon i provjeriti nije li možda uprljan ili nije li žarulja zacrnjena.

Upotreba štednih žarulja ne znači da se morate odreći dobrog ugođaja: takve su žarulje sada dostupne i u boji svjetlosti koja se naziva „topla bijela“.

Također, stručnjaci savjetuju vođenje računa o energetskom razredu navedenom na pakiranju žarulje. Dok se obične žarulje svrstavaju u kategorije D – G, halogene štedne žarulje pripadaju razredima A – D.

Prilikom kupnje isplati se pripaziti i na kvalitetu. Kvalitetne žarulje, dugoročno gledano, jamče najsigurnije i najveće mogućnosti uštede vašeg novca.

Obične, štedne i LED žarulje

LED je skraćenica od engleske riječi “Light emitting diode”. Koristi se kao izvor svjetla u mnogim aplikacijama, kao što su indikatori svjetla u uređajima, pozadinska svjetla u mobilnim aparatima, u prometnim svjetlima, elektroničkim plakatima i svim vrstama kućne, poslovne i javne rasvjete.

Odabir štedlljive rasvjete, osobito u tzv. pasivnim kućama vrlo je važno u smislu potrošnje energije jer se kod energetski učinkovitih kuća i na takve detalje obraća pozornost.

Dobra svjetlost i kvalitetna rasvjeta stvaraju ozračje udobnosti

Tradicionalno svjetlo iz žarulja sa žarnom niti ili klasična „Edisonova“ žarulja poznata je svima, a koristi se preko 100 godina. Temeljena je na procesu stvaranja svjetla prolaskom struje kroz metalnu “Volfram” nit koja se zagrijava te isijava svjetlo. Samo je 10% iskorištenost svjetla, dok se 90% energije gubi na zagrijavanje.

Najpopularnija žarulja u domaćinstvima je CFL ili kompakt fluorescentna žarulja (svima poznata kao štedna žarulja). Ona je bazirana na drugačijoj tehnologiji. Uz pomoć struje potpaljuje se živa u cijevi kako bi proizvela ultravioletno svjetlo. Takvo UV svjetlo prolazi preko sloja fosfora u unutrašnjosti cijevi, te onda po principu fluorescentnosti proizvodi vidljivo svjetlo. Štedna žarulja je postala poznata jer je koristila manje struje, a proizvodila istu količinu svjetlosti kao žarulja sa žarnom niti.

LED žarulja koristi LED tehnologiju koja se znatno razlikuje od prethodne dvije. Maleni poluvodiči stvaraju svjetlost a ne metalne niti plinovi. Ova tehnologija je u razvoju već desetljećima, ali tek zadnjih godina se češće primjenjuje u domaćinstvima i u komercijalne svrhe.

LED žarulje koje su danas na tržištu, dizajnirane su da se jednostavno uklope kao zamjena za postojeću klasičnu i CFL žarulju. Također se koristi kao zamjena za industrijsku, uličnu, tunelsku i ostalu rasvjetu.

LED rasvjeta je kompletno revolucionirala rasvjetu jer se pokazala znatno efikasnija od klasične sa žarnom niti i CFL rasvjete. Potrošnja električne energije prebacivanjem na LED je 50-90% manja u odnosu na klasičnu, te oko 50% u odnosu na CFL rasvjetu.

Boja svjetlosti

Boju svjetlosti definiramo u stupnjevima Kelvina. Što je broj veći to je boja svjetlosti “hladnija“ (naginje prema plavkastoj).

Za usporedbu, žarulja s žarnom niti  ima temperaturu boje od 2700 K i smatramo ju “toplim“ izvorom, a fluo cijevi prve generacije (koje pamtimo po plavičastoj svjetlosti) imaju 6500 K i govorimo o “hladnoj“ svjetlosti. Svi ostali izvori uglavnom su unutar te dvije vrijednosti.

Bitno je znati i da se boja svjetlosti mora uskladiti s razinom rasvijetljenosti, jer se u prostorima niske razine osvijetljenosti ugodnije osjećamo uz toplu svjetlost, a u prostorima visoke razine rasvijetljenosti (potrebne za obavljanje određene aktivnosti) preporuča se hladnije svjetlo – vezano na dnevne aktivnosti u radnim prostorima – uredima.

Pojam “topla“ i “hladna“ svjetlost u smislu boje svjetlosti nije povezana s količinom topline koju izvor emitira.

Trebate li topliju ili hladniju svjetlost?

LED žarulje s više crvene boje pružaju topliju svjetlost koja je idealna za opuštanje.

Hladnija je svjetlost idealna za, primjerice, rad ili kuhanje.

Topla dnevna svjetlost  – 2700 kelvina

Hladna bijela svjetlost – 4000 kelvina

Hladna dnevna svjetlost – 5000 kelvina

Koliko vam treba svjetlosti?

Lumenima (lm) izražavamo količinu svjetlosti. Žarulja s 400 lm daje jednako svjetlosti kao standardna žarulja snage 35 W, no koristi samo 3,6 W električne energije.

Lumeni definiraju količinu vidljivog svjetla koje rasvjetno tijelo proizvodi. Uspoređivanje lumena između klasične rasvjete i CFL žarulja je sasvim u redu. Što je više lumena na kutiji žarulje, samim time je veća količina svjetlosti. Ali uspoređivanje lumena između LED rasvjete i CFL s klasičnom rasvjetom ne funkcionira.

Kad mjerimo količinu lumena, postoje takozvani korisni lumeni. Ako žarulja isijava svjetlost u svim smjerovima, jednako poviše i prema dolje, jedan dio svjetlosti gubi zarobljena u lampi.

Veći lumeni, više svjetla u sobi

Međutim, definicija lumena je jedno, ali je pitanje koliko lumena trebamo za osvijetliti sobu?

Odgovor će se razlikovati ovisno o dizajnu i bojama vaše sobe, ali ovdje je pravilo za određivanje „od oka“ :

Podovi: 200 lumena po m2
Stolovi i povišene površine: 300 lumena po m2
Radni stolovi i radna rasvjeta: 500 lumena po m2

S Ytongom dobivate

Građenje s Ytong materijalom je brzo, precizno i jednostavno jer su proizvodi lagani, a velikih dimenzija. Ovdje pogledajte kako izgledaju! Ytong porobeton je ekološki termoizolacijski materijal, o čijim dodatnim prednostima možete više pročitati ovdje. Odaberete li neku od Ytong kuća dobit ćete niz pogodnosti, od kojih neke potpuno besplatno. Uvjerite se na ovome mjestu! Ako već imate svoj projekt, i tu smo vam na sluzi. Pogledajte kako!